Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Plán vývoje Thunderbirdu 3.0

Logo Thunderbirdu

David Ascher, jenž je ředitelem nově vznikající nadace, která bude zastřešovat další vývoj Thunderbirdu, a která nese pracovní označení MailCo, dnes zveřejnil pracovní plán vývoje Thunderbirdu 3.0. V něm jako hlavní cíle pro Thunderbird 3.0 vytyčil integraci rozšíření Lightning pro kalendářové funkce, vylepšení možnosti vyhledávání, zlepšení použitelnosti a technologické změny na pozadí, které Thunderbird zbaví již zastaralého kódu.

O integraci Lightningu se spekulovalo dlouho, takže jeho budoucí integrace s Thunderbirdem není překvapením. V této souvislosti David Ascher slíbil bližší spolupráci s autory Lightningu/Sunbirdu, která by v konečném důsledku mohla znamenat zrychlení vývoje. Zlepšení vyhledávání naproti tomu ocení zejména uživatelé, kteří mají více pošty a potřebují v ní čas od času něco zatoulaného nalézt. Uvedený výčet novinek pochopitelně neznamená, že se krom toho ničeho nového nedočkáme. Pro Thunderbird 3.0 je už ostatně hotova například podpora prohlížení v panelech.

Řadu z vás teď jistě zajímá, kdy se Thunderbirdu 3.0 dočkáte. Předběžný plán hovoří o tom, že prvních alfa verzí bysme se měli dočkat v prvním čtvrtletí tohoto roku a betaverze bez integrovaného Lightningu v druhém čtvrtletí. V tom třetím by měly následovat betaverze s integrovaným Lightningem a finální verze by měla být dostupná ke konci letošního roku.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. gwh
To jsou velice spásné zprávy. Hlavně nepoužitelné vyhledávání je podle mě největší slabinou Thunderbirdu. Pro vyhledávání jsem nucen stále ještě používát Gmail.

2. ra100
Neviete, ci bude nativne obsahovat minimalizaciu programu do systray?Lebo minimize to tray v Linuxe nefungunje.

3. Petr Krčmář
[2] Mě to přijde irelevantní, pokud uvážíte virtuální plochy. Já mám například Thunderbird přes celou obrazovku na druhé ploše.

4. Mazarik
[2] Kde a Gnome by to mali vediet minimalizovat, tak ako akukolvek inu aplikaciu. V inych window manageroch si musite poradit inak.

5. v6ak
[1] Mám rozšíření s příznačným názvem GMailUI.

[3] Jak se dělá fullscreen v TB?

6. (anonymní uživatel)
1. pokud potrebuji takovy ten outlukovity mail tak pouziji evolution
2. uzivatele opravdu velkych mailovych sbirek, by se zblaznili kdyby meli TB. je to strasne pomale, navic vyhledavani je tam opravdu nestastne resene (treba claws-mail to ma jak rychle tak velmi dobre resene!)

7. Kolemjdoucí
Thunderbird mě je sympatický a proto ho používám, ale našel bych pár závažných nedostatků, proč bych dopručil jiného poštovního klienta pro 90% mailující populace.
Všichni co nepoužívají groupware a nepotřebují kalendář udělají lépe když instalují nový Win Mail (nebo Win Live Mail)
Všichni kdo to myslí s plánováním doopravdy vážně udělají lépe, když přejdou na Exchange + MS Outlook pod Windows nebo nějaký free groupwarový produkt + Evolution pod Linuxem, ostatně i ti co nepotřebují v Linuxu groupware, tak udělají lépe když začnou používat Evolution.
A co zůstane pro Thunederbir? Nic moc, jen já a ti , kteří ho používají pouze ze sympatií nikoliv však kvůli jeho schopnostem a hodně těch, kteří si ještě neuvědomili, že pro jejich výše popsanou činnost existují lepší varianty.
Bohužel.

8. patrik
Já mám Thunderbird na emaily a tam mi plně dostačuje. Proč tam cpát něco jiného? ;)

9. v6ak (www)
[8] To platí dnes. Bude ti dostačovat i třeba za rok? Za pět? Za rok možná jo, ale za pět spíš ne. A vyvíjet by se měl tím spíš, že vývoj nějakou dobu trvá a nedá se to dělat stylem "Dneska uživatelé chtějí toto, zítra to budou mít."
A nakonec, Thunderbird se nedělá jen pro tebe, já třeba konverzace uvítám.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.