Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.1 a podpora pro přehrávání zvuku/videa

Logo Firefoxu

V poslední vývojové verzi Firefoxu 3.1 naleznete novinku v podobě nativní podpory pro přehrávání zvuku a videa ve formátech Ogg Vorbis a Theora. Celé to ale neznamená, že by se z Firefoxu začal stávat multimediální přehrávač. Podpora je totiž součástí implementace HTML značek <audio> a <video> z připravované specifikace HTML5. Ty si kladou za cíl dát tvůrcům webů možnost standardním způsobem vložit do webových stránek zvuk či video. Pokud totiž v dnešní době chcete vložit do webové stránky například video, neobejdete se bez Flashe či zásuvného modulu některého multimediálního přehrávače. To s sebou samozřejmě nese určité problémy. Zvlášť, pokud nemáte zásuvný modul nainstalovan či není pro váš operační systém dostupný.

Nativní podpora rozumného kodeku přímo v prohlížeči těmto problémům předejde, ale prozatím se jedná o první krůčky. Mimo Mozilla Corporation v současné době implementuje podporu pro tyto dvě značky i Opera a Safari. Jako největší problém se prozatím jeví nalezení společného kodeku. Mozilla Corporation v současné době podporuje svobodné formáty Ogg Vorbis a Theora. Opera podporuje taktéž Ogg Theora, u Safari pro změnu razí svůj QuickTime. Stav podpory ze strany Microsoftu není znám, ale nedivil bych se, kdyby se jednalo o podporu formátů spjatých s Windows Media Playerem. Podpora pro jednotný formát napříč prohlížeči se prozatím jeví dost útopicky. Návrh specifikace HTML5 v současné době žádný formát neuvádí a to jak z licenčních, tak potencionálně patentových.

Pakliže si přejete podporu značek <audio> a <video> vyzkoušet, budete potřebovat poslední vývojovou verzi Firefoxu 3.1 a testovací stránku. Bližší informace o podpoře zvuku a videa, které přináší specifikace HTML5, naleznete u Martina Hassmana.

Jak ve Firefoxu 3 skrýt průběh stahování ve stavovém řádku

Logo Firefoxu

Jednou z novinek Firefoxu 3 je informace o stavu stahování ve stavovém řádku, která se v něm zobrazí pokaždé, když začnete stahovat. Jedná se o užitečnou funkci, která ale začne překážet, pokud chcete mít na stavovém řádku jiné funkce či informace. Pokud se chcete uvedené informace zbavit, přidejte do konfiguračního souboru userChrome.css následující řádky:

#download-monitor {
  display: none !important;
}

Firefox 3.1 Alfa 1

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation včera večer uvolnila Firefox 3.1 Alfa 1, který je vyvíjen pod kódovým označením Shiretoko. Jedná se o první vývojový milník Firefoxu 3.1, jehož vydání je plánováno na konec letošního či začátek příštího roku. Mezi novinky první alfa verze patří vylepšení adresního řádku, nové náhledy stránek při jejich přepínání či několik novinek pro webové vývojáře, které jsou postupně dokumentovány na serveru Mozilla Developer Center. Detailní informace o první alfa verzi naleznete v poznámkách k vydání, odkud si též můžete tento vývojový milník stáhnout.

Mike Schroepfer opouští Mozilla Corporation

Logo Firefoxu

Mike Schroepfer, víceprezident Mozilla Corporation, dnes oznámil svůj odchod z Mozilla Corporation. Během pár týdnů by se měl přesunout k Facebooku, kde bude mít na starosti rozvoj jeho platformy a podoby. Jak dále uvádí, je pyšný na to, co se za poslední roky na projektu Mozilla vybudovalo a je zjevné, že svou práci pro Facebook bere jako novou výzvu. Uvolněná pozice nezůstane dlouho prázdná a po jeho odchodu ji zaujme Mike Shaver, který je s projektem Mozilla spojen od jeho začátků.

Dnes začíná Firefox Summit 2008

Logo Firefoxu

Počínaje dnešním dnem začíná ve Whistleru v Kanadě Firefox Summit 2008. Jedná se o setkání vývojářů s vybranými lidmi z řad komunity a cílem celého setkání, které je plánováno do pátku, je diskutovat o budoucnosti Firefoxu a jeho dalším směřováním. Program je skutečně pestrý a kromě Firefoxu zahrnuje i související projekty jako Thunderbird, SeaMonkey či Mozilla Calendar. Dvě zajímavosti hostitelskému jménu. Pokud je vám jeho název povědomý, je to tím, že podle tohoto města se bylo pojmenováno kódové označení Windows XP a jeden bar na úpatí hory Whistler Mountain nese název Longhorn. A to už jste možná také někde slyšeli.

Jak mít ve Firefoxu 3 stále zobrazeno tlačítko Přejít

Logo Firefoxu

Pokud ve Firefoxu 3 začnete psát v adresním řádku prohlížeče, zobrazí se vám po jeho pravé straně šipka pro přechod na zadané URL, která je ekvivalentem tlačítka Přejít z předchozích verzí Firefoxu. Pokud na ni klepnete, přejdete na zadanou URL a šipka se skryje. Jinak řečeno, šipka se zobrazuje pouze tehdy, když provede změnu v adresním řádku. Pokud si přejete, aby byla šipka pro přechod na zadanou stránku zobrazena vždy, máte dvě možnosti. Buď si nainstalujete rozšíření Show Go! nebo do konfiguračního souboru userChrome.css přidáte následující řádky:

#urlbar[pageproxystate="valid"] > #urlbar-icons > #go-button {
  visibility: visible !important;
}

Thunderbird a SeaMonkey běží na platformě Maemo

Logo Thunderbirdu

Justin Dolske v týdnu ukázal Thunderbird běžící na platformě Maemo. Maemo je vývojová platforma pro kapesní počítače a jiné mobilní zařízení, která je založena na Linuxu. Na této platformě tak nyní dokáže běžet vývojová verze Thunderbirdu 3, ale je dobré poznamenat, že se jedná o pokusy jednoho člověka a neznamená to, že je plánován Thunderbird pro tuto platformu. Jak ostatně Justin poznamenává, stávající grafické rozhraní Thunderbirdu není optimalizováno pro zařízení s malým displayem. Robert Kaiser z projektu SeaMonkey později rozchodil na téže platformě i SeaMonkey.

Ukázka Thunderbirdu na Maemu

SeaMonkey 2.0, Thunderbird 3.0 a Sunbird jsou nyní postaveny nad Geckem 1.9.1

Logo Mozilly

V tomto týdnu se udála jedna na první pohled neviditelná změna u řady Mozilla projektů. Vývojové verze SeaMonkey 2.0, Thunderbirdu 3.0 a Sunbirdu jsou nyní založeny na vývojové verzi renderovacího jádra Gecko 1.9.1, takže připravované verze budou založeny na stejném renderovacím jádře jako Firefox 3.1. Výjimkou je druhá alfa verze Thunderbirdu 3.0 a připravovaný Sunbird 0.9. Zatímco první bude ještě postaven na Gecku 1.9, druhý bude stále založen na Gecku 1.8.1, na kterém je dosud postaven Thunderbird 2.0. S touto změnou též souvisí změna verzovacího systému, kdy došlo k přechodu z CVS do distribuovaného verzovacího systému Mercurial, v kterém je již nějaký čas uchováván zdrojový kód Firefoxu 3.1.

Firefox 3.1 a novinky v podpoře CSS

Logo Firefoxu

První alfa verze Firefoxu 3.1 pomalu klepe na dveře a na serveru CSS3.info vyšel příspěvek o plánovaných novinkách v podpoře CSS, které připravovaný Firefox 3.1 přinese. Mezi zmiňovanými novinkami je například podpora zbývajících, dosud nepodporovaných, CSS selektorů, podpora text-shadow, media queries či word-wrap. Novinek je samozřejmě více a jak je z výčtu v odkazovaném článku vidět, novinek bude v této oblasti ve Firefoxu 3.1 skutečně hodně.

Thunderbird 2.0.0.16 k dispozici

Logo Thunderbirdu

Mozilla Corporation včera večer uvolnila Thunderbird 2.0.0.16. Jedná se o pravidelnou aktualizaci, která přináší řadu oprav včetně několika bezpečnostních. Bližší informace o vydání Thunderbirdu 2.0.0.16 naleznete v poznámkách k vydání. Aktualizace na tuto verzi se stávajícím uživatelům nabídne v rámci automatických aktualizací a uživatelé si též mohou stáhnout plné instalační balíčky.

Firefox 3.1 Alfa tento pátek

Logo Firefoxu

Zdá se, že uvolnění alfa verze Firefoxu 3.1 je plánováno na tento pátek. Vývoj je již zmražen a probíhá testování, do kterého se můžete zapojit testováním RC verze. Alfa verze přinese některá vylepšení, která se nestihla do Firefoxu 3 jako například vylepšené vyhledávání v adresním řádku či náhledy stránek při přepínání panelů. Více novinek je pak plánováno do betaverze, která by měla být dostupná v srpnu. V ní se mimo jiné objeví několik novinek pro vývojáře jako například novinky v podpoře CSS (např. podpora pro stahování fontů), úprava podpory offline úložiště dle aktuální podoby specifikace HTML5 či vylepšení podpory SVG. Uvolnění betaverze je předběžně plánováno na srpen.

Server Mozilla Add-ons hledá editory

Logo Mozilly

Rádi byste nějakým způsobem pomohli projektu Mozilla a nevíte jak? Jednou z možností je stát se editorem serveru Mozilla Add-ons. Ten se již delší dobou potýká s návalem nových doplňků a aktualizací těch stávajících a uvítá pomocnou ruku. Pokud tedy vládnete alespoň trochu angličtině a máte trochu volného času, neváhejte se zapojit.

Firefox 3.1 a vylepšené vyhledávání v adresním řádku

Logo Firefoxu

Jednou ze zajímavých novinek Firefoxu 3.1, která se objevila v posledních vývojových verzích, je možnost omezení vyhledávání v adresním řádku. Pokud v něm ve Firefoxu 3 dáte něco vyhledat, vyhledává se jak v URL stránek, tak v jejich nadpisech či přiřazených štítkách. Celé prohledávání navíc probíhá jak v historii navštívených stránek, tak v záložkách. Ve Firefoxu 3.1 nově přibyla možnost napsat na začátek hledaného výrazu speciální znak, který omezí vyhledávání například pouze na záložky. Jejich popis je v následující tabulce:

Akce Speciální znak
Hledání v historii ^
Hledání v záložkách *
Hledání ve značkách +
Hledání pouze v nadpisech #
Hledání pouze v URL @

Důležitou poznámkou je, že mezi speciálním znakem a hledaným výrazem musí být mezera. Výraz "# firefox" tak najde všechny stránky, které v nadpisu obsahují slůvko "firefox".

Aktualizace na Firefox 3 pravděpodobně po verzi 3.0.2

Logo Firefoxu

Existujícím uživatelům Firefoxu 2 dosud nebyla nabídnuta automatická aktualizace na Firefox 3 a nedávno jsem tu shrnoval i důvody, proč tomu tak je. Aktuálně se zdá, že bude aktualizace nabídnuta někdy po vydání Firefoxu 3.0.2, i když přesné datum prozatím nebylo stanoveno. Samotné aktualizace se již delší dobu testuje, aby se odhalilo co nejvíce problémů dříve, než se dostane k uživatelům. Pokud nenastane nic mimořádného, dá se očekávat, že Firefox 3.0.2 vyjde někdy za 6-8 týdnů.

Firefox 3.0.1 a nekompatibilita s některými doplňky

Logo Firefoxu

V týdnu vyšel Firefox 3.0.1, který přinesl řadu oprav. Po aktualizaci se mohlo pár uživatelů setkat s tím, že se nějaké rozšíření stalo s touto verzí nekompatibilní. Příčina přitom není na straně Firefoxu, ale v samotných doplňcích. Ty totiž mají v instalačním skriptu uvedeno, pro jaké verze Firefoxu jsou dostupné. A zde je právě onen zádrhel. Zatímco doporučeným způsobem uvádění informace o kompatibilitě s Firefoxem 3 je "3.0.*", která značí kompatibilitu s Firefoxem 3 a všemi jeho následujícími aktualizacemi, někteří autoři použili pouhé "3.0". Tím se jejich doplněk stal kompatibilní pouze s finální verzí Firefoxu 3 a nikoliv následnými aktualizacemi. Dá se říci, že podobný problém se vyskytne vždy u první aktualizace každé nové verze Firefoxu. Řešením může být například vypnutí kontroly kompatibility nainstalovaných doplňků.

Flock 1.2.4 a Flock 2.0 Beta 2

Logo Flocku

V návaznosti na uvolnění Firefoxu 2.0.0.16 dnes tvůrci webového prohlížeče Flock uvolnili aktualizaci na verzi 1.2.4. Ta přináší obdobné opravy jako Firefox 2.0.0.16 a navíc opravuje několik chyb specifických pro Flock. Na stránkách Flocku je aktualizace k dispozici ke stažení a to i v slovenské verzi. Aby toho nebylo málo, uvolnili dnes tvůrci Flocku i druhou betaverzi Flocku 2.0. Ta je založena na Firefoxu 3.0.1 a zahrnuje více jak 175 oprav. Druhá betaverze je k dispozici ke stažení v anglické verzi.

Mozilla Foundation slaví 5 let

Logo Mozilly

Letošní rok je bohatý na výročí. Zatímco na začátku roku oslavil projekt Mozilla 10 let, tento týden slaví páté výročí nezisková nadace Mozilla Foundation. Ta před pěti lety převzala od společnosti Netscape projekt Mozilla a umožnila tak další existenci projektu, který dal světu produkty jako Firefox či Thunderbird. Po čase pak vznikla dceřinná organizace Mozilla Corporation, která dnes zajišťuje vývoj Firefoxu, a nově též Mozilla Messaging, která od Mozilla Corporation převzala další rozvoj Thunderbirdu. Projekt Mozilla dnes nezahrnuje pouze dva již uvedené produkty, ale je to vývojová platforma, na které jsou založeny další produkty jako SeaMonkey, Flock či třeba Sunbird.

Firefox 3.0.1 k dispozici

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation včera uvolnila Firefox 3.0.1. Jedná se o první pravidelnou aktualizaci Firefoxu 3, která obdobně jako Firefox 2.0.0.16 opravuje několik bezpečnostních chyb (o jednu více než Firefox 2.0.0.16) a navíc přináší i několik desítek oprav. Bližší informace naleznete v poznámkách k vydání. Aktualizace je jako vždy nabízena uživatelům Firefoxu 3 v rámci automatických aktualizací a lze si též stáhnout plné instalační balíčky.

Uvolněn Firefox 2.0.0.16 a SeaMonkey 1.1.11

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation včera večer uvolnila Firefox 2.0.0.16. Jedná se o nepravidelnou bezpečnostní aktualizaci Firefoxu 2, která opravuje dvě bezpečnostní chyby. Aktualizace je nabízena uživatelům Firefoxu 2 v rámci automatických aktualizací prohlížeče a lze si ji též stáhnout na stránkách Mozilla.com. Připomínám, že podpora Firefoxu 2 končí v prosinci letošního roku a uživatelům je doporučena aktualizace na Firefox 3. Automatická aktualizace z Firefoxu 2 na Firefox 3 bude uživatelům nabídnuta později. Co se týče aktualizace Firefoxu 3, tak ta by měla vyjít dnes pozdě večer a narozdíl od Firefoxu 2 se bude jednat o pravidelnou aktualizaci, která kromě bezpečnostních oprav přinese i klasické opravy chyb a vylepšení stability. Vedle aktualizace Firefoxu 2 byla včera uvolněna i aktualizace na SeaMonkey 1.1.11, která opravuje jednu bezpečnostní chybu. Detaily si můžete přečíst v poznámkách k vydání a SeaMonkey 1.1.11 si můžete stáhnout.

Firefox 3.1 a náhledy stránek při přepínání panelů

Logo Firefoxu

Pokud ve Firefoxu 3 stisknete klávesovou kombinaci CTRL+TAB, provede se přepnutí na následující panel a to bez jakéhokoliv vizuálního prvku. Novinkou Firefoxu 3.1, která se objeví v zítřejší vývojové verzi, je zobrazování náhledů stránek společně s jejich favicon kdykoliv použijete zmíněnou klávesovou zkratku. Jedná se vlastně o integraci kódu rozšíření Ctrl-Tab, které je dostupné i pro Firefox 3 a přepínání lze přirovnat k přepínání mezi aplikacemi ve Windows Vista, pokud máte zapnuté grafické prostředí Aero. Prozatím nejdou uvedené náhledy nijak vypnout, ale lze očekávat, že do finální verze bude k dispozici minimálně předvolba na konfigurační stránce about:config.

Ukázka náhledů stránek rychlého přepínání ve Firefoxu 3.

Jak ve Firefoxu 3 invertovat zoom kolečka myši

Logo Firefoxu

Firefox umožňuje jednoduchým rolováním kolečkem myši zvětšovat či zmenšovat obsah webové stránky. Jediné, co je třeba, je při rolování přidržet klávesu CTRL. Ve výchozím nastavení se při rolování dopředu stránka zvětšuje, při rolování dozadu zmenšuje. Řada lidí se pak ptá, jak toto chování obrátit. Pokud tedy chcete, aby se stránka při rolování dopředu zmenšovala a při rolování dozadu zvětšovala, přejděte na konfigurační stránku about:config a nastavte předvolbu mousewheel.withcontrolkey.numlines na hodnotu -1.

Firefox 3.1 bude podporovat Selectors API

Logo Firefoxu

Jednou z novinek, se kterými přijde Firefox 3.1, je podpora Selectors API. Jedná se o způsob, jakým lze z DOMu získávat elementy na základě syntaxe CSS selektorů. Bližejí se o nich před rokem rozepisoval Martin Hassman a aktuálně o nich píše John Resig, autor JavaScriptové knihovny jQuery. Ten z velké části pracuje na kolekci testovacích případů pro specifikaci (aktuálně 4146 testů) a mimo jiné informuje o tom, jak jsou na tom prohlížeče s implementací této specifikace. Experimentální verze Firefoxu 3.1 aktuálně podporuje specifikaci z 73,8%, Safari 3.1 pak z 49,3% a vývojová verze Opery z 76,7%. Aktuální stav implementace podpory ve Firefoxu 3.1 můžete sledovat u příslušného záznamu v Bugzille.

Jak na krátká URL ve Firefoxu 3

Logo Firefoxu

Jednou ze služeb, které často používám, je zkracování webových adres. Služby jako TinyURL umožňují rychle zkrátit dlouhé URL do krátké podoby, kterou pak lze snadno poslat beze strachu, že se cestou adresa tzv. zmrší. S krátkou adresou se ostatně snadněji pracuje. Pro Firefox 2 existoval doplněk TinyUrl Creator, který umožňoval zkracovat URL přímo skrze tlačítko v prohlížeči. Ten v současné době není pro Firefox 3 dostupný (ač by po vypnutí kompatibility doplňků nejspíš fungoval), takže jsem hledal náhradu. Nakonec jsem našel doplněk (XPI) pro obdobnou českou službu Jdem.cz, takže mám zas do další verze Firefoxu vystaráno :).

Jak do Informací o stránce Firefoxu 3 vrátit formuláře a odkazy

Logo Firefoxu

Jednou z novinek Firefoxu 3 je nový dialog Informací o stránce, který přináší pár zajímavých funkcí, jako snadnější nastavení Firefoxu dle stránky, přehled RSS zdrojů či lepší informace o zabezpečení stránky. Někteří uživatelé si ale všimli, že došlo k odstranění přehledu odkazů a formulářů umístěných na stránce. Pro ty z vás, kterým uvedené sekce chybí, přináší server Mozilla Links tip na rozšíření Links and Forms, které uvedené sekce do dialogu Informace o stránce znovu přidá. Doplněk je na serveru Mozilla Add-ons označen jako experimentální, takže pro jeho instalaci se budete muset nejprve zaregistrovat.

Přehled rozšíření pro Firebug

Logo Firefoxu

Firebug je dnes prakticky nejpopulárnější rozšíření pro webové vývojáře, které si můžete do Firefoxu nainstalovat. Hezkou vlastností je, že je Firebug pěkně rozšiřitelný, takže ač se jedná o rozšíření, můžete si jeho funkčnost rozšířit instalací dalších rozšíření. Jejich hezký přehled s popisem funkčnosti sepsal Jan Odvarko, jeden z vývojářů Firebugu a bývalý vývojář AllPeers. Na stejném webu naleznete i několikadílný návod na tvorbu vlastních rozšíření pro Firebug.

Spicebird je lokalizován do češtiny

Logo Mozilly

Spicebird, který je založen na Thunderbirdu, a který rozšiřuje jeho možnosti o správu času, instant messaging atd., je už nějaký čas dostupný v češtině na úrovni vývojových verzí Spicebirdu 0.7. Zájemci o testování si jej mohou stáhnout na ftp.spicebird.org, kde jsou prozatím k dispozici pouze lokalizované verze pro Linux. Zájemci o testování pod Windows si mohou stáhnout poslední anglickou verzi a lokalizovat si ji pomocí samostatného xpi balíčku. Podotýkám, že se jedná o vývojovou verzi, která není určena pro koncové uživatele. Nalezené chyby v překladu můžete hlásit do Bugzilly a o Spicebirdu si též můžete přečíst článek na serveru Root.cz, který jsem zkraje roku napsal.

Jak ve Firefoxu 3 vypnout vizuální efekt při drag & drop

Logo Firefoxu

Jednou z novinek Firefoxu 3 je vizuální drag & drop. Jednoduše označíte odstavec textu na stránce či uchytíte obrázek a při tažení myší vidíte vizuální efekt. Efekt, který vidíte (či nevidíte) v závislosti na nastavení efektů ve Windows, nemusí každému vyhovovat. Pokud patříte mezi tyto uživatele, můžete si ho snadno vypnout. Na konfigurační stránce about:config vyhledejte předvolbu nglayout.enable_drag_images a změňte její hodnotu na false.

Ukázka vizuálního efektu při tažení

Proč se uživatelům Firefoxu 2 nenabízí Firefox 3

Logo Firefoxu

V souvislosti s uvolněním Firefoxu 3 se uživatelé Firefoxu 2 často ptají, proč jim prohlížeč nenabídl přechod na novou verzi. Když totiž vyjde nová aktualizace Firefoxu 2, automaticky se nabízí v rámi automatických aktualizací prohlížeče. Odpověď je jednoduchá. U nabídnutí přechodu z Firefoxu 2 na 3 je stejná situace, jako u přechodu z Firefoxu 1.5 na 2. Zde byla aktualizace nabídnuta až s odstupem po uvolnění finální verze. Prvním důvodem je rozložení zátěže serverů, které při vydání Firefoxu 3 nestíhaly. Druhým pak sbírání ohlasů z uvolnění a případně odstranění některých chyb dříve, než dojde k nabídnutí skrze automatické aktualizace. Nabídnutí Firefoxu 3 uživatelům Firefoxu 2 lze očekávat nejdříve za pár týdnů. Přesné datum prozatím nebylo stanoveno a jako minule budou mít uživatelé možnost zůstat u Firefoxu 2, který bude podporován do prosince letošního roku.

Jak ve Firefoxu smazat položku v historii formuláře

Logo Firefoxu

Firefox si pamatuje, podobně jako například Internet Explorer, v minulosti zadané výrazy u formulářových polí. Pokud například u vyhledávače Google vyhledáváte přes webové rozhraní, nabízí se vám u formulářového pole pro zadaný vyhledávaného výrazu historie již jednou zadaných výrazů. Výrazy se doplňují v závislosti na tom, jaký výraz jste již napsali. Občas se vám ale může stát, že do formuláře zadáte slovo s překlepem a to se vám opakovaně nabízí, ač byste se jej rád zbavili. V tomto případě je pomoc snadná. Pomocí kláves Dolů a Nahoru přejděte na nechtěnou položku a stiskněte klávesovou zkratku Shift+Del. Obdobně funguje mazání i u zadaných výrazů do vyhledávacího pole přímo v prohlížeči.

Ukázka historie webového formuláře

Jak ve Firefoxu 3 podbarvit adresní řádek na zabezpečených webech

Logo Firefoxu

Jednou z vlastností Firefoxu 2 bylo, že při návštěvě zabezpečeného webu podbarvil adresní řádek do světle žluta. Firefox 3 se již podobným způsobem nechová a návštěvu zabezpečené stránky indikuje pouze zabarvením prostoru s favicon po levé straně adresního řádku. Pokud chcete vrátit podbarvení celého adresního řádku zpět, vložte do konfiguračního souboru userChrome.css následující řádky:

#urlbar[level] .autocomplete-textbox-container > * {
  background-color: #FFFFB7 !important;
}

Guinessův rekord v počtu stažení Firefoxu 3 oficiálně

U příležitosti vydání Firefoxu 3 proběhla akce Download Day, jejímž cílem byl zápis do Guinnessovy knihy rekordů za největší počet stažení software za 24 hodin. Akce se přes značné vytížení serverů povedla a za 24 hodin byl Firefox stažen ve více jak 8 miliónech kusech. Tento pokus je od dnešního dne oficiálně součásti Guinessovy knihy rekordů.

Download Day certifikát

Firefox dle Net Applications překonal 19% podílu na trhu

Logo Firefoxu

Společnost Net Applications uveřejnila statistiky podílů jednotlivých webových prohlížečů na trhu. Z nich vyplývá, že si Firefox oproti minulému měsíci polepšil o 0,7% a jeho podíl nyní překročil 19%. Nutno podotknout, že uvedené statistiky více vystihují podíly v USA než v Evropě, kde je zastoupení Firefoxu větší. Co se týče nástupu Firefoxu 3, tak ten nejlépe charakterizuje samostatný graf. Dle něj Firefox 3 pomalu dosahuje 5% podílu na trhu. Bude zajímavé sledovat, nakolik se jeho uživatelé rekrutují z řad uživatelů Firefoxu 2 či uživatelů ostatních webových prohlížečů.

SeaMonkey 1.1.10 k dispozici

Logo SeaMonkey

V návaznosti na uvolnění Firefoxu 2.0.0.15 dnes došlo k vydání SeaMonkey 1.1.10. Jedná se o pravidelnou aktualizaci SeaMonkey 1.1, která přináší několik desítek oprav včetně těch bezpečnostních. Bližší informace jsou dosutpné v poznámkách k vydání a SeaMonkey 1.1.10 si můžete stáhnout včetně české verze. Tento týden se též uskutečnila první IRC schůzka vývojářů a zápisky z ní jsou k dispozici. Vyplývá z nich například, že vydání alfa verze SeaMonkey 2 prozatím není jasné, a že před jejím vydáním zbývá vyřešit například funkčnost Správce stahování a Správce hesel či dokončit migraci předvoleb programu. SeaMonkey 2 by měl být, podobně jako Thunderbird 3, založen na jádře Gecko 1.9.1, která se stane základem připravovaného Firefoxu 3.1.

Firefox 2.0.0.15 k dispozici

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation včera večer uvolnila Firefox 2.0.0.15. Jedná se o pravidelnou aktualizaci Firefoxu 2, jehož podpora končí v polovině prosince letošního roku. Firefox 2.0.0.15 opravuje řadu chyb včetně několika bezpečnostních. Aktualizace je tudíž všem uživatelům doporučena. Bližší informace jsou dostupné v poznámkách k vydání a jako vždy si jej můžete stáhnout z webu Mozilla.com. Stávajícím uživatelům bude Firefox 2.0.0.15 nabídnut v rámci automatických aktualizací programu. Další aktualizací bude Firefox 2.0.0.16, který je plánován na 15. července. Aktualizace na Firefox 3.0.1 pak bude dostupná 25. července.

Firefox nejlepší ve studii aktuálnosti instalací webových prohlížečů

Logo Firefoxu

Společnosti Google, IBM a Communication Systems Group publikovali studii (PDF, 11 stran) o bezpečnosti instalací webových prohlížečů uživatelů. Na základě statistik přistupujících webových prohlížečů k vyhledávači Google bylo dle user agentů zjišťováno, zda používají aktuální verzi webového prohlížeče. Sbírání statistických dat probíhalo mezi lednem 2007 a červnem 2008 a přineslo zajímavá čísla. Z nich vyplývá, že 83% přistupujících uživatelů Firefoxu používalo verzi s poslední dostupnou bezpečnostní aktualizací. U uživatelů Safari to bylo 65% uživatelů, u Opery 56% a u Internet Exploreru 48% (detailnější informace o použité metrice naleznete přímo ve studii). Dobrá čísla u Firefoxu jsou dle autorů studie dána dobrým systémem pro automatické aktualizace, který Firefox obsahuje, a který zbavuje uživatele nutnosti vyhledávat, stahovat a instalovat aktualizace.

Graf s bezpečností instalací prohlížečů

Logo pro vývojové verze Fennecu

Vývoj Firefoxu pro mobilní zařízení, který je vyvíjen pod kódovým označením Fennec, dosáhl nedávno 4 milníku. Pro jeho další vývojové verze bylo vytvořeno logo, které vychází z loga vývojové verze Firefoxu a osobně mi přijde jako zdařilé. Důležitá poznámka: toto logo je určeno pro vývojové verze Fennecu a nejedná se o logo pro finální verzi Firefoxu pro mobilní zařízení.

Logo pro vývojové verze Fennecu

Mozilla Labs Weave 0.2

Logo rozšíření

Mozilla Labs dnes uvolnil Weave 0.2. Weave je snaha o vytvoření platformy, která umožní snadnou integraci webových služeb s webovým prohlížečem. Tak nějak je projekt charakterizován na webových stránkách Mozilla Labs. Pro koncového uživatele je Weave zajímavým doplňkem pro synchronizaci uživatelských dat jako jsou záložky, historie či hesla s webovou službou provozovanou serverem Mozilla Labs. Verze 0.2 umožňuje synchronizaci záložek, historie, cookies, uložených hesel, historie webových formulářů a naposledy otevřených panelů. Pokud hledáte náhradu za již nepodporovaný Google Browser Sync, mohlo by být toto rozšíření zprávě pro vás. Je dobré podotknout, že rozšíření je experimentální a nemusí tak vždy fungovat korektně. Bližší informace o rozšíření naleznete v poznámkách k vydání a rozšíření si můžete volně stáhnout.