Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Google AdSense tak trochu prakticky

Představte si situaci. Provozujete projekt na nekomerční bázi a ten se po čase stane nečekaně populární. Jako autor jste potěšen. Tvorba projektu na webu (tvorba software, zajímavý on-line magazín apod.) má však i odvrácenou stranu, kterou je potřeba záhy řešit. Zvýšený zájem začne znamenat větší zátěž serveru a hlavně zvýšený datový přenos. To vám nebudou tolerovat všude a problémy začínají.

Jako řada podobných projektu, i já jsem začínal se svým prográmkem MozBackup na freehostingu. Vzhledem k tomu, že se svého času jednalo o jediný program, který uměl zálohovat a obnovovat profily aplikací Mozilla, stal se populární a měsíční datový limit 5 GB přestal stačit. Jako by jste to již někde slyšeli, že? S podobným problémem se potýká řada free projektů.

Zaplatil jsem si tedy komerční hosting, kde jsem přestal být omezován datovým přenosem. Platbu jsem provedl, jak jinak, ze své kapsy. Nadšení pro věc mě ještě nějaký čas drželo, ale po čase mi začalo vadit, že z toho nic moc nemám a ještě doplácím za hosting. Nastal čas sčítání nákladů. Nepřímé náklady v podobě času stráveného na vývoji nových verzí by mi asi nikdo neproplatil (leda bych program zpoplatnil), řekl jsem si, tak aspoň kdyby se vrátili přímé náklady v podobě nákladů na hosting.

Psal se červenec 2005 a na doporučení známého jsem zvolil Google AdSense. Google AdSense je reklamní síť provozovaná společností Google, kdy klasicky vložíte do stránek reklamní kód a na jeho místě se bude zobrazovat textové reklama dle tématiky dané stránky. Platby jsou "za proklik" (uvozovky jsou zde správně, detaily zde rozebírat přecijen nechci). Narozdíl od řady pochybných systémů na "výdělky" se jedná o seriózní způsob příjmu. Nevýhodou je, že stránky nesmí být v češtině. Podporována je pouze angličtina a pár dalších jazyků.

Teď možná mnozí nadáváte na reklamu, která všude na webu obtěžuje, ale uvědomte si prosím, že díky nim žije řada vašich oblíbených služeb. Berte to tedy jako nutné zlo. Nebo mám program zpoplatnit? Vyberte si.

Nyní máme půlku prosince, takže lze úspěšnost/neúspěšnost tohoto kroku zhodnotit. Za minulý měsíc je statistika následující: počet zobrazení okna s textovými odkazy je přibližně 50 000, míra prokliku 0,8% a příjem něco okolo 60 dolarů, což vychází přibližně 2 dolary na den. Pokud listuji statistikami za předchozí měsíce, dostávám se na podobná čísla tj. příjem 2 dolary/den. Celkem potěšující.

Hosting to zaplatí a něco málo za investované úsilí se též najde. Platby probíhají po nashromáždění částky alespoň 100 dolarů a je zasílán šek. Proplacení u Komerční Banky trvá přibližně dva týdny. Pokud tedy hledáte způsob, jak alespoň z části navrátit investici do free projektu, mohu Google AdSense jenom doporučit.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. MiK
Tak zrovna MozBackup je z těch projektů, kde bych si na reklamu i kliknul - už pro ten pocit. :) Zajímavé je, že momentálně se mi tam zobrazují samé reklamy na vylepšení Outlooku a ani jedna z nich nevede na stránky Thunderbirdu. ;)

2. tark
Musím to zdaňovat? ;)

3. JasnaPaka
Pochopitelně ano. Je to příjem jako kterýkoliv jiný.

4. tark
Já to věděl ;)

5. Roman (www)
Aha, vidím, že článek je z roku 2005, teď už Adsence funguje i na webech v češtině (28.03.2007). Jinak to zkouším Adsence na jednom webu ve španělštině, o 2 dolarech za den zatím jen sním :-)

6. Kopi (www)
Ahoj. Poradí mi někdo, jak bych mohl chodit na svoje stránky aniž by se to počítalo jako zobrazení na adsense? (což je proti pravidlům)? Děkuji.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.