Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.0 a podpora EV certifikátů

Logo Firefoxu

Firefox bude s příchodem verze 3.0 podporovat EV certifikáty (Extended Validation Certificates). Jedná se o speciální typ certifikátu pro komunikaci na webu, pro jehož získání musí žadatel podstoupit hlubší zkoumání certifikační autoritou. Mělo by se tedy jednat o bezpečnější typ certifikátu. Webový prohlížeč by pak měl uživatele jasněji informovat, že právě navštívený web je zabezpečen EV certifikátem namísto běžného SSL certifikátu a umožnit mu zobrazit detailní informace.

V současné době má speciální podporu EV certifikátů pouze Internet Explorer 7.0, kterému při příchodu na stránku identifikující se EV certifikátem zezelená adresní řádek a zobrazí vedle něj odkaz na detaily k certifikátu. Užití obyčejného certifikátu je místo toho symbolizováno ikonkou zámku zobrazujícího se po pravé straně adresního řádku.

Co se týče podpory ve Firefoxu, ta je v současné době dostupná pouze formou rozšíření od společnosti VeriSign. Počínaje Firefoxem 3.0 bude implementována podpora EV certifikátů přímo v prohlížeči. Pokud používáte vývojové verze Firefoxu 3.0, pravděpodobně jste si všimli nového způsobu zobrazování informace o zabezpečení webové stránky. Klasické zežloutnutí adresního řádku při návštěvě zabezpečeného webu zůstalo. Ovšem ikonka zámku, kterou se šlo z adresního řádku dostat na detaily o certifikátu, byla nahrazena místem u favicon webu, které umožňuje získat základní informace o zabezpečení spojení s možností přechodu na detaily o certifikátu.

V současné době ještě není úplně hotova podpora pro tento nový typ certifikátů, ale vše by mělo být hotovo do Firefoxu 3.0. Podporu EV certifikátů by měla přinést i Opera 9.5. V první alfa verzí je dle seznamu změn podpora částečná. Prozatím bez zobrazení detailních informací uživateli.

Ukázka zobrazování detailů o zabezpečení

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.