Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Geode, nový projekt Mozilla Labs

Logo Mozilly

V rámci Mozilla Labs se dnes objevil nový projekt s názvem Geode. Nejedná se vlastně o nic jiného než experimentální rozšíření pro Firefox 3, který přináší podporu Geolocation API z dílny W3.org. Jeho podporu přinese připravovaný Firefox 3.1 a taktéž mobilní verze Firefoxu, která je vyvíjená pod kódovým označením Fennec. Samotné Geolocation API je o možnosti získávat informaci o vašem aktuálním umístění na základě GPS souřadnic či například GSM/CDMA. Vše samozřejmě při zajištění ochrany vašeho soukromí. Webový prohlížeč totiž bez vašeho svolení informaci o vašem aktuálním umístění neposkytne.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Jirka
Doufám že to opravdu půjde transparentně vypínat. I tak je ale už samotná existence takové "služby" znepokojující a myslel jsem, že vývojáři svobodného software nebudou technologie narušující soukromí podporovat nebo propagovat ani v této formě. Vypadá to jako typická technologie zralá především pro zneužití při špehování uživatelů nebo šíření reklam. Potenciální pro mě ne moc pochopitelné výhody by neměly být důvodem, aby Firefox něčemu takovému pomáhal existovat.

2. JasnaPaka [openID] (www)
[1] Nesouhlasím. Geolocation API bych přirovnal ke smlouvě, kterou s vámi nikdo nesepíše bez vašeho souhlasu. V případě Geolocation API by to bylo narušení soukromí tehdy, kdyby se to dělo bez souhlasu uživatele.

3. Jirka
Ano, tak jsem to také posléze pochopil a nevyčítám projektu Geode, že by snad sám přímo narušoval soukromí nebo práva uživatele. A omlouvám se, pokud to nebylo z mého prvního příspěvku dost zřejmé.

Problém a to podstatný, vidím jinde. Tímto projektem bude masově testována fyzická funkčnost technologie, která svou podstatou k nějaké fomě zneužití přímo volá. A také reakce veřejnosti na takovou technologii.
Pokud se někdo později pokusí zavést podobně fungující technologii za méně korektních podmínek do "nějakých jiných" "nejmenovaných" prohlížečů, bude mít vše velmi usnadněno. Dokonce hrozí, že vzniknou a stanou se běžně užívanými služby, díky kterým po čase přijde zavedení nevypnutelných nebo obtížně vypnutelných sledovacích modulů do jiných prohlížečů lidem docela přirozené a běžný uživatel tím po pár letech už něbude nijak znepokojen. Zatímco dnes snaha o přímé zavedení nevypnutelného sledovacího pluginu například do Internet Exploreru by mohla narazit na jisté obtíže, po náležitém "otestování" a nějakém čase praxe v podobě například Geode, by vše mohlo projít bez problémů.

Proto myslím, že bychom se měli této technologii i ve formálně korektní podobě Geode raději vyhnout, odmítnout ji a nepomáhat tak tomuto nepříjemnému scénáři možného vývoje.

Bohužel neumím anglicky natolik, abych se o tento názor podělil i s vývojáři projektu a tak ho jen dávám k zamyšlení sem do diskuse.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.