Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak nechat uživatele na holičkách

Tvůrci rozšíření Mozilla Calendar to zas jednou nevychytali. Pro nezasvěcené, rozšíření Mozilla Calendar přidává do aplikací Mozilla jednoduché plánovací funkce jako je správa času a úkolů. Bohužel vývoj tohoto rozšíření je takový... všelijaký. Prakticky od počátku naráží vývojové práce na nedostatek "člověkohodin" (lidí, kteří jsou ochotni pomoci).

Aby toho nebylo málo, celý vývoj byl rozmělněn o další dvě aplikace: Mozilla Sunbird (samostatná aplikace po vzoru Firefoxu) a Lightning (integrace plánovacích funkcí přímo do Thunderbirdu). Celá idea přitom spočívala ve sdílení maximálního množství kódu mezi jednotlivými aplikacemi.

Bohužel ambice vývojářů byly moc velké. Na podzim vyšel Firefox 1.5 a řada uživatelů se začala shánět po verzi Mozilla Calendar pro novou verzi Firefoxu. Odpovědí jím bylo "Sorry, pracujeme na Lightningu, nový Calendar bude později". Před pár dny vyšel Thunderbird 1.5, slibovaný Lightning nikde (prý za pár dní) a uživatelé stále čekají (nebo to už vzdali?) na novou verzi Mozilla Calendar.

Na webu tvůrců už je pár dní k dispozici nejspíše narychlo zkompilovaná verze Mozilla Calendar, která má být kompatibilní s řadou 1.5. Celá věc má bohužel háček. Nese totiž označení "Experimental Nightly". Instalovat či neinstalovat? Funguje to či ne? Přijdu o data či ne?

Uživatelé nadávají na tvůrce kde mohou. Řadu z nich jistě podobná situace nemile překvapila a již používají jiné produkty, kde umí tvůrci tyto záležitosti lépe podchytit. Poučení? Mně z toho plyne následující: Stávající uživatel má cenu zlata. Je chybou ho obětovat pro potencionální budoucí úspěch, který se však nemusí dostavit..

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Petr
...obětovat...

2. JasnaPaka
Díky za upozornění.

3. MiK
Sunbird jsem viděl někdy ve verzi 0.2a. Zhodnotil jsem to jako zajímavý projekt, který do budoucna vypadá slibně. Po nějakém roce vidím na webu 0.3 alpha1 a můj názor zůstává stejný. Ještě bude trvat dluho, než ho začnu brát vážně. Jak to tak sleduji, o nic nepřicházím. :)

4. Petr (jinej ;-)
Je to celkem smutný fakt související s jakoukoliv komunitou, která není pod jednotným vedením. Dřív nebo později se začně štěpit na samostatné vývojové větve. Viz třeba Mozilla -> Firefox -> možná Seamonkey nebo třeba jednotlivé ne zcela kompatibilní distribuce Linuxu.
Pro někoho to je možná výhoda - 'můžu si vybrat', ale na druhou stranu to způsobuje značný zmatek. Místo aby si člověk vybíral mezi řadou rozdílých produktů s různou filozofií funkce a ovládání, je na výběr X klonů jednoho a toho samého :-(

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.