Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Proč uvádět v hlavičce stránky informaci o dostupnosti RSS

Řada lidí (včetně mě) má RSS čtečku přímo v prohlížeči. Osobně ve Firefoxu používám Sage. Pokud vstoupím na blog, který mě zaujme, přidám si jej do záložek do složky, kterou pročítá RSS čtečka.

Moc mě však nebaví na blogu či stránce hledat, kdeže je ten odkaz na RSS a zda je vůbec nabízeno. Někdy je formou ikonky (lepší případ), jindy jako nenápadný odkaz v patičce stránky. Hledání mě prostě nebaví.

Pokud je však informace o RSS uvedena v hlavičce HTML stránky, mám ve Firefoxu okamžitý přehled. Jednoduše se zobrazí info na pravé straně adresního řádku (Firefox 1.5) a já si RSS mohu snadno přidat do své čtečky. V Opeře je to podobné a Internet Explorer ve verzi 7.0 to bude umět též.

Pro celou tuto "alchymii" postačí do hlavičky HTML stránky přidat kód podobný následujícímu:

<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="RSS" 
href="moje-rss.xml" />

Jeden řádek, který řadě uživatelů zpříjemní život.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. MiK
Na "zlobivém" webu mi pomáhá rychlé hledání na stránce. Mačknu lomítko a napíšu RSS. Když nepomůže, napíšu XML. Když nepomůže, odcházím. Mor na grafické ikonky "RSS" na stránkách, jako je na Bloguje!

2. JasnaPaka
Když by měl každý web, který nabízí RSS, v hlavičce info o tom, že ho nabízí, nebylo by žádné takové hledání potřeba. O to jde. Jinak tu grafickou ikonku RSS jsem si na stránku přidal já a ne Bloguje :)

3. MiK
Když by to podporoval každý browser, proč ne. Já třeba v browseru čtečku nemám, vyhovuje mi to *jinak*. URL k RSS proto rád snadno najdu na stránce a zkopíruji kamkoliv jinam. ;) Každému, co jeho jest, buďme tolerantní k minoritám.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.