Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak na šablony v Thunderbirdu

Pokud bych měl být upřímný, pak musím konstatovat, že Thunderbird nenabízí zrovna propracovanou práci se šablonami. Práci s nimi sice umožňuje, to ano, ale jen na základní úrovní a není proto divu, že dotazy uživatelů směřují často právě na věci okolo nich. V tomto příspěvku se pokusím ukázat, jak z toho mála, co je, vyždímat maximum.

Základní práce se šablonami

Pokud se rozhodnete pro šablony, první co vás asi překvapí, je absence přednastavených šablon, mezi kterými by si mohl uživatel zvolit, pokud se mu nechce vytvářet si vlastní. Ty Thunderbird, narozdíl od jiných klientů, nenabízí.

Vytvoření nové šablony provedete stejným způsobem, jako byste chtěli vytvořit novou zprávu. Zvolíte v hlavním okně Thunderbirdu v nabídce Soubor -> Nový -> Zpráva, použijete klávesovou zkratku CTRL+M či klepnete na ikonku na hlavní liště. Zobrazí se vám okno pro psaní nové zprávy. Upravíte si zprávu podle toho, jak chcete, aby šablona vypadala a v hlavní nabídce zvolíte Soubor -> Uložit jako -> Šablona. Na název šablony nebudete dotázáni, bude automaticky uložena podle obsahu pole Předmět.

Šablona se uloží do složky Šablony. Pokud jste šablony dosud nepoužívali, složka není standardně v seznamu složek. Po uložení první šablony se složka vytvoří, ale již se v seznamu nezobrazí. Proč tomu tak je, skutečně netuším. Ukončete Thunderbird a znovu jej spusťte. Poté již bude složka v seznamu. Její umístění lze volit pod Nástroje -> Nastavení účtu, zvolte účet a položku Kopie a složky.

Novou zprávu s použitím šablony realizujete tak, že přejdete do složky Šablony, dvojklepnete na šabloně, čímž se otevře okno nové zprávy s šablonou, napíšete e-mail a odešlete.

Pokud posíláte e-mailové zprávy ve formátu HTML a chcete, aby šablona obsahovala na pozadí obrázek, patrně neuspějete. Při vytvoření nové zprávy ze šablony totiž obrázek na pozadí zmizí. Proč, netuším.

Nastavení šablony jako výchozí

Základní práce se šablonami skutečně neoslní. Jedním ze základních požadavků uživatelů je, aby byla při vytváření nové zprávy automaticky použita konkrétní šablona. To v Thunderbirdu standardně nejde. Pro tyto případy je zde rozšíření ExternalTemplateLoader.

První věc, kterou toto rozšíření do Thunderbirdu přidá, je nabídka k tlačítku Nová zpráva na hlavní liště. Do ní si můžete přidat až 5 předdefinovaných HTML šablon. To je užitečné zejména tehdy, když potřebujete mít rychlý přístup k několika šablonám. Šablona musí být uložena na disku. To realizujete například tak, že klepnete pravým tlačítkem ve složce Šablony na existující šablonu, v místní nabídce zvolíte volbu Uložit jako, nastavíte výstupní formát na HTML a uložíte na disk.

Nastavení výchozí šablony realizujete tak, že si otevřete okno pro psaní nové zprávy (CTRL+M), v hlavní nabídce zvolíte Nástroje -> ExternalTemplateLoader options -> Template for this indentity a v zobrazeném dialogu zvolíte z disku HTML šablonu, kterou chcete používat a zaškrtnete volbu Load this external template as default. V případě, že chcete používat šablonu i u odpovědí a přeposílání e-mailu, zaškrtněte volbu Load this template also to reply and forward. V takovém případě musíte mít v kódu šablony umístěn kód <div id="quoteDiv"> </div>, na jehož místo se doplní text původní zprávy.

Upozornění: Ve jménech šablon uložených na disku nepoužívejte diakritiku. Totéž se týka cest k šablonám. Rozšíření s tím neumí korektně pracovat.

Automatické odpovědi

Je léto, chcete odjet na dovolenou a zároveň chcete všechny odesílatele, kteří vám po tuto dobu napíší, informovat, že jste pryč a ať se případně obrátí na vašeho kolegu. V takovém případě máte dvě možnosti. Ta první spočívá v tom, že odpověď nastavíte přímo na e-mailovém serveru. To v případě, že vaše PC bude po dobu vaší dovolené vypnuté (nejčastější případ).

Pokud bude po tuto dobu zapnuté (z nějakého důvodu), můžete automatickou odpověď nastavit přímo v Thunderbirdu. Cesta vede přes filtry. V hlavní nabídce zvolte Nástroje -> Třídicí filtry zpráv, zvolte nový filtr, nastavte kritéria filtru, u Provést akci zvolte volbu Odpovědět pomocí šablony a v seznamu vyberte šablonu.

Vkládání předpřipraveného textu

Další užitečnou věcí, která sice přímo nesouvisí se šablonami, ale jedná se o blízké téma, je vkládání často se opakujícího textu do e-mailu. K tomu můžete využít rozšíření Quicktext, které vám umožní vkládat předdefinovaný text. Pěknou možností tohoto rozšíření je podpora zástupných znaků (placeholders) místo níž se doplní konkrétní údaje (např. aktuální datum).

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Roj
Takova automaticka odpoved, to je presne to, cim nejvic potesite nektere spammery :-)
Se divim, ze TB tuhle zhovadilost jeste vubec podporuje ;-)

2. Shinta
V en. thunderbirdu zvolim v pozadi obrazek a ulozim do templates (slozka templates se v thunderbirdu objevy bez restartu) pokud pak otevru tuhle sablonu obrazek v pozadi stale je. neni neco spatne v ceskem TB?

3. JasnaPaka
Roj: Jednalo se o jeden z nejčastějích požadavků koncových uživatelů, tak byla tato možnost zapracována do verze 1.5.

Shinta: Možná se jedná o chybu v Thunderbirdu, která se objevuje pouze v lokalizovan¨é verzi. Díky za info, mrknu se na to.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.