Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.0 a mikroformáty

Logo Firefoxu

Jednou z uváděných novinek Firefoxu 3.0 je podpora pro mikroformáty. Řada uživatelů se při té příležitosti ptá, kde ji ve Firefoxu 3.0 najdou. Vše se má tak, že podpora je v současné době realizována na úrovni API, které je dostupné autorům doplňků. Ve Firefoxu 3.0 jako takovém nenaleznete žádný grafický prvek, který by ukazoval, že navštívená stránka obsahuje mikroformáty nebo který by umožňoval s nimi nějakým způsobem manipulovat.

Michael Kaply, který se velkou měrou zasloužil o podporu mikroformátů ve Firefoxu 3.0, pak ve svém blogu vysvětluje, co je toho příčinou. Problém není technický, jen se řeší otázka, jak dostupnost mikroformátů na stránce vhodně zobrazit uživateli tak, aby s nimi mohl snadno pracovat a hlavně aby věděl, k čemu je to vlastně dobré. Michael Kaply je ostatně autorem doplňku Operator, které do Firefoxu přidává konkrétní podporu pro práci s mikroformáty, a které je součástí Mozilla Labs. Podpora je realizována ve formě nové lišty či tlačítka, které si uživatel přidá do existujících lišt Firefoxu.

Otázka se také vede o formě, jakou by uživatel přidával způsob, jakým se bude moci s nalezeným mikroformátem manipulovat. Pokud například bude na stránce umístěn mikroformát s kontaktem, budete moci jej chtít přidat do vašeho poštovního klientu, což může být například schránka na GMailu či libovolný poštovní klient na vašem desktopu. Budete tedy potřebovat něco, co bude říkat, jakým způsobem s mikroformátem manipulovat.

U vyhledávání ve Firefoxu je to například vyhledávací modul, který si můžete přidat či odebrat. U mikroformátů prozatím nic podobně rozšířeného neexistuje. Již zmíněné rozšíření Operator má způsoby manipulace s mikroformáty umístěné v JavaScriptových souborech, což jak Michael Kaply uvádí, není příliš vhodné (např. z bezpečnostních důvodů). Hledá se tedy vhodný způsob. Nedávno uvolněná betaverze Internet Exploreru 8.0 přišla se specifikací OpenService, na které je založena funkce Activities. Michael Kaply již pracuje na přidání podpory pro příští verzi Operatoru. K dispozici je i samostatné rozšíření Firefox Activities.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Tom
To, že u nás jsou µF téměř neznámá věc bych přičítal tomu, že kupa autorů webu jsou žáčci, studentíci a nadšenci, kterým angličtina zrovna dvakrát moc neříká. No a českých článků o µF je žalostně málo (opravdu kvalitní nejsou žádné).

2. Jarda
No já vidím spíš problém v jejich současné nepoužitelnosti...

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.