Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Gran Paradiso Alpha 1

Ode dnešního dne je k dispozici Gran Paradiso Alpha 1. Gran Paradiso je hora, ale též kódové označení pro vývojovou verzi Firefoxu 3.0. Gran Paradiso Alpha 1 však není ani tak "Firefox 3.0 Alpha 1", jako spíš první milník vývoje renderovacího jádra Gecko. Spíše by se tedy hodilo říci "Gecko 1.9 Alpha 1". Oproti Firefoxu 2.0 zde nenaleznete žádné novinky pro koncové uživatele. Jedná se čistě o testovací verzi renderovacího jádra Gecko 1.9.

To z novinek obsahuje grafickou knihovnu Cairo, která bude od Firefoxu 3.0 používána na renderování grafiky a textu, uživatele Mac OS X zaujmou Cocoa Widgets a "pod kapotou" je upravený model správy vláken či upravené obhospodařování událostí v DOMu. Některých vylepšení se dočkala i podpora SVG.

Vzhledem k tomu, že se jedná o vývojovou verzi, není určena pro koncové uživatele, ale pouze pro vývojáře. Uživatelé mohou na některých českých webech narazit na chybu s chybně renderovaným tučným textem. Chyba je známa a bude opravena v další alpha verzi, která je plánována za 6-8 týdnů, či v pozdějších fázích vývoje. Uvedená verze též neobsahuje zdaleka všechny novinky, s kterými přijde finální verze Gecko 1.9. Tato verze například neprojde populárním ACID 2 testem.

Gran Paradiso Alpha 1 je k dispozici na ftp.mozilla.org pro Windows, Linux a Mac OS X a je pouze v angličtině. Důležitou poznámkou je, že tato verze již nepodporuje Windows 95/98/ME.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

K příspěvku dosud nebyl přidán komentář.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.