Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Analýza kódu Firefoxu pomocí nástroje Klockwork K7

Na webu g2zero se objevily výsledky analýzy kódu Firefoxu pomocí nástroje Klocwork K7. Tento nástroj slouží ke statické analýze kódu, která v něm umožňuje nalézt potencionální chyby. Testy byly prováděny na Firefoxu 1.5.0.6 a výsledkem analýzy, která byla předána tvůrcům Firefoxu, je nalezení 655 potencionálních defektů kódu a 71 potencionálních bezpečnostních chyb. Spektrum reportu zahrnuje problémy s NULL pointry, memory leaky či s neinicializovanými proměnnými. Bližší informace s výslednými tabulkami naleznete v příslušném příspěvku.

Poznámka autora: Ač se množství nalezených potencionálních bezpečnostních chyb zdá velké, důležité je to slovo potencionálních. Jak už to u podobných analýz bývá, skutečných problémů je z nalezených jen zlomek. Jak ostatně autoři analýzy říkají, zda je některý z nalezených problémů reálně nebezpečný, dokáží posoudit pouze autoři Firefoxu, kteří znají zdrojový kód. Tímto samozřejmě nezlehčuji výsledky této analýzy, které jsou jistě užitečné a pomohou vytvářet Firefoxu lepším než je nyní.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. lední brtník
používáme v práci jakousi intranetovou aplikaci s přehledem všech testrů, jejich konfigurací, případně i měřených typů výrobků a uvolněných verzí testů. tuším že se každá informace tahá ze serveru pomoci javaskriptu. je to brutální test práce prohlížeče. miluju ff kvůli bezpečnosti, ale zatímco opera a ie zobrazí celý přehled za několik vteřin s 30mb v ram, ff totéž za desítky minut! a spotřebuje stovky mb paměti. zlepšení čekám až od ff 3.0.
oblíbená výmluva na počet rozšíření není na místě, nejsou nainstalované žádné.

2. JasnaPaka (www)
A jakou to má souvislost s tímto příspěvkem? Já bych řekl, že žádnou.

3. Petr Stříbný (www)
Možná chtěl naznačit, že na těch _potenciálních_ chybách něco bude.. :)

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.