Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak přenést poštu Thunderbirdu na jiné PC

Stručný návod, jak přenést poštu a kontakty Thunderbirdu na jiné PC. Tento přehled můžete brát i jako návod na obnovení uživatelského profilu, který jste si ručně zazálohovali před reinstalací OS a teď nevíte, jak provést obnovu základních věcí. Většina věcí je platná i pro SeaMonkey či Mozilla Suite. Můžete pomocí tohoto návodu též provést migraci z Thunderbirdu na SeaMonkey (Mozilla Suite) či obráceně.

Jak zazálohovat

Pokud jste ve stavu před reinstalací či prostě chcete zazálohovat uživatelský profil, máte dvě možnosti – automatickou či ruční. Automatickou variantu představuje použití některého ze specializovaných softů, jako je například MozBackup. To je vcelku jednoduchá možnost, takže nemá smysl se o ní dále bavit.

Ruční zalohování představuje prosté zkopírování celého profilu do zálohy. Ukončete Thunderbird a zkopírujete uživatelský profil na jiné místo na disku, kde budete mít data k dispozici po reinstalaci systému. Můžete si jej též vypálit na CD/DVD, příp. nahrát třeba na USB disk a přenést na jiné PC, kde chcete uživatelský profil obnovit.

Kde naleznete uživatelský profil:

Předpokládám, že všechna data jako poštu máte v uživatelském profilu. Existuje možnost mít ji vně profilu, ale standardně tomu tak není. Pokud tedy nevíte, o čem mluvím, nic jste neměnili a máte poštu v uživatelském profilu.

Jak obnovit

Po reinstalaci či na druhém PC, kam jste chtěli profil přesunout, vytvořte nový profil. Pokud máte čerstvě po instalaci a žádný nemáte, Thunderbird jej po prvním spuštění vytvoří automaticky. Vytvořte si všechny účty, které jste měli před reinstalací (přesunem pošty), ale nestahujte novou poštu.

Ukončete Thunderbird a přejděte do adresáře s uživatelským profilem. Pokud přistupujete k poště přes protokol POP3, naleznete v záloze profilu adresář Mail. V případě IMAP je to adresář Imap a u diskusních skupin adresář News.

Tyto adresáře obsahují podadresáře s jednotlivými účty, jako třeba Local Folders či třeba pop.gmail.com. Jméno adresáře je vytvářeno podle adresy, kam přistupujete k poště (s výjimkou složky Local Folders). U vás se tedy budou tyto adresáře pravděpodobně jmenovat jinak.

Nyní zkopírujte obsah podadresářů ze zálohy do ekvivalentních podadresářů v novém uživatelském profilu. V případě shody jmen soubory přepište. Tím zkopírujete poštu. Pokud spustíte Thunderbird, uvidítě zpět svou poštu. Ke spokojenosti tedy chybí pouze kontakty. Ukončete Thunderbird.

Ze zazálohovaného uživatelského profilu zkopírujte všechny soubory, které mají příponu *.mab. V případě shody jmen v novém profilu proveďte přepsání. V oblíbeném editoru, který nejlépe podporuje kódování UTF-8, otevřete soubor prefs.js z nového profilu. Označte v něm všechny řádky, které začínají user_pref("ldap_2.servers, umažte je a na jejich místo doplňte ze souboru prefs.js v zálohovaném profilu všechny řádky, které opět začínají user_pref("ldap_2.servers. Uložte změny a proveďte spuštění Thunderbirdu.

Když v Thunderbirdu spouštíte Adresář, uvidíte zpět kontakty. Pokud jste needitovali soubor prefs.js v editoru v kódování UTF-8, mají jednotlivé složky s kontakty poškozenou diakritiku, což snadno spravíte přejmenováním složek na správná jména.

Závěr

Pokud si přejete obnovit i nějaké další soubory, ukončete Thunderbird a proveďte překopírování. Informaci o tom, co jednotlivé soubory znamenají, naleznete v přehledu Soubory v profilu aplikací Mozilla. Nedoporučuji se snažit obnovovat rozšíření a soubory, které Thunderbird generuje automaticky.

Přečtěte si také:

Linkuj si ! asdf.sk

Komentáře

1. karel poprach
Co se týče umístění uživatelského profilu, po instalaci T.Bird se mi ve WXP nezobrazí adresář Data aplikací, resp. tento adresář tam není. Na druhém PC jsem instaloval T. Bird stejným způsobem a tento adresář tam je. Neznáte důvod?

2. Unimatrix325
Adresář je defaultně nastavený, jako skrytý (resp. systémový a tudíž skrytý). Je tedy potřeba zapnout zobrazování těchto adresářů.

Přidat komentář

K tomuto příspěvku není možné přidávat další komentáře.