Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Vydán milník M7 Fennecu (mobilního Firefoxu)

Logo Firefoxu

Mobilní verze Firefoxu, která je vyvíjena pod kódovým označením Fennec, vyšla v milníku M7. Ten mimo jiné přináší podporu pro správu doplňků, úpravy adresního řádku, nemodální správu hesel a samozřejmě řadu oprav. Stejně jako u předchozích milníků je i tento k dispozici pouze pro platformu Maemo. Příští milník by měla být již alfa verze, která je plánována na září.

Uvolněn Flock 1.2.5

Logo Flocku

Webový prohlížeč Flock, který je postaven na Firefoxu, vyšel ve verzi 1.2.5. Verze opravuje spolupráci prohlížeče s Facebookem a Twitterem. Obě služby totiž doznaly menších změn, které zapříčinily problémy s integrovanou podporou ve Flocku. Aktualizace na verzi 1.2.5 je v současné době k dispozici pouze u anglické verze a byla již pravděpodobně nabídnuta existujícím uživatelům Flocku (neověřeno). Ostatní mohou stahovat na domovské stránce.

Mozilla Corporation a Google prodloužili spolupráci

Logo Mozilly

Mitchell Bakerová z Mozilla Corporation se ve svém blogu zmínila o prodloužení spolupráce Mozilla Corporation se společností Google o další tři roky. Aktuální dohoda o spolupráci končí letos v listopadu a nová tak bude platit až do listopadu 2011. Ačkoliv obsah dohody nebyl nikde zveřejněn, je jeho hlavním bodem finanční příjem Mozilla Corporation od společnosti Google, která si tím jistě zajistila výchozí pozici ve vyhledávacím poli Firefoxu na další tři roky. Mozilla Corporation má na oplátku zajištěn stabilní zdroj příjmů pro následující roky. Finance za prodanou pozici výchozího vyhledávače v prohlížeči jsou totiž hlavním zdrojem financí společnosti. Osobně by mě jen zajímalo, zda má společnost Google svou pozici jistou či zda bylo zájemců více.

Mozilla Ubiquity, zajímavý projekt Mozilla Labs

Logo Ubiquity

Mozilla Labs mě v poslední době překvapuje svou velkou aktivitou, ale hlavně novými zajímavými projekty. Tím nejnovějším je Mozilla Ubiquity, kterému se v průběhu týdne dostalo velké publicity. Jedná se o experimentální doplněk pro Firefox, který umožňuje integraci obsahu s webovými službami. Jednoduše označíte obsah na webové stránce a skrze místní nabídku jej pošlete webové službě. Tou může být vyhledávač, vaše oblíbené mapy či libovolná jiná služba. Pod klávesovou zkratkou CTRL-mezerník je k dispozici konzola, která kromě jiného umí i přímé zobrazování výstupu webové služby (např. u Google Maps).

U Ubiquity se nabízí srovnání s funkcí Accelerator (dříve Activities) z betaverzí Internet Exploreru 8. Popis v předchozím odstavci by podobnosti i nasvědčoval. Osobně mě ale Ubiquity zaujalo možností využití výstupu webové služby přímo při práci s webem. Pokud se podíváte na video níže, pravděpodobně si všimnete ukázek možností označení dlouhého odkazu a jeho rychlé náhrady voláním služby TinyURL na zkracování webových adres. Asi nejhezčím příkladem využití je ve videu překlad cizojazyčné stránky. Jednoduše označíte text na webové stránce, zavoláte skrze Ubiquity službu na překlad a výsledný překlad se vám automaticky doplní do stránky.

Osobně se mi tento koncept zamlouvá, protože umožňuje hezkou integraci webových služeb. Řada z nich je v Ubiquity předdefinovaných, ale lze si snadno pomocí JavaScriptu přidat další. Krátké podívání o Mozilla Ubiquity přináší Živé.sk a server VentureBeat přináší rozhovor s Aza Raskinem, autorem projektu, který mimo jiné hovoří o snaze přinést Ubiquity pro mobilní Firefox či plánované funkci na zabalení vytvořených příkazů do rozšíření.

Thunderbird 3 a připravovaná integrace s fulltextovým vyhledáváním Windows Vista

Logo Thunderbirdu

Jednou z připravovaných novinek pro Thunderbird 3 je jeho integrace s fulltextovým vyhledáváním Windows Vista/Windows Search. V rámci letošního Google Summer Of Code byla jako jeden projekt realizována právě integrace Thunderbirdu s fulltextovým vyhledáváním Windows Vista/Windows Search. Projekt nyní zdárně finišuje a prvních výsledků se pravděpodobně dočkáme již s první betaverzí Thunderbirdu 3. Autor kódu ve svém příspěvku popisuje postup prací a problémy, s jakými se potýká/potýkal.

Firefox 3.0.2 přijde v 8 nových lokalizacích

Logo Firefoxu

Na 11. září je plánováno vydání Firefoxu 3.0.2 a toto vydání přinese 8 nových lokalizací, které budou mít prozatím přívlastek „beta“. S těmito novými lokalizacemi vzroste podíl uživatelů Internetu, kteří mohou pracovat s Firefoxem lokalizovaným do svého jazyka, z 88,6% na 93,1%. Metodiku výpočtu si můžete přečíst v samostatném příspěvku. Pro srovnání, Internet Explorer 7 je v současné době dostupný v 77 jazycích, které pokrývají 97,6% uživatelů Internetu.

Nabídnuta aktualizace z Firefoxu 2 na 3

Logo Firefoxu

Uživatelům Firefoxu 2 se dnes skrze automatická aktualizace začala nabízet aktualizace na Firefox 3. Konkrétně je aktualizace nabízena uživatelům Firefoxu 2.0.0.16 a cílovou verzí je Firefox 3.0.1. V průběhu instalace bude zkontrolována kompatibilita existujících doplňků s Firefoxem 3 a nabídnuta jejich aktualizace. Případně můžete zaktualizovat své doplňky později ve Správci doplňků pomocí volby Vyhledat aktualizace. Aktualizace na Firefox 3 je pochopitelně doporučena. Pokud z nějakého důvodu nemůžete či nechcete aktualizovat, můžete aktualizaci odmítnout a používat i nadále Firefox 2. V takovém případě vás bude patrně zajímat informace, že podpora Firefoxu 2 končí koncem letošního roku.

Okno informující o aktualizaci na Firefox 3

Vyšel Firebug 1.2

Logo Mozilly

Populární rozšíření Firebug, které je určeno pro webové vývojáře, vyšlo ve verzi 1.2. Jedná se o první stabilní verzi, která je určena pro Firefox 3 a přináší nové konfigurovatelné zobrazování panelů Firebugu, možnost kompletního ukončení činnosti rozšíření a hlavně řadu vylepšení stability a výkonu. Bližší informace naleznete v poznámkách k vydání a rozšíření je k dispozici ke stažení na serveru Mozilla Add-ons. Do budoucna autoři plánují vydání opravné verze 1.2.1 a hlavně verzi 1.3, která má být dostupná současně s uvolněním Firefoxu 3.1 koncem letošního roku.

Zrychlení JavaScriptu ve Firefoxu 3.1

Logo Firefoxu

Možná si ještě pamatujete, jak jsem hovořil o tom, že Firefox 3 přišel s několikanásobným zrychlením vykonávání JavaScriptového kódu. Jak se ale zdá, není všemu zrychlování konec. John Resig z Mozilla Corporation ve svém blogu informuje o novince označované jako TraceMonkey, která se dostala do aktuální vývojové verze Firefoxu 3.1, a která v závislosti na testech zrychluje vykonávání JavaScriptu až 22x (v závislosti na tom, jaký kód se vykonává). Jak jsem již několikrát zmínil, rychlost vykonávání JavaScriptu není důležitá jen pro webové vývojáře, ale i pro uživatele samotné, protože velká část grafického rozhraní Firefoxu je napsána v JavaScriptu. Bližší informace o aktuálním zrychlení JavaScriptu naleznete v blogu Johna Resiga a rozepisuje se o nich také Martin Hassman.

Songbird je v betaverzi

Logo Songbirdu

Multimediální přehrávač Songbird je k dispozici v betaverzi, která je jinak verzí 0.7. Mezi novinky patří nový vzhled aplikace, nová správa seznamů skladeb či integrované dohledávání koncertů poslouchaných interpretů s možností objednat si lístky na ně. Mimo to autoři hovoří o výrazném vylepšení výkonu a odezvy aplikace. Songbird 0.7 si můžete stáhnout na domovské stránce. Příští verzí by měla být verze 1.0, která oproti verzi 0.7 přinese hlavně opravy chyb. Datum vydání nebylo prozatím stanoveno.

Soutěž Extend Firefox 3 má své vítěze

Logo Firefoxu

V březnu server Mozilla Labs oznámil soutěž Extend Firefox 3 o nejlepší nové rozšíření a nejlepší inovaci existujícího rozšíření pro Firefox. Soutěž navazovala na dřívější Extend Firefox, která skončila letos v únoru a protentokrát se jí zůčastnilo přibližně 100 doplňků. Vítězové v kategorii nové rozšíření jsou rozšíření Pencil, které do Firefoxu přidává nástroj na tvorbu prototypů grafického rozhraní aplikací, rozšíření Tagmarks, které přidává do adresního řádku funkce pro snadné přídávání štítků k záložkám a rozšíření HandyTag, které nabízí v dialogu pro přidání záložky relevantní štítky.

V nově vytvořené kategorii nejlepších aktualizací existujících rozšíření vyhrála rozšíření Read It Later pro evidenci stránek, které si chcete později přečíst, rozšíření TagSifter, které umožňuje procházet stránky dle přidělených štítků a rozšíření Bookmark Previews, které ze správě záložek přidává náhledy stránek. Ve speciální kategorii věnované hudebně založenémým rozšířením vyhrálo rozšíření Fire.fm. Sponzoři soutěže byly Last.fm (sponzor kategorie o nejlepší hudební doplněk), ActiveState a VMWare.

Aktualizace z Firefoxu 2 na Firefox 3 příští týden

Logo Firefoxu

Možná si ještě pamatujete, jak jsem nedávno psal, že nabídnutí aktualizace na Firefox 3 uživatelům Firefoxu 2 proběhne někdy po vydání Firefoxu 3.0.2. Dle pondělní schůzky vývojářů to ale vypadá, že Firefox 3 bude uživatelům nabídnut skrze automatické aktualizace již v průběhu příštího týdne. Aktualizace by měla být nabídnuta uživatelům Firefoxu 2.0.0.16 a bude na aktuální verzi 3.0.1. Zároveň se trochu posouvá termín uvolnění Firefoxu 2.0.0.17/3.0.2, které je momentálně plánováno na 11. září (oproti původnímu 2. září).

Thunderbird 3.0 a vylepšení konfigurace nevyžádané pošty

Logo Thunderbirdu

Pokud jste si zkoušeli nedávno vydaný Thunderbird 3.0 Alfa 2, mohli jste si u konfigurace nevyžádané pošty v dialogu Nastavení účtu všimnout, že Thunderbird drobně rozšířil možnosti konfigurace nevyžádané pošty. V Thunderbirdu 2 a starších bylo možné v nastavení zvolit složku s kontakty, na kterých byl filtr nevyžádané pošty neaktivní. Jinak řečeno, máte aktivovánu filtraci nevyžádané pošty, ale na přijaté e-maily s odesílatelem umístěným v této složce se nespouští, takže nehrozí riziko, že by byl e-mail omylem zařazen mezi nevyžádanou poštu. Nevýhodou této volby byl fakt, že tímto způsobem šlo označit pouze jednu složku s kontakty. Počínaje Thunderbirdem 3.0 je tomu ale jinak a nyní můžete nastavit uvedenou volbu na libovolný počet složek s kontakty.

Dialog Nastavení účtu s volbami pro nevyžádanou poštu

Plánován Firefox 3.1 Alfa 2

Logo Firefoxu

Na konci července vyšla první alfa verze Firefoxu 3.1 a v té době se plánovalo, že další milník vývoje bude betaverze. To po tomto týdnu již není pravda a na srpen se plánuje druhá alfa verze. Zmražení kódu by mělo proběhnout 19. srpna a finální verze by tak mohla vyjíž někdy na konci srpna. Zmražení vývoje první betaverze je pak plánováno na 9. září, což znamená, že první betaverze Firefoxu 3.1 by mohla být dostupná v druhé polovině září. U této verze se předpokládá, že bude obsahovat všechny funkce finální verze.

Mozilla Store nabízí Firefox 3 CD

Logo Firefoxu

Webových obchod Mozilla Store začal v těchto dnech nabízet oficiální Firefox 3 CD. CD, jehož cena je 3,90 €, obsahuje kromě samotného Firefoxu 3 více jak 5000 doplňků. Jak je z obrázků níže patrné, design CD se nese ve stejném stylu jako vzhled webů Mozilla.com a Mozilla-Europe.org, který dostaly u příležitosti uvolnění Firefoxu 3. Nelze očekávat, že by forma CD byla v dnešní době zajímavým médiem na distribuci Firefoxu. Jedná se tak spíše o sběratelský artikl či dárek, kterým lze udělat radost známým. Za stejnou cenu je pak stále k dispozici i CD s Firefoxem 2.0 či Thunderbirdem.

Ukázka vzhledu bookletu Firefox 3 CD

Ukázka vzhledu Firefox 3 CD

Budoucí plány s rozšířením Firebug

Logo Mozilly

Rozšíření Firebug vám pravděpodobně nemusím dlouze představovat. Jedná se o populární nástroj usnadňující vývoj a ladění webových aplikací, který je dostupný jako rozšíření pro Firefox. Nedávno kolem něj vznikla Firebug Working Group, což je skupina lidí, která se na plný úvazek či pouze částečně věnuje jeho vývoji. John Resig, zaměstnanec Mozilla Corporation, který na Firebugu začal před nedávnem pracovat na částečný úvazek, se nyní rozepsal o plánu dalšího vývoje.

Ten se překvapivě netočí okolo nových vlastností. Aktuálním problémem Firebugu je totiž malý čas, který projektu věnuje Joe Hewitt, původní autor Firebugu. Ten má pochopitelně o fungování celého doplňku nejvíce informací, které nepředal dalším vývojářům, což činí další vývoj obtížnějším. Jedním z plánu do budoucna tak je zmapování existujícího kódu doplňku. Druhým velkým úkolem je vylepšení spolehlivosti doplňku. Aktuálně totiž velmi často nastává situace, kdy nově přidané funkce rozbíjí existující funkcionalitu. Řešením bude napsání většího množství testů, které na rozbití včas upozorní. Třetím velkým úkolem do blízké budoucnosti pak je celkové vylepšení výkonu rozšíření.

Firebug je v současné době ve verzi 1.2 Beta. Pro Firefox 3.0 tak vlastně ještě nevyšla verze, která by byla označena jako finální. John Resig si dle svých slov uvědomuje, že se nejedná o dobrou situaci a rád by to do budoucna zlepšil. Vydání Firebugu 1.2 je plánováno do dvou týdnů a Firebug 1.3 je plánován na dobu vydání Firefoxu 3.1.

První alfa verze SeaMonkey 2.0 v půli září?

Logo SeaMonkey

O první alfa verzi SeaMonkey 2.0 se hovoří již docela dlouho. První informace o ní psal Robert Kaiser, vedoucí projektu, někdy v lednu letošního roku, ale jeho odhad v podobě „vydání během několika týdnů“ mu bohužel nevyšel. Včera ovšem ve svém blogu zmínil, že první alfa verze je definitivně plánována na polovinu září a měla by vyjít někdy okolo první betaverze Thunderbirdu 3.0. Uvidíme, nakolik se jeho slova splní. Jednalo by se o první milník vývoje od SeaMonkey 1.1, který byl uvolněn v lednu 2007.

Thunderbird 3.0 Alfa 2 k dispozici

Logo Thunderbirdu

Mozilla Messaging včera večer uvolnila Thunderbird 3.0 Alfa 2 pod kódovým označením Shredder. Nová verze přináší hned několik novinek:

  • Import pošty z Mail.app na Mac OS X
  • Vylepšení nativního vzhledu pod Mac OS X
  • Zapnutí integrace se systémovými kontakty pod Mac OS X
  • Zrychlení operací mazání a obnovy e-mailů na protokolu IMAP
  • Přeposílané zprávy jsou nově vkládány přímo do textu zprávy a nikoliv jako přílohy
  • Možnost vkládat do odpovědi pouze označený text

Novinek je samozřejmě více a jejich detailní přehled přináší blog The Rumbling Edge. Thunderbird 3.0 Alfa 2 je vývojová verze, která je určena primárně pro vývojáře a testery a je k dispozici ke stažení. Oproti první alfa verzi je dostupná i česká verze.

Několik nových vydání Mozilla aplikací

Logo Mozilly

V průběhu posledních dní došlo k několika novým vydáním Mozilla aplikací. Protože nemá příliš smysl rozebírat každé vydání v samostatném příspěvku, rozhodl jsem se to lehce shrnout do jednoho.

  • Před pár dny vydaný Instantbird 0.1.2 se dočkal rychlé aktualizace na verzi 0.1.2.1. Příčinou je chyba, která u řady uživatelů způsobovala pád aplikace při pokusu o připojení k síti MSN. Problém se týká pouze Instantbirdu na Windows, jehož uživatelům bude nabídnuta automatická aktualizace.
  • Vývojáři Songbirdu připravují vydání Songbirdu 0.7, který je nyní dostupný v druhé RC verzi. Mezi novinky připravované verze patří přepracované grafické rozhraní, vylepšená práce s playlisty či další redukci paměťových nároků.
  • Webový prohlížeč Camino se dočkal aktualizace na verzi 1.6.3. Jedná se o pravidelnou bezpečnostní aktualizaci, která opravuje obdobné chyby, jako Firefox 2.0.0.16. Jako vždy je k dispozici anglická verze a multijazykový balíček, který též obsahuje češtinu.
  • Vyšla též první RC verze Bugzilly 3.2. Populární bug-trackingový systém v nové verzi přináší možnost správy stavu chyb, podporu databázového systému Oracle, nový výchozí vzhled a řadu dalších novinek. Mimo toto došlo i k vydání aktualizací na verze 3.0.5 a 2.22.5, které řeší jednu objevenou bezpečnostní chybu.

A aby toho nebylo málo, patrně již dnes večer se dočkáme uvolnění Thunderbirdu 3.0 Alfa 2.

Port Firefoxu pro QT knihovnu

Logo Firefoxu

Uživatelé Firefoxu pro Linux pravděpodobně vědí, že Firefox zde k vykreslování grafického rozhraní používá knihovnu GTK. Druhou hojně využívanou knihovnou je pak QT, na kterém staví grafické rozhraní KDE. Pokud tedy používáte KDE a pod ním Firefox, vypadá Firefox s vzhledem GTK poněkud cize. Existují sice některé projekty, které se snaží o sjednocení vzhledu těchto dvou prostředí, ale ne vždy funguje vše jak má. Již nějaký čas pracují vývojáří z Mozilly ve spolupráci se společností Nokia na portu Firefoxu pro QT knihovnu. Nově je k dispozici funkční port založený na aktuální vývojové větvi Firefoxu 3.x, který si můžete vyzkoušet. V Bugzille se pak již vyskytuje patch, který bude pravděpodobně zahrnut do vývojové větve Firefoxu.

Fennec M6 (mobilní Firefox) k dispozici

Logo Firefoxu

Přehled produktů uvolněných v předchozích dnech nekončí a po K-Meleonu 1.5 a Instantbirdu 0.1.2 je tu Fennec M6, další vývojový milník připravované mobilní verze Firefoxu. V této nové verzi byla přidána úvodní podpora prohlížení v panelech, podpora protokolů mailto: a tel: a došlo též k vylepšení stability. Více nových funkcí, lepší stabilitu a výkon by měl přinést příští vývojový milník, který je plánován na 19. srpna. Po něm je již plánována první alfa verze, která by měla být dostupná 9. září. Zájemci o otestování Fennecu M6 si jej mohou volně stáhnout. Podporovanou platformou je v současné době Maemo (Nokie N8x0), ale pracuje se například na podpoře Windows Mobile.

Instantbird 0.1.2 k dispozici

Logo Mozilly

Instantbird, IM klient založený na Mozille, je k dispozici ve verzi 0.1.2. Tento ne příliš známý projekt umožňuje z jednoho klientu přistupovat do všech frekventovaných IM sití jako ICQ, Jabber, MSN či třeba IRC. Nová verze přináší aktualizaci knihovny libpurple, která zajišťuje podporu jednotlivých protokolů, řadu oprav či třeba zaintegrování nástroje na oznamování informací o pádu aplikace. Pokud chcete Instantbird vyzkoušet, můžete si jej stáhnout z domovské stránky.

K-Meleon 1.5 k dispozici

Logo Mozilly

Webový prohlížeč K-Meleon je k dispozici ve verzi 1.5. Uvedená verze je založena na renderovacím jádře Gecko 1.8.1, které využívá Firefox 2 a přináší úpravy v prohlížení v panelech, vylepšenou podporu unicode či možnost dočasně přerušit stahování. Detailnější informace naleznete v poznámkách k vydání a k dispozici je i detailní přehled změn. K-Meleon 1.5 je k dispozici pro Windows a to v 5 jazycích včetně angličtiny (čeština chybí). Nová verze je k dispozici ke stažení na domovské stránce.

Mozilla Labs představila Snowl

Logo Mozilly

V rámci Mozilla Labs, u které naleznete řadu zajímavých experimentálních projektů jako například Prism, Personas či Weave, dnes došlo k představení nového projektu pojmenovaného Snowl. Jedná se o experimentální rozšíření pro Firefox, které si klade za cíl ukázat způsob, jakým by šlo spravovat zprávy a konverzace z různých zdrojů. V současné době řada uživatelů pracuje s RSS/Atom, používá IM, Twitter či navštěvuje různé sociální sítě. Jedná se však často o odlišné světy, se kterými pracujeme samostatně a cílem rozšíření Snowl je právě tyto rozdíly smazat. Rozšíření je prozatím velmi jednoduché, podporuje pouze RSS/Atom a Twitter a jak jeho autor uvádí, je v něm prozatím řada chyb. Určitě ale bude zajímavé sledovat, jak si tento doplněk povede dále a kam jej nápady uživatelů nasměrují. Do budoucna je prozatím plánována podpora dalších zdrojů zpráv, rozhraní pro přímou komunikaci či tvorba API, které umožní třetím stranám snadno přidat podporu pro jejich zdroj zpráv.

Firefox 3.2 příští rok?

Logo Firefoxu

Na uplynulém Firefox Summitu 2008 nebylo nouze o zajímavé okamžiky, ale byla řečena i řada zajímavých informací. Jednou z nich bylo uveřejnění plánu na další verze Firefoxu. Nejbližší a veřejně známou verzí má být Firefox 3.1, který je plánován na prosinec letošního roku. Novinkou je pro mě informace o Firefoxu 3.2, který je plánován na druhé čtvrtletí 2009 a konečně je tu již dříve avizovaný Firefox 4.0, který by měl být založen na platformě označované jako Mozilla 2.0, a který je plánován na konec roku 2009. Prozatím se jedná o informace ústně prezentované v rámci Mozilla Summitu (potvrzeno ze dvou zdrojů), které Mozilla Corporation nikde na webu ani v blogách neprezentovala.

Plán vývoje Thunderbirdu 3

Logo Thunderbirdu

V poslední době zde píši převážně o Firefoxu, ale to neznamená, že se jinde nic zajímavého neděje. Pojďme se například krátce podívat na Thunderbird. Jeho vývojáři aktuálně finišují přípravy na vydání Thunderbirdu 3.0 Alfa 2, které je plánováno na konec tohoto či začátek příštího týdne. Kromě několika dalších novinek má tato verze přinést uživatelům Mac OS X import z Mail.app, což je poštovní klient, který je součástí Mac OS X. Prozatím se jedná pouze o import zpráv bez dalšího nastavení. K dalšímu vývoji Thunderbirdu 3 byl zveřejněn jeho předběžný plán, který počítá s dvěmi betaverzemi. Zmražení vývoje té první je plánováno na 9. září a u druhé na 4. listopadu. Zmražení vývoje první RC verze je pak plánováno na 13. ledna příštího roku. Data vydání jednotlivých verzí se pak od doby zmražení vývoje dají očekávat tak po měsíci. Z toho aktuálně vyplývá, že se Thunderbirdu 3 dočkáme nejdříve v únoru příštího roku.

Perličky z Firefox Summitu 2008

Logo Firefoxu

V uplynulém týdnu proběhl v kanadském Whistleru Firefox Summit 2008. Setkání vývojářů s lidmi z komunity se jistě neslo v přátelském duchu, ale nebylo nouze i o zajímavé okamžiky. Tím prvním byl zával skalního masivu, který postihl jedinou silnici spojující Vancouver, kam většina lidí přiletěla, a právě Whistler, kde se akce konala. Zával naštěstí nezpůsobil žádné ztráty na životech, ale objevila se spekulace, že se jednalo o nepovedenou akci ze strany konkurence, která se tímto snažila natropit ztráty v řadách vývojářů či způsobit jejich vyhladovění ve Whistleru.

Aby toho nebylo málo, "ohrožoval" přítomné i medvěd, který jistě náhodou hledal zrovna v okolí summitu něco dobrého k jídlu. Nakonec ještě celou akci ozvláštnil řidič nákladního vozu, který naboural transformátor a způsobil tak výpadek proudu v hotelu, kde zůčastnění spali. Opět se zde objevila ničím nepotvrzená spekulace, že vůz vypadal nějak takto, což by znamenalo, že se opět jednalo o nepovedený pokus o nabourání průběhu summitu ze strany závistivé konkurence. Jak si ale můžete přečíst u příslušného záznamu v Bugzille, vše nakonec zdárně dopadlo a nejsou hlášeny žádné ztráty v řadách vývojářů či aktivních uživatelů ze strany komunity. Na Flickeru je navíc z celé akce k dispozici řada fotek.

Podíly prohlížečů dle Net Applications za červenec

Logo Firefoxu

Net Applications uveřejnil statistiky podílů webových prohlížečů na trhu za letošní červenec. Oproti předchozím měsícům nedošlo k žádným velkým změnám. Firefox si polepšil o 0,19% a pokračuje tak v růstu. Zajímavé je rozložení podílu dle jednotlivých verzí, kde prozatím vládne Firefox 2 s 13,02% nad Firefoxem 3, jehož podíl je aktuálně 5,67%. Dá se očekávat, že po nabídnutí Firefoxu 3 v rámci automatických aktualizací prohlížeče se role obrátí.

Firefox 3.1 a konfigurace náhledů při přepínání stránek

Logo Firefoxu

Jednou z novinek připravovaného Firefoxu 3.1 jsou náhledy stránek při přepínání panelů. S nimi souvisí několik konfiguračních předvoleb, které se mohou hodit. Tou základní je browser.ctrlTab.mostRecentlyUsed, která umožňuje zobrazování náhledů stránek při přepínání panelů vypnout. Výchozí hodnotou je true, což značí, že se mají náhledy zobrazovat. Přepnutím na hodnotu false provede vypnutí. Další zajímavou předvolbou je browser.ctrlTab.previewsCount, která udává, kolik náhledů stránek se má najednou při přepínání zobrazovat. Výchozí hodnota je 3. Poslední zajímavou předvolbou je browser.ctrlTab.smoothScroll, kterou můžete nastavit, zda se při aktivovaném přepínání s náhledy provádět plynulé přepínání (animace). Výchozí hodnota je true a vypnutí provede jednoduše nastavením na hodnotu false. Osobně se mi nastavení této předvolby projevilo až po opětovném spuštění prohlížeče. Všechny zmíněné předvolby nastavíte jako vždy na konfigurační stránce about:config.