Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Co je about:config?

Když se méně zkušenému uživateli řekne, změň si v about:config to či ono, nejspíš nebude vůbec tušit. Co tedy vlastně about:config je a k čemu slouží?

Firefox je velmi dobře konfigurovatelný. Základní možnosti konfigurace naleznete v hlavní nabídce pod Nástroje -> Možnosti. Pokud by ve Firefoxu byl dialog, který by obsahoval veškeré konfigurační možnosti, které jsou k dispozici, byl by pravděpodobně natolik složitý, že by se v něm málo kdo orientoval.

Uživateli jsou tedy v konfiguračním dialogu nabídnuty pouze základní a nejčastěji využívané předvolby. Zbytek je skryt na stránce about:config. Tu si zobrazíte tak, že do adresního řádku zadáte about:config místo adresy webové stránky. Zobrazí se vám dlouhý seznam předvoleb.

Ukázka about:config

Pokud označíte libovolnou předvolbu, pod pravým tlačítkem myši naleznete volbu Změnit. Zvolte ji a zobrazí se vám dialog, který vám umožní změnit její hodnotu. To se týká případů, kdy měníte předvolbu, která je textového či číselného typu. Řada předvoleb je typu boolean (přepínáni mezi dvěma stavy). Pro ty v místní nabídce nenaleznete možnost Změnit, ale pouze Přepnout.

Základní otázka řady z vás zní, co jednotlivé předvolby znamenají. Podrobný přehled předvoleb naleznete v Knowledge Base serveru MozillaZine. Seznam je tedy bohužel anglicky.

Stejnou stránku předvoleb neobsahuje pouze Firefox. Na stejném místě ji naleznete i v SeaMonkey resp. Mozilla Suite. V případě Thunderbirdu hledejte v dialogu Možnosti v sekci Rozšíření tlačítko Editor předvoleb. Pokud používate starší verzi Thunderbirdu než je 1.5, nainstalujte si rozšíření AboutConfig.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. Zdeněk
Jak je možno SMAZAT chybně zadanou položku do about:config? Nikde jsem to nenašel...

2. Darkman
Musis vyeditovat pref.js -> vynajit spatne zadanou hodnotu a smazat ji.

3. Darkman
pardon je to prefs.js (najdes ho ve svem profilu - Documents and Settings\user.name\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\blablabla.default\

4. Jana
Nevite, kde najdu prehled polozek about:config pro TB? Vsude jen pro FF... :-(

5. JasnaPaka (www)
[4] Uvedený přehled předvoleb je pro všechny aplikace Mozilla tj. i pro Thunderbird.

6. Gurbík
Promiňte začátečníkovi otázku,když je to vše(about config)anglicky,jak mám vědět,co a jak změnit,abych měl Moz.FF podle svého přání.Teoreticky je to jednoduché,přepnout-true/false,nebo číslo 1,2,3,0, ale nevím co ty výrazy znamenají!Tedy který mi co změní.A mrzí mne,že-1.mnoho plug ins nelze použít v Moz.FF2.0.0.11 ale jen ve starších,2.Všechny skiny(?)jsou opět anglicky a já chci ovládání v češtině!Je to někde?Dík Gurbík.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.