Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Diskuse nad budoucností XULRunneru

Logo Mozilly

Pokud sledujete dění okolo aplikací Mozilla, pak vám nejspíš v poslední době neunikly vzrušené debaty na téma XULRunner a budoucnost platformy Mozilla jako takové. Pokud hovořím o platformě, mám na mysli technologie Mozilla jako je XUL, Gecko, Necko a řadu dalších. Zkrátka to, na čem jsou následně vystavěny aplikace jako Firefox, Thunderbird, Flock a další.

Tyto produkty jsou samostatné aplikace, které si s sebou nesou vše potřebné z platformy. Pokud tedy máte nainstalován Firefox a Thunderbird, máte na disku vlastně zčásti 2x to samé. Již v dobách Mozilla Suite vznikla idea mít části, které aplikace používají společně separátně s možností, aby je mohly jednotlivé aplikace sdílet. Vzniklo Gecko Runtime Environment (GRE), které přišlo s Mozilla Suite 1.4. Idea pěkná, ale nedotažená, takže výsledek byl dodáván pouze s verzí pro Windows. Byla zde celá řada problémů.

V březnu 2005 přišel Benjamin Smedberg s vizí, jak uvedené problémy vyřešit a fakticky tak vznikl XULRunner. XULRunner není nic jiného než běhové prostředí (runtime), který zapouzdřuje platformu Mozilla a umožňuje nad ní stavět aplikace. XULRunner si lze též představit jako JRE či Microsoft .NET. Zkrátka takový "framework" pro chod aplikací Mozilla, který je sdílený. XULRunner je v současné době ve vývoji, ale již nad ním běží aplikace jako Songbird či IRC klient ChatZilla. První aplikací Mozilla Corporation/Foundation, kteří XULRunner vyvíjí, se stane (měl stát?) Firefox 3.0. Ten by se zároveň stal formou distribuce XULRunneru, i když ten by byl k dispozici i samostatně.

Celý poprask poslední doby se točí okolo vyjádření Mozilla Corporation, že XULRunner, pokud se do Firefoxu 3.0 stihne začlenit, bude "soukromý". To znamená, že si jej ponese Firefox a ostatní aplikace jej nebudou moci využívat. Jednoduše řečeno, každá aplikace, která bude postavena na XULRunneru si s sebou ponese vlastní instalaci XULRunneru (v zásadě tedy stav, jaký je dnes), což je tak trochu proti původní idee. Mitchell Bakerová, prezidentka Mozilla Corporation, na toto téma sepsala dva příspěvky, které nebyly zrovna dobře napsány a vyvolaly dojem, že se Mozilla Corporation/Foundation chce zaměřit pouze na Firefox a XULRunner pouští tzv. k ledu.

Kromě výše uvedené "privátní" instalace XULRunneru ve Firefoxu 3.0 bylo též uvedeno, že XULRunner 1.9 nebude možná vůbec oficiálně vydán. To pochopitelně vzbudilo velké pozdvižení u řady vývojářů, kteří na XULRunneru již dnes staví. Po řadě místy až emocionálních příspěvků přišlo vyjádření Benjamina Smedberga, který XULRunner zastřešuje. Ve svém příspěvku konstatuje, že vývoj XULRunneru bude pokračovat. Pokud bude součástí Firefoxu 3.0, bude též vydána samostatná verze XULRunneru. V opačném případě rád přijme soukromé verze od přispěvatelů obdobně, jako je tomu nyní u XULRunneru 1.8.1. Tím se usnadní vývoj nad XULRunnerem pro řadu vývojářů.

Při té příležitosti Daniel Glazman, autor editor NVU, prohlásil, že by uvítal větší zviditělnění XULRunneru v podobě nějaké stránky, loga apod. Pozitivem uvedených diskusí je též vznik uskupení Mozpad, které zastřešuje lidi a organizace, které staví na platformě Mozilla. Jejich snahou je podpora platformy Mozilla do budoucna.

Další odkazy:

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. DJ.Maca (www)
Mno, sice to neni dotaz primo ohledne XULRunner, ale existuje nejaka moznost pouzivat XUL pod .NETem? Kdysi jsem cetl o XUL# nebo tak neco, a nejak se po nem slehla zem.

2. JasnaPaka (www)
[1] Tak o XUL# jsem nikdy neslyšel. Nebyl by nějaký link?

3. funTomas
DJ.Maca: O takové možnosti jsem nikdy neslyšel, ale existuje alternativa (konkurence?) XAML [zaml], vytvořená v Redmondu právě pro běh na frameworku .NET.

4. DJ.Maca (www)
JasnaPaka: http://sourceforge.net/projects/xulsharp/
http://www.xulsharp.com/

funTomas: Ehm, mam vzdy rad takove komentare. Ptal jsem se na XUL ne na XAML. XAML znam, ale na to se ted neptam..

5. DJ.Maca (www)
JasnaPaka: Jak jsem rikal, nejak to umrelo. Jen by me zajimalo, zda-li bych mohl pouzivat XULRunner (pro GUI) a zbytek delat v C# pod .NET/Mono

6. JasnaPaka (www)
[5] Podle mě to v současné době není možné, ale ber to jako pohled laika.

7. v6ak
[1] Asi by to šlo, z XUL lze volat aplikace (nebo spíš z privilegovaného JS), ale bylo by to IMHO trochu složité.

8. DJ.Maca (www)
v6ak: ehm, ja nechci ze XULu volat nejake aplikace. Ja chci mit XUL jako GUI nadstavbu. Proste nepouziji Windows Forms pod .NETem, pod Monem nebudu pouzivat Gtk# ci Glade#, ale XUL na GUI. O to mi jde.

JasnaPaka: No, neco totiz Miguel de Icaza mluvil o podpore XULRunneru v Mono. Ale dal o tom nejak moc nevim.

9. v6ak
[8] Já jsem to myslel tak, že aplikace pro XULRunner spustí jádro aplikace (třeba v C#) a bude s ním nějak komunikovat...

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.