Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox překročil miliardu stažení

V průběhu dnešního dne došlo k překročení jedné miliardy stažení Firefoxu od vydání verze 1.0.

Miliarda stažení Firefoxu

Weave Sync 0.5 zlepšuje výkon

Logo Mozilly

Weave Sync z dílny Mozilla Labs vyšel ve verzi 0.5. Toto experimentální rozšíření na synchronizaci dat mezi jednotlivými instalacemi Firefoxu a Fennecu v nové verzi přináší zejména zlepšení výkonu. Došlo tak například k zrychlení samotné synchronizace, synchronizace nově probíhá pouze tehdy, když prohlížeč nepoužíváte či došlo ke zlepšení synchronizace štítků a chytrých složek v záložkách. Weave Sync 0.5 si můžete stáhnout z Mozilla Add-ons. Funguje pěkně, ještě by se ale hodila synchronizace nainstalovaných rozšíření.

Nové návrhy vzhledu Firefoxu 4.0

Logo Firefoxu

Není to tak dávno, co jsem tu ukazoval návrhy vzhledu Firefoxu 3.7. Jak se dalo čekat, návrhu se dostalo značné publicity a mnozí tento návrh vytvořený v Photoshopu prezentovali jako screenshoty připravované verze Firefoxu :). Prakticky stejná situace nastala po zvěřejnění návrhů vzhledu Firefoxu 4.0. Není mi moc jasného, co přesně má Firefox 4.0 představovat, protože nedávno byl představen plán na Firefox 3.6 a již zmíněný Firefox 3.7. Uvidíme, možná se jedná jen o návrh, u kterého si Mozilla Corporation reakci uživatelů a verzi 4.0 uvedla „jen tak“. Oproti návrhu pro verzi 3.7 si na návrzích můžete všimnout chybějícího vyhledávacího pole a v případě druhého návrhu jsou hlavičky panelů umístěny až u horní části okna prohlížeče.

Ukázka návrhu vzhledu Firefoxu 4.0

Ukázka návrhu vzhledu Firefoxu 4.0

Flock 2.5.1 opravuje přihlašování k Flickru

Logo Flocku

Webový prohlížeč Flock vyšel ve verzi 2.5.1. Ta je založena na Firefoxu 3.0.12 a mimo oprav, které přišly s touto verzí, též opravuje problém s přihlašováním k Flickru. Zde totiž došlo na straně služby k určitým úpravám v přihlašování, které znemožnilo uživatelům Flocku se pomocí zaintegrované podpory přihlásit. Verze 2.5.1 je k dispozici ke stažení a brzy by měla být též nabídnuta v rámci automatických aktualizací prohlížeče.

Thunderbird 3 Beta 4 v září, RC1 v listopadu

Logo Thunderbirdu

V rámci včerejšího setkání vývojářů Thunderbirdu padla informace o předpokládaných datech vydání čtvrté betaverze Thunderbirdu 3 a navazující RC1. Podle zveřejněného rozvrhu by měla čtvrtá betaverze vyjít 22. září a RC1 někdy v listopadu. Prozatím se jedná o předběžné návrhy a jak se ukázalo u třetí betaverze, nemusí být zdaleka dodrženy.

Spolu s informacemi o předpokládaných datech vydání též padla zmínka, jaké novinky ještě zbývá začlenit. Kromě již několikrát zmiňovaného vyhledávání je to posílání e-mailu na pozadí, vylepšení vzhledu hlavičky zprávy, automatická konfigurace poštovních účtů a konfigurace synchronizace pošty u IMAPu.

Mozilla Camp Europe v říjnu v Praze

Logo Mozilly

Mozilla Camp Europe, setkání vývojářů a lidí točících se okolo projektu Mozilla v Evropě, se uskuteční 3. – 4. října v Praze. Setkání naváže na loňskou akci, která se konala v Barceloně, a které se zúčastnilo přibližně 120 lidí z celé Evropy a USA. Letošní akce by měla být o něco větší (očekává se 150 lidí) a podobně jako ta loňská se bude točit okolo vývoje, lokalizace, QA a propagace. Program celého setkání prozatím není k dispozici a stejně jako u předchozího setkání se bude pravděpodobně jednat o akci pro zvané.

Vyšel Postbox 1.0 Beta 14, finální verze bude placená

Logo Postboxu

Poštovní klient Postbox vyšel již ve 14. betaverzi a přináší zajímavé novinky. Asi tou hlavní je podpora pro kalendářové rozšíření Lightning, které sice v oficiální verzi Postbox nepodporuje, ale autoři nabídli vlastní verzi, která je s Postboxem kompatibilní. Autoři též hovoří o rozšířené podpoře ze strany různých rozšíření. V Postboxu tak například lze synchronizovat kontakty s Googlem pomocí Zindusu. Z dalších novinek jmenujme úpravy ve vzhledu aplikace, vylepšenou podporu pro webové služby či zlepšení výkonu.

Další velká novinka však už tak příjemná není. Autoři oznámili, že Postbox bude od finální verze 1.0, která by měla být k dispozici letos na podzim, placený produkt. Jinak řečeno, nebude k dispozici verze Postboxu, která by byla k dispozici zdarma, ale pouze placená verze. Aktuální zaváděcí cena je 30 $ s tím, že po konci srpna se zvýší cena na 40 $. Existuje též zvýhodněná cena pro celou rodinu či možnost předplatit si dopředu aktualizace na další verze. No uvidíme, zda si přes tento krok autoři udrží alespoň část uživatelů. Osobně tipuji, že si řada z nich najde zpět cestu k Thunderbirdu.

Vylepšení poštovních filtrů v Thunderbirdu 3 Beta 3

Logo Thunderbirdu

Jedním z vylepšení, kterého se uživatelé dočkali v třetí betaverzi Thunderbirdu 3, jsou lepší možnosti poštovních filtrů. Ty se vylepšují prakticky v každé nové verzi. Jednou z významných novinek, která na první pohled není vidět, je podpora pro rozšíření. Až dosud byl problém napsat rozšíření, které by vylepšovalo možnost existujících filtrů o nová pravidla. S Thunderbirdem 3 by to mělo být snazší, takže se můžeme snad těšit na řadu rozšíření, která budou možnosti filtrů obohacovat.

Novinkou přímo v Thunderbirdu 3 je podpora pro filtrování přijaté pošty u IMAPu v případě jiných složek než Inboxu. Tato podpora se nedostala přímo do třetí betaverze, ale do finální verze se to již stihne. Novinkou je pravidlo na rozpoznání, zda je zpráva nevyžádaná či pravidlo, které u e-mailů zahrnuje "Od koho, Komu, Kopie a Skrytá kopie" ("Skrytá kopie" je pochopitelně platná pouze pro odesílanou poštu) pod jednu volbu. S novou podporou pro kešování IMAPových složek se též uvažuje nad pravidlem, které by umožnilo provádět filtrování na úrovni textu zprávy, což v současné době není u IMAPu možné.

Jak ve Firefoxu nastavit záložky jako domovskou stránku

Logo Firefoxu

Patrně většina z vás ví, že si ve Firefoxu může snadno nastavit vlastní domovskou stránku. Méně z vás však ví, že jako domovskou stránku si lze nastavit nejen konkrétní webovou stránku (čí více webových stránek), ale též leckterý dialog prohlížeče. Většinou tím mnoho nezískáte, ale existuje pár výjimek. Jednou z nich je možnost zobrazit si jako domovskou stránku uložené záložky. Jak na to? Postačí přejít do dialogu Možnosti a jako domovskou stránku nastavit chrome://browser/content/bookmarks/bookmarksPanel.xul.

Thunderbird 3 a tlačítko pro odpověď dle kontextu

Logo Thunderbirdu

Jednou z výrazných novinek Thunderbirdu 3 jsou tlačítka na manipulaci se zprávou, která jsou umístěna v záhlaví zprávy. Přímo ze záhlaví zprávy tak můžete odpovědět na e-mail, přeposlat jej či například archivovat. Tlačítko pro odpověď na e-mail se navíc nyní chová dle kontextu zprávy. Pokud například má e-mail více příjemců, chová se tlačítko implicitně jako Odpovědět všem, u zprávy do e-mailové konference je to Odpovědět do konference apod. Pomocí nabídky po pravé straně tlačítka máte pochopitelně dále možnost zvolit, komu odpovíte. Už vám však pravděpodobně nebude nastávat situace, kdy namísto všem příjemcům původní zprávy odpovíte pouze odesílateli.

Tlačítka v záhlaví e-mailu v Thunderbirdu 3

Kam se v Thunderbirdu 3 podělo úzké záhlaví e-mailu

Logo Thunderbirdu

Možná si někteří z vás všimli, že v nedávno vydané betaverzi Thunderbirdu 3 chybí možnost skrýt záhlaví e-mailu do úzkého pruhu s pouze stručnými informacemi. Tato možnost byla v Thunderbirdu 2, ale z verze 3 tato funkce vypadla. Jak popisuje jeden z vývojářů, byla tato funkcionalita přesunuta do samostatného rozšíření, které však nebude samotnými vývojáři Thunderbirdu spravováno. Důvodem tohoto kroku byla snaha o urychlení vývoje a ohlasy na podobu úzké podoby hlavičky e-mailu, které byly rozporuplné.

Firefox 3.6 Alfa 1 vyjde příští pátek

Logo Firefoxu

Přibližně měsíc po vydání Firefoxu 3.5 se můžeme těšit na první alfa verzi Firefoxu 3.6, která by měla být dostupná příští pátek tj. 31. července. Oproti Firefoxu 3.5 v ní nenaleznete žádné razantní změny, i když novinky jako možnost skrytí hlavní nabídky či přepínání panelů s náhledy mohou leckoho potěšit. Celkově se bude jednat hlavně o verzi s řadou oprav, která se zaměřuje na další zrychlení prohlížeče. Aktuálně například probíhají práce na zrychlení startu prohlížeče či zrychlení adresního řádku. Jak již bylo oznámeno dříve, vydání finální verze Firefoxu 3.6 je plánováno na konec roku.

Celkově bude zajímavé sledovat, co nového se do Firefoxu 3.6 dostane. Vzhledem k tomu, že do vydání finální verze zbývá necelý půlrok, nebudou změny patrně zásadní. Jak ostatně bylo naznačeno, cílem této verze je primárně zrychlení prohlížeče. Celý vývoj Firefoxu 3.6 je prý zaměřen hlavně na mobilní zařízení, kde hraje rychlost významnou roli. Nepřekvapí tedy, že finální verze Fennecu (minimálně ta pro Windows Mobile) má být založena právě na Firefoxu 3.6. Od začátku srpna se má vývoj Firefoxu 3.6 osamostatnit a paralelně bude probíhat i vývoj další verze. Ta je prozatím označována jako Firefox 3.7 a má být dostupná na jaře příštího roku.

Co dělat, pokud se Firefox spouští pomalu

Logo Firefoxu

Pokud se vám zdá, že se vzhledem k vašemu hardwaru spouští Firefox pomalu, může být příčinou řada věcí. Asi tou nejčastější jsou nainstalovaná rozšíření, která mohou při startu provádět některé činnosti. Pokud navíc některé z nich nefunguje korektně, může být o zábavu postaráno. Nemusí to však být jediná příčina. Ač se to nemusí na první pohled zdát, často je přičinou bezpečnostní software jako antivir, firewall či nástroj na dohledávání záškodných programů. Pokud tedy hledáte příčinu, vyzkoušejte nejdříve zakázat rozšíření či dočasně vypnout bezpečnostní software. Možná tak naleznete příčinu dřívěji než si myslíte. Bližší informace a návody na řešení přináší samostatný článek na stránkách podpory Firefoxu. Zkušení uživatelé též mohou vyzkoušet defragmentaci souborů v profilu.

Thunderbird 3 a nastavitelnost pořadí sloupců ve složkách

Logo Thunderbirdu

Thunderbird umožňuje v zobrazené složce konfigurovat, jaké sloupce s informacemi se mají v seznamu zpráv zobrazovat. Jednotlivé sloupce lze snadno skrývat či si zobrazit jiné, které nejsou ve výchozím nastavení viditelné. Postačí jednoduše klepnout na tlačítko po pravé straně sloupců. Sloupce pak lze nejen zobrazovat a skrývat, ale též tažením myši měnit jejich pořadí. U Thunderbirdu 2 a starších verzí je tu potíž, že pořadí sloupců ve složce nelze měnit pro každou složku zvlášť, což se může občas hodit. Pozitivní je, že v třetí betaverzi Thunderbird 3 je již tato možnost k dispozici, takže si můžete nastavit jiné rozestavení sloupců například pro Doručenou poštu a jinou třeba pro Koncepty. Nastavení pro ručně vytvořené složky je jedno společné (alespoň tak se mi to zdá).

Firefox 3.6 a náhledy stránek při přepínání panelů

Logo Firefoxu

Možná si ještě vzpomínáte, že součástí Firefoxu 3.5 mělo původně být i přepínání panelů s náhledy. Protože se však uvedenou funkci nepodařilo zcela doladit, byla nakonec z Firefoxu 3.5 odstraněna s tím, že se nejprve doladí, a poté se stane součástí příští verze Firefoxu. V aktuální vývojové verzi Firefoxu 3.6 je funkce přepínání panelů s náhledy zpět, i když je prozatím implicitně vypnuta.

Stejně jako kdysi je i tentokrát kromě přepínání panelů s náhledy k dispozici i náhled na všechny otevřené panely. Abyste obě funkce aktivovali, musíte na konfigurační stránce about:config přepnout předvolby browser.ctrlTab.previews a browser.allTabs.previews na hodnotu true. Poté stačí zkusit přepínat mezi více jak dvěmi panely a náhledy uvidíte. Okno s náhledy všech otevřených panelů zobrazíte klepnutím na tlačítko po pravé straně lišty s panely.

Přepínání panelů s náhledy

Přepínání panelů s náhledy ve Firefoxu 3.6

Náhled na všechny otevřené panely

Náhledy na panely ve Firefoxu 3.6

Vyšla třetí betaverze Thunderbird 3

Logo Thunderbirdu

Poslední dva dny jsou vskutku hektické a po vydání Firefoxu 3.0.12 a SeaMonkey 2.0 Beta 1 tu máme třetí betaverzi Thunderbirdu 3. Ta přináší interní podporu konverzací, možnost implicitně otevírat zprávy v panelech, chytré složky a řadu dalších novinek. Bližší informace naleznete v poznámkách k vydání a v blogu The Rumbling Edge. Thunderbird 3 Beta 3 je k dispozici ke stažení ve 43 jazycích včetně češtiny a slovenštiny.

Poslední betaverze obsahuje též řadu novinek tzv. pod kapotou. Kromě vylepšení podpory pro vývojáře rozšíření je součástí i nové vyhledávání, které se prozatím navenek tváří stejně jako to staré. Viditelných novinek v podpoře vyhledávání bysme se měli dočkat v čtvrté betaverzi, u které prozatím nebylo řečeno, kdy vyjde. Doufejme, že tomu bude brzy. Stále je totiž plánována řada novinek.

Návrh vzhledu Firefoxu 3.7 bez hlavní nabídky

Logo Firefoxu

Stephen Horlander z Mozilla Corporation představil návrh vzhledu Firefoxu 3.7 tj. verze, která by měla být podle předběžných plánů dostupná koncem jara příštího roku. V návrhu vás patrně jako první zaujme zrušení hlavní nabídky, která je nahrazena samostatnými nabídkami skrytými pod tlačítky podobně, jako je tomu u Internet Exploreru či Google Chrome. Stejně jako nyní se vzhled liší pro Windows Vista/7 a Windows XP. Je ještě dobré poznamenat, že se jedná o návrh vzhledu, který nemusí být použit či může finální podoba vypadat značně odlišně. Nechme se překvapit.

Ukázka vzhledu Firefoxu 3.7

Ukázka vzhledu Firefoxu 3.7

Vyšel Firefox 3.0.12

Logo Firefoxu

Ačkoliv je již nějaký ten týden k dispozici Firefox 3.5, starší verze je stále podporována. Dnes tak v rámci pravidelných aktualizací vyšel Firefox 3.0.12, který se nabízí všem existujícím uživatelům Firefoxu 3, kteří dosud nepřešli na novou verzi. Verze 3.0.12 přichází jako vždy s opravou několika chyb, které zlepšují celkovou stabilitu produktu. Firefox 3 je i nadále podporovanou verzí a to až přibližně do konce letošního roku.

Vyšel SeaMonkey 2.0 Beta 1 s novým Správcem stahování

Logo SeaMonkey

Tvůrci balíku webových aplikací SeaMonkey dnes uvolnili SeaMonkey 2.0 Beta 1. Po třech alfa verzích tak následuje první betaverze, která přináší nového Správce stahování, podporu pro náhledy RSS kanálů a jejich přihlašování v RSS čtečkách, podporu pro úpravu tlačítek na lištách či možnost archivace pošty. Bližší informace naleznete v poznámkách k vydání a detailní přehled novinek přináší blog SeaMonkey Trunk Tracker. Potěšující je, že SeaMonkey 2.0 Beta 1 je narozdíl od předchozích alfa verzí k dispozici ke stažení i v lokalizovaných verzích, mezi kterými nechybí čeština a slovenština. Co se týče budoucího vývoje, je určitě plánována ještě druhá betaverze. Datum jejího vydání nebylo dosud stanoveno.

Z bezpečnostní chyby ve Firefoxu se vyklubal planý poplach

Logo Firefoxu

V Mozilla Security Blogu se objevil příspěvek o údajné bezpečnostní chybě, která byla ve Firefoxu objevena. Jak se můžete dočíst, ačkoliv byla chyba na několika místech označena jako bezpečnostní, ve skutečnosti neexistuje známý způsob, jak ji zneužit. Jedná se tedy „jen“ o jeden z řady způsobů, jak shodit webový prohlížeč. Chyba se projevuje jak ve verzi 3.0, tak 3.5 a souvisí s výjimkou, která nastane při práci s dlouhým textovým řetězcem. Zajímavostí může být, že se v rámci ní přišlo na chybu v jedné systémové knihovně Mac OS X, která byla společnosti Apple nahlášena.

Firefox brzy oslaví miliardu stažení

Logo Firefoxu

Ač je to téměř k neuvěření, Firefox byl již stažen téměř v miliardě kopií. Do tohoto čísla jsou započítávána všechna stažení z oficiálních serverů Mozilly od vydání verze 1.0 s výjimkou automatických aktualizací. Poslední verze, Firefox 3.5, byl již stažen ve více jak 30 miliónech kopiích a to opět bez započítání automatických aktualizací prohlížeče. Počítadlo stažení Firefoxu od verze 1.0 aktuálně ukazuje téměř 977 miliónů stažení, takže můžeme začít tipovat, který den hranice jedné miliardy padne. Předpokládá se některý den v srpnu.

1 miliarda stažení

Podpořte příspěvkem svůj oblíbený doplněk Mozilly

Logo Mozilla Add-ons

Server Mozilla Add-ons v rámci poslední aktualizace přinesl možnost finančně podpořit vývoj konkrétních doplňků. Jejich autoři mohou na stránce doplňku požádat o finanční příspěvek (donation) na další vývoj a je na uživateli, zda finanční příspěvek poskytne či nikoliv. Instalace doplňku a jeho používání tak není nijak omezeno. Při instalaci doplňku v rámci Správce doplňků navíc není žádost o příspěvek zobrazována.

Příspěvek lze aktuálně realizovat pouze skrze PayPal a jak autoři Mozilla Add-ons říkají, jedná se zatím o takový pokus a uvidí se, jaký na něj bude ohlas. V zásadě se dá říci, že přidaná možnost, kdy může autor doplňku žádat o příspěvek na další vývoj, je jen nastavení nějaké rozumné formy žádosti. Až dosud autoři o příspěvky žádali přímo v textu popisující jednotlivé doplňky, případně se různé žádosti o podporu zobrazují přímo v různých dialozích konkrétních doplňků.

Žádost se zobrazuje na stránce detailu doplňku a má následující podobu:

Žádost o příspěvek na Mozilla Add-ons

Vyšel Firefox 3.5.1

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation uvolnila Firefox 3.5.1. Jedná se o neplánovanou bezpečnostní aktualizaci, která opravuje objevenou bezpečnostní chybu a spolu s ní i několik dalších chyb včetně pomalého spouštění Firefoxu 3.5, se kterým se někteří uživatelé potýkali. Oprava bezpečnostní chyby tak přichází již dva dny po jejím uveřejnění. Bližší informace o Firefoxu 3.5.1 naleznete v poznámkách k vydání a nová verze je jako vždy nabízena v rámci automatických aktualizací prohlížeče.

Firefox 3.6 koncem roku?

Logo Firefoxu

V zápiscích z dnešního setkání vývojářů Firefoxu se bez bližšího vysvětlení objevila krátká informace o tom, že by Firefox 3.6 mohl být uvolněn koncem letošního roku. Aby toho nebylo málo, padla zmínka i o Firefoxu 3.7, který by mohl vyjít koncem příštího jara. U obou dat platí, že se jedná o jakési předběžné návrhy, které nikdo blížeji nespecifikoval. Mimo to též padla zmínka, že Fennec (mobilní verze Firefoxu) by měl být koncem léta k dispozici ve verzi 1.0. Patrně je tím myšlena verze pro platformu Maemo, protože verze pro Windows Mobile má být v té době k dispozici „teprve“ v RC verzi.

Brzy vyjde Firefox 3.5.1

Logo Firefoxu

V Mozilla Security Blogu se objevila informace o bezpečnostní chybě, která byla objevena v JIT překladači JavaScriptu. Chyba je zneužitelná navštívením záškodné stránky a byla již opravena. Jako obranu proti uvedené chybě lze na konfigurační stránce about:config přepnout předvolbu javascript.options.jit.content na hodnotu false. Tím si sice zpomalíte vykonávání JavaScriptu, ale nebudete na chybu náchylní. Oprava by měla být součástí Firefoxu 3.5.1, který by měl být dostupný do konce týdne. Původní opravy plánované do Firefoxu 3.5.1 vyjdou jako verze 3.5.2 koncem měsíce či zkraje toho příštího. Chyba postihuje pouze Firefox 3.5, starší verze nejsou postiženy.

Jak v Thunderbirdu naimportovat kontakty Windows Vista

Logo Thunderbirdu

Thunderbird umožňuje import pošty a kontaktů hned z několika poštovních klientů. Co však bohužel standardně nezvládá, je import systémových kontaktů Windows Vista. Naštěstí na to ale existuje šikovné rozšíření Windows Contacts Importer. Ke své funkčnosti vyžaduje ještě nainstalované rozšíření ImportExportTools. Připomínám, že Thunderbird umí od verze 3 spolupracovat se systémovými kontakty Mac OS X.

Tab Mix Plus pro Firefox 3.5

Logo Firefoxu

Patrně nejpopulárnějším rozšířením, které dosud není aktualizováno pro Firefox 3.5, je Tab Mix Plus. V zásadě se tak opakuje situace z vydání Firefoxu 3, kdy toto rozšíření nebylo v době vydání k dispozici ve verzi, která by byla s tehdy vydaným Firefoxem kompatibilní. Pokud patříte mezi uživatele Tab Mix Plus a nedovedete si bez něj představit používání Firefoxu a zároveň chcete používat Firefox 3.5, můžete si nainstalovat vývojovou verzi rozšíření, která je s Firefoxem 3.5 kompatibilní. Jedná se o vývojovou verzi rozšíření, takže používejte pouze na vlastní riziko.

Thunderbird 3 interně podporuje konverzace

Logo Thunderbirdu

Jednou z často žádaných funkcí do Thunderbirdu je podpora konverzací. Tu dnes podporuje například GMail a je též obsažena v Postboxu. Jak si mohou uživatelé aktuální vývojové verze všimnout, Thunderbird 3 již konverzace interně podporuje. Stačí ve složce označit více poštovních zpráv a zobrazí se vám informace o konverzacích, které lze dále rozkliknout. K plnohodnotné podpoře konverzací tak zbývá pouze jejich vizualizace.

Ukázka konverzací v Thunderbirdu 3

Firefox 3.6 a možnost skrytí hlavní nabídky

Logo Firefoxu

Firefox umožňuje snadno skrývat jednotlivé lišty aplikace. Existuje však jedna výjimka, kterou je lišta s hlavní nabídkou. Tu v aktuální verzi Firefoxu nelze skrývat a pokud o to stojíte, musíte si nainstalovat rozšíření Hide Menubar, případně provést skrytí nabídky pomocí CSS v konfiguračním souboru userChrome.css. Potěšující však je, že v aktuální vývojové verzi Firefoxu 3.6 je již možnost skrytí hlavní nabídky obsažena.

Možnost skrytí nabídky ve Firefoxu 3.6

Zrychlení Firefoxu defragmentací souborů v profilu

Logo Firefoxu

Od verze 3 používá Firefox na ukládání historie, záložek a dalších informací databázovou knihovnu SQLite. Ta si narozdíl od dřívějšího formátu, které Firefox pro ukládání používal, poradí i s větším objemem dat. I zde však dochází k postupné fragmentaci souborů, což se může projevit v rychlosti práce Firefoxu. Server MozillaLinks přinesl návod, jak snadno provést defragmentaci datových souborů databázové knihovny SQLite a tak v některých případech výrazně zrychlit start a rychlost odezvy Firefoxu. Firefox sám defragmentaci svých souborů nedělá, i když se uvažuje, že by tak mohl činit například při aktualizaci na novější verzi.

Vyšel Lightning 0.9.4 Inverse Edition

Logo Thunderbirdu

Rozšíření Lightning, které do Thunderbirdu přidává funkce na organizaci času, vyšlo ve verzi 0.9.4. Verze nese označení "Inverse Edition" a nejedná se o oficiální vydání vývojářů Lightningu. Za vydáním stojí společnost Inverse, která poslední oficiální verzi Lightningu (0.9) obohatila o některé opravy z nadcházející verze (1.0) a přidala některé novinky. Jak firma Inverse uvádí, toto vydání není zamýšleno jako fork projektu a všechny úpravy, které byly provedeny nad rámec existujícího kódu Lightningu, budou poskytnuty projektu. Mozilla Lightning Inverse Edition si lze volně stáhnout. Je jen důležité poznamenat, že vývojáři Lightningu k němu neposkytují podporu, protože se jedná o dílo třetí strany.

TwitFactory, klient pro Twitter postavený na Mozille

Logo Mozilly

Pro populární mikroblogovací službu Twitter existuje řada klientů a například pro Firefox existuje řada rozšíření, které s touto službou nějakou formou spolupracují. Daniel Glazman, který stál za editorem Nvu, vytvořil pro Twitter klienta s názvem TwitFactory. Ten je, jak jinak, postaven na Mozille a obsahuje podporu pro více účtů, automatickou archivaci příspěvků či možnost práce v offline režimu. Klient je dostupný pro Windows a Mac OS X s tím, že verze pro Linux by měla být k dispozici během několika dní. TwitFactory však narozdíl od většiny aplikací postavených na Mozille není k dispozici zdarma. Je dostupná demoverze a plná verze stojí 15 euro.

Ukázka TwitFactory

Proč může někdy Firefox 3.5 startovat pomalu

Logo Firefoxu

S příchodem Firefoxu 3.5 si několik uživatelů povšimlo, že jim Firefox začal startovat výrazně pomaleji než předchozí verze. Dle slov vývojářů je příčinou velké množství souborů v TEMPu. Na základě jeho obsahu si totiž Firefox generuje náhodná data pro zvýšení bezpečnosti některých operací. Problém postihuje malé množství uživatelů a řešením je promazání následujících adresářů v systému. Problém by měl řešit Firefox 3.5.1, který bude k dispozici v následujících týdnech.

C:\Users\[uživatelské jméno]\Local Settings\Historie
C:\Users\[uživatelské jméno]\Local Settings\Temporary Internet Files
C:\Users\[uživatelské jméno]\Recent
C:\Users\[uživatelské jméno]\Local\Temp

Uvedené cesty jsou pro Windows Vista, pro Windows XP jsou obdobné, pouze začínají adresářem Documents and Settings.

Pokud vám Firefox 3.5 i přes promazání uvedených adresářů bude startovat pomalu, zaměřte se na nainstalovaná rozšíření, která jsou v takových případech nejčastějším zdrojem problémů.

Thunderbird 3 a otevírání zpráv v panelech

Logo Thunderbirdu

V Thunderbirdu 3 přibyla nová možnost otevírat okna se zprávami implicitně v panelech a nikoliv v nových oknech. Až dosud sice Thunderbird 3 umožňoval otevírat zprávy v panelech, ale nikoliv s možností nastavit tuto akci jako výchozí. Konfiguraci můžete provádět v dialogu Možnosti a zde v sekci Rozšířené -> Čtení a zobrazení.

Konfigurace otevírání zpráv v panelech či oknech

Firefox 3.5 a odstranění historie konkrétního webu

Logo Firefoxu

V průběhu vývoje Firefoxu 3.5 jsem zde postupně psal o jednotlivých novinkách a bystrý čtenář si mohl všimnout, že jsem jednu z nich vynechal. Nebylo to z konkrétního důvodu, jednoduše jsem si jí všiml až před vydáním Firefoxu 3.5. V postranní liště historie si můžete v místní nabídce všimnout volby Zapomenout na tuto stránku. Funkce slouží k odstranění informací o konkrétním webu z Firefoxu a to nejen v historii, ale třeba i v uložených cookies či heslech. Funkce je to nenápadná, ale v řadě případů může být užitečná.

Ukázka grafického prvku keyhole

Databáze nástrojů pro vývojáře od Mozilly

Logo Mozilly

Projekt Mozilla Labs dnes přestavil projekt Open Web Tools Directory. Jedná se o databázi nástrojů pro webové vývojáře, které pokrývají jak samotný vývoj pro web, tak testování či dokumentaci. V databázi je aktuálně něco okolo 70 nástrojů a jejich prezentace je realizována s pomocí canvasu. Tím jsou stránky omezeny na prohlížeče, které canvas podporují, takže na Internet Explorer zapomeňte. K dispozici je ale i jednoduché rozhraní webu či formulář pro přidání nového nástroje. Bude určitě zajímavé sledovat, jakým směrem se bude tato databáze ubírat. Aktuálně vypadá spíše jako technologická ukázka možností canvasu, ale je možné, že se časem vypracuje do zajímavého webu s databází nástrojů pro vývojáře.

Ukázka návrhu nového loga Thunderbirdu

Logo Thunderbirdu

Thunderbird 3 brzy vyjde v třetí betaverzi a jednou z ohlášených novinek do finální verze je i úprava loga aplikace. Postupné utváření nové podoby bude obdobné jako v případě Firefoxu 3.5, kde bylo logo v několika iteracích na základě ohlasů uživatelů postupně dolaďováno. V případě Thunderbirdu je první nástřel nové podoby loga k dispozici. Na první pohled je zřejmé jiné zabarvení poštovní obálky, jemnější zabarvení křídel a hlavy dravce. Nové logo je vpravo, vlevo je pro porovnání existující logo.

Původní logo Thunderbirdu Ukázka návrhu nového loga Thunderbirdu

Postbox 1.0 Beta 13 s podporou doplňků

Logo Postboxu

Poštovní klient Postbox, který staví na Thunderbirdu, vyšel již v 13. betaverzi. Mezi hlavní novinky patří podpora pro instalaci doplňků a slovníků na kontrolu pravopisu. Tato funkce, která je pro uživatele Thunderbirdu samozřejmostí, dosud v Postboxu chyběla. Nezůstalo ale jen u tohoto. Nově je možné například migrovat poštu z Mail.app (na Mac OS X) či stahovat fotky ze systémového adresáře Mac OS X. Došlo též opět na vylepšení indexování pošty pro lepší vyhledávání a přibyla možnost měnit pořadí poštovních účtů. Bližší informace jsou dostupné v poznámkách k vydání a já jen doplním, že nejbližší verze MozBackupu bude Postbox podporovat.

Firefox 3.5.1 a 3.0.12 v druhé půlce července

Logo Firefoxu

Firefoxu 3.5 se přímo stáhlo již téměř 11 miliónů kopií a mezi recenzenty získal řadu kladných ohlasů. Mozilla Corporation již pomalu začíná připravovat aktualizaci, která by měla být dostupná v druhé polovině července. Firefox 3.5.1 přinese, jak už to u podobných aktualizací bývá, řadu oprav. Nezůstane však pouze u této verze a na 22. července je plánováno uvolnění Firefoxu 3.0.12. Firefox 3 je stále podporovanou řadou prohlížeče a bude tomu tak po další půlrok tj. přibližně do konce letošního roku. Kromě již zmíněných aktualizací pravděpodobně během léta vyjde i první alfa verze příští verze Firefoxu, která prozatím nese označení 3.6 (či Firefox .next).

Thunderbird 3 Beta 3 a SeaMonkey 2 Beta 1 tento měsíc

Logo Mozilly

Vydání Firefoxu 3.5 je úspěšně za námi a možná se nyní řada z vás ptá, kdyže vyjde Thunderbird 3, případně SeaMonkey 2. Data vydání finálních verzí prozatím nejsou známa, ale data vydání nejbližších milníků již ano. Oba projekty mají aktuálně stejný plán na vydání, takže oba by měly vydat další milník 21. července. U Thunderbirdu 3 to bude již třetí betaverze, u SeaMonkey 2 betaverze první.

Jak ve Firefoxu 3.5 skrýt tlačítko pro vytvoření panelu

Logo Firefoxu

Jednou z novinek Firefoxu 3.5 je nové tlačítko na liště s otevřenými panely. Tlačítko slouží, jak jinak, k otevření nového panelu. Ne každému ale vyhovuje. Pokud se i vy řadíte do této skupiny, můžete jej snadno skrýt. Postačí, když do konfiguračního souboru userChrome.css přidáte následující řádek a restartujete Firefox.

.tabs-newtab-button {display: none;}

Tlačítko pro vytvoření nového panelu ve Firefoxu 3.5

Počet stažení Firefoxu 3.5 překročil 5 miliónů

Logo Firefoxu

Od vydání Firefoxu 3.5 uplynulo něco přes den a počet stažení se již přehoupl přes hranici 5 miliónů. Na speciální stránce můžete sledovat aktuální stav a to včetně počtu aktuálně běžících stahování z jednotlivých zemí. Pokud chceme porovnávat, pak během prvního dne od vydání Firefoxu 3 se stáhlo něco okolo 8 miliónů kopií. Nutno však podotknout, že tehdy stahoval každý v rámci Firefox Download Day a Firefox 3 nebyl ihned k dispozici v rámci automatických aktualizací. Firefox 3.5 je v rámci automatických aktualizací nabízen již od včerejšího vydání, a tak lze předpokládat, že většina existujících uživatelů přechází na novou verzi touto formou. Ta ale do výše uvedeného čísla není započítávána a tak si budeme muset na celková čísla ještě nějaký čas počkat.

Vyšel Firefox 3.5

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation uvolnila finální verzi Firefoxu 3.5. Po více jak roce od uvolnění Firefoxu 3 tak přichází nová verze Firefoxu, která přináší řadu novinek jako je výrazné vylepšení výkonu, režim anonymního prohlížení či vylepšené možnosti nastavení soukromí. Bližší informace o novinkách jsou uvedeny v poznámkách k vydání a detailněji se s nimi můžete seznámit v přehledovém článku na serveru Root.cz. Firefox 3.5 je k dispozici ke stažení i v češtině a slovenštině. Nová verze je též nabízena v rámci automatických aktualizací prohlížeče.