Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 2.0 vs. Firefox 3.0

Na pár místech jsem si přečetl, že vyšel Firefox 3.0 Alpha 1. Člověk by se podobné blbosti i zasmál, kdyby nevěděl, že podobné zprávy čtou uživatelé, kteří jsou uvedeni v omyl, stahují, instalují a často jsou nemile překvapeni.

Pominu teď stav, že si za to do jisté míry mohou sami, protože instalují něco, co nebylo prohlášeno za stabilní. Dokonce nebudu nadávat ani na nepřemýšlivé novináře, co vypustí dále kachnu, co někde naleznou. Zkusím spíš vysvětlit rozdíl, jaký mezi prezentovanými verzemi je.

Hlavný vývoj nyní směřuje k vydání Firefoxu 2.0. Aktuální noční build naleznete vždy v podadresáři nightly/latest-mozilla1.8 na ftp.mozilla.org. Tento Firefox bude mít stejné renderovací jádro jako má Firefox 1.5 (až na drobné úpravy). Nemá tedy smysl zkoušet ACID2 či testovat, co nového pro webové vývojáře Firefox 2.0 přináší. Nic nového zkrátka nebude. Novinky ve Firefoxu 2.0 budou zaměřeny čistě na uživatele, nikoliv na vývojáře.

Druhý směr vývoje směřuje k Firefoxu 3.0. Aktuální noční buildy naleznete v podadresáři nightly/latest-trunk na ftp.mozilla.org. Tato verze obsahuje vše, co Firefox 2.0 a veškeré další úpravy, které mění vývojářské API. V zásadě vše, co se z nějakého důvodu nepoužije ve Firefoxu 2.0. V tomto směru vývoje probíhá též vývoj nového renderovacího jádra Gecko 1.9, které bude ve finální verzi Firefoxu 3.0 použito. Další podstatnou odlišností je použití grafické knihovny Cairo.

Důvodem toho, proč nepřijde Firefox 2.0 s novým renderovacím jádrem, je jiný vývojový cyklus renderovacího jádra (Gecko). Gecko má nyní vývojový cyklus rok, spíše rok a půl. Délka je dána systematičností práce. A nyní si představte, že byste čekali na novou verzi Firefoxu rok a půl. To je moc.

Pokud vám tedy někde vtloukají do hlavy, že vyšel Firefox 3.0a1, neveřte tomu. Je to obyčejná novinářská kachna. Podobné verze přijdou na řadu až po Firefoxu 2.0, ne dříve.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Gladiator
No, rok a půl by byl na kraji snesitelnosti. Ale co IE7 ... Čekali jsme (a stále čekáme) celou věčnost, a tiše se modlíme, aby v Redmondu začali dodržovat standarty CSS dle W3C. Snad nebudeme (zase) zklamání.

2. DJ.Maca
Ono totiz vsichni vychazeji z tohohle https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=330528

3. JasnaPaka
DJ.Maca: Ano, ale toto je jen změna číslování v noční verzi. Tato změna se dělá standardně. Navíc se neustále opakuje, že vydání jsou v podadresáři /release na ftp.mozilla.org a ne v /nightly.

4. DJ.Maca
Ja to vim, ja jsem jen poznamenal z ceho to zvelke pravdepodobnosti vzniklo ;o)

5. Marek
Gladiator: budete. MS nema v planu dodrzovat jakekoliv obecne standardy ktere by usnadnili zivot konkurenci. Ze tim komplikuji zivot tvurcum webu je pro ne snesitelna dan, je jich relativne malo a jejich narkum malo kdo rozumi :-)

6. Otakar
Přesně tak, Marek to vystihnul

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.