Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

K čemu slouží PAD soubor?

Pokud tvoříte "krabicový" software, který se snažíte distribuovat po celém světe, brzy narazíte na problém, jak zajistit, aby byla všude nabízena vždy aktuální verze. Snahou autora totiž je, aby jeho produkt byl nabízen i v rámci katalogů software, které jsou ekvivalentní ke Slunečnici. Jak do těchto katalogů, kterých je velké množství, dostat informaci o novější verzi co nejsnadněji?

Řešení spočívá v užití PAD souboru. Jedná se o XML soubor s danou syntaxí, který obsahuje informace o software, jeho aktuální verzi, odkazu ke stažení apod. Prostě všechny informace, které tvůrce katalogů software zajímají.

Když přidáváte váš software do katalogu, dost často jste žádáni (v zahraničí prakticky standard), abyste vložili cestu k PAD souboru. Je to výhodné jak pro tvůrce katalogů, kteří pravidelnou automatickou kontrolou zjišťují, zda náhodou nevyšla nová verze konkrétního programu, tak pro tvůrce programů, kteří při vydání nové verze pouze zaktualizují PAD soubor, čímž zajistí distribuce této informace do světa. Praktické a jednoduché.

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že se mi používání PAD souboru osvědčilo u programu MozBackup. Osobně mě jen mrzí, že tento formát souboru neumožňuje lépe definovat typ podpory, která je k programu poskytována. Místo zadávání e-mailové adresy bych raději zadal informaci o webovém fóru, které jsem pro tyto účely zřídil.

Syntaxe PAD souboru je oproti RSS souboru složitější, ale existuje pomoc v podobě programu PadGen.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. kvezt
hmmm... a pouzivaji se PAD soubory i pro rozsireni FF a TB?
zrejme ne co? :)

2. Anonym
Možná umístit tam elektronickou adresu na robota, který pošle krátký vysvětlující dokument a URL na fórum. Není to optimální, ale lepší než nic. :-)

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.