Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

SeaMonkey 1.5 a podpora obnovy zavřených panelů

Poslední noční build SeaMonkey 1.5 obsahuje podporu pro obnovení naposledy zavřených panelů tj. obdobnou funkci, kterou obsahuje Firefox 2.0. Ve výchozím nastavení si balík pamatuje tři naposledy zavřené panely, ale pomocí předvolby browser.tabs.undoclose.depth můžete nastavení korigovat. Funkce je dostupná v místní nabídce u "ouška" panelu. V hlavní nabídce, narozdíl od Firefoxu, není dostupná.

K-Meleon 1.0.2

Webový prohlížeč K-Meleon, který je založen na renderovacím jadru Gecko, je k dispozici ve verzi 1.0.2. Jedná se o verzi, která opravuje obdobné chyby jako Firefox 1.5.0.7, takže aktualizace je doporučena. Stahovat můžete z domovské stránky projektu.

Jak do Firefoxu 2.0 přidat webovou RSS čtečku

Firefox 2.0 přichází s podporou pro externí a webové RSS čtečky. To není žádná novinka, již jsem to zde několikrát zmiňoval. Pěkná je zejména možnost spolupráce s webovými čtečkami. Ve Firefoxu 2.0 CZ naleznete mezi předdefinovanými čtečky Bloglines, Seznamu a Jyxo Články. V anglické verzi naleznete místo Seznamu a Jyxo článků čtečky Google Reader a My Yahoo. Jak docílit přidání další čtečky?

Cesta pro přidání nové čtečky vede přes konfigurační stránku about:config. V ní si vyhledejte všechny konfigurační předvolby začínající browser.contentHandlers. Uvidíte v seznamu několik předdefinovaných čteček seřazených do seznamu 0-5 (reálně jdou však předdefinovány tři). Nic vám však nebrání přidat si další.

K tomu slouží předvolby browser.contentHandlers.types.X.title, browser.contentHandlers.types.X.type a browser.contentHandlers.types.X.uri. Místo X si dosaďte další číslo v pořadí – v tomto případě 6. Do předvolby browser.contentHandlers.types.6.title zadejte název čtečky, do předvolby browser.contentHandlers.types.6.type odpovídající MIME typ (zadejte application/vnd.mozilla.maybe.feed) a do browser.contentHandlers.types.6.uri zadejte URL k webové stránce, která slouží ve webové čtečce pro přidávání nového RSS. Podmínkou je, že adresa RSS musí být posílatelná skrze URL. Místo, kam bude Firefox do URL přidávat adresu RSS, se označuje zástupným znakem "%s" (bez uvozovek).

Poznámka: Výše uvedené předvolby samozřejmě neexistují. Pro vytváření nové čtečky si je musíte vytvořit.

Abych vám to co nejvíce usnadnil, připravil jsem níže krátký přehled webových čteček, které se neobjevují v české verzi a v anglické ano (a obráceně). Postačí klepnout na odkaz a zvolená čtečka se vám automaticky přidá do Firefoxu.

Pokud jste provozovatel webové RSS čtečky, můžete uživatelům nabídnout její snadnou integraci s Firefoxem. Slouží k tomu JavaScriptová konstrukce navigator.registerContentHandler. Její použití je obdobné, jako když na webu poskytujete vyhledávací modul.

Noční buildy Composeru k dispozici

Daniel Glazman začal zveřejňovat noční buildy Composeru, který se stane "nástupcem" editoru webových stránek Nvu. Noční verze jsou založeny na XULRunneru, který je potřeba pro chod aplikace. Zveřejněné verze Composeru toho prozatím moc neumějí, takže je berte spíš jako takovou vlaštovku, že se něco děje. Bližší informace naleznete v blogu Daniela Glazmana.

Dialog o programu

Server Mozilla Add-ons bude rozdávat trička

Server Mozilla Add-ons, v rámci své snahy o maximální kompatibilitu existujících rozšíření s Firefoxem 2.0, rozhodl vývojáře rozšíření motivovat. Ti, kteří upraví svá rozšíření pro Firefox 2.0 do 1. října, dostanou limitovanou edici trička "Bon Echo ExtensionTeam".

Příspěvky o Mozille v samostatném RSS

Menší, čistě technická odbočka. Na Bloguje.cz, kde hostuje tento blog, je ode dneška možné odebírat formou RSS příspěvky i z konkrétní kategorie. Pokud vás tedy například zajímají věci ohledně aplikací Mozilla a o mé další příspěvky nestojíte, můžete jednoduše odebírat pouze je.

Composer nebude produktem Mozilla Corporation

Editor webových stránek, který připravuje Daniel Glazman a který bude založen na XULRunneru, nebude produktem Mozilla Corporation. Daniel ve svém blogu oznámil, že se bude jednat o hostující projekt na Mozilla.org, který bude mít podobný status jako má nyní SeaMonkey. Pro produkt se nyní hledá nové jméno, které by jej mělo dostatečně odlišit od SeaMonkey Composer. Své návrhy můžete přidat do komentářů k příspěvku.

Netscape 8.1.2

Prohlížeč Netscape, který je aktuálně založen na Firefoxu, má sice své nejlepší dny za sebou, přesto však stále vycházejí jeho aktualizace. Včera byla uvolněna verze 8.1.2, která obsahuje bezpečnostní aktualizace. Detailnější informace nejsou známy. Stahovat verze pro Windows můžete z ftp.netscape.com.

Kdy nemusí Firefox najít aktualizovanou verzi rozšíření

Pakliže do aplikací jako Firefox či Thunderbird instalujete rozšíření, pravděpodobně je také čas od času necháte zaktualizovat, čímž se vám automaticky stáhnout a nainstalují jejich nové verze. Přesto se můžete dostat do situace, kdy zjistíte, že některé z nich je již k dispozici na webu v novější verzi, ve správci máte přesto tu starou a program nemůže novější nalézt. Čím je to způsobeno?

Pokud vynecháme možnost, že se někde něco pokazilo, může být důvod docela prostý. Rozšíření se ve Správci rozšíření (doplňků) aktualizují pouze tehdy, jsou-li součástí databáze serveru Mozilla Add-ons. A to včetně každé nové verze, kterou tam autor rozšíření musí přidat, a která musí být schválena. Pokud tak autor rozšíření neučiní, nemůže aplikace aktualizované rozšíření nalézt. Druhý způsob spočívá v možnosti, že autor do svého rozšíření přidá možnost aktualizace z vlastního zdroje, ale tak se děje zřídka. Část lokalizovaných rozšíření ze serveru CZilla má vlastní aktualizační mechanismus.

Mozilla Add-ons a kompatibilita doplňků s Firefoxem 2.0

Jedním z hlavních problémů při upgradu Firefoxu na novější verzi je nedostupnost používaných rozšíření pro novou verzi. Většina autorů svá rozšíření včas aktualizuje, ale najde se řada "opozdilců", kteří neprovedou aktualizace svých rozšíření včas. Správci serveru Mozilla Add-ons proto nyní vyvíjejí snahu, aby podobných problémů bylo co možná nejméně a upozorňují autory populárních rozšíření, které jsou v databází Mozilla Add-ons a nejsou kompatibilní s Firefoxem 2.0, aby to napravili.

Jak na tichou instalaci Firefoxu 1.x

Čas od času se pro různé účely hodí tichá instalace programu. Jedná se o typ instalace, kdy nejste na nic dotazováni a dost často se nezobrazí ani žádné okno instalátoru. Podobný způsob instalace podporuje Firefox 1.x i Thunderbird 1.x. Postačí instalační program spustit s patřičným parametrem.

firefox-1.5.0.7.installer.exe -ms

Firefox 2.0 RC1 k dispozici

Firefox 2.0 RC1 je k dispozici. Jedná se o první release candidate, který není finální verzí Firefoxu 2.0. Oproti druhé betaverzi nepřibyla žádná nová funkcionalita, ale pouze opravy chyb. Tato verze není určena pro koncové uživatele, ale pro vývojáře a testery. Stahovat můžete z ftp.mozilla.org (Windows, Linux, Mac OS X). K dispozici je též neoficiálně ZIP verze a samostatný lokalizační balíček. Vzhledem k tomu, že RC1 obsahuje ještě nějaké chyby související se stabilitou, nebude prohlášena za finální. Verze RC2 je plánována přibližně na 6. října.

Licence pro Airbag zvolena

Airbag, nástroj na odesílání informací o pádu aplikace, který v dohledné době nahradí TalkBack, bude k dispozici pod BSD licencí, která je kompatibilní s trojlicencí MPL 1.1 / GPL 2.0 / LGPL 2.1, pod kterými jsou šířeny zdrojové kódy aplikací Mozilla. Původně byla zvažována Apache License 2.0. Více....

Čeština pro editor KompoZer

Nedávno jsem se tu zmínil o editoru webových stránek KompoZer, který je založen na editoru Nvu a opravuje celou řadu jeho chyb. Pro jeho poslední verzi tj. 0.77 je nyní k dispozici i čeština v podobě samostatného lokalizačního balíčku. K dispozici je též rpm balíček pro MandrivaLinux.

Nové ikonky v výchozím motivu SeaMonkey

V nočních buildech SeaMonkey 1.5 jsou nahrazeny ikonky motivu vzhledu Classic novými. Oproti původním jsou více barevnější a motiv vypadá celkově lépe. Několik ukázek:

Prohlížeč
Nové ikonky v prohlížeči

E-mailový klient
Nové ikonky v e-mailovém klientu

Editor webových stránek
Nové ikonky v editoru webových stránek

Adresář
Nové ikonky v Adresáři

Upozornil Mik.

Potlačení dialogu o prošlém certifikátu u aplikací Mozilla

Pravděpodobně jste někdy při používání aplikací Mozilla narazili na dialog, který vás informuje o prošlém či nějakým způsobem nevyhovujícím certifikátu. Pakliže se vám to stává příležitostně, jednoduše dialog odklepnete a jedete dál. Horší je, pokud se vám tento dialog zobrazuje při každém zabezpečeném přístupu k poště. V takovém případě je dobré upozornit správce serveru. Co však dělat, když na vaše upozornění nereaguje?

Prvně je dobré upozornit na fakt, že ten dialog tu není pro nic za nic. Upozorňuje vás na nějaký problém. Ten nemusí být zrovna varováním, že podstupujete nějaké bezpečnostní riziko (zvlášt u serverů, kterým důvěřujete), ale u serverů, kterým nedůvěřujete, bych se minimálně zamyslel. Pokud víte co děláte a tento dialog vás obtěžuje, doporučuji nainstalovat rozšíření Remember Mismatched Domains, které vám do dialogu přidá zaškrtávací políčko, kterým můžete zobrazování tohoto dialogu pro daný certifikát potlačit.

Firefox 2.0 RC2 začátkem října

Jak se dalo očekávat, Firefox 2.0 RC1, který vyjde příští týden, není poslední RC verzí před finálním vydáním. Objevilo se totiž několik chyb, které je nutné ještě před finální verzí odstranit. Verze RC2 je aktuálně plánována na 6. října s tím, že datum se může změnit na základě ohlasů vydání verze RC1.

Nový motiv vzhledu nyní i ve Firefoxu 3.0 NB

Dnešní noční build Firefoxu 3.0 obsahuje nový motiv vzhledu, který byl dosud součástí pouze vývojové verze Firefoxu 2.0.

Ukázka motivu

Kuriózní způsob instalace motivu vzhledu do Firefoxu

Pokud ve Firefoxu 1.5 chcete nainstalovat rozšíření z lokálního disku, jednoduše v hlavní nabídce zvolíte Soubor -> Otevřít soubor a vše je Ok. Pakliže chcete podobným způsobem nainstalovat motiv vzhledu (*.jar), neuspějete. Jeho instalaci provedete přetažením motivu do okna Správce motivů vzhledu. Existuje však jeden kuriózní způsob. Změňte příponu motivu vzhledu z *.jar na *.xpi a proveďte instalaci přes Soubor -> Otevřít soubor. Instalace motivu se řádně provedete.

Chybné zobrazování některých stránek ve Firefoxu 3.0 NB

Pokud používáte či jste zkusili noční verze Firefoxu 3.0, možná jste se setkali s problémem, kdy se na některých stránkách chybně zobrazoval tučný text. Hezký příklad skýtá server Cdr.cz. Ukázka:

Ukázka

Problém se projevuje tehdy, máte-li anglickou verzi systému Windows s českým nastavení (můj případ). Souvisí s grafickou knihovnou Cairo, která je používána ve Firefoxu 3.0 a je již nahlášen.

Jak na problémy s instalací rozšíření

Instalace různých rozšíření do Firefoxu či Thunderbirdu bývá bezproblémová, ale občas se přecejen může vyskytnout problém s kterým si uživatel na první pohled neumí poradit. Jak tyto problémy řešit?

Instalace rozšíření a motivů vzhledu probíhá buď přímo z webové stránky či z lokálního disku. Jak při instalaci postupovat popisují následující návody:

Pokud instalace podle výše uvedených návodů selže, může to být způsobeno několika důvody. Nejčastějším z nich je, že rozšíření není určenou pro danou verzi aplikace. Zde je dobré se přesvědčit, nejlépe na serveru Mozilla Add-ons, zda neexistuje novější verze rozšíření, která je s danou aplikací kompatibilní. Pokud ne, můžete to zkusit obejít pomocí rozšíření MR Tech Local Install, Nightly Tester Tools či manuální úpravou instalačního balíčku. Zde však pozor, protože tím nemusíte zajistit funkčnost rozšíření – pouze obejdete kontrolu kompatibility. Pokud se rozšíření nebude chovat standardně či začnou na první pohled nesouvisející problémy, odinstalujte jej.

Pakliže se vám zobrazuje chybové hlášení Instalace software je v současnosti zakázána, přesvědčte se, zda je v dialogu Možnosti instalace povolena. Pokud ne, přejděte na konfigurační stránku about:config a zde změňte hodnotu předvolby xpinstall.enabled na true.

V případě, že máte nějaký jiný problém, který nespadá do výše uvedených problémů, postupujte následovně. Ukončete aplikaci Mozilla, přejděte do uživatelského profilu a zde odstraňte soubory extensions.cache, extensions.ini a extensions.rdf. Pakliže se v uživatelském profilu vyskytuje i podadresář staged-xpis, odstraňte i jej.

OpenOffice budou podporovat rozšíření

Počínaje s OpenOffice 2.0.4 bude tento kancelářský balík podporovat rozšíření tj. něco, co znají uživatelé Firefoxu či Thunderbirdu. Do balíku se tímto způsobem bude moci snadno přidávat nová funkcionalita. Další z novinek, která se zvažuje, je zahrnutí Thunderbirdu a Sunbirdu do příštích verzí. Více...

Testování aktualizací Firefoxu 2.0

U včerejšího nočního buildu Firefoxu 2.0 byl proveden test upravených automatických aktualizací. Ty umožní uživateli odmítnout aktualizaci z hlavní verze na jinou (tj. např. z Firefoxu 2.0 na 3.0) a místo toho dále používat aktuální verzi a přijímat k ní bezpečnostní aktualizace do té doby, dokud k ní budou vydávány.

Ukázka nabídky aktualizace

Places budou ve Firefoxu 3.0 dočasně vypnuty

Firefox 2.0 ještě není venku a již se pracuje na Firefoxu 3.0. Jednou z prováděných změn bude v dohledné době zakázání Places, které měly být původně součástí Firefoxu 2.0. Jedná se o dočasnou změnu z důvodu redesignu. Pokud používáte vývojovou verzi Firefoxu 3.0, vyexportujte si včas své záložky, aby jste je měly po vypnutí Places k dispozici. Places se samozřejmě ve finální verzi Firefoxu 3.0 objeví.

Aktualizace: Datum tohoto přechodu bylo stanoveno na pondělí 25. září.

Jak snadno nahlásit chybu v aplikaci Mozilla

Obecně se říká, že žádná aplikace není bezchybná a pokud si myslíte, že máte bezchybnou aplikaci, pak ve skutečnosti máte jen špatně napsané testy. Chyby se tedy pochopitelně nevyhýbají ani aplikacím Mozilla a na jejich evidenci slouží Bugzilla, kterou naleznete na adrese http://bugzilla.mozilla.org/. Jedná se o robustní nástroj na evidenci chyb, návrhů na změny apod.

Robustnost Bugzilly přináší též problém – pro řadu uživatelů je totiž "nepřístupná". Jednak je to z důvodu jazykové bariéry, druhak z "přílišné složitosti", která příležitostného návštěvníka odradí. V tomto jsem ochoten případným nálezcům chyb pomoci a chybu za ně nahlásit. Vše má však svá pravidla a nemá smysl mi hlásit chyby, které by bylo dobré zadat do Bugzilly a přitom nedodržet následující pravidla:

  • Chyba se vyskytuje v poslední verzi aplikace. Správně by se mělo jednat pokud možno o poslední vývojovou verzi Firefoxu (viz odkazy vpravo v blogu), ale spokojím se i s poslední stabilní verzí aplikace Mozilla.
  • Chyba je zreprodukovatelná i v novém uživatelském profilu. Tím se vyloučí vliv nainstalovaných rozšíření.
  • Poskytnete dostatečný popis, jak chyby docílit tj. postup, ukázku apod. Obecné hlášení typu "Firefox žere hodně paměti" je k ničemu. Důležitou informací je též použitá aplikace, její verze a operační systém.

Pakliže dodržíte výše uvedený postup, pošlete mi report na e-mailovou adresu jasnapaka@jasnapaka.com, já se pokusím chybu v Bugzille dohledat a pokud ji nenaleznu, zadám ji tam. Chybu samozřejmě můžete zadat do Bugzilly sami. Platí pravidla uvedená výše, protože čím jasnější je hlášení chyby, tím snazší je její zreprodukování a oprava.

Samotnou skupinou jsou pak informace o pádu aplikací. K jejich reportování slouží utilitka TalkBack. Návod na její používání je k dispozici v češtině. Pokud docílíte pádu aplikace a dle uvedeného návodu není chyba v Bugzille evidována, pošlete mi její ID na e-mail, já se na ni podívám a případně ji nahlásím do Bugzilly.

Související:

Litmus - jak snadno pomoci s testováním aplikací Mozilla

O nástroji Litmus jste možná slyšeli, možná ne. Jedná se o webovou aplikaci, která slouží ke správě testů, informací o jejich provádění a snadné analyzování výsledků. Pokud máte zájem, můžete se pomocí ní snadno zapojit do testování aplikací Mozilla. Stačí, když se v aplikaci zaregistrujete, po přihlášení zvolíte aplikaci, sadu testů a podle zadaných instrukcí je budete provádět. Výsledky o úspěšnosti/neúspěšnosti budete zadávat zpět do aplikaci. Jedná se tedy o poměrně nenáročnou činnost, kterou zvládne každý, kdo umí alespoň trochu anglicky a používá vývojové verze aplikací Mozilla. Pokud se budete chtít zapojit a budete mít nějakou otázku, nebojte se na mě obrátit.

Co dělat, když se ve Firefoxu přestanou korektně zobrazovat stránky

Po aktualizaci Firefoxu či prostě jen tak z ničeho nic se vám přestanou zobrazovat webové stránky korektně. Čím to může být způsobeno a jak to řešit? Problém je s největší pravděpodobností způsoben ignorováním CSS stylů. Prvně se přesvědčte, zda pod nabídkou Zobrazit -> Styl stránky nemáte aktivovánu volbu Bez stylu. Další možností je, že jste omylem zakázali zobrazování stylů pomocí rozšíření typu Web Developer. Pokud nepomůže ani jedna z těchto rad, s největší pravděpodobností pomůže vymazání diskové vyrovnávací paměti. Tu provede v hlavní nabídce pod Nástroje -> Možnosti, v dialogu zvolte Soukromí, klepněte na panel Vyrovnávací paměť a zde naleznete tlačítko Vymazat diskovou vyrovnávací paměť.

Poznámka: Výše uvedený postup je platný pro Firefox 1.5. Pokud používáte Firefox 2.0, naleznete volbu na vymazání diskové vyrovnávací paměti v dialogu Možnosti pod Rozšířené -> Síť a zde je tlačítko Nyní vymazat.

Pakliže nepomůže ani vymazání diskové paměti, je chyba v některém z nainstalovaných rozšíření.

Když ve Firefoxu 2.0 nefunguje Enter v adresním řádku

Pokud jste přešli na Firefox 2.0 Beta 2 či novější, mohli jste se setkat s problémem, že po zadání adresy webové stránky do adresního řádku nefunguje klávesa Enter pro potvrzení. Musíte místo toho klepnout na ikonku Přejít. Kde je problém? Není překvapivě na straně Firefoxu, ale rozšíření Tab Mix Plus. Poslední jeho stabilní verze totiž není kompatibilní s Firefoxem 2.0 a řada lidí si proto instaluje jeho vývojovou verzi, která často způsobuje právě tento problém. Řešením je odinstalace tohoto rozšíření či používání jeho stabilní verze spolu s Firefoxem 1.5.

Snadné nahrávání fotek z Firefoxu na web

Nedávno jsem tu hovořil o liště serveru ImageShack, která umožňuje snadné nahrávání fotek na tento server. Nyní se objevilo rozšíření Pickup Photo Uploader, které do Firefoxu přidává podporu pro nahrávání fotek do různých webových služeb, které slouží ke "skladování" fotek.

Firefox 2.0 RC1 RC k dispozici

Vydání Firefoxu 2.0 se blíží a jako další milník vývoje nás čeká první RC verze tj. release candidate. K dispozici jsou první testovací verze. Pokud vše půjde dobře, měla by být verze RC1 k dispozici 26. září. Mimochodem, nenechte se zmást pojmenováním typu firefox-2.0.en-US.win32.installer.exe. Skutečně se nejedná o finální verzi Firefoxu 2.0 a ještě nějaký čas se ani jednat nebude. Případné nedostatky hlašte přímo do Bugzilly.

MozBackup 1.4.x a podpora tiché instalace

Ačkoliv jsem to vlastně nikde neprezentoval, MozBackup díky použitému programu na tvorbu instalací (Inno Setup) podporuje tichou či "supertichou" instalaci. Tu první aktivujete parametrem /SILENT, což způsobí instalaci MozBackupu do výchozího adresáře a zobrazí se pouze průběh kopírování. "Supertichá" instalace provede taktéž instalaci MozBackupu do výchozího adresáře, ale nezobrazí se při tom žádné okno instalátoru. Pro tento typ instalace použijte parametr /VERYSILENT.

Jak v Thunderbirdu dočasně zakázat přijímání pošty u poštovního účtu

Pokud v Thunderbirdu přijímáte poštu z několika účtů, možná jste někdy chtěli zakázat přijímání pošty z některého z poštovních účtu, ale zároveň ho v Thunderbirdu ponechat. Jak na to?

V hlavní nabídce zvolte Nástroje ->Nastavení účtu, vyberte poštovní účet a pod ním sekci Nastavení účtu. Následně klepněte na tlačítko Rozšířené a v zobrazeném dialogu odškrtněte volbu Zahrnout tento server při stahování nové pošty. Poté, když klepnete na liště na tlačítko Přijmout či použijete klávesovou zkratku pro výběr ze všech účtu (CTRL+SHIFT+T), se pošta z uvedeného účtu neoznámí ani nestáhne. Pošta se stáhne jen při ruční volbě stažení pošty ze zvoleného účtu.

Produkty Mozilla Corporation a bezpečnostní politika

Pokud používáte produkty Mozilla Corporation tj. Firefox či Thunderbird, zcela jistě jste si všimli, že se jednou za čas objeví bezpečnostní aktualizace. Řada lidí si je bohužel vykládá jako "nové verze" produktů či (ne)zveřejňování informací o bezpečnostních chybách chápe poněkud špatně. Pokusím se to tedy zjednodušeně vysvětlit.

Mozilla Corporation vydává ke svým produktům aktualizace přibližně jednou za dva měsíce (tento čas berte jako orientační). Do takovéto aktualizace jsou zahrnovány opravy chyb, které vylepšují stabilitu produktu a opravy bezpečnostních chyb. Tyto aktualizace nepřidávají žádnou novou funkcionalitu. Taková aktualizace Firefoxu 1.5 má označení 1.5.0.1, 1.5.0.7 apod. (viz popis verzování). Pokud u produktu není důvod vydat aktualizaci (jednoduše není proč), pak se nevydá. To se netýká Firefoxu, u kterého je vždy něco na opravu, ale Thunderbirdu. Například Thunderbird 1.5.0.6 nebyl nikdy vydán.

Bezpečnostní aktualizace k produktu vychází ještě min. půl roku po vydání nové verze. To znamená, že až vyjde Firefox 2.0, budou k verzi 1.5 vydávány bezpečnostní aktualizace ještě min. půl roku. Uživatelům je tedy dán dostatečný čas pro upgrade na novou verzi produktu. Pro různé organizace, které vyžadují delší podporu, Mozilla Corporation nabízí prodlouženou placenou podporu.

"Cyklus" bezpečnostní chyby

Bezpečnostní chybu dost často objeví sami vývojáři. Druhou možností je, že ji někdo nahlásí, příp. někde zveřejní. V prvním případě se na dotyčného vztahuje bounty program. Za nalezenou a nahlášenou závažnou bezpečnostní chybu totiž Mozilla Corporation nabízí odměnu 500 dolarů. V druhém případě, kdy chybu autor někde na webu zveřejní a její závažnost je velká, vydá se bezpečnostní aktualizace co nejdříve. Přímo nahlášené chyby, kdy o nich ví jen skupina lidí, skýtá určitou časovou variabilitu a oprava se může zahrnout až do další pravidelné bezpečnostní aktualizace.

Nahlášené bezpečnostní chyby se evidují v Bugzille. Její běžný uživatel se však k nim nedostane. Přístup k nim má pouze určitý okruh vývojářů. Proč k nim není přístup, když se jedná o otevřený projekt? Inu, je to určitý způsob ochrany uživatelů před zneužitím chyby do té doby, dokud nebude vydána aktualizace, která umožní uživatelům chybu opravit. Jednotlivé nahlášené reporty totiž často obsahují ukázky, jakým způsobem se dá chyba zneužít. Kdyby se tato informace začala šířit po Internetu, nebylo by to pro koncové uživatele dobré. Tyto bugy jsou tedy odtajňovány až časem (konkrétní odstup není určen).

Seznam opravených bezpečnostních chyb v jednotlivých verzích naleznete v přehledu spolu s detailními informacemi.

Kde hledat další informace:

Firefox 2.0 a asociace souborů (protokolů) ve Windows Vista

Windows Vista obsahují nové API pro asociaci typů souborů (protokolů) k určité aplikaci. To umožňuje jednak snadnější asociaci typů souborů k aplikaci, druhak umožňuje lépe popsat aplikaci, ke které je soubor přidružován. Jak to celé bude vypadat v případě Firefoxu se můžete podívat na následujících screenshotech: 1, 2. Podpora pro toto API se však z časových důvodů neobjeví ve Firefoxu 2.0, ale až jako součást jeho první aktualizace tj. verze 2.0.0.1. Bližší informace naleznete v bugu 336469.

Co bude umět připravovaný Mozilla Composer

Včera jsem tu hovořil o připravovaném Mozilla Composeru, který bude jako samostatná aplikace postaven na XULRunneru. Daniel Glazman dnes zveřejnil přehled novinek, které bude Mozilla Composer umět. Namátkou: vylepšené nastavování lišty a nabídek, podpora přístupnosti, automatické doplňování kódu, lepší správa webu, nová postranní lišta s referencemi či třeba integrované nástroje na reportování chyb v kódu. Bližší informace naleznete v příspěvku v jeho blogu.

Daniel Glazman o Nvu a Composeru

Daniel Glazman, tvůrce editoru webových stránek Nvu, ve svém blogu uvedl pár informací o budoucnosti Nvu a Mozilla Composeru. Nvu je z pohledu Daniela již mrtvý projekt. Při té příležitosti zmínil informace o KompoZeru, což je vlastně Nvu 1.0 opravené o chyby, které se v něm vyskytly. Do budoucna se chce věnovat pouze Mozilla Composeru, což bude samostatný editor webových stránek postavený na XULRunneru . Seznam funkcí, které tento editor bude umět spolu s plánem vývoje, bude zveřejněn brzy. Slibovány jsou velká vylepšení.

Co dělat, když se chce Firefox neustále aktualizovat

Firefox a Thunderbird obsahují od verze 1.5 inkrementální aktualizace. Díky ním nemusíte stahovat při vydání aktualizace celou verzi aplikace, ale stáhne se jen rozdíl. Občas se však může stát, že vám například Firefox neustále vnucuje novou aktualizaci, i když ji již máte nainstalovánu. Co v takovém případě dělat? Ukončete aplikaci, přejděte do složky s nainstalovanou aplikací a odstraňte podadresář updates.

MozBackup 1.5 a detailní informace o zálohování/obnově

MozBackup 1.5 bude obsahovat jednu z dalších funkcí o kterou jste si často psali. Je to detailní report o provedené záloze/obnově. V posledním okně průvodce budete mít tlačítko View Detail Report, které po klepnutí zobrazí textový soubor s informací, co bylo zazálohováno/obnoveno spolu s dalšími informacemi.

Náhled okna

Snadné procházení galeriemi fotek na webu

Neřadím se mezi uživatele, kteří mají do Firefoxu nainstalováno několik desítek rozšíření. Používám jen pár doplňků, v drtivé většině jednoúčelových. Dnes k nim přibylo šikovné rozšíření – Location Navigator. Toto užitečné rozšíření oceníte tehdy, máte-li procházet webové adresy, v níž se mění třebas jen číslo. Typicky je to u nasdílených fotek v adresáři, které mají názvy typu foto01.jpg, foto02.jpg apod. V takových případech by se hodilo jednoduché přecházení z jednoho URL na druhé pouhou změnou čísla. No a k tomu právě slouží uvedené rozšíření, které číslo v URL najde a umožní vám snadnou navigaci.

Jak na stahování videí ze služeb typu YouTube

Pokud často sledujete videa ze služeb Google Video či třeba YouTube, pravděpodobně vás asi napadlo, že by bylo fajn moci si tyto videa uložit na disk přímo ve Firefoxu. Přesně k tomu slouží rozšíření VideoDownloader, které je momentálně nejstahovanějším rozšířením na serveru Mozilla Add-ons. Postačí přejít na stránku s přehrávaným videem, klepnout na ikonku ve stavovém řádku a řídit se instrukcemi v zobrazeném okně.

Rozšíření podporuje celou řadu služeb a stažená videa ukládá do souborů s příponou .flv. Ty můžete přehrát pomocí přehrávačů VLC Player či FLV Player. Pokud chcete provést konverzi stažených videí do jiných formátů, můžete využít nástrojů Super, Riva FLV Encoder či Total Video Converter.

Odstranění tlačítka pro přechod na další stránku ve Firefoxu 2.0

Jak jsem tu již kdysi hovořil, Firefox 2.0 přijde s tlačítkem Přejít, které je spojeno s adresním řádkem. To je rozdíl oproti verzi 1.5, kde je toto tlačítko klasické volitelné na liště. Tato pevná součást se však ne každému líbí a tak se objevily návody, jak tlačítko skrýt přes konfigurační soubor userChrome.css. V posledních nočních buildech přibyla jednodušší možnost.

Náhled na tlačítko

Přejděte na konfigurační stránku about:config a změňte předvolbu browser.urlbar.hideGoButton na hodnotu true. Podobná "finta" pro ikonku u pole vyhledávání bohužel není. Tu lze skrýt pouze přes konfigurační soubor userChrome.css.

Flock 0.7.5

Webový prohlížeč Flock, který je založen na Firefoxu, se podobně jako samotný Firefox dočkal aktualizace. Verze 0.7.5 opravuje to samé, co Firefox 1.5.0.7 a přidává několik oprav ve vlastních funkcích Flocku. Opravná verze je k dispozici v rámci automatických aktualizací Flocku či na domovské stránce prohlížeče.

SeaMonkey pro Debian

Uživatele linuxové distribuce Debian si možná všimli, že v distribuci chybí balík SeaMonkey. Pokud o něj máte zájem a nechcete využit oficiální binárku, máte k dispozici neoficiální balíčky. V současné době je takto k dispozici SeaMonkey 1.0.4 a SeaMonkey 1.1a.

Firefox 2.0 RC1 o týden později

Ačkoliv bylo jako datum vydání Firefoxu 2.0 RC1 předběžně označeno 19. září, vzhledem k několika nedořešeným věcem bylo jeho vydání odsunuto o týden. Vydání Firefoxu 2.0 RC1 je tedy plánováno na 26. září.

Firefox 1.5.0.7, Thunderbird 1.5.0.7 a SeaMonkey 1.0.5

Mozilla Corporation včera uvolnila 2x odloženou pravidelnou bezpečnostní aktualizaci Firefoxu. Verze 1.5.0.7 s sebou přináší vylepšenou stabilitu produktu a několik bezpečnostních oprav. Stávajícím uživatelům je doporučena aktualizace, která se automaticky ve Firefoxu nabídne. Můžete si též stáhnout plnou verzi. K dispozici je i v češtině.

Současně s Firefoxem 1.5.0.7 vyšla i aktualizace Thunderbirdu a SeaMonkey. Verze 1.5.0.7, resp. 1.0.5, taktéž vylepšují stabilitu a opravují některé bezpečnostní nedostatky. Aktualizace je doporučena. Thunderbird 1.5.0.7 je nabízen v rámci automatických aktualizací či si jej můžete stáhnout v plné verzi. Obdobně jako u Firefoxu je k dispozici i česká verze. SeaMonkey můžete stahovat z ftp.mozilla.org. V současné době je k dispozici pouze anglická verze. Ta česká bude k dispozici do týdne. Nedočkavci mohou použít samostatný lokalizační balíček.

Jak získávat jména prvků Firefoxu pro userChrome.css

Pokud si upravujete okno Firefoxu pomocí konfiguračního souboru userChrome.css, pravděpodobně jste již narazili na situaci, kdy jste potřebovali vědět, jak se nějaký prvek okna "jmenuje". Když se zamyslíte, řešení tohoto problému je podstatně snadnější, než jste si asi mysleli.

Řešení se jmenuje DOM Inspektor. Ano, ten neslouží pouze na prozkoumávání webových stránek, ale můžete pomocí něj prozkoumávat i okno Firefoxu. DOM Inspektor naleznete v nabídce Nástroje. Pokud tam není, pravděpodobně jste jej nenainstalovali. Je součástí volitelné instalace Firefoxu. V otevřeném okně DOM Inspectoru zvolte v hlavní nabídce Soubor -> Prozkoumat okno a v podnabídce zvolte okno Firefoxu. Následně můžete snadno procházet okno a zjišťovat, jaký má vámi zvolený prvek id či class. Použít můžete též funkci Vybrat prvek klepnutím.

Jak je to s verzováním Firefoxu

Občas se vyskytne dotaz, proč jsou bezpečnostní aktualizace Firefoxu číslovány ve stylu 1.5.0.1, 1.5.0.2... 1.5.0.6 namísto 1.5.1, 1.5.2 apod. Pokusím se to jednoduše vysvětlit. První dvě číslice značí verzi. Zde je uvedeno 1.5 tj. Firefox 1.5. Poslední číslo tj. 1, 2 atd. značí bezpečnostní aktualizaci, které jsou kompatibilní s verzí 1.5. Rozšíření napsané pro verzi 1.5 bude mít ve verzi 1.5.0.6 k dispozici stejné API a bude korektně fungovat. Může však nastat situace (např. nalezená bezpečnostní chyba), která si vyžádá změnu v API. Takováto verze by byla namísto 1.5.0.x označena jako 1.5.x – např. 1.5.1 či 1.5.1.8. Toto by ale byla vyjimečná situace a dosud k ní nikdy nedošlo.

Jak snadno sloučit otevřená okna Firefoxu

Občas se můžete dostat do stavu, že máte otevřeno několik oken Firefoxu a rádi byste všechny otevřené stránky snadno sloučili do jednoho okna. Jak na to? Řešení spočívá v rozšíření Duplicate Tab, které krom duplikování panelů dokáže též slučovat otevřená okna do jednoho. Pro tutu funkci je "magická" klávesová zkratka CTRL+SHIFT+M.

TalkBack bude nahrazen

Talkback je aplikace, která se spustí po pádu Firefoxu. Analyzuje příčiny pádu prohlížeče a takto sebrané informace umožní poslat vývojářům. Z takto posbíraných informací lze pak snadněji určit příčinu pádu prohlížeče a chybu opravit. TalkBack je mocný, ale má též jednu nevýhodu. Jedná se o closed-source produkt tj. není veřejně dostupný. To má samozřejmě nevýhodu v tom, že když si budete chtít vytvořit vlastní prohlížeč postavený na Firefoxu či aplikaci s pomocí XULRunneru, nemůžete tuto užitečnou utilitku použít.

Nejspíš to byl jeden z důvodů, proč se Mozilla Corporation společně se společností Google rozhodla vytvořit open-source náhradu. Pojmenovala ji Airgbag a umožní vývojářům získávat další informace o pádech, které TalkBack neumožňoval. V současné době je nástroj ve vývoji a v noční verzi XULRunneru by se měl objevit přibližně za dva měsíce.

Více: Deploying the Airbag

MozBackup 1.5 a záloha neznámých souborů v profilu

Jednou z novinek, kterou plánuji pro MozBackup 1.5, je podpora zálohování a obnovy neznámých souborů v uživatelském profilu. V aktuálním buildu již tato možnost funguje.

Zálohování neznámých souborů

Proč je Firefox 1.x bezpečnější než Internet Explorer 6.0

Čas od času někde zahlédnu článek či příspěvek konstatující, že produkt A je bezpečnější než produkt B. Pakliže se jedná o věcné srovnání podložené nějakými fakty a analýzou, nezbývá než pokývat hlavou a dát autorovi za pravdu. Včera jsem si přečetl srovnání, kde autor tvrdí, že Firefoxu 1.x byl v roce 2006 méně bezpečný než Internet Explorer 6.0. Asi by se tomu chtělo zasmát, ale bohužel řada lidí to bezmyšlenkovitě vzala vážně.

Autor uvedeného příspěvku tak usuzuje dle počtu evidovaných chyb na serveru Secunia, kde dopadlo skóre 64:30 v neprospěch autora. Pokud se však nad tím zamyslíme, zjistíme, že těmto kupeckým počtům cosi schází. Svoje připomínky k tomuto srovnání jsem sepsal do jednotlivých bodů.

1) Bezpečnost produktu se odvíjí od možnosti chybu zneužít
Ideální je, pokud máte situaci, kdy informace o bezpečnostní chybě je uveřejněna až tehdy, když je k dispozici oprava. V opačném případě totiž hrozí, že se objeví nástroje, jak chybu zneužít a ohrozit tak uživatele. Za rok 2006 si nevzpomínám na případ, kdy by byli uživatelé Firefoxu "v ohrožení". U Internet Exploreru ano. Částečně je to asi dáno tím, že lidé, kteří naleznou podobnou chybu jsou motivováni k její nahlášení. Získají za to od tvůrců částku 500$.

2) Na závažnosti chyb a rychlostí jejich oprav přeci záleží
Autora uvedeného srovnání tak nějak nezajímala závažnost chyb. Je docela podstatný rozdíl, zda je chyba snadno zneužitelná či zda je zneužitelnost potencionální. Ba co víc, nezajímalo ho ani to, zda a jak rychle byly opraveny. To je podle mě dost podstatná záležitost.

3) Tvůrci Firefoxu zveřejňují vše. Jsou vývojáři Internet Exploreru podobně otevření?
Vývoj Firefoxu je otevřenou záležitostí, kde je vše průhledné a zveřejňuje se vše tj. i nalezené bezpečnostní chyby. Nemalá část chyb Firefoxu byla nalezena samotnými vývojáři, kteří o nich po opravě vždy informovali. I tyto chyby jsou součástí statistik. Myslíte si, že tvůrci Internet Exploreru zveřejňují informace o chybách, které sami nalezli?

Pokud se mě tedy zeptáte, zda byl Firefox 1.x v roce 2006 bezpečnější, odpovím, že ano. Jeho uživatelé se neocitli v ohrožení díky veřejně známé chybě a měli k dispozici pravidelné bezpečnostní aktualizace. Od verze 1.5 mají k dispozici automatické inkrementální aktualizace, díky kterým se opravy dostávají ke koncovým uživatelům rychleji, což prakticky znemožňuje zneužití chyby. Od verze 2.0 budou mít k dispozici bezpečnostní kontrolu nainstalovaných doplňků. Vypadá snad takhle málo bezpečný produkt? Nemyslím.

Jak na přímé spouštění stahovaných exe souborů ve Firefoxu

Pokud používáte Firefox 1.5, pak jste si při stahování souborů z webu nejspíš všimli, že narozdíl od Internet Exploreru nemůžete stahované exe soubory přímo spouštět. Při této volbě se stahovaný soubor stáhne to složky s dočasnými soubory a hned se spustí. Důvod, proč tato funkce není ve Firefoxu, je bezpečností. Uživatelé totiž často nepřemýšlí a uvedenou funkcí si způsobí více škody než užitku. Pokud však víte, co děláte a myslíte si, že vám tato funkce usnadní život, doporučuji rozšíření OpenDownload, který vám do dialogu pro stažení souboru přidá volbu Open with default Win32 application.

Jak na editaci hlavní nabídky Firefoxu

Hlavní nabídku Firefoxu standardně nemůžete upravovat. Pokud provedete čistou instalaci Firefoxu, nenaleznete v něm pro to žádné GUI. To samé se týká nastavení klávesových zkratek, které vám nemusí vyhovovat a rádi byste si je nastavili dle svých potřeb. Jak na to?

Nejsnazší cesta, jak editovat hlavní nabídku, vede na rozšíření Menu Editor. Po jeho instalaci budete moci editovat hlavní nabídku přes komfortní dialog. Jednotlivé položky nabídky můžete skrývat, přesouvat apod. Pokud potřebujete upravovat klávesové zkratky, je pro vás určeno rozšíření Keyconfig. Pakliže chcete pouze skrýt některou položku v hlavní nabídce, můžete tak učinit i přes konfigurační soubor userChrome.css. Id jednotlivých položek nabídky naleznete v přehledu v Kb MozillaZine.

Firefox 1.5.0.7 pravděpodobně opět odložen

Vzhledem k další bezpečnostní opravě, která byla zahrnuta do Firefoxu 1.5.0.x v posledních hodinách, se vydání Firefoxu 1.5.0.7 v úterý stává značně nereálné. Nové datum vydání se odhaduje na konec příštího týdne. K dispozici je na testování Firefox 1.5.0.7 RC6. Stejného zdržení se dočká i SeaMonkey 1.0.5.

Jak potlačit standardní systémový dialog pro stažení souborů ve Firefoxu 2.0

Ve Firefoxu 2.0 se můžete při stahování souborů potkat s novým dialogem.

Ukázka systémového dialogu

Jedná se o systémový dialog, který se nabízí namísto toho z Firefoxu při stahování určitých typů souborů. Uvedený dialog se však ne všem zamlouvá. Jak docílit toho, aby se vždy zobrazoval ten z Firefoxu?

V současné době to bohužel není tak jednoduché. Existuje pouze jeden ne zrovna pohodlný způsob. V adresáři s nainstalovaným Firefoxem v podadresáři components naleznete soubor nsHelperAppDlg.js. Ten si nejprve zazálohujte (pro jistotu), následně otevřete v textovém editoru a vyhledejte si text "hide feature" (bez uvozovek). Pod nalezeným řádkem naleznete:

this.mDialog.document.getElementById("normalBox").collapsed = true;

Přenastavte hodnotu z true na false. Po restartu Firefoxu se vám bude nabízet vždy dialog z Firefoxu. Uvedený způsob úpravy má svou nevýhodu. Upravuje se totiž soubor ve složce s nainstalovaným Firefoxem, což může potencionálně způsobit problémy při inkrementálních aktualizacích. Doufejme, že se do finální verze Firefoxu 2.0 objeví nějaký lepší způsob, jak změny docílit.

Firefox 1.5.0.7 odložen na 12. září

Ačkoliv měl být Firefox 1.5.0.7 k dispozici dnes, došlo k odložení jeho vydání na 12. září. Důvodem jsou některé dodatečné bezpečnostní opravy. Ze stejného důvodu bude odložen i SeaMonkey 1.0.5. Thunderbird 1.5.0.7 je plánován na 14. září.

Analýza kódu Firefoxu pomocí nástroje Klockwork K7

Na webu g2zero se objevily výsledky analýzy kódu Firefoxu pomocí nástroje Klocwork K7. Tento nástroj slouží ke statické analýze kódu, která v něm umožňuje nalézt potencionální chyby. Testy byly prováděny na Firefoxu 1.5.0.6 a výsledkem analýzy, která byla předána tvůrcům Firefoxu, je nalezení 655 potencionálních defektů kódu a 71 potencionálních bezpečnostních chyb. Spektrum reportu zahrnuje problémy s NULL pointry, memory leaky či s neinicializovanými proměnnými. Bližší informace s výslednými tabulkami naleznete v příslušném příspěvku.

Poznámka autora: Ač se množství nalezených potencionálních bezpečnostních chyb zdá velké, důležité je to slovo potencionálních. Jak už to u podobných analýz bývá, skutečných problémů je z nalezených jen zlomek. Jak ostatně autoři analýzy říkají, zda je některý z nalezených problémů reálně nebezpečný, dokáží posoudit pouze autoři Firefoxu, kteří znají zdrojový kód. Tímto samozřejmě nezlehčuji výsledky této analýzy, které jsou jistě užitečné a pomohou vytvářet Firefoxu lepším než je nyní.

Proč "nefunguje" zkratka ALT+S ve Firefoxu 2.0

Řada uživatelů anglické verze Firefoxu 2.0 Beta 2 si stěžuje, že jim na webových stránkách přestala fungovat řada klávesových zkratek. Typickým příkladem je klávesová zkratka ALT+S, která sloužila k odeslání aktuálního formuláře. Pokud uvedenou zkratku použijete v české verzi, otevře se vám nabídka Soubor. Může tedy snadno nastat kolize zkratek a hlavní nabídka vyhraje. Od Firefoxu 2.0 jsou tedy zkratky ALT+znak vyhrazeny hlavní nabídce a na stránkách jsou zkratky SHIFT+ALT+znak tj. například SHIFT+ALT+S pro odeslání formuláře. Pokud si přejete starší nastavení, na konfigurační stránce about:config změňte hodnotu předvolby ui.key.chromeAccess na 5 a předvolbu ui.key.contentAccess na 4.

Swiftfox

Pod označením Swiftfox se skrývají optimalizované buildy Firefoxu pro Linux. Na domovské stránce projektu si stačí vybrat vámi používaný typ procesoru a dle něho vám bude nabídnut optimalizovaný build. Tyto specializované buildy se oproti oficiálním vyznačují zejména vyšší rychlostí.

Jak na hromadnou instalaci rozšíření do aplikací Mozilla

Asi nejpracnější záležitostí při vytváření nového uživatelského profilu u aplikací Mozilla je instalace různých rozšíření. Ne že by na tom bylo něco obtížného, ale instalace rozšíření (zvlášť při větším počtu) může být celkem zdlouhavá. Jak si instalaci usnadnit? Jednoduše s pomocí rozšíření MR Tech Local Install. Nainstalujte si jej a po restartu aplikace budete mít ve Správci rozšíření (ve Firefoxu 2.0 Správci doplňků) nabídku v níž zvolíte Soubor -> Instalovat rozšíření.

Jak zrušit skrývání zavíracího tlačítka na panelu ve Firefoxu 2.0

Ve Firefoxu 2.0 je ve výchozí konfiguraci umístěno tlačítko na zavření panelu na každém jeho oušku. Pokud máte otevřeno větší množství panelů, Firefox začne tato tlačítka skrývat a zobrazí ho vždy jen na aktuálním panelu. V mém případě se to typicky stává při otevření 9. panelu v maximalizovaném okně při rozlišení 1152x864. A to přesto, že dle mého názoru je ouško ještě dostatečně široké. Kouknul jsem se tedy, jak toto chování zkorigovat.

Po krátkém hledání jsem narazil na předvolbu browser.tabs.tabClipWidth na konfigurační stránce about:config. Její hodnota je standardně nastavena na 140, což je hodnota v pixelech udávající minimální šířku ouška panelu při které se ještě tlačítko na ouškách zobrazí. Hodnotu předvolby tedy stačí zmenšit. Optimální hodnota je dle mě 60-70.

Offline verze JasnaPaka Blogu

Pro všechny čtenáře tohoto blogu jsem připravil jeho offline verzi (5.6 MB). Naleznete v ní necelých 300 příspěvků, které jsem zde od srpna 2005 nashromáždil. Téměř všechny příspěvky se točí okolo aplikací Mozilla. Nechť se líbí.

Příručka k MozBackupu 1.4.x

Na vaše četné žádosti jsem připravil příručku k MozBackupu 1.4.x. V ní naleznete návod, jak pomocí tohoto programu provádět zálohování uživatelského profilu, jak jej obnovit ze zálohy a na závěr jsou zodpovězeny některé z častých dotazů týkajících se tohoto programu.

Snadné nahrávání fotek na web přímo z Firefoxu

Asi každý z nás čas od času chce na webu nasdílet fotku či galerii fotek. Pokud máte vlastní webhosting, pravděpodobně je nasdílíte "u sebe", pokud ne, dáte nejspíš přednost některé službě na sdílení fotek. Jednou z nejpopulárnějších z nich je ImageShack. Ta nyní poskytuje lištu pro Firefoxu pomocí níž můžete snadno nahrávat fotky na web. Co vše lišta nabízí?

Po vytvoření registrace můžete do svého účtu přes ikonku na liště nahrávat fotky přímo na web ImageShack (i celý adresář fotek najednou). Nahrávaným fotkám lze určit maximální rozměry, do galerie nahraných fotek se můžete snadno přepnout a přes nabídku můžete též konfigurovat parametry nahrávaných fotek. Pěknou funkcí je vkládání fotek do webových fór přes tlačítko Paste. Celkově je lišta zdařilá a nabízí řadu funkcí. Její nainstalování se hodí zejména tehdy, když často sdílíte fotky na webu

AboutPlug a File Title pro Firefox 2.0

Dnes jsem aktualizoval rozšíření AboutPlug a File Title tak, aby byla korektně funkční ve finální verzi Firefoxu 2.0 a ve všech jeho bezpečnostních aktualizacích. AboutPlug 1.3 a File Title 1.2 naleznete na domovských stránkách.

Nová tlačítka pro procházení historie v Thunderbirdu 2.0

V posledních nočních buildech Thunderbirdu 2.0 jsou k dispozici dvě nová tlačítka na hlavní lištu. S jejich pomoci můžete procházet historii naposledy použitých složek s automatickým přeskakováním na naposledy čtenou zprávu v této složce.

Ukázka nových tlačítek

Jak změnit délku textu u lišty záložek Firefoxu

Pokud ve Firefoxu používáte Lištu záložek, pravděpodobně jste si všimli, že text záložky je standardně omezen určitou šířkou a jakýkoliv delší text je nahrazen třemi tečkami. To proto, aby jedna záložka s dlouhým popisem nezabrala prakticky celou lištu. Nicméně ne každému to vyhovuje. Jak tedy upravit maximální šířku textu záložky?

Řešení je poměrně jednoduché a spočívá v přidání následujícího kódu do konfiguračního souboru userChrome.css:

.bookmark-item {
  max-width: 32em !important;
}

Maximální šířku si samozřejmě můžete nastavit dle libosti. Nastavená šířka je aplikována i na nabídku Záložky.

Jak importovat poštu do GMailu

Používání e-mailového klientu (např. Thunderbirdu) místo webového rozhraní má své výhody. Přístup je komfortnější, s poštou se pracuje lépe apod. Řada lidí si však v poslední době oblíbila používání GMailu. Jeho webové rozhraní má prostě něco do sebe. Pokud se řadíte mezi jeho uživatele, pravděpodobně byste rádi importovali svou poštu, co máte uloženu na disku, právě na GMail. Jak na to?

Řešení spočívá v použití utilitky GMail Loader (GML). S pomocí ní můžete na GMail nahrát poštu uskladněnou v řadě formátů jako MBOX, MailDir, MMDF a další. Thunderbird a SeaMonkey Mail ukládají poštu do formátu MBOX. Není tedy nic snazšího než importovat jednotlivé složky z uživatelského profilu.

Rychlá volba složky v Thunderbirdu 2.0

V nočních verzích Thunderbirdu 2.0 si můžete do lišty přidat nový výběrový seznam pomocí nějž můžete rychle přecházet z jedné složky do druhé. Tento prvek se bude hodit zejména těm, kteří mají standardně skrytý sloupec se seznamem složek.

Rychlá volba složky

Propagace Firefoxu tak trochu jinak

:)

PS: Jde o to tílko:)

Thunderbird 1.5.0.7 RC a SeaMonkey 1.0.5 RC

Po Firefoxu 1.5.0.7 RC je nyní k dispozici i Thunderbird 1.5.0.7 RC a SeaMonkey 1.0.5 RC. Uvedené verze nejsou finální a pokud chcete, můžete pomoci s testováním. Jako již několikrát bude v rámci sjednocení verzí přeskočen Thunderbird 1.5.0.6. Verze 1.5.0.7 bude opravovat několik chyb a měla by být, obdobně jako Firefox 1.5.0.7, k dispozici 7. září. Ve stejný den či o den později bude k dispozici SeaMonkey 1.0.5, který bude opravovat pouze některé drobnosti v Gecku a společném kódu s Firefoxem.