Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Co když se v Thunderbirdu zobrazuje jako příloha soubor winmail.dat

Příjde vám e-mail a v příloze máte soubor winmail.dat. Pravděpodobně si chvíli budete myslet, že známý omylem přibalil nějaký svůj systémový soubor, ale to jen do té doby, než zjistíte, že e-mail měl obsahovat něco úplně jiného. Čím to, že místo toho zobrazil Thunderbird právě tento soubor?

Příčinou tohoto problému vězí v Microsoft Outlook/Microsoft Exchange odesílatele. Microsoft totiž kdysi vytvořil formát TNEF. Pokud se Microsoft Exchange domnívá, že protistrana používá též e-mailový klient od Microsoftu, který zvládá tento formát, u všech formátovaných zpráv oddělí formátování od textu právě do tohoto formátu. Pokud příjemce používá Microsoft Outlook, klient zprávu opět sestaví a uživateli se zobrazí formátovaný e-mail přesně tak, jak odesílatel zamýšlel.

Problém je, pokud je na druhé straně například Thunderbird. Ten místo tohoto formátování zobrazí nejčastěji právě soubor winmail.dat (občas též Part 1.2 či ATT00005.eml). Řešení spočívá v přesvědčení protistrany, aby tento nestandardní formát nepoužívala. V Outlooku stačí pro vypnutí v hlavní nabídce zvolit Nástroje -> Možnosti, v zobrazeném dialogu zvolit Formát pošty a formát pošty přenastavit z volby Formát RTF Aplikace MS Outlook na HTML nebo Prostý text. Návod na potlačení tohoto formátu u Microsoft Exchange naleznete na stránkách Microsoftu.

Pokud není zbytí a vy potřebujete zobrazit obsah tohoto souboru, doporučuji k tomu utilitku Winmail Opener.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. brum brum
k zoufalství všech příjemců používám html formát, přece jen standartnější než rtf.
můžu do něj totiž narvat animované gify, což je u firemní korespondence ten pravý nářez.

2. Kuba
Mam problem pri preposilani mejlu v Thunderbirdu prichazeji ostatnim lidem mejly s jako priloha winmail.dat a potreboval bych to odstranit. Dik.

3. Dali (www)
Nevím zda je problém pouze v nastavení formátu odesílatele. Problém jsem již řešil s tím, že odesílatel má MS Outlook a nastavený formát HTML. Ta samá zpráva s přílohou dorazí pěti příjemcům s Thunderbird ve správném tvaru, pouze mne s přílohou winmail.dat .
Ještě jsem myslel, najít nastavení individuálního formátu pošty pro danou adresu jako je v Thunderbirdu, bohužel v MS Outlook nic podobného asi není.

4. Qwerty
Na tento neduh existuje i vestavěné léčivo v podobě doplňku
https://addons.mozilla.org/cs/thunderbird/addon/4433

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.