Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.6 a změna v možnosti vypnout Javu

Logo Firefoxu

Jedním z nejčastěji nainstalovaných zásuvných modulů (pluginů) ve Firefoxu je bezesporu Java. Narozdíl od jiných modulů pak jde vypnout přímo v dialogu Možnosti (viz obrázek níže). Počínaje Firefoxem 3.6 bude však tato předvolba odstraněna a povolení/zakázání modulu bude probíhat přímo ve Správci doplňků tj. stejně jako u ostatních zásuvných modulů. Dejte si však pozor. Pokud jste měli dosud Javu zakázánu přímo v dialogu Možnosti, nepřenese se vám do Správce doplňků nastavení a budete si muset případně Javu znovu zakázat.

Ukázka grafického prvku keyhole

Firefox 3.5.3 bude varovat před starou verzí Flashe

Logo Firefoxu

Není žádným tajemstvím, že největší dírou do systému uživatele není ani tak samotný webový prohlížeč, jako spíš nainstalované zásuvné moduly (pluginy), které má valná většina uživatelů neaktuální. Chyby v nich jsou pak hojně zneužívány. Mozilla se v tomto ohledu snaží situaci zlepšit a první viditelnou vlaštovkou bude připravovaný Firefox 3.5.3 (resp. 3.0.14), který bude při prvním spuštění po instalaci varovat před neaktuálním Flashem, pokud bude nalezen. Varování bude zobrazeno na webové stránce s informacemi o nové verzi, která se při prvním spuštění automaticky zobrazí. Bude zajímavé sledovat, jak na to budou uživatelé reagovat a zda to bude mít nějaký efekt. Tím však celá snaha Mozilly nekončí a do budoucna bychom se měli dočkat i kontroly aktuálnosti zásuvných modulů přímo ve Správci doplňků. Ve Firefoxu 3.6 to však nejspíš ještě nebude.

Vyšel SeaMonkey 1.1.18

Logo SeaMonkey

Balík SeaMonkey pomalu směřuje k vydání verze 2, ale to neznamená, že by existující uživatelé byli opomíjeni. Dnes například došlo k vydání verze 1.1.18. Jedná se o pravidelnou bezpečnostní aktualizaci, která přináší několik oprav včetně těch bezpečnostních. Aktualizace je tedy doporučena a bližší informace o této verzi naleznete v poznámkách k vydání. SeaMonkey 1.1.18 prozatím není k dispozici v češtině ve formě instalačních balíčků, ale uživatelé mají možnost si přes anglickou verzi nainstalovat samostatný lokalizační balíček.

SeaMonkey 2 a podpora prohlížení v panelech u pošty

Logo SeaMonkey

V posledních vývojových verzích se dočkal poštovní klient z balíku SeaMonkey 2 podpory pro prohlížení zpráv v panelech. Tato podpora je v Thunderbirdu 3 k dispozici delší čas, ale v SeaMonkey 2 dosud chyběla. Narozdíl od Thunderbirdu 3 mi však tato podpora přijde „nedokončená“, protože nové zprávy se například neotevírají implicitně v panelech a v balíku jsem nenalezl možnost, kde to nastavit. Podpora prohlížení zpráv v panelech však do budoucna usnadní podporu pro kalendářové rozšíření Lightning, které je na tuto funkci navázáno, a které prozatím SeaMonkey nepodporuje. Další pozitivní zprávou pak je, že tato funkce byla poslední velkou změnou v SeaMonkey 2. Jeho druhá betaverze je plánována na 8. září, a poté již bude vše směřovat k vydání finální verze, která je plánována na příští měsíc.

Mozilla Prague DevDay 2009

Logo Mozilly

3. a 4. října se v Praze uskuteční Mozilla Camp Europe, což je pravidelné setkání vývojářů a lidí z komunity, kteří se točí okolo Mozilly. Tato akce je sice pouze pro zvané, ale o den dříve tj. v pátek 2. října proběhne na stejném místě Mozilla Prague DevDay 2009, který bude volně dostupný. V rámci této celodenní akce budete mít možnost se setkat s vývojáři a lidmi od Mozilly, kteří budou v průběhu dne hovořit o Firefoxu 3.5, mobilní verzi Firefoxu, Mozilla Add-ons či o projektech z dílny Mozilla Labs. Pro vstup na akci je potřeba se zaregistrovat (zdarma) a důležitá je též informace, že přednášky budou překládány do češtiny. Akce se uskuteční v pražském hotelu Angelo.

Plakát na Prague DevDay 2009

Plán vývoje budoucích verzí Firefoxu

Logo Firefoxu

Jak asi řada z vás ví, na podzim letošního roku by měl vyjít Firefox 3.6. Tato verze přinese zejména vylepšení výkonu, zrychlení startu aplikace, podporu nových vlastností Windows 7 a třeba lehké motivy vzhledu Personas. V aktuálním plánu vývoje Firefoxu můžete nalézt zmínku o dalších dvou verzích. Firefox 3.7 by měl být dostupný v první půlce příštího roku a měl by přinést běh zásuvných modulů v samostatných procesech, synchronizaci záložek, podporu pro běh webových aplikací jako „desktopových“ (integrace Prism?) či prohlížení orientované na úkoly. Pod posledním pojmem přesně netuším, co si představit, ale dost dobře je možné, že se jedná o integraci Ubiquity, na kterém se již nějaký čas pracuje.

Aby toho nebylo málo, měl by být v druhé polovině příštího roku dostupný Firefox 4, který by měl přinést výrazně přepracované grafické rozhraní, možnost kompletní synchronizace dat v prohlížeči (Mozilla Weave) či novou formu pro tvorbu rozšíření, která je aktuálně vyvíjena pod označením JetPack. Do toho by mělo dojít k oddělení procesů obhospodařujících grafické rozhraní prohlížeče a vykreslování stránek.

Thunderbird 3 a ponechávání pošty na serveru

Logo Thunderbirdu

Jedním z častých „překvapení“ uživatelů, kteří začínají používat desktopového poštovního klienta, je fakt, že jim pošta ze serveru zmizí. Jednoduše se jim skrze protokol POP3 stáhne a na serveru již není dostupná. Pokud desktopový klient uživateli nevyhovuje a rád by se vrátil zpět k webovému rozhraní, bývá častým dotazem, jak dostat poštu zpět. V Thunderbirdu 3 bude v tomto ohledu drobná změna a to ta, že pošta stahovaná skrze POP3 se při výchozím nastavení bude implicitně ponechávat na serveru. Pokud ji uživatel po stažení bude chtít mazat, bude si to muset nastavit v konfiguraci poštovního účtu.

Thunderbird 3 a fotky u kontaktů

Logo Thunderbirdu

Jednou z posledních změn ve vývojových verzích Thunderbirdu 3 je přidání podpory pro nahrání fotky ke kontaktu. V detailu kontaktu na to přibyl nový panel, kde můžete nahrát fotku jak z disku, tak přímo z webu. Fotky se pak neukládají přímo do kontaktů (soubory *.mab), ale naleznete je v podadresáři Photos v uživatelském profilu Thunderbirdu. Aktuálně se mi ale nezdá, že by byla fotka někde používána. Například v Postboxu se fotka zobrazuje v hlavičce zprávy.

Ukázka fotky u kontaktu v Thunderbirdu

Proč někteří uživatelé neaktualizují Firefox

Logo Firefoxu

V Blog of Metrics se pravidelně objevují zajímavé analýzy okolo produktů Mozilla. Po nedávné analýze nad počty nainstalovaných doplňků tentokrát autoři pátrali (druhá část) po důvodech, proč někteří uživatelé neaktualizují na novější verze Firefoxu. Aktuálně je přibližně 92 % instalací Firefoxu ve verzi, která je podporována na úrovni bezpečnostních aktualizací (Firefox 3 a 3.5). Zbývající uživatelé používají nejčastěji Firefox 2, případně ještě starší verzi. Na základě dotazníku bylo zjištěno, že nejčastější důvody patří nový adresní řádek prohlížeče, rychlost prohlížeče/paměťové nároky, kompatibilita doplňků a vzhled prohlížeče.

Graf

Vyšel Weave 0.6 s novým rozhraním

Logo Mozilly

Mozilla Labs včera uvolnila aktualizaci Weave, experimentálního rozšíření na bezpečnou synchronizaci dat mezi instalacemi Firefoxu. Jako hlavní novinka je prezentováno nové uživatelské rozhraní, které umožňuje snadnější konfiguraci doplňku a další zlepšení výkonu při synchronizaci. Není bez zajímavosti, že v září by mělo dojít na lokalizaci tohoto doplňku do dalších jazyků a to zejména s ohledem na Fennec, který Weave taktéž podporuje.

Archiv: Starší příspěvky | Novější příspěvky