Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.1 odstraňuje EULU

Logo Firefoxu

S poslední vývojovou verzí Firefoxu 3.1 nastala jedna zajímavá změna a tou je ostranění EULA. EULA je označení pro licenci, která vám sděluje, jaká práva a omezení jsou spojena s užíváním produktu. S uvedeným ujednáním se nejčastěji setkáte v instalačním programu, když s ním souhlasíte. Počínaje dnešní vývojovou verzí Firefoxu 3.1 se již v instalačním programu s odsouhlasením EULA nesetkáte a namísto toho se vám při prvním spuštění Firefoxu zobrazí informační lišta s možností zobrazit detailní informace o vašich právech.

Informační lišta

Informační stránka o vašich právech

Ze zobrazených práv je patrné, že Firefox je nyní šířen pod standardní MPL licencí s tím, že ochranné známky Firefox (jméno, logo apod.) vlastní Mozilla Foundation a ta vám k nim neuděluje práva. Z hlediska koncového uživatele se tak nic nemění, protože stejná práva jste měli i po odsouhlasení EULA. Na EULU Firefoxu si nedávno stěžovali lidé od Ubuntu, kteří tak teď budou pravděpodobně spokojeni, i když se změnila pouze forma zobrazení informací o právech a nikoliv jejich obsah.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Martin Hassman (www)
Zajímalo by mě, zda je to bez potvrzení i nadále právně platné (bude se to asi lišit stát od státu). Měl jsem za to, že ono potvrzování se většině programů děje právě kvůli vyhovění liteře zákona.

2. JasnaPaka [openID] (www)
[1] Tak to netuším a také by mě to zajímalo.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.