Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Automatická kontrola pravopisu ve Firefoxu 2.0

Jednou z hlavních novinek připravovaného Firefoxu 2.0 bude možnost automatické kontroly pravopisu ve formulářových prvcích na webových stránkách. Pokud si stáhnete poslední noční build Firefoxu 2.0, můžete si tuto funkci vyzkoušet již nyní. Od dnešního buildu je totiž jeho součástí.

Pro správnou funkci budete potřebovat slovník na kontrolu pravopisu. S noční verzí je dodáván anglický slovník, což našince příliš neuspokojí. Slovník české kontroly pravopisu si můžete stáhnout třeba na CZille. Já jsem to vyřešil jeho zkopírováním z podsložky components/myspell v Seamonkey.

Kontrola pravopisu je standardně zapnuta a je použita na všechny víceřádkové formulářové prvky (např. textarea). Lze však pomocí předvolby layout.spellcheckDefault provést konfiguraci. Hodnota 0 znamená vypnuto, 1 – kontrolovat víceřádkové formulářové prvky (výchozí hodnota), 2 – kontrolovat i jednořádkové vstupy (input apod.).

Samotná funkčnost je stejná jako je automatická kontrola pravopisu v Thunderbirdu či Microsoft Word – neznámá slova se podtrhávají a v místní nabídce dostáváte na výběr možnosti na opravu. Volba použitého slovníku v současné době probíhá přes místní nabídku v editačním poli pod volbou Languages. Naleznete zde též volbu Add dictionaries pro získání dalších slovníků, ale tato volba není dostup aktivní. Do finální verze se nejspíš objeví lepší možnost konfigurace v rámci standardního dialogu Možnosti.

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že prozatím má tato funkce své mouchy, ale to se jistě do finální verze podaří doladit. Pokud budete automatickou kontrolu pravopisu hledat ve vývojové verzi Firefoxu 3.0, prozatím ji nenaleznete. Důvod je jen ten, že si dosud nikdo z vývojářů nenašel čas ji aktivovat :)

Ukázka:

Ukázka automatické kontroly ve Firefoxu 2.0

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. von Banhoff
kontrola pravopisu není v FF taková novinka, přes rozšíření už byla dostupná, navíc do Opery lze také zapojit kontrolu pravopisu přes ASpell, jen MSIE zase nic :)

2. Adam Hauner
Netušíš, zda je to implementováno přes mozilla/toolkit a tím pádem si to najde cestu do SeaMonkey až po jejím přeportování na toolkit?

3. JasnaPaka
Jedná se o bug https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=302050, který je zařazen do kategorie Firefox->General. Osobně tedy myslim, že to součástí toolkitu není, ale tady spíš střílim od boku.

4. chef
Skvele:)

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.