Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Debian Etch bude s "Firefoxem"

Jak jste asi zaregistrovali, v průběhu několika posledních týdnů probíhala vzrušená diskuse na téma Firefox a jeho podoba v linuxové distribuci Debian. Mozille Corporation se nelíbilo, že tvůrci provádějí ve Firefoxu změny nad rámec úpravy pro konkrétní distribuci a výsledný produkt stále nazývají Firefox. Protistrana pro změnu obvinila Mozilla Corporation z toho, že Firefox není svobodný. Bližší informaci o pozadí celého sporu naleznete v článku na serveru Root.cz.

Výsledkem toho bylo prohlášení, že Firefox již nebude součástí distribuce a místo něj bude obsažen fork pod názvem IceWeasel. Nyní bylo oznámeno, že nadcházející verze Debianu (Etch) bude obsahovat pouze klasický Firefox, jen pod jiným jménem (IceWeasel). Verze vzniklá z forku prozatím není dost kvalitní na to, aby byla zahrnuta do distribuce. Nad celým forkem se také vznáší řada otazníků – např. zda bude k dispozici dostatek vývojářů na jeho udržování. Celé to tedy nakonec může skončit jen jako "Firefox pod jiným jménem", což Mozilla Foundation Trademark Policy umožňuje.

Správce balíku Firefox/XULrunner, Mike Hommey, navíc napsal k celé kauze emotivní příspěvek ve svém blogu. Bohužel se po jeho přečtení nemohu zbavit dojmu, že autor míchá slova zmíněná leckde na Internetu s oficiálním vyjádřením Mozilla Corporation. Snaha o konstruktivní řešení dle mého názoru vypadá jinak.

Mimochodem, jak by se vám líbilo, kdyby jste si v obchodě koupili plechovku Coca Coly a uvnitř bylo něco jiného? Asi moc ne, že...

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. dta
Debian testing je Etch, nikoliv Echt.
http://www.debian.org/releases/

2. JasnaPaka (www)
[1] Díky za upozornění. Opraveno.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.