Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Mozilla plánuje kampaň proti nebezpečným zásuvným modulům

Logo Firefoxu

Ač se o tom mnoho nemluví, jsou dnes v oblasti webových prohlížečů více nebezpečné chyby v zásuvných modulech (pluginy) než v samotných webových prohlížečích. Chyba objevená v zásuvném modulu je velmi často zneužitelná skrze libovolný webový prohlížeč. Pokud se navíc objeví chyba v zásuvném modulu, který je hojně rozšířen (Flash, Java, Adobe Reader apod.), je o „zábavu“ postaráno. Mozilla Corporation by na tento problém ráda více upozornila, a proto připravuje projekt, který přístupnou formou uživatelům sdělí, zda náhodou nepoužívají nějaký zásuvný modul se známou bezpečnostní chybou.

Projekt bude mít pro začátek formu webové stránky a bannerů, které budou v závislosti na tom, jaké zásuvné moduly budou nadetekovány, zobrazovat informaci o nebezpečných modulech. Tyto bannery si budou moci uživatelé umístit na své weby a upozorňovat tak na problémy ostatní. Uvidíme, zda se informace o aktuálnosti zásuvných modulů bude někdy zobrazovat i ve Správci doplňků ve Firefoxu. Bylo by to jistě užitečné.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. lední brtník
myslím že adobe by měl být popravován za kvalitu flash pluginu - a jeho doplněk trvale označen černě jako čisté zlo. z trojkových verzí je po delší době ff 3.0.13 + aktualizovaný flash_player 10.0.32.x první kombinací která nedělá problémy.

2. Pavel (www)
Nebylo by snadnější, kdyby Mozilla distribuovala plug-iny pouze přes svůj web, jiné by se nedaly nainstalovat a měla tak větší kontrolu nad tím, co si kdo do prohlížeče instaluje? Apple to udělal s IPhonem a zdá se to jako řešení, které funguje. :) Pavel

3. Tom
[2] To se mi zdá jako blbý nápad. Mohlo by se to totiž snadno zvrhnout do Applovsého systému "tohle se nám nehodí do krámu, tak to nepovolíme", což by následně vedlo k podobným akcím jako JailBreak u iPhonu.

4. v6ak (www)
[3] Nějak tak, navíc u open-source...
No, navrhl už někdo to řešení, že se tyto moduly budou zakazovat pro weby, které nejsou označeny za důvěryhodné? Je tu na to nějaký bug v bugzille?

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.