Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Uživatelé Firefoxu 2.0 svědomitě instalují aktualizace

Logo Firefoxu

Server Secunia.com, který se zabývá počítačovou bezpečností, uveřejnil statistiky nástroje Secunia Software Inspector. Pomocí něho si mohou uživatelé od loňského podzimu zkontrolovat, zda mají nainstalovány poslední aktualizace k systému a nainstalovaným programům. Uživatel nemusí nic instalovat, jen spustí jednoduchý test přímo z webové stránky. Pro jeho chod je potřeba nainstalovaná Java.

Od spuštění nástroje uživatelé provedli 350 000 testů v rámci níž bylo otestováno 4,9 miliónů instalací populárních programu. 1,4 miliónu z nich nemělo nainstalováno některou z bezpečnostních aktualizací. Nástroj Secunia Software Inspector samozřejmě testuje i nainstalované webové prohlížeče a zde je pozitivní zjištění, že nejlépe dopadl Firefox 2.0. Díky inkrementálním aktualizacím, které jsou součástí Firefoxu od verze 1.5, byla snížena náročnost instalací aktualizací a informovaní o jejich dostupnosti. Z výstupů nástroje Secunia Software Inspector tak vyplynulo, že pouze 5,19% instalací Firefoxu 2.0 nemá nainstalovánu některou z bezpečnostních aktualizací. V pořadí následuje Internet Explorer 7.0 (5,4%), Internet Explorer 6.0 (9.61%) a Opera 9.x (11.96%).

Server Secunia však považuje uvedená čísla za vcelku potěšující. Dokazuje to prý, že uživatelé neberou otázku bezpečnosti u webových prohlížečů na lehkou váhu. Daleko horší je prý situace u multimediálních přehrávačů jako QuickTime 7 či Winamp 5, kde nemá nainstalovánu některou z bezpečnostních aktualizací 26,96% instalací. Vzhledem k tomu, že tyto přehrávače bývají často integrovány s webovým prohlížečem, je uvedené číslo znepokojující.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. (anonymní uživatel)
No a nebo spis "uzivatele firefoxu, kteri jsou schopni si otestovat prohlizec pomoci cizojazycneho softwaroveho nastroje" svedomite instaluji aktualizace :)

Mimochodem testuje/sleduje secunia take bezpecnostni diry v extensions? :)

2. JasnaPaka (www)
[1] U těch nejkřiklavějších případů ano. Pokud vím, například poslední bezpečnostní chyba v rozšíření Sage je tam evidována, ale pouze evidována tj. nevim o tom, že by uvedený nástroj ověřoval i doplňky Firefoxu.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.