Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Mozilla slaví 10 let

Logo Mozilly

Je tomu dnes přesně 10 let, co se začala psát historie projektu Mozilla. Před 10 lety totiž Netscape Communications Corporation oznámila plán uvolnění zdrojového kódu balíku Netscape Communicator 4.0. O měsíc později pak založila organizaci Mozilla, která po několik let zastřešovala další vývoj. Pokud se začtete do tehdejší tiskové zprávy, pak si asi všimnete, že se historie nakonec ubírala jiným směrem. Netscape Communicatoru 5.0 jsme se nikdy nedočkali a z plánovaného vývoje založeném na zdrojovém kódu Netscape Communicatoru 4.0 také sešlo. Kód už byl zkrátka v takovém stavu, že padlo rozhodnutí napsat to celé znovu.

Přes všechny těžkosti, které zrod Mozilly po několik let provázel, přineslo společné úsilí mnoho. Tehdejší krok uvolnit zdrojové kódy velkého, dosud uzavřeného produktu, byl určitě risk. Risk, který jiným ukázal, že i tudy je cesta dalšího vývoje řady produktů. Ačkoliv se o tom mnoho nemluví, je zde velký přínos projektu Mozilla. Ten však přinesl hlavně produkty pro koncové uživatele. Postupnou evolucí došel k produktům jako je dnes Firefox či Thunderbird. Ukázal, že open source produkty nejsou tvořeny pouze „programátory pro programátory“, ale že je lze vytvářet i tak, aby byly zajímavé pro masové používání koncovými uživateli, pro které jsou PC jen prostředník pro jejich práci.

Nemalý je též přínos v marketingu open-source projektů. Projektu SpreadFirefox nelze upřít řadu zásluh na propagaci Firefoxu, které se staly vzorem pro řadu dalších open-source projektů. Mozilla ale dnes není jen Firefox či Thunderbird. V dnešní době se jedná spíše o platformu složenou s řady produktů jako například SeaMonkey, Flock, Songbird a řada dalších. Mozille se dnes zkrátka daří dobře a věřím, že se neméně dobře bude dařit i v budoucnu.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Lada Jancik
To už je 10 let ? jak ten čas letí, vždyť je to skoro jako včera.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.