Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Mozilla Ubiquity, zajímavý projekt Mozilla Labs

Logo Ubiquity

Mozilla Labs mě v poslední době překvapuje svou velkou aktivitou, ale hlavně novými zajímavými projekty. Tím nejnovějším je Mozilla Ubiquity, kterému se v průběhu týdne dostalo velké publicity. Jedná se o experimentální doplněk pro Firefox, který umožňuje integraci obsahu s webovými službami. Jednoduše označíte obsah na webové stránce a skrze místní nabídku jej pošlete webové službě. Tou může být vyhledávač, vaše oblíbené mapy či libovolná jiná služba. Pod klávesovou zkratkou CTRL-mezerník je k dispozici konzola, která kromě jiného umí i přímé zobrazování výstupu webové služby (např. u Google Maps).

U Ubiquity se nabízí srovnání s funkcí Accelerator (dříve Activities) z betaverzí Internet Exploreru 8. Popis v předchozím odstavci by podobnosti i nasvědčoval. Osobně mě ale Ubiquity zaujalo možností využití výstupu webové služby přímo při práci s webem. Pokud se podíváte na video níže, pravděpodobně si všimnete ukázek možností označení dlouhého odkazu a jeho rychlé náhrady voláním služby TinyURL na zkracování webových adres. Asi nejhezčím příkladem využití je ve videu překlad cizojazyčné stránky. Jednoduše označíte text na webové stránce, zavoláte skrze Ubiquity službu na překlad a výsledný překlad se vám automaticky doplní do stránky.

Osobně se mi tento koncept zamlouvá, protože umožňuje hezkou integraci webových služeb. Řada z nich je v Ubiquity předdefinovaných, ale lze si snadno pomocí JavaScriptu přidat další. Krátké podívání o Mozilla Ubiquity přináší Živé.sk a server VentureBeat přináší rozhovor s Aza Raskinem, autorem projektu, který mimo jiné hovoří o snaze přinést Ubiquity pro mobilní Firefox či plánované funkci na zabalení vytvořených příkazů do rozšíření.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. PeePay
nie je Živě.sk ale Živé.sk

2. Mazarik
[1] lzive ako lzive;)

3. Envel (www)
Hej, já byl první ;-)

Alespoň na českém (ani československém) internetu jsem neviděl nikoho, kdo by článek o Ubiquity vydal dřív než já.

http://justit.cz/a.asp?a=2002277

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.