Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.0 s podporou grafického formátu APNG

Logo Firefoxu

Do vývojové verze Firefoxu 3.0 (resp. renderovacího jádra Gecko 1.9) byla zahrnuta podpora grafického formátu APNG. Jedná se o rozšíření grafického formátu PNG o podporu animací podobně, jako u obrázků ve formátu GIF při zachování zpětné kompatibility. To znamená, že jakýkoliv program, který je schopný pracovat s formátem PNG, je schopen pracovat i s formátem APNG. Jen se namísto přehrání animace zobrazí pouze první snímek animace.

Po vyřazení podpory formátu MNG v roce 2003 tak animované GIF dostávají konkurenci (prozatím pouze v renderovacím jádru Gecko). Současná implementace je na úrovni verze 0.8, ale během několika týdnů bysme se měli dočkat finální specifikace 1.0. Pokud si chcete podporu APNG vyzkoušet, stáhněte si dnešní noční verzi Firefoxu 3.0 a vyzkoušejte si ukázky.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Gappa
Určitě krok kupředu, ale dokud to nebude podporovat "nový IE" a ten nebude dostatečně rozšířen, tak je tento formát odsouzen k existenci na ukázkových webech a jim podobný.

Ano - zobrazí se tedy první snímek - ale je dosti zbytečné vyrábět animaci pro zlomek návštěvníků (beru to z globálu - u specificky zaměřených webů se samozřejmě může statistika prohlížečů naklonit na uplně jinou stranu...)

2. VS
Nemohu si pomoci, ale připadá mi to, že si dva vývojáři, z nichž jeden byl shodou okolností správcem bitmapového grafického systému Gecka, rozhodla vymyslet svůj vlastní formát, a tak nejprve vyhodili podporu MNG (odstranění konkurence), poté dávali podmínky opětovného zařazení a když byly splněny, samozřejmě MNG zpět nezařadili (a na animaci celou nebylo nic než GIF), a teď, po letech, když konečně dokončili specifikaci formátu, který už před léty prohlašovali za lepší náhradu (i když ho evidentně ještě neměli vymyšlený), ho zařadili s velkou slávou jako něco, co konečně vyřeší problém, který před léty sami způsobili.

P. S. Nemluvě o tom, že odstranili i JNG, pro které ani nespecifikovali náhradu.

3. Milan
Pro VS: Tak nevím, Boutell na stánkách svých http://www.boutell.com/innards/index.cgi/apng.comments píše, že když se PNG dokončilo, přišel animovaný GIF, tak chtěl prosadit právě APNG (tedy přesněji - jednoduché rozšíření PNG o animace, s true-color a průhledností), aby to bylo rychle a stihlo se to uchytit.

Ale raději se tlačilo na MNG, které bylo třeba dospecifikovat, a neuchytilo se, protože bylo příliš náročné na zaaplikování. A mezitím se GIF vesele šířil dál.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.