Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 2 Alpha 1 (Bon Echo)

Dnes spatřila světlo světa první alpha verze Firefoxu 2. Nese označení Bon Echo a je určena pro vývojáře a testery. Co je nového se dozvíte v poznámkách k vydání a stáhnout si ji můžete v angličtině na ftp.mozilla.org. Nedalo mi to, abych se na novinky nepodíval trochu blíže.

Upravené prohlížení v panelech

První, čeho si uživatel všimne po otevření více panelů, je nové umístění tlačítka pro zavírání panelů. Místo původního umístění vpravo na liště panelů je nyní zavírací tlačítko na každém panelu. Tato změna oproti Firefoxu 1.5 byla provedena na základě studie. Blíže se o této změně rozepisoval hlavní vývojář Firefox Ben Goodger ve svém blogu. Trochu zamrzí, že nejde v dialogu Možnosti nastavit původní umístění zavíracího tlačítka.

Panely

Upozornění: Pozor na používání rozšíření, které pracují s panely. V nové verzi Firefoxu nemusí fungovat korektně, takže se raději přesvědčte, že jsou s novou verzí kompatibilní.

Nové provedení záložek a historie

Hlavní novinkou této Alpha verze je nové provedení záložek a historie označované jako Places. Celá idea spočívá v tom, že záložky, aktivní záložky a historie budou spravovány v rámci jednoho dialogu. To s sebou přináší zejména snazší možnost správy a možnost vyhledávání napříč jednotlivými částmi (záložky, historie apod.). V první Alpha verzi se zatím nalézá pouze část toho, čeho se dočkáme ve finální verzi.

Places

Změn se též dočkaly související položky v hlavní nabídce. Teď mluvím hlavně o nabídkách History a Bookmarks. Všechny nové volby vesměs otevřou dialog Places a v něm vyberou konkrétní funkci, kterou jsme zvolili v hlavní nabídce. Celkově pěkně provedená integrace, která ušetří čas. Dialog na přidání nové záložky má novou podobu, i když bych řekl, že je asi silně provizorní, což je patrné na první pohled.

Nabídka History

Další změnou, která s touto funkcí souvisí, je jejich jiné pozadí. Ve Firefoxu 1.5 byly záložky a historie ukládány v souborech s danou strukturou. Firefox 2.0 Alpha 1 přichází s ukládáním na databázovém principu, který je založen na databázové knihovně SQLite. Uvedená změna by měla přinést vyšší spolehlivost a hlavně lepší možnosti pro implementaci nových funkcí souvisejících práve se záložkami a historií. Dalším kladem bude též vyšší rychlost práce zejména s větším množstvím záložek a delší historií.

Z výše uvedeného popisu už nejspíš tušíte, že v uživatelském profilu nastanou změny. Připravil jsem tabulku, která ukazuje, do jakých souborů se nyní budou ukládat záložky apod. s informací, jaké soubory k tomu sloužily ve Firefoxu 1.5 a starší.

Funkce <= Firefox 1.5 >= Firefox 2.0 Alpha1
Záložky bookmarks.html bookmarks_history.sqlite
Historie history.dat bookmarks_history.sqlite
Historie formulářů formhistory.dat formhistory.sqlite

Jak jste si asi všimli, záložky a historie jsou umístěny ve stejném datovém souboru. Nejspíš to souvisí se snazší prací programu s Places. Negativem je zálohování, protože nyní zálohováním datového souboru zazálohujete společně záložky i historii, i když třeba chcete pouze záložky. Tuto záležitost snadno vyřešíte funkcí Export v dialogu Places.

Co se týče přechodu na novější datové soubory, i na to se pamatuje. Při prvním spuštění se provede import dat ze starších souborů do nových. Z mé zkušenosti ovšem tento import zatím nefunguje příliš spolehlivě, protože výsledkem importu jsou na první pohled objemné soubory, se kterými program pracuje značně pomalu. Tato záležitost však bude do finální verze vyřešena.

Pozor na jednu zrádnost. Pokud začnete používat Firefox 2.0 Alpha 1 a po čase zjistíte, že je přecijen ještě příliš vývojový na běžné používání a vrátíte se k Firefoxu 1.5, o změny provedené ve Firefoxu 2.0 Alpha 1 přijdete, protože se uloží do nových datových souborů, které Firefox 1.5 nezná. S tím souvisí řada dalších důvodů, proč vývojovou verzi nepoužívat.

Ostatní drobnosti

V podobných dokumentech většinou bývá zmíněno, co je nového pro webové vývojáře. Odpověď zde je celkem jednoduchá: až na podporu svg:textPath v SVG nic. Důvodem je to, že Firefox 2 bude založen na stejném renderovacím jádře jako Firefox 1.5 tj. Gecko 1.8. Nové renderovací jádro bude k dispozici ve Firefoxu 3. Nemá tedy smysl zkoušet ACID2 test a podobné záležitosti. Ty si můžete zkoušet na vývojové verzi Firefoxu 3.

V poznámkách k vydání se píše ještě o vylepšení správy rozšíření (pozadí práce s rozšířeními) a vylepšení formátu vyhledávacích modulů. Osobně nevím, co se za tím přesně skrývá, takže se o tom nebudu blíže rozepisovat.

Co ještě zcela nefunguje

Při zkoušení jsem narazil na celou řadu věcí, které mi nefungují.

  • Pod View -> Sidebars nic nenaleznu.
  • Volba History -> Clear History je nefunkční.
  • Správa Places je prozatím nespolehlivá. Kolikrát se stane, že smazaná záložka z přehledu nezmizí a pomůže až zavření dialogu a jeho opětovné otevření.
  • Funkce na import a export záložek v dialogu Places nefunguje.

Zhodnocení

Firefox 2.0 Alpha 1 přináší zejména Places, i když ne ve finálním stavu. S používám této verze budete mít spíše problémy, takže není žádným přínosem pro koncové uživatele. Těm doporučuji používat nadále Firefox 1.5 a počkat si na Firefox 2.0 ve finálním provedení. Celkově se mi novinky zamlouvají, i když jich je zatím jen pár. Dle dění v Bugzille se však máme na co těšit.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Pawell
*Vylepšení formátu vyhledávacích modulů*
Namísto applovského src+png souboru je použit opensearch xml soubor - viz
http://lxr.mozilla.org/l10n-mozilla1.8/source/cs/browser/searchplugins/
+ přibyly části kódu pro správu těchto modulů.

*Vylepšení správy rozšíření*
Rozšíření je možno blokovat pomocí centrální černé listiny.

2. JasnaPaka
No vidiš a já myslel, že OpenSearch ve FF 2.0 nebude. Jinak část na správu vyhledávacích modulů se do FF 2.0 Alpha 1 nedostala.

3. Acci
Pawell: Takže už umí používat i metodu POST?

4. Goffix
Rozhodne se zvysila brutalne rychlost nabyhani stranek... Uz aby to vyslo v poradny verzi

5. Spikee
Acci: Podľa špecifikácie opensearch by to malo byť možné.

6. NeonN
FF2 jsem sice nezkousel, ale to tlacitko na zavirani panelu se da normalne doinstalovat jako rozsireni.

Ale uz FF1.5 mel nektere oblibene rozsireni primo integrovane... myslim, ze to je krok spravnym smerem. Necpou se tam blbosti, ale jen veci, ktere jsou hodne pouzivane/proverene/uzitecne (podle ohlasu uzivatelu).

7. Saša
Zdravím,
podle návodu na Czille jsem si vytvořil pár vyhledávacích pluginů. Znamenají změny plánované pro FF 2.0, že tyto pluginy již nebudou funkční? Dá se někde najít návod na vytváření těchto nových xml modulů? Díval jsem se na Mycroft, ale nic jsem nenašel.
Předem děkuji za Vaši pomoc.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.