Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Blíží se vydání Mozilla Prism 1.0

Logo Prism

Matthew Gertner včera informoval o dostupnosti nové testovací verze Mozilla Prism. Prism je speciální variantou webového prohlížeče, který je upraven pro snadné provozování webových aplikací v samostatných oknech, která jsou na sobě nezávislá. Autor se prozatím nerozepsal, co nová verze přináší, pouze zmínil, že existující zástupci webových aplikací budou s novou verzí nekompatibilní a bude je nutné vytvořit znovu.

Protože Mozilla Prism již nějaký ten měsíc používám, vyzkoušel jsem si jeho novou variantu v podobě samostatné distribuce pro Windows, ale bohužel mi webové aplikace nenabíhaly korektně. Uvidíme, zda se podobné problémy podaří do finální verze vyladit. Aktuální vývojovou verzi, která nese označení 0.9.9 RC, si můžete stáhnout na blogu autora. Jako vždy je Prism k dispozici jako samostatná aplikace či rozšíření do Firefoxu.

Firefox 3.5 je rychlejší než Internet Explorer 8

Logo Firefoxu

Není to tak dávno, co společnost Microsoft publikovala porovnání rychlosti načítání webových stránek v jednotlivých webových prohlížečích. Internet Explorer 8 zde byl porovnáván s Firefoxem 3.0.5 a Google Chrome 1.0 a v tomto porovnání dle Microsoftu vyšel nejlépe Internet Explorer 8. Server Betanews si však před pár dny provedl vlastní měření a kupodivu dostal trochu jiné výsledky.

Tak například Firefox 3.0.7 byl u testovaných webů oproti IE 8 rychlejší v průměru o 12 %. U třetí betaverze Firefoxu 3.5 tomu bylo již o 31 % a u aktuální čtvrté betaverze již o 81 %. Testované webové stránky přitom byly až na dva případy shodné s testovací sadou, kterou použil Microsoft. A největší naměřené rozdíly? Poslední betaverze Firefoxu 3.5 byla o cca. 600 % rychlejší v načtení domovské stránky společnosti Apple, naopak byla paradoxně přibližně o 50 % pomalejší při načtení domovské stránky serveru Betanews, který test prováděl.

Pomozte otestovat Firefox 3.5!

Logo Firefoxu

Jak asi většina z vás ví, byl uvolněn Firefox 3.5 Beta 4. Jedná se s největší pravděpodobností o poslední betaverzi, kterou budou následovat již jen RC verze a verze finální. Je tedy ideální čas, kdy řada z vás může pomoci s testováním. Firefox 3.5 Beta 4 si můžete volně stáhnout a začít používat. Pokud si chcete novou verzi pouze nanečisto vyzkoušet, můžete tak učinit na novém uživatelském profilu.

A čím konkrétně můžete pomoci?

  • Pokud vám prohlížeč spadne, odešlete informaci o jeho pádu.
  • Pokud narazíte na chybu ve Firefoxu, nahlašte ji.
  • Pokud narazíte na chybu v překladu, nahlašte ji.

Před instalací nové verze mějte na paměti, že vaše doplňky nemusí být dosud s novou verzí kompatibilní a nebudou tak funkční. Tento stav lze obejít vypnutím kontroly kompatibility, ale v takovém případě nemusí některé doplňky fungovat korektně. Před hlášením chyby se proto ujistěte, zda není způsobena některým z vámi nainstalovaných doplňků. O tom se jednoduše přesvědčíte tak, že si spustíte Firefox v jeho nouzovém režimu a zkusíte chybu opětovně zreprodukovat.

Nejste si s něčím jisti či nevíte, jak chybu nahlásit? Napište níže do komentářů či mi rovnou napište. Díky za váš čas, který testování věnujete.

Miro: Adoptujte si svůj řádek kódu!

Logo Mira

Multimediální přehrávač Miro, který je z části postaven na technologiích Mozilla, spustil zajímavou iniciativu Adoptujte si svůj řádek kódu!. Cílem je získání finančních prostředků na další rozvoj projektu formou adopce konkrétního řádku zdrojového kódu Mira. Adopce jedné řádky „stojí“ 4 dolary na měsíc a přispět lze pomocí platební karty či účtu na PayPalu. Za příspěvek získáte dobrý pocit, že jste přispěli na užitečný projekt a vaše jméno bude zvěčněno v dialogu o aplikaci. Jak autoři tvrdí, přestože je Miro v Evropě populárnější než v USA, 99 % finančních prostředků na další vývoj pochází právě z USA. Trochu nepoměr, že? Zkuste to změnit.

Thunderbird 3 a konfigurace archivace pošty

Logo Thunderbirdu

Jednou z novinek připravovaného Thunderbirdu 3 je archivace pošty, která uživateli umožňuje snadno „archivovat“ poštu dle data do samostatných složek. Doposud byla archivovaná pošta členěna do samostatných složek dle měsíců, což ne každému muselo vyhovovat. Nově je ve vývojových verzích zahrnuta předvolba mail.server.default.archive_granularity, která určuje, jak detailněji se má archivovaná pošta třídit. Ve výchozím nastavení, kterým je hodnota 1, se pošta třídí do samostatných složek dle roku. Lze ale též nastavit hodnotu 0 (vše do jedné složky) či 2 (dle jednotlivých měsíců). Nastavení se jako vždy provádí na konfigurační stránce about:config.

Thunderbird 3 Beta 3 vyjde o pár týdnů později

Logo Thunderbirdu

Kód připravované třetí betaverze Thunderbirdu 3 měl být hotov tento pátek, ale již nyní je patrné, že tomu tak nebude. Z tohoto důvodu se vývojáři rozhodli odložit vydání, které bylo původně plánováno na 12. května, o několik týdnů. O kolik týdnů bude vydání nakonec odloženo, není prozatím jasné, ale dá se očekávat, že bude záležet zejména na rychlosti, s jakou se dořeší zbývající opravy a funkce. Lze též očekávat, že ze stejného důvodu dojde i k odložení vydání SeaMonkey 2.0 Beta 1.

Firefox 3.5 Beta 4 vyšel v 70 jazycích

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation krátce po Firefoxu 3.0.10 uvolnila též Firefox 3.5 Beta 4. Jedná se o poslední plánovanou betaverzi příští verze Firefoxu. Betaverze je nově k dispozici v 70 jazycích, přináší upravenou konfiguraci soukromí, možnost snadné obnovy dříve zavřených oken či zrychlený JavaScript. Bližší informace naleznete v poznámkách k vydání a novou betaverzi si můžete volně stáhnout. Příští plánovanou verzí by měla být RC verze, jejíž datum vydání nebylo dosud stanoveno.

Vyšel Firefox 3.0.10

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation dnes uvolnila Firefox 3.0.10. Příčinou neplánovaného vydání je chyba, která se objevila ve Firefoxu 3.0.9 a u některých uživatelů způsobovala časté pády prohlížeče. Nejvíce byli patrně postiženi uživatelé, kteří měli nainstalováno rozšíření HTML Validator. Chyba je nyní opravena a uživatelům je v rámci automatických aktualizací prohlížeče k dispozici oprava. Bližší informace naleznete v poznámkách vydání a novou verzi si lze též stáhnout. Další plánovanou verzí je Firefox 3.0.11, který by měl být k dispozici koncem května.

Wyzo, prohlížeč postavený na Firefoxu s BitTorrentem

Logo Firefoxu

Pokud se řekne prohlížeč postavený na Firefoxu, představí si patrně většina z vás Flock. Tento prohlížeč se již nějaký čas snaží o vizi „Web 2.0 prohlížeče“, ale prozatím nedosáhl významnějšího rozšíření. Nejedná se však o jediný prohlížeč, který na Firefoxu staví. Dalším z takových je Wyzo.

Oproti Flocku by se dal Wyzo charakterizovat jako Firefox s jiným vzhledem a s pár předinstalovanými rozšířeními. Oproti Firefoxu navíc obsahuje integrovanou podporu pro BitTorrent, podporu gest myší či funkci, která u stahování umí stahovat soubory z více zdrojů a tím tak údajně zrychlit stahování. V prohlížeči též naleznete zaintegrovaný Cooliris, což je zásuvný modul, který umožňuje prohlížet fotky a videa v zajímavé 3D projekci.

Wyzo též obsahuje podporu pro minimalizaci aplikace do systémové oblasti Windows (systray), sloučené tlačítko pro obnovení stránky a ukončení načítání či například náhledy webových stránek při přepínání panelů. Nejedná se přitom o nic jiného než o rozšíření Ctrl-Tab, které mělo být původně zahrnuto ve Firefoxu 3.5, ale nakonec byla tato integrace odložena do příští verze.

Prohlížeč je aktuálně ve verzi 3.0.3, která je založena na Firefoxu 3.0.9 a je k dispozici ke stažení pro Windows a Mac OS X. Verze pro Linux je plánována na druhé čtvrtletí. Wyzo nepřináší nic zásadního, ale některé uživatele může zaujmout integrovaná podpora BitTorrentu. V aktuální verzi mi nefungoval výchozí vzhled, protože namísto inzerovaného nového vzhledu jsem pracoval s výchozím vzhledem Firefoxu 3. Patrně nějaká chybička.

Thunderbird 3 a nová automatická konfigurace účtů

Logo Thunderbirdu

Dnes byla do vývojové větve Thunderbirdu 3 zahrnuta funkce na automatickou konfiguraci zakládaných poštovních účtů. Když dnes v Thunderbirdu 2 zakládáte nový poštovní účet, potřebujete kromě zadání e-mailové adresy vědět i adresy příchozího a odchozího serveru, případně i další nastavení. Není tedy divu, že zakládání nového poštovního účtu je pro řadu uživatelů obtížné, a proto raději dávají přednost webovému rozhraní pro správu pošty.

Počínaje Thunderbirdem 3 to však bude pro většinu uživatelů jinak. Díky automatické konfiguraci poštovních účtů bude uživatel pro velké poskytovatele poštovních schránek zadávat pouze své jméno, e-mailovou adresu a při přístupu k poště své heslo. Thunderbird 3 totiž bude konfiguraci automaticky dotahovat.

Její popis bude uložen v XML souboru, který bude moci být uložen v podadresáři isp ve složce s nainstalovaným Thunderbirdem. Toto místo je určeno zejména pro vložení konfigurace u upravených instalačních balíčků Thunderbirdu a v jeho oficiální podobě nebude pravděpodobně žádné soubory s konfigurací obsahovat. Pokud nebude v tomto adresáři soubor s konfigurací nalezen, dotáže se Thunderbird 3 na konkrétní adrese poskytovatele poštovní schránky, a pokud tam Thunderbird konfiguraci nenalezne, dotáže se databáze na serveru Mozilla Messaging.

V případě nalezení konfigurace již nebude Thunderbird vyžadovat zadání dalších informací a vystačí si se zadaným jménem a e-mailovou adresou. V opačném případě bude uživatel procházet stejného průvodce vytvořením poštovního účtu jako dnes. Uvidíme, nakolik bude uvedená funkce využitelná i pro české servery, ale pokud ano, řadě uživatelů zjednoduší život. Bližší informace s detailním popisem, jak uvedená funkce funguje, naleznete v Mozilla Wiki.

Firefox 3.6 a delší zobrazování tooltipů na stránkách

Logo Firefoxu

V aktuální vývojové verze Firefoxu 3.6 (označení pro nástupce verze 3.5) se objevila drobná úprava související se zobrazováním tooltipů na webových stránkách. Ty mají v současných verzích tu nevýhodu, že pokud se zobrazí (např. při přejetí odkazu s atributem title), jsou viditelné pouze 5 sekund, a poté zmizí. Ve valné většině případů to nevadí, ale v případě delších tooltipů je to problém. V aktuálních vývojových verzích Firefoxu 3.6 je toto chování opraveno a tooltip tak zůstává zobrazen do té doby, dokud z prvku, na kterém je nastaven, neodjedete kurzorem myši.

Následník Firefoxu 3.5 bez podpory Mac OS X 10.4?

Logo Firefoxu

Před nedávnem byla zahájena diskuse, zda by měl nástupce Firefoxu 3.5 ještě podporovat starší systémy Windows než Windows XP SP3. Mezi hlavní důvody pro ukončení podpory byl zmíněn fakt, že podpora Windows 2000 a Windows XP se staršími service packy (nižší než SP3) končí 13. července 2010. Nyní byla pro změnu zahájena diskuse, zda by neměl nástupce Firefoxu 3.5 ukončit podporu Mac OS X 10.4.

V zásadě se jedná o navázání na dřívější diskuse. Mezi hlavními argumenty je uváděno blížící se ukončení podpory této verze Mac OS X ze strany Apple a usnadnění vývoje pomocí API, které poskytuje Mac OS X 10.5 a též připravovaná verze 10.6. V praxi by tento krok znamenal, že Firefox 3.5 by podporoval Mac OS X 10.4 přibližně do začátku roku 2011 tj. do doby, kde se předpokládá, že podíl Mac OS X 10.4 bude zanedbatelný. Aktuálně má tato verze na trhu Mac OS X podíl přibližně 36 %, což se patrně výrazně změní s příchodem Mac OS X 10.6.

Firefox 3.5 a automatické mazání historie formulářů

Logo Firefoxu

Firefox, obdobně jako jiné webové prohlížeče, si ve výchozím nastavení pamatuje texty, které jste zadali do textových polí webových formulářů. Pokud do stejných polí začnete psát text někdy příště, snaží se již jednou napsaný text našeptávat. Tato historie má tu (ne)výhodu, že narozdíl od historie navštívených stránek, se po určitém čase nemaže. Dosud jste tak mohli historii formulářových polí smazat buď všechnu pomocí funkce Vymazat důvěrná data či u konkrétního formuláře promazat celou historii pomocí klávesy DEL.

Od Firefoxu 3.5 je i historie formulářů po určitém čase mazána. Po jakém, to ovlivňuje předvolba browser.formfill.expire_days na konfigurační stránce about:config. Předvolba implicitně neexistuje (nutno ji vytvořit) a udává počet dní, po jaké je zadaný text do formuláře smazán z historie. Pokud není uvedena, uchováva se historie formulářů po stejnou dobu jako navštívené stránky.

Firefox 3.5 a obnovení zavřeného okna

Logo Firefoxu

Jednou z posledních novinek, se kterou se můžete ve Firefoxu 3.5 setkat, je možnost obnovení zavřeného okna prohlížeče. Patrně řada z vás zná funkci na obnovení zavřeného panelu. Naleznete ji v nabídce Historie pod volbou Naposledy zavřené panely, kde naleznete seznam naposledy zavřených panelů, které můžete snadno obnovit. Poslední zavřený panel lze též obnovit pomocí volby Otevřít zavřený panel nad hlavičkou panelu či pomocí klávesové zkratky CTRL+SHIFT+T.

K funkci pro obnovení naposledy zavřeného panelu v posledních vývojových verzích přibyla obdobná funkce, která dokáže obnovit naposledy zavřená okna prohlížeče. Funkci naleznete opět v nabídce Historie a to pod volbou Naposledy zavřená okna. Naposledy zavřené okno lze též obnovit pomocí klávesové zkratky CTRL+SHIFT+N.

Firefox 3.5 stále zrychluje JavaScript

Logo Firefoxu

V posledních dnech jsem si na několika místech přečetl, že nadcházející čtvrtá betaverze Firefoxu 3.5 opět výrazně zrychlí vykonávání JavaScriptu. V zásadě mě to až tolik nepřekvapilo, protože rychlostní závody prohlížečů probíhají a dá se předpokládat, že ještě nějaký čas budou. Udělal jsem si letmé srovnání ve SunSpider testu a možná bude zajímat i vás.

Naměřené hodnoty je potřeba brát s rezervou a platí, že čím menší hodnota, tím lepší výsledek. Zajímavé je srovnání připravované čtvrté betaverze Firefoxu 3.5 a aktuální vývojové verze příští verze Firefoxu, která je aktuálně označována jako 3.6. Podobný výkonostní rozdíl jsem zde nečekal.

Porovnání rychlosti JavaScriptu Firefoxu 3.5

Aplikace Výsledek
Firefox 3.0.9 3703.2ms +/- 1.9%
Firefox 3.5 Beta 3 2157.6ms +/- 2.0%
Firefox 3.5 Beta 4 1889.6ms +/- 2.1%
Firefox 3.6 NB 1618.2ms +/- 2.6%

Alfa verze Fennecu pro Windows Mobile brzy

Logo Fennecu

První vývojový milník Fennecu pro Windows Mobile je dostupný od poloviny února. Nyní se zdá, že během několika dní vyjde první alfa verze. Ta by měla přinést řadu vylepšení v uživatelském rozhraní a další zrychlení produktu. Aktuální vývojová verze je však na běžné používání stále značně pomalá. Novinkou jsou lokalizované vývojové verze Fennecu pro platformu Maemo a mezi lokalizovanými verzemi nechybí čeština a slovenština. Podobně jako u lokalizovaných vývojových verzí Firefoxu však platí, že ne vždy je lokalizace plně aktuální, což se může projevit i částečnou nefunkčností produktu.

Firefox 3.0.10 mimořádně příští týden

Logo Firefoxu

Je to teprve pár dní, co vyšel Firefox 3.0.9 a jak se zdá, v průběhu příštího týdne se dočkáme Firefoxu 3.0.10. Jedná se o neplánované vydání, které je označeno středně prioritní aktualizace. Detaily nebyly dosud zveřejněny, ale patrně bude součástí aktualizace nějaká bezpečnostní oprava. Aktuálně už je k dispozici RC verze. Příští pravidelnou aktualizací tak bude v druhé polovině května Firefox 3.0.11.

Vyšel Firefox 3.0.9

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation dnes vydala Firefox 3.0.9. Jedná se o pravidelnou aktualizaci, která opravuje řadu chyb včetně několika bezpečnostních. Bližší informace naleznete v poznámkách k vydání a nová verze je jako vždy k dispozici v rámci automatických aktualizací prohlížeče či si ji lze volně stáhnout. Příští verze, kterou by měl být Firefox 3.0.10, je plánována přibližně za měsíc. Koncem tohoto týdne by pak měla být k dispozici čtvrtá betaverze Firefoxu 3.5.

Nový editor podpisů v Thunderbirdu 3

Logo Thunderbirdu

V posledních vývojových verzích Thunderbirdu 3 jste mohli zaregistrovat nový „editor“ podpisů poštovních zpráv. Ve starších verzích Thunderbirdu jste mohli jako podpis vložit obsah externího textového souboru. Tato možnost zůstala zachována, ale nově máte též možnost upravit formu podpisu přímo v nastavení účtu.

Editor podpisů

PostBox 1.0 Beta 11 s rychlejší indexací pošty

Logo PostBoxu

Poštovní klient PostBox, který je založen na Thunderbirdu, vyšel ve verzi 1.0 Beta 11. Mezi hlavní novinky patří rychlejší indexace pošty, která by nyní dle slov autorů měla být přibližně 3x rychlejší a měla by si brát o 75-85 % méně paměti. Již 11 betaverze je volně k dispozici pro Windows a Mac OS X a jak proběhlo fórem podpory, vývojáři do budoucna zvažují integraci s kalendářem (rozšířením Lightning).

Firefox 3.5 a nové nastavení soukromí

Logo Firefoxu

Jednou z novinek, které se dostaly do Firefoxu 3.5 na poslední chvíli, je nová podoba dialogu pro nastavení předvoleb týkajících se soukromí. Jeho vzhled doznal určitého zjednodušení. Základem je nový výběrový seznam, kde má uživatel možnost zvolit, zda ponechá výchozí nastavení, provede vypnutí zaznamenávání historie (ekvivalent anonymního prohlížení) či zvolí detailní konfiguraci soukromí. V ní je nově možnost nastavit automatické spouštění Firefoxu v režimu anonymního prohlížení bez nutnosti upravovat konfigurační stránku about:config. Nové podoby se též dočkal dialog pro rychlé vymazání historie.

Nastavení soukromí ve Firefoxu 3.5

Nastavení soukromí ve Firefoxu 3.5

Nastavení soukromí ve Firefoxu 3.5

Rychlé vymazání historie Firefoxu 3.5

Firefox bude možná vyžadovat minimálně Windows XP SP3

Logo Firefoxu

Firefox 3 pro Windows ke svému chodu vyžaduje minimálně Windows 2000. Dřívější verze běžely oficiálně i na Windows 98/ME, ale právě počínaje Firefoxem 3 došlo k navýšení minimální konfigurace. I když existují způsoby, jak rozchodit Firefox 3 i na Windows 98, není to rozhodně doporučený způsob. Pro verzi, která vyjde po Firefoxu 3.5, nyní padl návrh na navýšení minimální verze Windows na Windows XP SP3. Mezi důvody tohoto kroku je uváděno zjednodušení testování, absence nutnosti potýkat se s chybami starších verzí Windows a hlavně fakt, že 13. července 2010 společnost Microsoft ukončuje podporu Windows 2000. Prozatím je návrh přijímán spíše rozporuplně, takže není jasné, zda k němu skutečně dojde.

Firefox a selhání registrace chrome

Logo Firefoxu

Možná jste se někdy v souvislosti s Firefoxem setkali s chybovým hlášením Registrace chrome selhala. Jedná se o chybu, která nastala v souvislosti s některým nainstalovaným doplňkem. Ten jste přitom nemuseli nainstalovat vy, ale mohl být v počítači předinstalován či jej automaticky nainstalovala aplikace třetí strany. Jak se tohoto problému zbavit a jaké doplňky jej nejčastěji způsobují, si můžete přečíst na stránkách podpory Firefoxu.

Jak uložit ve Firefoxu stránku jako PDF či obrázek

Logo Firefoxu

Firefox, podobně jako jiné prohlížeče, umožňuje uložit webovou stránku na disk. Jednoduše v nabídce Soubor zvolíte položku Uložit stránku jako. Není ale problém uložit stránku například jako PDF soubor. K tomu je potřeba doinstalovat rozšíření PrintPDF či si do systému nainstalovat virtuální PDF tiskárnu (např. PDFCreator) a tisknout stejným způsobem, jako byste tiskli webovou stránku na tiskárně. Existuje však i způsob, jak webovou stránku uložit jako obrázek. Pro tento případ se vám bude hodit šikovné rozšíření pojmenované Abduction!.

Přehled výkonnostních zlepšení Firefoxu 3.5

Logo Firefoxu

Připravovaný Firefox 3.5, jehož čtvrtá betaverze vyjde v druhé polovině dubna, nepřináší pouze nové funkce, ale též řadu zlepšení z hlediska výkonu. Patrně nejčastěji propíranou záležitostí je rychlost vykonávání JavaScriptu. Ta je v případě Firefoxu 3.5 3-4x rychlejší v porovnání s Firefoxem 3 a přibližně 10x rychlejší než tomu bylo u Firefoxu 2. Rychlost vykonávání JavaScriptu je přitom důležitá i pro běžné uživatele, protože velká část kódu za grafickým rozhraním Firefoxu je napsána právě v JavaScriptu.

Zajímavých zlepšení bylo též dosaženo v rychlosti načítání a vykreslování webových stránek. Ve Firefoxu 3.5 by měla být oproti předchůdci 2x rychlejší práce s DOM, což se projeví zrychleným vykreslování zejména složitějších stránek. Uživatelé na pomalejším či nestabilnějším připojení pak ocení funkci DNS prefetching, která na zobrazené stránce automaticky dohledává k nalezeným adresám IP adresy příslušných serverů, což zrychlí případný přechod na tyto stránky.

Zrychleních bylo dosaženo i při práci se záložkami a historií. Firefox má též novou vyrovnávací paměť obrázků a fontů, což se projevuje zejména snížením paměťových nároků. V případě fontů je paměťová úspora znatelná zejména na Linuxu. Novinek v oblasti výkonu je ale pochopitelně více a detailnější přehled těch hlavních naleznete v Mozilla Wiki.

KompoZer 0.8 (nástupce NVU) v druhé alfa verzi

Logo Kompozeru

Editor webových stránek KompoZer, který vychází z editoru NVU, vyšel ve verzi 0.8 Alfa 2. Oproti první alfa verzi přináší převážně opravy chyb a dle slov autora by tato verze měla být podstatně stabilnější než předchozí verze KompoZeru či NVU. Vývoj KompoZeru je živý, což se ovšem nedá říci o editoru BlueGriffon, který vyvíjí Daniel Glazman, autor editoru NVU. V poslední době se zdá, jako by vývoj zamrzl. Poslední vývojová verze pochází z ledna a nezdá se, že by autor výrazněji pokročil.

První ukázka Taskfoxu, Ubiquity zaintegrovaného do Firefoxu

Logo Firefoxu

Verze Firefoxu, která vyjde po verzi 3.5, dostává reálnější obrysy. Jednou z plánovaných novinek je integrace některých konceptů z populárního rozšíření Ubiquity. Integrace nese označení Taskfox a aktuálně je dostupný první prototyp. Ten využívá možností adresního řádku prohlížeče, které rozšiřuje o dohledávání obsahu na základě klíčového slova.

Video, které můžete shlédnout níže, ukazuje zajímavě řešené procházení výsledků vyhledávání či přesouvání vyhledaného videa do samostatného podokna. Na konceptu je též zajímavé, že je řešen s využitím HTML a JavaScriptu jako obyčejná webová stránka. Jak autoři uvádí, vzhled je nutné brát s rezervou a jak už to u konceptů bývá, finální verze může vypadat podstatně odlišně. Osobně očekávám, že mimo adresního řádku bude Taskfox zaintegrován i do místní nabídky obdobně, jako je funkce Aktivity u Internet Exploreru 8.

SeaMonkey 1.1.16 opravuje chyby nadcházející verze Firefoxu

Logo SeaMonkey

Projekt SeaMonkey dnes uvolnil aktualizaci na verzi 1.1.16. Jedná se o bezpečnostní aktualizaci, která opravuje několik bezpečnostních chyb včetně nedávno veřejně publikované chyby. Ta byla příčinou rychlého uvolnění Firefoxu 3.0.8. Nová aktualizace též přináší opravy dvou neveřejných bezpečnostních chyb, které budou opraveny v nadcházejícím Firefoxu 3.0.9. Jeho vydání je plánováno na 21. dubna. SeaMonkey 1.1.16 si můžete volně stáhnout a to včetně české verze.

Snadné stahování z RapidShare ve Firefoxu

Logo Firefoxu

Patrně nejpopulárnější server na ukládání objemných souborů je RapidShare.com. Uživatel z něj má možnost stahovat zdarma či si koupit placený přístup. Placený přístup má výhodu ve vyšší rychlosti stahování, možnosti stahovat více souborů najednou a není nutné po stažení čekat, než bude moci uživatel stáhnout další soubor. Pakliže chcete stahovat z RapidShare zdarma a chcete si stahování usnadnit, může se vám hodit šikovný doplněk RDown – Rapidshare Downloader.

Klávesové zkratky Firefoxu

Logo Firefoxu

Funkce Firefoxu jsou většinou dostupné rychle na několik klepnutí myši. Pokud si však chcete k některým z nich přístup ještě více urychlit, pak uvítáte přehled klávesových zkratek, kde se můžete dozvědět i o zkratkách, o kterých jste dosud nevěděli. Firefox neobsahuje funkci na změnu jednotlivých zkratek, ale pokud po něčem takovém zatoužíte, můžete si nainstalovat rozšíření Keyconfig, které vám je umožní změnit.

Pohled na růst Firefoxu v USA

Logo Firefoxu

Asa Dotzler z Mozilla Corporation se podíval na statistiky od Net Applications za posledních 6 měsíců a dal je do grafu. Z něj je patrné, že za měřené období nejvíce povyrostl Firefox, roste ale i podíl Safari a Google Chrome. Asa si však klade otázku, zda půlprocentní růst Google Chrome je to, co řada lidí očekávala. Když loni v září vyšla první veřejná betaverze, řada lidí tvrdila, že tento prohlížeč zapříčiní pomalý pád Firefoxu. Pád se prozatím nekoná, Firefox stále roste.

Graf růstu prohlížečů za poslední půlrok dle Net Applications

Co dělat, když Firefox stále zobrazuje panel o provedení aktualizace

Logo Firefoxu

Pokud jste se někdy setkali s problémem, kdy Firefox při každém spuštění začal zobrazovat panel s nadpisem „Firefox byl aktualizován“ a textem „Aktualizovali jste Firefox na jeho poslední verzi.“, pravděpodobně jste se začali pídit po příčinách a hledat řešení. Ačkoliv by se na první pohled zdálo, že chyba souvisí s aktualizacemi Firefoxu, není tomu tak. V tomto případě je s největší pravděpodobností problém v ukládání nastavení Firefoxu. Lépe řečeno, Firefox se snaží do nastavení uložit informaci o tom, že vám tento panel po aktualizaci již ukázal, ale nepodaří se mu to a tak jej zobrazuje stále dokola. Řešeních tohoto problém je hned několik a naleznete je v článku na stránkách podpory Firefoxu.

Průvodce anonymním prohlížením Firefoxu 3.5

Logo Firefoxu

Jednou z velkých novinek připravovaného Firefoxu 3.5 je bezesporu funkce pro anonymní prohlížení webu. Po její aktivaci Firefox přestane zaznamenávat vaši historii, nebude ukládat a předvyplňovat hesla či nebude pracovat s cookies. Na stránkách podpory Firefoxu si nyní můžete přečíst přeložený článek popisující práci s touto funkcí. Mimo jiné se v něm můžete dočíst, že záložky, které si při používání funkce anonymního prohlížení uložíte, zůstanou i po ukončení této funkce zachovány.

Firefox 3.6 a podpora gest Windows 7

Logo Firefoxu

Jednou z novinek přicházejících Windows 7 je podpora gest u dotykových obrazovek. Uživatel tak má možnost na základě dotyků obrazovky ovládat program pomocí gest obdobným způsobem, jako gesty myši. U gest přímo na obrazovce lze navíc využít možnosti dotyků z více bodů, což možnosti gest zvyšuje. V aktuálních vývojových verzích Firefoxu 3.6 je nově zahrnuta jejich podpora a není bez zajímavosti, že na vylaďování této funkce přispěli svými zkušenosti i vývojáři Microsoftu. Je též možné, že se uvedená funkce dostane již do Firefoxu 3.5. V něm je již zahrnuta podpora obdobných gest pro Mac OS X.

Ukázka podpory gest Windows 7

Co dělat, když se Firefox stále snaží aktualizovat

Logo Firefoxu

Firefox obsahuje funkci pro automatické aktualizace prohlížeče, která za vás aktualizace dohledává a nabízí jejich instalaci. Může se stát, že vám tato funkce začne nabízet aktualizaci na verzi, kterou již máte nainstalovánu. Jak tento problém vyřešit? Řešení spočívá buď v přeinstalaci Firefoxu nebo v ručním odstranění konfiguračních souborů automatických aktualizací. Detailní popis naleznete v článku na stránkách podpory Firefoxu.

Firefox 3.5 Beta 4 vyjde později

Logo Firefoxu

Na nadcházející úterý připadalo datum, dokdy měli vývojáři dokončit práce na čtvrté betaverzi Firefoxu 3.5. Již nyní je jasné, že se toto datum nestihne, takže byl termín na dokončení prací posunut na 15. dubna. Z toho vyplývá, že Firefox 3.5 Beta 4 nevyjde v plánovaném termínu tj. 14. dubna, ale někdy později. Nové datum vydání nebylo prozatím stanoveno.

Pomozte zlepšit záložky a historii Firefoxu

Logo Firefoxu

Vývojáři Firefoxu, kteří mají na starosti záložky a historii prohlížeče, spustili projekt Places Stats. Jeho cílem je získat lepší představu o tom, jak uživatelé používají záložky a historii. V rámci tohoto projektu prosí vývojáři uživatele o spolupráci. Ta spočívá ve spuštění skriptu v Chybové konzoli, který vygeneruje anonymní statistiky o tom, jak záložky a historii používáte. Informace pak nabídne k odeslání na server Mozilly. Získaná data vývojářům pomohou k dalšímu zlepšování záložek a historie. U projektu lze očekávat, že zaujme zejména zkušenější uživatele, čemuž budou odpovídat získaná data.

Firefox 3 je v Evropě nejpoužívanější verzí prohlížeče

Logo Firefoxu

Dle statistik společnosti StatCount je aktuálně Firefox 3 nejpoužívanější verzí prohlížeče v Evropě s tržním podílem 35 %. Doposud to byl Internet Explorer 7, který je nyní dvojkou, ale nutno podotknout, že za to zčásti může příchod Internet Exploreru 8. Platí též, že při součtu podílů všech verzí by Internet Explorer stále vedl. Data měření byla posbírána z 3 miliónů webů, které zaznamenají 10 miliard přístupů měsíčně (čísla jsou pro celý svět). Firefox je v Evropě populárnější než třeba v Severní Americe. I tam si ale nevede špatně a podle posledních statistik Net Applications si za březen polepšil z 21,77 % na 22,05 %. Uvidíme, co s trhem prohlížečů udělá nástup Internet Exploreru 8. Prozatím se zdá, že se na dlouhodobém trendu odlivu uživatelů příliš nezměnilo, ale prozatím je na větší soudy brzy.

Personas, lehké motivy vzhledu pro Firefox

Logo Firefoxu

Mozilla Labs dnes uvolnila Personas 1.0. Jedná se o experimentální rozšíření, které do Firefoxu přidává podporu pro lehké motivy vzhledu. Co si pod tím představit? Když si do Firefoxu nainstalujete klasický motiv vzhledu, můžete pomocí něj změnit vzhled prakticky každé části Firefoxu. Pokud chcete zvolíte jiný motiv vzhledu, musíte navíc pro jeho použití restartovat prohlížeč.

Personas naopak představuje koncept „lehkých“ motivů vzhledu, kdy se mění „pouze“ obrázek na pozadí lišt prohlížeče a to včetně stavového řádku s lištou pro vyhledávání. Oproti klasickým motivům vzhledu navíc není potřeba pro nastavení nového vzhledu prohlížeč restartovat. Jednoduše si v hlavní nabídce nebo pomocí ikonky na stavovém řádku zvolíte obrázek, který si chcete jako pozadí nastavit.

V současné době je pro Personas k dispozici více jak 500 vzhledů a nový si může každý snadno vytvořit. Rozšíření si můžete stáhnout na stránce GetPersonas.com a je mimo jiné k dispozici i v češtině. Pěkná je i funkce náhledu na vzhled, kterou získáte, když před vzhled přejedete kurzorem myši v nabídce. Stejná funkce též funguje v galerii na webu, ale jak autoři tvrdí, je funkční jen pro doménu GetPersonas.com, takže se nejedná o potencionální bezpečnostní díru.

Celkově se mi Personas velmi zamlouvají. Nebyl jsem nikdy moc fandou klasických motivů vzhledů, které z Firefoxu udělali úplně „jiný prohlížeč“. Tato možnost vzhledu mi přijde jako zajímavý kompromis. Je tedy velmi pozitivní, že se stane součástí budoucí verze Firefoxu! Nic vám ovšem nebrání v tom, abyste si Personas vyzkoušeli již dnes.

Browsery.cz, nový magazín o webových prohlížečích

Logo Mozilly

Jiří Macich, který je již několik let redaktorem serveru Lupa.cz, dnes oficiálně spustil nový web věnovaný dění okolo webových prohlížečů. Naleznete jej na adrese Browsery.cz a jak autor v tiskové zprávě (pdf) uvádí, chce se kromě zpravodajství z oblasti webových prohlížečů zaměřit na praktické návody, tipy či recenze. Za sebe přeji novému webu hodně zdaru a řadu spokojených čtenářů.

Vývojáři Firefoxu jak je neznáte

Logo Firefoxu

Krátkým pohledem do kalendáře patrně zjistíte, co je dnes za den. Jiří Macích si loni postěžoval, že v tento den bývají RSS čtečky plné balastu a "žertíků". Něco na tom bude, takže vás dnes nebudu nachytávat na Firefox 4 se splněným ACID3 testem jako loni, ale zkusíme se podívat na Firefox z trochu jiné stránky. Přečtěme si některé postřehy vývojářů Firefoxu, které přinesl čas (resp. vývoj).

Řada z vás patrně netrpělivě čeká na vydání Firefoxu 3.5. Ten měl být již nějaký čas hotov, ale co čert nechtěl, stále ho ne a ne dokončit. Jeden z vývojářů shrnul progresivní styl vývoje Firefoxu do následujícího revolučního postupu:

<dolske> Krok 1) Diskuse nad plánovanými novinkami.
<dolske> Krok 2) ???
<dolske> Krok 3) Vydáváme!

Při takto kvalitním plánování se nelze divit, že se občas nějaký uživatel zeptá, "kdy už to teda bude". Vývojáři Sunbirdu nemají uvedené otázky moc rádi, takže se jich radši neptejte.

* mvl by nejradši nakopnul stupidní uživatele, 
kteří se ptají na vydání Sunbirdu 0.5
<mvl> Koho zajímá nějaké vydání? Vydáváme každou noc! 
Přestaňte nás spamovat!

Patrně narážka na dostupnost aktuálních vývojových verzí. Samotnou kapitolou jsou pak sliby vývojářů.

<Mossop> Miluji, když autorům rozšíření říkáme, 
že se toho pro ně ve Firefoxu 3.5 moc nezmění. 
<reed> Lžeme jako obvykle?
<Mossop> Tak nějak.

Ale nemyslete si, vývojáři to nemají snadné. Musí pracovat s masou uživatelů, jejichž požadavky jsou vskutku různorodé. Nicméně pozitivní je, že je činěna maximální snaha jim vyhovět.

<milkcan> Může mi někdo pomoci se stažením a instalací malware 
na můj počítač?
<_NSA_> Jistě!

Vývojáři též pečlivě sledují, jak si vedou v porovnání s konkurencí.

<ct^> Dobrotivý bože, 8 MB aktualizace pro IE.
<ct^> To je větší než celý Firefox!

Vývojáři kladou velký důraz na kvalitu kódu a výslednou stabilitu.

<bz> Sakra.
<bz> Proč to padá?
<bz> Jo aha, to je na Windows.
<bz> Tak to je ok.

A vývojáři též zapomínají, kam by se měli občas vracet. Ještě že jsou ty manželky.

<mconnor> Budu si muset udělat seznam míst, kam bych se rád jednou vrátil.
<Lucy> mconnor: Nezapomeň do seznamu zahrnout domov!

Chcete si přečíst další postřehy vývojářů? Nahlédněte do databáze citátů, které přinesl čas a IRC Mozilly. A kdo chce, může se do nich zkusit zvěčnit na adrese irc.mozilla.org.