Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Co dělat, když Firefox nejde spustit

Občas si někdo stěžuje, že mu Firefox odmítá naběhnout. Poklepe na ikonku a nic. Jak v podobným případech postupovat? Nejčastěji uživatelé tvrdí, že prohlížeč reinstalovali a problém trvá. Zde je základní chyba. V takových 90% není chyba v instalaci prohlížeče, ale v uživatelském profilu.

Čím se může takový profil poškodit? Možností je celá řada – instalací špatně napsaného rozšíření, neodbornou manipulací s profilem, výpadek proudu a tím poškození některých souborů v profilu apod. Když uživatel spustí Firefox s takto poškozeným profilem, žádné okno prohlížeče se nezobrazí. Pokud spustíte Správce úloh, nejčastěji vidíte spuštěný proces firefox.exe. Prohlížeč se zkrátka někde zasekl.

Jak sjednat nápravu?

V lepším případě je problém na straně některého z nainstalovaných rozšíření. Jestli tomu tak je zjistíte spuštěním Firefoxu v safe módu. V nabídce Start -> Programy nalezněte odkaz na spuštění Firefoxu. Hned vedle je druhý odkaz, který nese označení "Safe mód". Spusťte jej.

Další možností je spustit Firefox v safe módu přes příkazovou řádku. Přejděte do adresáře s nainstalovaným Firefoxem (tam kde je firefox.exe, nejčastěji v cestě C:Program FilesMozilla Firefox) a proveďte jeho spuštění s parametrem "-safe-mode" tj. firefox.exe -safe-mode.

Důležitá poznámka: Před spuštěním se ujistěte ve Správci úloh, že Firefox není spuštěn (byť se zasekl na pozadí). Vyhledejte proces firefox.exe. Pokud není, je vše v pořádku. V opačném případě jej označte a ukončete (tlačítko Ukončit proces).

Pokud prohlížeč naběhne, problém je na straně některého z nainstalovaných rozšíření. Zkuste je postupně odinstalovávat a zkoušet, zda po odinstalaci konkrétního rozšíření již Firefox naběhne. To vyzkoušíte tak, že Firefox v safe módu ukončíte a pokusíte se Firefox spustit klasicky poklepáním na ikonku. Tím zjistíte problematické rozšíření.

Pokud odinstalujete všechna rozšíření a problém trvá, je nejspíš profil poškozen jinde a bude potřeba vytvořit nový profil. Tento případ se týká i těch z vás, kterým nejde Firefox spustit a žádná rozšíření neinstalovali.

Prvně se opět ujistěte, že Firefox není spuštěn (viz důležitá poznámka výše). Přesuňte uživatelský profil na jiné místo na disku. Když se nyní pokusíte Firefox spustit, na 95% uspějete. Nyní zbývá otázka, jak obnovit data z poškozeného profilu, který jste přesunuli pryč. Prvně opět ukončete Firefox.

Každý soubor v profilu uskladňuje určité informace. Z poškozeného profilu si uživatel nejčastěji přeje obnovit záložky (soubor bookmarks.html). Dále dost často hesla (signons.txt a key3.db), historii (history.dat) či již vyplněné formuláře funkce automatické doplnění (formhistory.dat). Pokud potřebujete obnovit jiné specifické věci, doporučuji nahlédnout do článku Soubory v profilu aplikací Mozilla, kde se dozvíte, který soubor (např. pro certifikáty) je potřeba obnovit. Rozhodně nedoporučuji snažit se obnovit rozšíření či soubory, které si Firefox generuje sám.

Poznámka: Uváděné soubory zahrnují soubory, které používá Firefox 1.0.x a Firefox 1.5.0.x. Jakékoliv další verze Firefoxu mohou například pro ukládání záložek používat jiné soubory.

Uvedené soubory (resp. data), které chcete obnovit, zkopírujte do nově vytvořeného profilu a přemažte ty nově vytvořené. Spusťte Firefox a měli byste mít k dispozici opět svá data a funkční Firefox.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. hosta
hmm asi sem ta 5% mensina:( presunul sem profil jinam...a vytvoril se novy...zkopiroval jsem do nej soubory jako history.dat atd. a nic:(

2. cocker
ja mam ten isty problem.dokonca som sa pokusal startovat v safemode.okrem toho som odinstaloval firefox, vycistil registre atd a nainstaloval firefox nanovo.nepomohlo absolutne nic.ani tento navod na opravu.

3. cocker
Rozchodil som to!Prikazom "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -p som spustil Profily a natvrdo vymazal jediny profil Default.
A potom Firefox konecne po 4 hodinach hladania chyby nabehol.

4. Pepa
Díky za tyto stránky,měl jsem stejný problém,taky se mi nic po spuštění neukázalo,nakonec pomohla odinstalace rozšíření v safe módu.Už jsem myslel že to nikdy nerozchodím,a používal jsem dočasně Operu.Hurá,Firefox je zpět!

5. abtris (www)
Mam obdobny problem, dokonce jsem ted nainstalova FF 2.0 a nejak to muj notebook neopustilo, jedine reseni mam pouzivat FireFox Portable pokud chci mit FireFox k dispozici, promazl jsem co jsem mohl a nejak nic, opravdu nevim.

6. Vlado
Mám taky podobný problém,jak tady popisujete.Z ničeho nic Mozilla nenajela,Přeinstaloval jsem ji a co se stalo:
Vyskočilo na mě okno,že Mozilla je už spuštěná,že ji mám ukončit a restartovat PC.Po resetu a znovu spuštění prohlížeče ten sám problém.Ve správci souboru jsem vše pomazal i v registrech prostě nic nepomohlo.X-krát přeinstalované a nic nepomáha.Škoda nemůžu používat zatím Mozillu až do příští reinstalace Win.XP.Kdyby to šlo i bez te reinstalce a někdo poradil bych by jenom rád-děkuji.

7. v6ak
Myslím, že jsem to viděl když jsem měl (podle Správce profilů) profil v neexistujícím adresáři.

8. Smíšek
to Cocker: díkas za radu, měla sem stejnej problém a fakt stačilo jen odstranit profil Default :)

9. kiv
cuz mam firofox.exe v Správci uloh furt spuštěnej a nejde mi nijak ukončit netušíte někdo co s tim?

10. v6ak
kiv: existuje tu tlačítko delete (na klávesnici) a enter...

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.