Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Bližší pohled na K-Meleon 1.0

Ač zatím není na domovské stránce K-Meleonu žádná informace, potichu vyšla verze 1.0. K-Meleon je webový prohlížeč založený na renderovacím jádru Gecko tj. na zobrazování webových stránek se používá stejná technologie, jako v případě Firefoxu. Jedná se o webový prohlížeč, který je určen pro platformu Windows a má se vyznačovat rychlostí a snadnou konfigurovatelností. Podíval jsem se na něj tedy trochu blížeji.

Prohlížeč K-Meleon znám již z dřívějška. Zkušebně jsem měl nainstalovány některé jeho starší verze, ale příliš mě nezaujaly. A to zejména co se týče funkcí, které byly nedopracované a prohlížeč jako takový mnoho nenabízel. Instalační balíček verze 1.0 má něco přes 5 MB a instalace je dílem okamžiku. K dispozici je i verze, kterou není nutné instalovat. K-Meleon po spuštění:

Grafické rozhraní K-Meleonu dává přednost klasickému Windows GUI před multiplatformnímu řešením ala Firefox. To je mnohdy znát na rychlosti (v kladném smyslu). Abych byl však korektní – není tomu vždy. Když se například podíváte do rozšířených předvoleb, dýchnou na vás předvolby ve stylu SeaMonkey. Celé je tedy takový lehký mix jako kdybyste 75% grafického rozhraní SeaMonkey/Firefoxu nahradili vlastním řešením a zbytek nechali.

Podobně jako Firefox nabízí K-Meleon prohlížení v panelech, které je dnes prakticky standardem. Na můj vkus je ale tato funkce v podání K-Meleonu taková neohrabaná. V prohlížeči naleznete, podobně jako v jiných aplikacích Mozilla, správu uživatelských profilů či konfigurační stránku about:config. Pokud nahlédnete do nabídky Tools, asi se nebudete moci zbavit dojmu, že se vývojáři částečně inspirovali i Operou. Podobnost je asi více než jen náhodná.

K-Meleon nabízí integrovanou RSS čtečku v podobě zakomponovaného rozšíření Aggreg8. V prohlížeči naleznete, podobně jako ve Firefoxu, Konzolu JavaScriptu, ale tak trochu rozšířenou. Ano, vždyť je to přeci integrované rozšíření Console2.

Prohlížeč podporuje gesta myší, rychlé přepínaní mezi proxy servery, rychlou změnu identifikace prohlížeče, rychlé blokování zvoleného obsahu a řadu dalších funkcí. Co mi na prohlížeči vadí, je jeho práce s historií a záložkami, které jsou na můj vkus příliš jednoduché. Navíc jsem nepřišel na způsob, jak zvolit vlastní pořadí ikonek na liště. To vlastní nastavení prohlížeče poměrně limituje.

Zhodnocení

Někdo by asi řekl, že jsem to vzal hodně rychle, ale ono skutečně není mnoho co hodnotit. Oproti předchozím verzím je zde slušný pokrok ve vývoji, ale nemohu se zbavit dojmu, že prohlížeč nenabízí nic, proč by jej měl uživatel používat. Těch pár funkcí, které má tento prohlížeč v základu a Firefox nemá, si může uživatel v případě potřeby doinstalovat.

Prohlížeč nelze pohodlně rozšiřovat pomocí rozšíření. Pohodlně říkám umyslně, protože drobnými hacky to jde, ale nic, co by zvládal běžný uživatel. Nenáročnost prohlížeče je též poměrně diskutabilní. Ano, nabíha sice rychleji než Firefox, ale rozhodně bych K-Meleonu nedal přezdívku "prohlížeč pro slabší PC" – pohled na obsazenou paměť mě v tom utvrdil. O mém dnešním testování na jednom slabším PC ani nemluvě.

Stáhnout K-Meleon 1.0

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Jiří Macich ml.
Firefox se s každým dalším rozšířeníčkem stává opět o něco neohrabanějším, takže doinstalovat si ty "drobnosti", které K-Meleon má v základní výbavě, si vybere svou daň. A mnody jsou to právě rozšíření, která způsobí, že Firefox si sežere 300MB RAM a klidně i více.

K-Meleon jsem ještě v testovací verzi nainstaloval do jedné firmy, kde občas mrknu na počítače. Firefox na tamních strojích působil moc velké problémy, s vývojem Mozilly to tehdy ještě bylo nejisté a Opera byla jednak příliš komplikovaná a druhak v ní nešel systém spravující web oné společnosti. K-Meleon si tam velice pochvalují a padají hlavně pochvalná slova o funkcích, rychlosti a nenáročnosti. Toť moje zkušenost.

Já osobně přesto zůstávám u Firefoxu :-)

2. v6ak
Pořadí ikonek na liště lze měnit stylem IE.

Našel jsem jednu drobnou chybu:
"počítač pro slabší PC"
Zřejmě to mělo být "prohlížeč pro slabší PC".

3. JasnaPaka
Díky za upozornění. Chybu jsem opravil.

4. v6ak
Podrobnější editace lišt lze také: Edit/Configuration/Toolbars. Není to pro "méně pokročilé" uživatele.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.