Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Novinky ve vývoji Firefoxu

V průběhu posledních 14 dní přinesla vývojová verze Firefoxu několik zajímavých novinek.

  • Upravené prohlížení v panelech
    Počínaje dnešním nočním buildem (2005-01-21) obsahuje Firefox upravené prohlížení v panelech. Základní změna spočívá v přesunutí ikonky na zavírání panelu z pravé strany lišty s otevřenými panely přímo na "ouška" panelů podobně, jako to má třeba Opera. Bohužel jsem prozatím nenalezl možnost, jak provést přepnutí na původní nastavení. Snad bude tato možnost přidána později. Více informací...



  • Odstranění voleb Číst poštu a Nová zpráva z nabídky Nástroje
    Dvě funkce, které podle mě nemají v prohlížeči typu Firefox co dělat. Dobře, že budou pryč.

  • Lepší možnosti ladění memory leaků
    Často se Firefoxu vyčítá, že je příliš paměťově náročný. To je z části pravda a zejména i díky tomu, že dosud neexistoval jednoduchý mechanismus na vyhledávání úniků paměti (paměť, která je alokována, ale již ne korektně dealokována). Nyní je již vše jinak a podrobnosti si můžete přečíst ve weblogu Davida Barona.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Jiří Macich ml.
Doufám, že křížek půjde v nastavení vrátit zpět na původní místo. Toto nové umístění se mi vůbec nelíbí. Zbytečně zabírá prostor. Mám ale nepříjemný pocit, že toto nastavení ve Firefoxu nebude. Nebylo by to poprvé, co se nějaká trivialitka musí řešit formou rozšíření (např. tisk z kontextové nabídky stránky).

2. Robin
Ten krizek je IMO k nicemu, doufam, ze alespon pujde vypnout, nebo se tam ubec neda-

3. AndrewJ
jo, jsem taky za zrušení křížku.. klidně i v té liště, stejně zavírám panely prostředním tlačítkem

4. Pavel
Já bych řekl, že prostředním tlačítkem zavírají panely úplně všichni, kteří jsou s touto funkcí seznámeni...

5. rony
ja ten krizik pouzivam, nemusim totiz pri zatvarani viacerych panelov, ktore si pootvaram z googlu, hybat mysou a iba klik klik klik a su prec prec prec :-)

6. rony
ja ten krizik pouzivam. nemusim pri tom hybat mysou ked zatvaram panely otvorene z google.

7. Afu
Díky Pavlovi za tip s prostředním tlačítkem ;) Zavírací křížek bych ponechal na svém místě, jednak jsem si už zvykl a za další nemusím lovit na panelech ten správný jako u Opery. Řádnou správu paměti vítám, oproti Opeře je Firefox několikanásobně pomalejší.

8. Jiří Macich ml.
Já zavírám poklepáním. Prostředním tlačítkem stránku klonuji do jiného panelu :-)

9. roore
Kde mám hledat prostřední tlačítko? Vůbec nevím o čem tu mluvíte. Poradí mě někdo? Dík

10. Fredy
To roore
Zmackni kolecko :-)

11. Valoun
To rony, Fredy, AndrewJ, Pavel:

Prostřední tlačítko myši zavírá tab pouze ve Windows. V linuxu má zcela jinou funkci, a pak je křížek nejrychlejší možností (společně s Ctrl+W) jak tab zavřít.

12. mab
roore: mluvíme o klikání prostředním tlačítkem na záložku, často je to prostřední tlačítko schováno pod kolečkem, takže zmáčkneš kolečko. Vše zmíněná zavírá záložku, pokud si to nenastavíš jinak, jako například Jiří Macich ml.

13. mab
A za mne dodám, že já také nechci křížky na jednotlivých panelech, mám dost často otevřeno hodně stránek a to pak není nic snazšího, než při snaze se přepnout do jiného panelu ten panel díky křížku zavřít...

14. mab
Valoun: Valoun klikám prostředním, jedu v linuxu, další dotaz? :-)

15. rony
Valoun: rozne varianty zatvarania zaloziek poznam. Napriek tomu mi ucaroval ten krizik na pevnom mieste umiestneny absolutne k celemu oknu prehliadaca. Ten uprednostnujem pred relativnym umiestnovanim krizikov na kazdej zalozke.
Menej ma to rozptyluje pri zatvarani viac ako 1 zalozky. :-)
Dakujem za odozvu :-)

16. bunak
prostredni chodi jak na otvirani odkazu v novem panelu tak na zavirani panelu a chodi jak ve widlich (W2K,XPpro,ME) tak v linuchu (MDK9.1). Teda s verzi 1.0.5 ktera jeste nemela chybu zabirani pameti :o)))))))))))))

17. bunak
jeste dodatek to prostredni tlacitko funguje i v Opere 8.5

18. MiK
Valoune, kdo může za zvrhlou linuxáckou zvyklost prostředním tlačítkem cosi kamsi kopírovat? ;) Holt výchozí volba ve FF je na Linuxu zvrhlá a třeba mně vadí. Nicméně about:config je tvůj kamarád a volba middlemouse.contentLoadURL to uspokojivě řeší.


Co se křížku na každém tabu týče, je to ústupek masám, které nemohou najít prostřední tlačítko na myši. Já si to nemohu vynachválit. Klik, klik, klik a jsou pryč, pryč, pryč. :-) Při dvaceti tabech, které v průměru naráz používám by mi křížek vadil. Nicméně když to nepůjde vypnout v nastavení, v configu, tak to půjde skrýt v userChrome.css. Masy si pak určitě budou moci nainstalovat rozšíření. :-)

19. Fretka
Já jsem proto zrušit všechny takové nepotřebné okrasy, jako zrovna tohle tlačítko. Jako kdyby rovnou počítali s tím, že s tím firefoxem dělám jen doma na jednadvacítce.:-|
Mě osobně funguje prostřední tlačítko i v MDK10.1.:-)) Jen to zabírání místa v paměti mě celkem žere. No jo 512 je jenom 512MB:-(
O Opeře mi nemluv. Do verze 8.0 to byl slušnej program. Pak co to začali dělat free, tak zmizelo několik fakt dobrých věcí :-(

20. OttY
Skúste rozšírenie Tab Mix Plus 0.3

21. Bohumír Bednařík (BoboCop)
No osobně používám pro zavírání záložek klávesovou zkratku Ctrl+F4, takže mě nějaké přesunutí tlačítka netrápí.

22. Ondra
Krizek na tabu je podle me krok vedle, zbytecne zabira misto, doufam ze pujde vypnout. Osobne na zavreni pouzivam mouse gestures a nebo dvojklik na tab levym tlacitkem (rozsireni tabmix plus), kliknuti prostrednim tlacitkem mi prijde v souvislosti se zavrenim tabu trosku neprirozene, ale to je pouze muj osobni nazor.

23. mab
Ondra: na dobré věci si člověk zvykne hned, 2-3x kikni prostředním a už pak jinak zavírat nebudeš, je to děsně návykové :-)

24. prokop
kdyz ja na notebooku prostredni tlacitko nemam....

25. Otak
Zapnutie funkcie kolecka v linuxe: je to jednoduche - do www adresy staci napisat about:config cim sa spistupnia interne nastavenia firefoxu, tam potom treba vyhladat middlemouse.contentLoadURL a dvakrat poklepat, aby sa zmenili hodnota na false. Tot vse.

26. Robis
thx, to AndrewJ a dalsim: prostredni tlacitko - super vec. Pro me novinka.

27. Robis
Jo, malem bych zapomnel, krizek bych nechal jak je, ted kdyz znam funkci prostrednim tlacitkem mi takhle naprosto vyhovuje - taky zaviram hromadne okna pootevirana z google nebo od jinud.

28. Radko
Taky se připojím ke komentářům - tlačítko nechat tak jak je by byla asi nejlepší volba, ale zřejmě je to kvůli většímu rozšíření FF. Noví uživatelé přecházející z IE jsou z panelů mírně zmatení - a proto tlačítko na každém oušku. Nehledě na to, že z IE prostřední tlačítko myši umět používat taky nebudou.

prokop: Taky mi vadilo, že na notebooku nemám prostřední tlačítko, ale pokud používáš touchpad a ovladače od Synaptics, je řešení celkem jednoduché: pro rolování používám oblast u pravé hrany touchpadu a jako prostřední tlačítko používám pravý dolní roh (Settings-Tapping). S poštěvákem na notebooku to bude asi horší :)

29. BlueB
Jsem pro křížky, líbily se mi i v Opeře. A zde mi chyběly. O prostředním tlačítku jsem nevěděl, asi si budu muset přečíst návod, stále něco objevuju... :o) Co takhle, že by se křížky objevovali jen když je nad záložkou myš? Jen návrh -- ušetřilo by se tím to místo, křížek by tak mohl být klidně i přes text...

30. Bubu
Ja bych krizek uvital. Precijen Mack ma jen jedno tlacitko, takze o prostrednim nemuze byt ani rec :-)

31. Pája
Já bych se přidal také k těm uživatelůl google. Často otevírám větší nmožství panelů a po prohlédnutí je potřebuji rychle a jednoduše pozavírat. Jeden křížek na stálém místě je proto nejvhodnější. Navíc na uších panelů by jen zabíral místo a při otevření více panelů by se tam ani nevešel.

32. Lucass
Pomocí Tab Mix Plus jsem si ten křížek tam dal. Mně to tak vyhovuje - neznal jsem funkci prostředním tlačitek.

Ale já si myslím, že je to přestě, jak už někdo řekl - kvůli masá a lidem, kteří vůbec neví co to je tam za panel, natož ho zavřít.
My to s tím umíme si to v patřičném souboru dovedeme upravit. :)

33. Iggi
krizky nebrat, zabiraji misto.. ja bych zrusil i ten jeden jedinej co tam je... myslim ze sem ho pouzil asi dva krat v zivote nez sem zkusil jestli nefunguje prostredni scrolmousebutton..

34. Přemek
Mé 2 centy: křížek používám (via Tab Mix Plus), protože prostřední tlačítko mám na scrolování a jezdit myší doprava nakonec je příliš "distracting". Určitě bych ho uvítal.

35. mab
Ti nějak nerozumím. Zavírám prostředním tlačítkem, scrolluju prostředním tlačítkem.

36. Medvídek
Přátelé, dá se tím prostředním tlačítkem zavírat aktivní panel i když je myš zrovna šouplá kdekoli na ploše a Firefox je samozřejmě v popředí?

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.