Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox a Places

Ve vývojové větvi Firefoxu ode dneška můžete nalézt novinku v podobě Places. Pokud bych měl tento výraz lidštěji vyjádřit, je to takový nový pohled na práci se záložkami a historií prohlížeče. Tato novinka bude k dispozici ve Firefoxu 2.0.

Tak trochu mi nedalo, abych se na to nepodíval a stáhl si vývojou verzi. Dle doporučení jsem si vytvořil nový profil a provedl spuštění. První spuštění Firefoxu nedopadlo nejlépe. Okno prohlížeče se sice zobrazilo, ale rozhodně ne tak, jak bych si představoval. Důvodem je nejspíš chyba při práci s profilem, který ve své cestě obsahuje diakritické znaky. Vytvořil jsem tedy nový profil v cestě bez diakritiky.

Ukázka Places:

Ukázka Places

Lišta záložek je nyní pryč a nahrazuje ji lišta Places. V jejím levém rohu je tlačítko, které otevře samostatný panel, který můžete vidět na obrázku výše. Obsahuje centrální správu záložek, historie apod. Osobně se mi toto pojetí celkem zamlouvá.

Zajímavý je i backend, který je postaven na databázové knihovně SQLite. V uživatelském profilu jsou nyní dva nové soubory – bookmarks_history.sqlite (pro ukládání záložek a historie) a formhistory.sqlite (historie formulářů). Původní soubory bookmarks.html (záložky), history.dat (historie prohlížení) a formhistory.dat (historie formulářů) nebudou tedy nadále používány. Osobně si od tohoto kroku slibuju rychlejší práci s historií prohlížeče.

Celkově mě Places potěšily. Prozatím nedoporučuji používat, protože jen během mého krátkého zkoušení mi Firefox několikrát spadl a některé funkce nefungovaly korektně.

Aktualizováno: Z důvodů několika regresí a memory leaků jsou Places v posledních buildech dočasně zakázány.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. ivdo
a je to aktivováno ve všech verzích?
Možná něco dělám špatně ale v firefox-1.6a1.en-US.linux-i686.tar.bz2
places nemám

2. leo-šek
na to se celkem těším, ale založky se mi zatím zamlouvají víc.

3. JasnaPaka
ivdo: Ano, mělo by to být aktivováno i v Linuxu. Zkus pozdější buildy.

4. v6ak
Napadá mě, zda by nešlo využít MySQL server, když ho mám. Myslíte, že tato možnost tu bude?

5. Non_E
v6ak: Firefox je IMHO zaměřen na "běžné uživatele" a podobných featurek se nedočkáme.

6. JasnaPaka
v6ak: Osobně nevím, k čemu by to bylo dobré. Pro účely Places je potřeba něco malého a rychlého na čtení, což knihovna SQLite splňuje.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.