Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.0 a ukládání stránek do PDF

Logo Firefoxu

Pamatujete, jak jsem zde hovořil o tom, že Firefox 3.0 bude podporovat tisk stránek do formátu PDF? Od té doby již uplynul nějaký ten čas a podpora pro PDF je díky zaintegrované grafické knihovně Cairo „dostupná“. Uvozovky jsou zde na místě, protože pokud budete v aktuální vývojové verzi Firefoxu 3.0 hledat funkci na uložení stránky do PDF, nic nenaleznete. Podpora je totiž nyní na úrovni backendu (technologického pozadí), ale funkce pro uložení není. Jak je v příslušném bugu zmíněno, pravděpodobně se to do finální verze z časových důvodů nestihne. Stuart Parmenter, jeden z vývojářů renderovacího jádra Gecko, dal však k dispozici rozšíření (128 kb, xpi), které funkci uložení do Firefoxu 3.0 přidá.

Po nainstalování rozšíření se do nabídky Tools přidá volba Print to PDF..., případně je dostupné tlačítko do lišty. Po několika pokusech o export stránek do PDF musím dát za pravdu jiným, že výsledné generované soubory dost často neobsahují obrázky a velikost generovaných PDF souborů je až několikrát větší než u souborů vytvářených virtuálními PDF tiskárnami (např. PDFCreatorem). Uvedený export má zdá se ještě mouchy a je otázkou, zda ve Firefoxu 3.0 bude uvedená funkce použitelná, byť s pomocí rozšíření.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Saruman
Uz se na to docela tesim, protoze Firefox nepodporuje ukladani do mht. Nechapu sice proc, Opera to prece umi, ale dobre. Kdyz bude pdf, tak mi to postaci. Uz aby to bylo.

2. Arcao
Podpora MHT se tam snad da doplnit jako add-on. Aspon to driv slo, nevim jak ted.

3. Why?!
Proč proboha taková pitomost? Nejdřív Mozillu očešeme o skoro všechno, pak přidáme kravinu, kterou skoro nikdo nepotřebuje a ostatní prohlížeče ji nenabízí (samostatně, samozřejmě mi nic nebrání použít systémový tiskový ovladač z IE či Opery). Když k tomu přičtu "opensource kvalitu" základu FF, bude třetí verze FF čistá hrůza. Detaily, jako že např. výplody FF neobsahují obrázky či naopak obsahují balastní kód, si nemá cenu lámat hlavu.

Ostatní věci už umí Opera dvě generace zpět (7.x)... Jediné, co by FF prospělo, by byla změna jádra na Webkit případně Presto, což je ale nereálné z nábožensko-licenčních důvodů, takže FF bude se zpožděním více či méně zdařile kopírovat konkurenci pod heslem mírného pokroku v mezích zákona. Chybnou koncepci nenahradí nablýskaný skin ani přejmenování na Necky, Iceweasela či Flocka :(

4. Protože
seš trapnej

5. brk
[3] Ono tu GUI taky není ideální, což je ovšem daň za multiplatformnost. Kdyby se změnilo ještě i to GUI, tak z prohlížeče nezbude nic :o)

Osobně bych Gecko až tak neodsuzoval, ale domnívám se, ze vývoj by se měl soustředit spíše na něj a na na věci typu export do PDF.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.