Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Statistiky podílu Firefoxu na trhu

V poslední době se objevily dva výsledky "měření" podílu webových prohlížečů na trhu. První pochází od společnosti Net Applications. Ve statistikách této společnosti podíl Firefoxu pomalu roste a za listopad 2006 měl podíl 13.5%. Ještě loni v prosinci byl podle stejné statistiky podíl 9.6%. Svůj podíl získal na úkor Internet Exploreru (překvapivě) a nic na tom nemění ani vydání verze 7.0. Díky dostupnosti této verze přes Windows Update je její podíl na trhu již 8.8% oproti Firefoxu 2.0, který má prozatím podíl pouze 3.6%. Důvodem je nejspíš fakt, že Firefox 2.0 není zatím uživatelům verze 1.5 poskytován přes inkrementální aktualizace. Bližší informace o této statistice si můžete přečíst v článku na DigiWebu.

Druhá statistika pochází od francouzské společnosti XiTi Monitor. Ta svůj přehled zveřejňuje poměrně pravidelně, ale řekněme, že nemá tak velkou váhu. Jejich statistiky (myšleno ty pro ne-francouzské země) trpí celkem velkými výchylkami, což je nejspíš dáno malým objemem statistických dat pro jednotlivé země. Podle obrázku níže by měl být podíl Firefoxu u nás 26.7%, což se mi osobně zdá jako nadhodnocené číslo. Globální statistika za celou Evropu říká, že podíl Firefoxu činí 23.2%, což už je reálnější číslo, ale i přesto bych čekal o pár procent níže.

Ukázka podílu Firefoxu v jednotlivých státech

Zdroj obrázku: XiTi Monitor.

Asi vás zaujme značný rozdíl mezi oběma statistikami. Ten je dán zejména tím, že první statistika se týká převážně USA, druhá Evropy, kde je podíl Firefoxu větší. XiTi Monitor též zveřejňuje statistiky podílu prohlížečů v USA, kde má dle ní Firefox podíl 14.5%. Důležitý je však fakt, že podíl Firefoxu se nadále zvětšuje.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Adam Hauner (www)
Jen ten podíl v ČR nějak stagnuje...

A to už jsem začal Firefox používat i já: vypnul jsem mu všechny lišty, jako domovskou stránku nastavil Google Calendar a stal se z něj skvělý kalendář =)

2. lynn (www)
Asi vás zaujme značný rozdíl mezi objema statistikami.
Mě zase pro změnu zaujalo tohle. ;-)

3. JasnaPaka (www)
[2] Opraveno.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.