Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak zmigrovat data z Places ve Firefoxu

Řada z vás si jistě přečetla, že ve Firefoxu 2.0 nebudou Places. Celkem smutná novinka, protože jsem osobně považoval tuto funkci za hlavní vylepšení Firefoxu 2.0 oproti verzi 1.5. Druhou nemilou záležitostí může být fakt, že Places byly až doteď ve vývojové verzi Firefoxu 2.0, takže kdo ji používal, má záložky a historii uloženu v souboru bookmarks_history.sqlite místo starších bookmarks.html a history.dat (resp. formhistory.dat).

Pokud chcete i nadále používat vývojou verzi Firefoxu 2.0 a nepřijít o záložky, doporučuji zkopírovat soubor bookmarks_history.sqlite do nově vytvořeného uživatelského profilu. Následně si stáhněte poslední vývojovou verzi Firefoxu 3.0 a spusťte jej s nově vytvořeným uživatelským profilem, kam jste umístili soubor bookmarks_history.sqlite. V hlavní nabídce zvolte Bookmarks -> Organize Bookmarks a otevřeném dialogu Places zvolte v nabídce File -> Export, čímž uložíte záložky do souboru bookmarks.html, který můžete použít ve Firefoxu 1.5 či vývojové verzi Firefoxu 2.0.

Co se týče historie, zde mi bohužel není znám způsob, jak zmigrovat data do starších verzí souborů. To se týká jak adres webových stránek, tak předvyplněných formulářů.

Poznámka: Možná je vám divné, proč vytvářet kvůli této migraci nový uživatelský profil, ale zastávám názor, že míchání různých verzí Firefoxu (2.0, 3.0 apod.) na jednom uživatelském profilu nemusí být zrovna rozumná záležitost.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Ondrej P.
Dobry den.
Musim s Vami souhlasit ze places bude skoda, ale snad to da vyvojarum dostatek casu to vyladit do verze 3.0. Ovsem chtel bych se zeptat jestli nevite na kdy je tento prechod planovan? I v dnesnim nb jsou stale places.

2. JasnaPaka
Pokud vím, hlavní vývojář hovořil o konci týdne.

3. Ondrej P.
Dekuji za odpoved.

ps: v soucasnem NB uz aj v BE je aktivni moznost exportu zalozek do html formy.
pss:neplanuje se na czilla foru zridit nejaka sekce specialne urcena pouze pro NB? (Samozrejme nemyslim kvuli "technicke podpore" ale spise kvuli hlaseni/overovani bugu atd)

4. JasnaPaka
To je spíš otázka na někoho jiného, protože já už se na CZille nepodílím. Pokud si myslíš, že by něco takového bylo ku prospěchu, zadej to jako bug do Bugzilly (http://bugzilla.czilla.cz/), ale osobně si myslím, že by to k ničemu moc nevedlo.

5. Lukas Petrovicky
Co se tyka nightly buildu, nemyslim ze bysme kvuli tomu meli na CZilla foru zrizovat novou sekci. CZilla se na vyvoji Mozilly nepodili (nepocitame-li lokalizace, samozrejme) a tak bude podobne zalezitosti lepsi smerovat na http://forums.mozillazine.org/, kde jsou nocnim sestavenim vyhrazena vlakna i konkretni fora.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.