Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Bližší pohled na Internet Explorer 7.0 RC1

Ač jsem uživatel Firefoxu, samozřejmě mě zajímá, co se děje okolo. Včera byl uvolněn Internet Explorer 7.0 RC1, a protože se jedná o téměř finální verzi, rozhodl jsem si jej nainstalovat a podrobit menšímu zkoumání. Níže uvedené neberte prosím jako recenzi, ale spíš jen jako pár poznámek, co mě zaujalo ve srovnání s Internet Explorerem 6.0 a samozřejmě Firefoxem.

Instalační balíček Internet Exploreru 7.0 RC1 pro Windows XP má přibližně 15 MB a krom angličtiny je k dispozici i pro pár jiných jazyků. Čeština chybí. Vzhledem k tomu, že vlastním anglickou verzi Windows XP, tak mi to nevadí. Počítám však, že anglická verze nepůjde do českých Windows XP nainstalovat. Jak již bylo dříve uvedeno, nepůjde IE 7.0 též instalovat do starších systémů než Windows XP.

Instalace na můj vkus probíhala trochu déle, ale nebral bych to jako zápor. Všiml jsem si, že se ještě před započetím instalace prohlížeč snažil stáhnout dostupné aktualizace z Internetu. Celkem pěkná myšlenka, co se týče bezpečnosti – vždy se instaluje nejnovější "verze". Instalace jako taková podléhá programu na ověření pravosti Windows. Pokud tedy nevlastníte legální kopii, nebudete si moci IE 7.0 nainstalovat. I díky tomu nebude odliv od IE 6.0 tak rychlý, jako tomu bylo u přechodu při předchozích verzích. Co si budeme namlouvat, nelegální je prakticky každá druhá instalace Windows.

Ukázka instalačního programu Ukázka instalačního programu

Po nutném restartu vás na ploše uvítá nová podoba ikonky IE.

Ikonka IE na ploše

Samotný vzhled IE doznal od betaverzí menších změn, takže v s klasickým motivem Windows XP již nevypadá nevzhledně. Po prvním spuštěním se vám též zobrazí stránka s úvodním nastavením IE. Hlavní volbou je, zda si přejete zapnout ochranu proti podvodným stránkám. Jedná se o obdobnou ochranu jako bude mít Firefox 2.0 s tím, že ochrana v IE je vázána na ověřování na serveru Microsoftu. Nelze tedy zvolit ověřování u jiné společnosti či ověřování vzhledem k lokální databázi podvodných stránek.

Ukázka hlavního okna IE 7.0

Nejspíš každý si asi všimne změny vzhledu oproti IE 6.0. Hlavní nabídka "je pryč", lišty překopány k nepoznání. Hlavní nabídka lze sice zapnout, ale nepodařilo se mi ji přesunout v okně úplně nahoru. To docela vadí.

Stejně jako nyní ve Firefoxu naleznete v IE 7.0 pole pro rychlé vyhledávání ve zvoleném vyhledávači. U IE je to "překvapivě" vyhledávání ve Windows Live. Samotné vyhledávací moduly jsou ve formátu OpenSearch (ten bude taktéž podporovat Firefox 2.0). Vyhledávací moduly jdou spravovat, snadno instalovat nové či obnovit výchozí.

Dialog přidání nového vyhledávacího modulu

Uživatelé IE se též dočkali podpory prohlížení v panelech. Je obdobné tomu, jaké je ve Firefoxu či Opeře. Obsahuje též základní nastavení.

Nastavení prohlížení v panelech

Další novinkou IE 7.0 je podpora RSS. Zatímco ve Firefoxu 1.5 je podpora na úrovni aktivních záložek a ve Firefoxu 2.0 je přidána podpora pro jiné RSS čtečky, IE 7.0 volí cestu integrované "čtečky". Tlačítko RSS na lište se vám vybarví, když stránka poskytuje RSS zdroj. Po klepnutí na něj se vám zobrazí dialog, kterým přidáte zdroj do RSS bookmarků. Ty se otevírají do postranní lišty, kterou si můžete kdykoliv zobrazit. Pokud klepnete přímo na odkaz na RSS zdroj, zobrazí se vám vzhledně formátovaná stránka. Obdobná bude k dispozici ve Firefoxu 2.0.

Ukázka formátovaného RSS dokumentu.

Dialog přidání nového RSS zdroje

Pěkné je, že každý přihlášený zdroj má své vlastnosti, kde si můžete nastavit, jak často se mají aktualizovat.

Dialog nastavení RSS zdroje

IE 7.0 v sobě obsahuje funkci na přepínání otevřených stránek, které si vedle sebe zobrazíte ve formě náhledu. Jednoduchým klepnutím na zvolenou stránku se přepnete na panel, kde je zobrazena. Pěkná funkce, ale myslím si, že spíš na hraní než na reálnou práci. Pokud si uvedenou funkci chcete přidat do Firefoxu, můžete. Existuje na to rozšíření, ale na název si teď bohužel nevzpomínám.

Přepínání stránek.

Drobného vylepšení se dočkala i správa záložek (či v terminologie IE oblíbených). Bohužel se stále jedná o poměrně nedostačující správu.

Upravený správce záložek.

Závěrem

Oproti verzi 6.0 je zde určitě výrazný posun dopředu. Pokud z nějakého důvodu nepoužíváte Firefox či Operu, budete potěšeni. Ovšem jen za předpokladu, že překousnete nový vzhled. Netvrdím, že je špatný, ale osobně mi nesedl. Pakliže patříte k uživatelům Firefoxu či Opery, pak vězte, že vám IE 7.0 nepřinese nic nového. Celkově IE 7.0 RC1 vnímám kladně, protože se po dlouhé době ze strany Microsoftu jedná o inovaci jeho prohlížeče. A to je dobře.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Vladimír
Anglické verze do českých xp asi nainstalovat pude alespoň beta de (a z té by se dala udělat aktualizace)

2. colos
Používám IE6 jen k aktualizacím. Asi blbá otázka: Instalovat IE7 jen na aktualizace (Windows Update) nebo i do budoucna bude na toto stačit 6?

3. JasnaPaka
Počítám, že ještě delší čas ano.

4. Leo
nelegální není každá druhá instalace, ale podle mně spíš každá

5. ByCzech
Rozsireni pro Firefox na prepinani otevrenych oken se jmenuje Showcase.

6. v6ak
Myslím, že to rozšíření na náhledy panelů, ktré myslíte je Viamatic Foxpose (https://addons.mozilla.org/firefox/1457/), ale myslím, že jich je více. S užitečností souhlasím.

7. Muty
2Leo: To si nemyslim, protoze spousta lidi si koupit Windows v ochode s OEM licenci. Byt uznavam ze to bude spise minoritni cast, vetsina si to udela sama na kolene nebo u znamyho.

8. VfB (www)
existuje nějaká možnost jak mít v počítači obě verse IE?
a je nějaká možnost instalace bez spyware (ověření pravosti) a je možnost zakázat stahování aktualizací z webu?
pokud by by to nešlo, tak bych asi instalaci odpožil na nejpozdější možnou dobu

9. t3rmix
zdravim vcelku pekny prehled, ale spis by me zajimalo jak se me v tom rozpadnou (nebo ne) weby, to jsi nezkousel? :)

10. ang
a pujde do naistalovat pres wine ? :-) :-D ..,

Btw jsem slisel ze finalni verze spatne zobrazuje stranky webu a s microsoftu jim vzkazali ze se podle nich musi predelat cely web/internet .... csssssssss ... to tedy nevim ...

myslim ze zustanu u sveho FF neziciho na linux desktop stanici ...

11. milan
Rozsireni pro nahledy oken/panelu je samozrejme vicero. Ja mam nainstalovano prvni zminene, ale pouzil jsem ho jen parkrat, kdyz jsem ho zkousel.

Firefox Showcase
https://addons.mozilla.org/firefox/1810/

Tab Catalog
https://addons.mozilla.org/firefox/1937/

atd.

12. Zomp (www)
Mám další blbý dotaz, žádná verze pro win98 asi nebude, co?

13. Zed (www)
To už fakt skoro nikdo neumí psát česky? Pochopím psaní bez diakritiky. I když z 99% je to podle mě lenost.

14. Maka
Mám blbý dotaz, ale jinak to nejde...nevím si rady...jak ten IE odinstaluju...Vůbec mi to nejde...mail: marketka.smile@centrum.cz. Předem dík za rady

15. (anonymní uživatel)
Je tu také možnost že si aplikaci kdekoliv stáhnete a odpojíte se od netu a nainstalujete,bude to chtít ověřit,zmáčknete a vše proběhne hladce!Mě to fachá!

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.