Přeskočit navigaci

Mozilla Firefox

Logo Firefoxu

Mozilla Firefox je otevřený webový prohlížeč vyvíjený Mozilla Corporation spolu s řadou dobrovolníků. Prohlížeč je dostupný zdarma a to i pro komerční využití a je oficiálně k dispozici pro Windows, Linux a Mac OS X. Existuje však řada portů pro další platformy a je součástí většiny linuxových distribucí.

Při vývoji Firefoxu je kladen velký důraz na bezpečnost. Pravidelně vycházející aktualizace přináší opravy potencionálních bezpečnostních mezer a díky automatickým aktualizacím prohlížeče, který automaticky nainstaluje opravu, je pro útočníka těžké objevenou mezeru zneužít.

Jednou z populárních funkcí je podpora doplňků. Doplněk je kus kódu, kterým si můžete přizpůsobit Firefox a přidat do něj nové funkce. Můžete tak snadno Firefox rozšířit o funkce jako blokování reklamy na stránkách, přidat nástroje usnadňující vývoj webových aplikací či provést integraci s konkrétní desktopovou či webovou aplikací. Lze též nainstalovat nový vzhled aplikace, která změní vzhled Firefoxu k nepoznání. Největší databázi doplňků přináší server Mozilla Add-ons.

[ Více informací o Firefoxu... | Stáhnout Firefox ]

Jak řešit problémy s Firefoxem

S chodem Firefoxu nebývají problémy, ale pokud se přecijen vyskytnou, je dobré vědět, kam se obrátit o pomoc. Na tomto blogu naleznete v sekci návody a tipy řadu rad jako co dělat, když Firefox nejde spustit, jak ve Firefoxu zprovoznit přehrávání videa a řadu dalších. Pokud vám nepomohou, napište svůj dotaz do diskusního fóra CZilla, kde vám řada zkušených uživatelů ráda pomůže.

Často kladené dotazy

Jak provedu zálohu Firefoxu?

Možností je celá řada. Tou nejsnazší je provést zálohu pomoci programu MozBackup, který vám umožní snadno data vašeho Firefoxu zazálohovat a obnovit. Další možností je rozšíření FEBE či můžete provést zálohu ručně. Bližší informace o možnostech zálohování naleznete v samostatném článku.

Co mam dělat, když Firefox nejde spustit či často padá?

S největší pravděpodobností bude problém na straně některého z vámi doinstalovaných doplňků. Doporučuji přečíst příspěvek co dělat, když Firefox nejde spustit. Další častou příčinou je nainstalovaný Adobe Flash. Vyzkoušejte aktualizaci na jeho novější verzi.