Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Netscape Navigator končí!

Logo Netscape

Konec roku bývá většinou poklidný, žádnými výraznými událostmi neoplývající. Tvůrci Netscape Navigatoru jako by chtěli nabourat zaběhnutá pravidla a oznámili ukončení Netscape Navigatoru. Jinak řečeno, Netscape (opět) končí s webovými prohlížeči. Poprvé tak učinil po verzi Netscape 7, která byla založena na Mozilla Suite, a kterou následoval jako obnovený prohlížeč Netscape Browser, který však již byl založen na Firefoxu. Jednalo se však o prohlížeč Netscape jen podle názvu, protože vývoj byl outsourcován a zajišťovala ho jedna kanadská společnost. Netscape Navigator 9.0 tak byl po delší době prohlížeč „přímo od Netscape“. Moc si na trhu nepobyl, protože finální verze byla uvolněna 15. října letošního roku. Nyní po více jak dvou měsících byl vývoj ukončen a oficiální podpora bude poskytována jen do konce ledna 2008.

Jako důvod je uváděno, že prohlížeč jednoduše „neprorazil“. Tomu se popravdě ani netřeba divit, protože s drobně přeleštěným Firefoxem do světa díra ani udělat nelze. Netscape Navigator 9.0 byl, jak jsem tu již zmiňoval, založen na Firefoxu 2.0. Řada uživatelů si pochopitelně kladla otázku, proč dát přednost právě Netscape. Pár drobností by se jistě našlo, ale bohužel nic výrazného. Narozdíl od Flocku zde mnoho rozdílů oproti Firefoxu jednoduše nebylo. Tak trochu mě překvapuje, že na to tvůrci nepřišli dříve.

Prohlížeč od Netscape je tedy opět u ledu a možná čeká na další reinkarnaci. Pevně doufám, že k ní už nikdy nedojde, ledaže by měli autoři pocit, že chtějí přinést něco fakt inovativního. Zajímavě bude ještě sledovat, jak to bude dále s Netscape Messengerem, který je v současné době dostupný v alfa verzi. Na můj vkus se až moc vyznačuje příznaky Netscape Navigatoru. Netscape by zkrátka neměl hazardovat se svým jménem, na které by mělo být vzpomínáno jako na synonymum dobrého prohlížeče své doby a nikoliv jako na toho, kdo se neúspěšně snažil obnovit svou předchozí slávu.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. hamish
...Přesto mi nejznámější funkce Netscape Navigatoru 9.0 ve Firefoxu chybí... :-)

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.