Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Co dělat, když po nekorektním ukončení aplikace Mozilla "zmizí" data

Pokud patříte k těm méně šťastným, patrně se vám již mohlo stát, že po nenadálém výpadku proudu a opětovném startu operačního systému jste neviděli svá data. Záložky, historie, kontakty, pošty... to vše mohlo být rázem "pryč". V té chvíli si asi člověk uvědomí, že to zálohování není vlastně tak špatná věc, ale na to je již pozdě. Co v takové situaci dělat?

Prvně se nevyplatí panikařit, protože uživatelský profil, kam si aplikace Mozilla ukládají svá data, nezmizí z disku jen tak. Většinou se poškodí jen nějaký ten konfigurák a důležitá data zůstanou v pořádku. Dříve než budete dělat nějakou úpravu, proveďte zazálohování profilu. Jednoduše jej zkopírujte na jiné místo na disku. Kde jej naleznete, to se dozvíte v jiném zdejším příspěvku. Druhou možností je celý profil přesunout jinam a začít tzv. nanovo. To znamená, že si vytvoříte nový profil a do něj pak budete obnovovat důležitá data z toho starého.

Příčiny toho, že aplikace Mozilla přestane vidět uživatelská data, bývají v zásadě dvojí. Buď dojde k poškození některého souboru (např. se záložkami) nebo se poškodí hlavní konfigurační soubor prefs.js, která například obsahuje informace o poštovních účtech či složkách s kontakty.

Před jakoukoliv další manipulací ukončete aplikaci Mozilla.

Pokud obnovujete po havárii Firefox, pravděpodobně vás zajímají hlavně záložky a hesla. Pakliže nevidíte své záložky a používáte Firefox 1.5 či vyšší, naleznete jejich zálohy v podadresáři bookmarksbackup. Více v samostatném příspěvku. Informace o tom, jak obnovit hesla, naleznete v jiném příspěvku. Pokud vás zajímají jakákoliv jiná data, nahlédněte do článku s přehledem souborů profilu. V případě poškození některého souboru (např. s historií) vám však bohužel nepomůže ani svěcená voda.

V případě Thunderbirdu jde primárně o obnovu pošty a složek s kontakty. Informaci o nich bývají bohužel právě v souboru prefs.js, který bývá výpadky nejčastěji poškozen. Jeho restaurace by byla pro laika obtížná, a proto zde doporučuji vytvořit si nový uživatelský profil a do něj přesunout data z toho starého. O tom, jak přesouvat poštu z jednoho profilu do druhého, jsem zde již hovořil.

U kontaktů to bude v případě poškození souboru prefs.js obtížnější. Pokud jste měli všechny kontakty uloženy ve výchozích složkách s kontakty, které se v Adresáři jmenují Osobní složky a Sebrané kontakty, postačí vám ze starého profilu do toho nového zkopírovat soubory abook.mab a history.mab. V opačném případě doporučuji následující postup:

Otevřete konfigurační soubor prefs.js v novém uživatelském profilu. Pro každý nalezený soubor s příponou mab přidejte na konec konfiguračního souboru následující řádky:

user_pref("ldap_2.servers.[název].description", "[jméno složky]");
user_pref("ldap_2.servers.[název].dirType", 2);
user_pref("ldap_2.servers.[název].filename", "[soubor.mab]");
user_pref("ldap_2.servers.[název].isOffline", false);
user_pref("ldap_2.servers.[název].protocolVersion", "2");

Místo [název] složte libovolné slovo bez diakritiky, mezer apod. Např. "mojekontakty". Pokud obnovujete více složek s kontakty, musí být každá složka jinak pojmenována. Je v zásadě jedno jak je pojmenujete. Jedná se o interní pojmenování programu. Název složky uvedete místo [jméno složky]. Pokud editujete konfigurační soubor v jiném kódování než UTF-8, pak po spuštění Adresáře budou mít jednotlivé adresáře špatně zobrazené diakritické znaky ve svém názvu. To snadno vyřešíte přejmenováním na správné jméno. Poslední věcí je pak určení souboru s kontakty. Ten napíšete místo [soubor.mab]. Výsledné řádky pak mohou vypadat třeba následujícím způsobem:

user_pref("ldap_2.servers.moje.description", "Mé kontakty");
user_pref("ldap_2.servers.moje.dirType", 2);
user_pref("ldap_2.servers.moje.filename", "abook-2.mab");
user_pref("ldap_2.servers.moje.isOffline", false);
user_pref("ldap_2.servers.moje.protocolVersion", "2");

Podle názvu souboru s příponou mab většinou nepoznáte, jaké kontakty v něm máte. Zvlášť, pokud máte více složek s kontakty. Jejich pojmenování většinou bývá ve formátu abook-[číslo].mab. Jak jsem však již řekl, na pojmenování nezáleží. Složky můžete přejmeovat následně v Adresáři.

Pokud se vše zadařilo, měli byste mít po spuštění znovu přístupnou poštu a kontakty. Pakliže se vám náhodou některý ze souborů s kontakty poškodil, doporučuji jeho obnovu podle návodu.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. lední brtník
nestraš!
že mi upadne ff a historie a jména z formulářů jsou dead, to jsem si u naprosto špatných verzí 1500/1501 zvykl, od 1502 se to zas začíná chovat jak stabilní win32 aplikace.
ale mít v t-birdu poštu a ten krám mi poztrácí maily a kontakty - never more!

2. JasnaPaka
Při takovém výpadku proudu můžeš přijít o data v libovolné aplikaci. To není problém Firefoxu či Thunderbirdu. Mimochodem, já o data nepřišel nikdy a to už aplikace Mozilla používám nějaký ten rok. Firefox 1.5 a 1.5.0.1 jsem používal naprosto bez problémů.

3. lední brtník
hm, přeběhl jsem začátek, kde je uveden jediný zdroj poškození konfigurace a dat - výpadek proudu, se kterým jsem se setkal snad jednou. jenže já mluvím o každodenním pádu těch dvou nepovedených verzí ff, na firemních xp. stabilita z doby wirdows3.1! kolegové, jinak admoši a praktičtí linuxáci, později stejně časté pády přiznali též.
o katastrofálním zpracování javascriptu - pomalost, zabraná paměť - se u ff dodnes nemá cenu bavit.
(jinak jsem spokojeným uživatelem od verze cca 0.8 do teď, ale uvítal bych už verzi 2.0)
ok, výpadek napájení je něco jiného.

4. JasnaPaka
Výpadek proudu jsem uvedl jako příklad. Pokud máte problém se stabilitou aplikací, pak se obraťte o pomoc na fórum podpory, které naleznete na adrese http://forum.czilla.cz/. Pravděpodobně bych ale chybu hledal v nainstalovaných rozšířeních či zásuvných modulech. O paměti jsem zde již 2x hovořil, nalistujte uvedené příspěvky. Jinak implementace JavaScriptu je ve FF na velmi dobré úrovni.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.