Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Připravované aktualizace Firefoxu a Thunderbirdu

Logo Firefoxu

Vydání Firefoxu 3 pomalu odeznívá, počet stažení utěšeně roste (nyní téměř 27 miliónů) a pomalu se na nás chystá několik aktualizací stávajících verzí. Tento týden (zítra či pozítří) bude uvolněn Firefox 2.0.0.15. U něj se bude jednat o pravidelnou aktualizaci, kterou Mozilla Corporation vydává přibližně každé dva měsíce. Hned na 15. července je pak plánován Firefox 2.0.0.16.

U tohoto vydání se nejedná o pravidelnou aktualizaci, takže se dá očekávat, že tato verze bude opravovat nějakou bezpečnostní chybu. Aby toho na červenec nebylo málo, tak na 25. července je naplánován Firefox 3.0.1. Zde se bude ale jednat o plánovanou aktualizaci. Co se týče Thunderbirdu, tak u něj je situace taková, že verze 2.0.0.15 bude přeskočena a uživatelé se dočkají aktualizace na verzi 2.0.0.16, která vyjde někdy po Firefoxu 2.0.0.16.

Firefox 3 a víceřádková lišta záložek

Logo Firefoxu

Loni jsem zde psal o způsobu, jak si vytvořit víceřádkovou lištu záložek ve Firefoxu 2. Kdo jste jej zkoušeli aplikovat na Firefox 3, tak jste patrně zjistili, že nefunguje. Pokud chcete mít víceřádkovou lištu záložek i ve Firefoxu 3, doplňte si následující kód do konfiguračního souboru userChrome.css.

#personal-bookmarks{
  display:block !important;
  min-height: 0px !important;
  max-height: 500px !important;
  height: auto !important;
  overflow-y:visible !important;
}
#bookmarksBarContent{
  display:block !important;
  min-height: 0px !important;
  max-height: 500px !important;
  height: auto !important;
  overflow-y:auto !important;
}
.places-toolbar-items{
  display:block !important;
  height: auto !important;
}
#bookmarksBarContent toolbarseparator{
  display:inline !important;
}
#bookmarksBarContent .bookmark-item{
  visibility: visible !important;
}
.chevron{
  display:none !important;
}
.toolbar-drop-indicator-bar,
.toolbar-drop-indicator{
  margin-bottom:0px !important;
}
.toolbar-drop-indicator{
  background-position:0% 0% !important;
}
#bookmarksBarContent > vbox {
  display:-moz-stack !important;
}

Stahování Firefoxu 3 dle lokalizací

Logo Firefoxu

Již několikrát jsem tu hovořil o vzrůstajícím podílu lokalizovaných verzí Firefoxu vůči anglické verzi. Není to tak dávno, kdy měla anglická verze převahu, ale postupně se role obrací a lokalizované verze nabírají na významu. První detailnější čísla o stahování Firefoxu 3 to ostatně dokazují. Přibližně 73% všech stažení pochází odjinud než z USA a celých 55% pokrývají jednotlivé lokalizace. Rozdíl v procentech je dán tím, že někteří uživatelé mimo USA dávají přednost anglické verzi, případně pro ně není lokalizovaná verze Firefoxu dostupná. V seznamu lokalizací vede němčina (17,1%), kterou následují britská angličtina (11,4%), španělština (10,6%) a japonština (8,5%). Do grafu se vešla i čeština, jejíž podíl činí přibližně 1,2%.

Uvolněn Fennec 0.4 (mobilní Firefox)

Logo Firefoxu

Koncem minulého týdne došlo k uvolnění Fennecu 0.4, čtvrtého milníku ve vývoji Firefoxu pro mobilní zařízení. Přehled novinek je uveden v poznámkách k vydání a obsahuje hlavně změny na pozadí. V této verzi tak nenaleznete koncept nového uživatelského rozhraní ani žádnou jinou viditelnou změnu. Fennec 0.4 je dostupný pro Nokie n800/n810 a k instalaci je dostupný návod. Verze pro mobilní zařízení s Windows Mobile prozatím není dostupná. Fennec 0.4 je čtvrtý vývojový milník, který by měl následovat pátý milník plánovaný na 11. července a šestý, který je předběžně plánován na 1. srpna. První regulerní alfa verze bysme se měli dočkat 29. srpna letošního roku. Zájemci mohou sledovat stránku s aktuálním stavem či si přihlásit k odběru nový e-mailový magazín about:mobile.

JasnaPaka Blog pro mobily

Blogovací systém Bloguje.cz, na kterém běží i tento blog, nově podporuje mobilní verze blogů. Pokud tedy přístupujete na tento blog z mobilu či jiného mobilního zařízení s malým rozlišením, doporučuji využívat adresu jasnapaka.bloguj.mobi.

qrcode

20 000 000 stažení Firefoxu 3 za týden

Od vydání Firefoxu 3 uplynul již týden a webové počítadlo počtu stažení stále běží. Zatímco za první den byl Firefox stažen 8,3 miliónkrát, po týdnu se toto číslo vyšplhalo na 20 miliónů. Aktuální číslo je již přes 21 miliónů.

Ukázka webového počítadla počtu stažení Firefoxu 3

České doplňky pro Firefox 3

Logo Firefoxu

Ač se to nezdá, i u nás se vyvíjí několik zajímavých doplňků pro Firefox. Nejnovějším přírůstkem je rozšíření pro SEO od společnosti H1.cz, které do prohlížeče přidává ukazatel S-Ranku Seznamu, snadné zjištění aktuální návštěvnosti stránky v Toplistu, počtu zaindexovaných stránek v Seznamu a Google či například zjištění počtu zpětných odkazů pomocí vyhledávače Yahoo. Určitě šikovný nástroj a jsem rád, že vznikl.

Petr Šimek ze společnosti FOXINUS solutions s.r.o. pro změnu vyvíjí rozšíření Nagios Checker, které slouží k zobrazování událostí monitorovacího systému Nagios přímo ve Firefoxu. Zajímavé je rozšíření Tv program, které do Firefoxu přidává možnost zobrazovat televizní program českých a slovenských televizních stanic. Toto rozšíření je ale třeba zařadit spíše na Slovensko. Vedle těchto rozšíření je tu samozřejmě i Seznam Lištička, jejíž autoři oznámili plán nové verze lišty, která by mimo jiné měla podporovat i Firefox 3. Zde bohužel autoři zaspali a v současné době, kdy je Firefox 3 dostupný, není ke stažení žádná verze této lišty pro tuto verzi Firefoxu.

Jak ve Firefoxu 3 vypnout zvětšování stránky pro každou stránku zvlášť

Logo Firefoxu

Jednou z novinek Firefoxu 3 je plné zvětšování stránek, které je nastaveno jako výchozí. Mimo tohoto způsobu zvětšování je k dispozici i původní podoba, kdy se zvětšuje pouze text na stránce a nikoliv obrázky či rozvržení stránky. Oba způsoby si ve výchozím nastavení pamatují nastavení velikosti pro každou stránku zvlášť. To znamená, že pokud si například zde v blogu zvětšíte písmo, zvětší se pouze pro tuto stránku a nikoliv pro stránku, kam následně přejdete. Pokud vám tento způsob nevyhovuje a rádi byste, aby se zvětšování vztahovalo na všechny stránky do odvolání, přepněte si na konfigurační stránce about:config předvolbu browser.zoom.siteSpecific na hodnotu false.

Kam se ve Firefoxu 3 poděl DOM Inspektor

Logo Firefoxu

Řada z vás pravděpodobně zaregistrovala, že součástí Firefoxu 3 již není DOM Inspektor. DOM Inspektor je nástroj, který slouží pro procházení struktury dokumentu a je oblíben zejména mezi vývojáři. Ti ale tvoří z celkového počtu uživatelů Firefoxu jen malou část, takže bylo v průběhu vývoje Firefoxu rozhoduto o jeho odstranění z instalačního balíčku. DOM Inspektor je ale samozřejmě i nadále k dispozici a to jako doplněk na serveru Mozilla Add-ons, odkud si ho můžete volně stáhnout a nainstalovat. Jeho vývoj je nyní nezávislý na vývoji Firefoxu, takže se novějších verzí můžeme dočkat častěji.

Mac, na kterém bylo vytvořeno logo Firefoxu, je na prodej

Logo Firefoxu

Pravděpodobně jste se už někdy dočetli o aukcích, kde se prodávají různé předměty, které mají nějakou tu spojitost se známou osobností. Cena předmětů vcelku normální hodnoty pak rázem stoupá až neuvěřitelně. Že jste si také někdy chtěli koupit něco s nádechem čehosi slavného? Nyní máte příležitost. John Hicks, designer loga Firefoxu, prodává svůj starý Mac, na kterém toto logo vytvářel. Jedná se o Mac s procesorem G5, 1,5 GB paměti a 150 GB diskem. Vyvolávací cena je 250 liber a součástí koupě je i 17' monitor. Nějací zájemci?

Jak na konfiguraci adresního řádku Firefoxu 3

Logo Firefoxu

Jednou z hlavních novinek Firefoxu 3 je nový adresní řádek. Ten umí nově vyhledávat i podle jiných kritérií než je začátek URL adres, takže snadno vyhledáte dříve navštívenou stránku například podle jejího nadpisu. Na nový adresní řádek se váže i několik zajímavých možností konfigurace. Začnu tak trochu netypicky radou, co dělat, pokud vám nový adresní řádek nevyhovuje. Jednoduše si nainstalujte rozšíření Oldbar, které vrátí vzhled adresního řádu do stylu Firefoxu 2.

Pokud se vám nový adresní řádek líbí a rádi byste si jej jen trochu upravili, je tu pro vás sada konfiguračních předvoleb. Jestliže například chcete, aby vám adresní řádek nenabízel stránky, které máte uloženy v záložkách, nastavte na konfigurační stránce about:config předvolbu browser.urlbar.matchOnlyTyped na hodnotu true. Další možnost konfigurace se týká počtu položek historie/záložek, které se v adresním řádku nabídnou, když začnete do adresního řádku psát. K určení maximálního počtu položek slouží předvolba browser.urlbar.maxRichResults. Výchozí hodnota je 12, ale vy si pochopitelně můžete nastavit číslo, které vyhovuje právě vám. Možností konfigurace je samozřejmě více a některé další pěkně shrnuje článek na serveru Mozilla Links.

Česká příručka k Firefoxu 3

Logo Firefoxu

Pavel Chovančík ze společnosti FOXINUS solutions s.r.o. ve svém blogu zveřejnil českou příručku k Firefoxu 3. Příručka je k dispozici ve formátu PDF a je volně ke stažení. Navazuje přitom na obdobnou příručku k Firefoxu 2 a i protentokrát jsou v ní obsaženy tipy z tohoto blogu. Pavlu Chovančíkovi a společnosti FOXINUS solutions s.r.o. patří za jejich práci velký dík.

Vzhled Firefoxu 2 do Firefoxu 3 a nejen to

Logo Firefoxu

Pokud patříte mezi čerstvé uživatele Firefoxu 3 a rádi byste měli vzhled Firefoxu 3 ve stylu Firefoxu 2, je zde snadná pomoc. Nainstalujte si ze serveru Mozilla Add-ons vzhled Firefox 2 theme for Firefox 3 a je to. Jak jistě víte, Firefox 3 obsahuje rozdílný vzhled na jednotlivých platformách, takže je rozdílný například i v závislosti na tom, zda provozujete Windows XP či Windows Vista. Může se však stát, že ač provozujete Windows Vista, měli byste raději vzhled Firefoxu 3 pro Windows XP a naopak. I zde je snadná pomoc a stačí nainstalovat motiv vzhledu Vista on XP (resp. XP on Vista). Tyto motivy by měly být funkční i na ostatních operačních systémech.

Nahlášena bezpečnostní chyba ve Firefoxu 2/3

Logo Firefoxu

Krátce po vydání Firefoxu 3 byla dle Mozilla Security blogu nahlášena bezpečnostní chyba, která postihuje Firefox 2 a 3. Chybu nahlásili TippingPoint Zero Day Initiative a jak sami uvádí, nebudou zveřejňovat detaily o chybě do té doby, dokud Mozilla chybu neopraví. Jediné, co je o chybě známo, je to, že dle TippingPoint je závažná a umoňuje na uživatelově PC provést záškodný kód. Dále se uvádí, že pro jeho provedení je potřeba návštěva záškodné stránky či klepnutí na (nějaký) odkaz.

Firefox 3 byl za 24 hodin stažen 8,3 miliónkrát

Logo Firefoxu

Večer uplynulo 24 hodin od vydání Firefoxu 3, takže je možné začít bilancovat, jak akce Firefox Download Day vlastně dopadla. Firefox 3 byl za celý den stažen 8,3 miliónkrát, způsobil značné zatížení serverů Mozilly a celá akce se setkala s velkým mediálním ohlasem, což byl podle mě hlavní cíl této akce. Z České republiky bylo zaregistrováno za prvních 24 hodin přibližně 62 000 stažení, na Slovensku jich bylo 22 000. Nezbývá než poděkovat všem, kteří se akce zúčastnili. Pokud si chcete tuto akci zvěčnit, můžete si vytisknout certifikát/diplom.

Firefox 3 Portable

Logo Firefoxu

Necelý den po uvolnění Firefoxu 3 tu máme přenosnou verzi Firefoxu (Portable) v třetí verzi. Pokud patříte mezi příznivce této verze, tak neváhejte a stahujte. Firefox 3 Portable je dostupný v anglické verzi, ale můžete si jej snadno počeštit.

4 a půl miliónů stažení Firefoxu 3 za 12 hodin

Logo Firefoxu

Firefox 3 si hned od začátku získává větší popularitu, než se čekalo. Včera v 19:00, kdy byl Firefox 3 vydán a začal Firefox Download Day, došlo k přetížení serverů s weby Mozilla.com a Mozilla-Europe.org, které byly po krátký čas nedostupné. To se projevilo i v horší odezvě ostatních serverů jako například Mozilla Add-ons. Firefox Download Day je již za svou půlkou a čísla jsou zajímavá. Za prvních 12 hodin byl Firefox stažen 4 a půl miliónkrát. Pokud porovnám online zveřejňovaný stav, kde je zobrazován i počet stažení za minutu, tak k útlumu nedochází a naopak roste zájem. Pro porovnání, když vyšel Firefox 1.0, byl stažen za první den více jak miliónkrát.

Vývojáři Internet Exploreru poslali dort vývojářům Firefoxu 3

Že o zajímavé situace u příležitosti vydání Firefoxu není nouze se včera přesvědčili lidé z Mozilla Corporation. Podobně jako u příležitosti vydání Firefoxu 2 jim totiž dorazil dort od vývojářů Internet Exploreru s blahopřáním.

Ukázka dortu od vývojářů Internet Exploreru

Weby Mozilla.com a Mozilla-Europe.org v novém

Logo Firefoxu

U příležitosti vydání Firefoxu 3 dostaly nový háv weby Mozilla.com a Mozilla Europe, který je dostupný i v české verzi. Uživatelé na nich jako vždy naleznou základní informace o Firefoxu a Thunderbirdu. Pokud porovnám starý a nový vzhled, ten nový se mi líbí více. Mimochodem, na webu nyní můžete nově shlédnout propagační video k Firefoxu 3. Video je v angličtině, ale je opatřeno českými titulky.

Ukázka nového vzhledu webu Mozilla Europe

Firefox 3 je tu!

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation dnes oficiálně uvolnila Firefox 3. Jedná se o verzi, která byla vyvíjena téměř tři roky a přináší více jak 15 000 vylepšení. Mezi hlavní novinky patří vylepšení výkonu, nativní vzhled aplikace dle provozovaného operačního systému, nový chytrý adresní řádek, plné zvětšování stránek, vylepšený Správce doplňků či nový Správce stahování, který umí navazovat nedotažené soubory. Firefox 3 přináší též řadu novinek v oblasti bezpečnosti jako ochranu proti malware, integraci s antiviry, podporu pro EV certifikáty (Extended Validation Certificate) či striktnější přístup k nekorektním SSL certifikátům. Vývojáři se mohou těšit na podporu pro chod webových aplikací v offline režimu, novinky JavaScriptu 1.8 či podporu grafického formátu APNG. Detailní přehled novinek si můžete přečíst v článcích na serveru Root.cz (první, druhý) či v poznámkách k vydání.

Vydání Firefoxu 3 doprovází Firefox Download Day, jehož snahou je vytvořit Guinessův rekord v největším počtu stažení software za 24 hodin. Akce začala dnes v 19:00 a bude pokračovat do zítřejšího večera. Průbězný stav si můžete sledovat na přehledové stránce. Firefox 3 si můžete volně stáhnout a vyzkoušet. Jako vždy je k dispozici pro operační systémy Windows, Linux a Mac OS X. Nechybí ani česká a slovenská verze. V současné době je Firefox 3 dostupný pouze skrze stažení na webu. Formou automatických aktualizací prohlížeče bude uživatelům nabídnut později.

Plakát k vydání Firefoxu 3

Vyšel Flock 2.0 Beta

Logo Flocku

S blížícím se vydáním Firefoxu 3.0 o sobě dali vědět i vývojáři Flocku, kteří uvolnili betaverzi Flocku 2.0. Ta je, jak jinak, založena na Firefoxu 3.0 a přináší tak všechny novinky, s kterými přichází Firefox 3.0. Ze stránek o betaverzi není patrné, že by tato verze navíc přinášela nějaké novinky, ale už samotný fakt, že je nová verze založena na Firefoxu 3.0, přináší uživatelům Flocku řadu novinek. Betaverze Flocku 2.0 je jako vždy dostupná v anglické verzi pro Windows, Linux a Mac OS X a můžete si ji stáhnout z domovské stránky.

Firefox Download Day začne v úterý v 19:00

Logo Firefoxu

Akce Firefox Download Day, jejíž cílem je zapsat Firefox do Guinnessovy knihy rekordů jako největší počet stažení software za 24 hodin, bude zahájena toto úterý v 19:00. Ve stejný čas by měl být oficiálně uvolněn Firefox 3.0, který bude patrně již několik hodin předtím k dispozici na ftp.mozilla.org. U příležitosti uvolnění Firefoxu 3.0 bude na Mozilla Air vysíláno několik živých rozhovorů s vývojáři Firefoxu 3.0.

Thunderbird 3.0 a odpověď na označený text

Logo Thunderbirdu

V posledních vývojových verzích Thunderbirdu 3.0 přibyla možnost zahrnutí pouze označeného textu do odpovědi. Pokud jste dosud chtěli do odpovědi zahrnout pouze část z původního e-mailu, museli jste před psaním odpovědi odmazat nadbytečný text. Nyní je možnost označit v přijatém e-mailu např. konkrétní odstavec a po klepnutí na tlačítko Odpovědět bude do odpovědi zahrnut pouze tento odstavec bez zbytku původní zprávy.

Google Browser Sync nebude dostupný pro Firefox 3.0

Logo Firefoxu

Populární doplněk Google Browser Sync od společnosti Google, který umožňuje synchronizaci záložek, historie apod. mezi instalacemi Firefoxu, nebude dle slov autorů dostupný pro Firefox 3.0. Důvodem je přesun vývojářů na jiné projekty v rámci společnosti Google. Autoři doporučují přejít na Mozilla Weave, začít používat Google Toolbar, který umožňuje synchronizaci záložek či na podobnou funkci použít doplněk Foxmarks Bookmark Synchronizer.

Uveřejněn koncept uživatelského rozhraní mobilní verze Firefoxu

Logo Firefoxu

Aza Raskin z Mozilla Corporation v týdnu uveřejnil koncept uživatelského rozhraní připravované mobilní verze Firefoxu, který je vyvíjena pod označením Fennec. Jak sám autor uvádí, jedná se o návrh uživatelského rozhraní, které se může před finální verzí podstatně změnit či nemusí být vůbec použito. V návrhu se autor snaží řešit problematiku malé zobrazovací plochy, která je u mobilních zařízení běžná a je v něm obsaženo i několik nápadů z verze Safari pro iPhone. Níže se můžete podívat na video prezentující návrh.

Kódové označení Firefoxu 3.1 je Shiretoko

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation, podobně jako jiné softwarové společnosti, dává novým verzím svých produktů kódová označení. U Firefoxu jsou jména volena podle jmen parků, takže například kódové označení Firefoxu 3.0, Gran Paradiso, označuje nejstarší italský národní park. Další plánovanou verzi Firefoxu je 3.1, která ponese kódové označení Shiretoko (česky: Širetoko), což je pro změnu národní park v Japonsku.

Aktualizace Mozilla Add-ons

Logo Mozilla Add-ons

Server Mozilla Add-ons včera prošel další drobnou aktualizací, v rámci níž se na webu objevilo několik novinek. Jednou z nejvíce viditelných je návrat rozšířeného vyhledávání, takže vyhledávání nyní můžete omezit dle aplikace, její verze, kategorii doplňku či podporované platformy. Druhou hlavní novinkou je nový prohlížeč motivů vzhledu, kde si pomocí přehledného zobrazení náhledů jednotlivých motivů snadno vyberete ten pravý. Poslední hlavní novinkou, které si všimnou hlavně vývojáři, jsou přepracované stránky pro vývojáře doplňků.

Novinky Firefoxu 3.0 v CSS

Logo Firefoxu

David Baron, hlavní vývojář renderovacího jádra Gecko, které ve Firefoxu slouží nejen na vykreslování webových stránek, sepsal příspěvek o hlavních novinkách v CSS, s kterými se vývojáři mohou setkat ve Firefoxu 3.0. Hlavní novinky jsou v tomto článku detailně rozepsány. Pokud dáváte přednost stručnějšímu pojetí, můžete se podívat na přehledový seznam na webu Mozilla Developer Center. Více novinek v oblasti CSS lze očekávat v připravovaném Firefoxu 3.1, kde jsou na úrovni vývojových verzí nově podporovány selektory z CSS 3, díky kterým Firefox projde selektorovým testem serveru CSS3.info či testem selektorů CSS 3, který vytvořil Daniel Glazman. V posledních vývojových verzích se pak můžete setkat s podporou stínování textu pomocí vlastnosti text-shadow z CSS 2/3.

Uvolněn Songbird 0.6

Logo Songbirdu

Po několika posledních příspěvcích týkajících se připravovaného Firefoxu 3.0 lehce odbočíme, protože i jinde jsou zajímavé novinky. Tak například Pioneers of the Inevitable včera po čtyřech RC verzích uvolnili Songbird 0.6. Nová verze tohoto multimediálního přehrávače postaveného na Mozille přináší vylepšený výkon, nový editor metadat multimediálních souborů či vylepšení podpory pro iPod. Novou verzi můžete stahovat z domovské stránky, která dle mého názoru prošlá menšími úpravami.

Firefox 3.0 již používá přes 2 milióny uživatelů

Logo Firefoxu

Firefox 3.0 ještě nevyšel a již se těší značné popularitě mezi uživateli. Mike Schroepfer z Mozilla Corporation uveřejnil zajímavý graf ukazující nárůst uživatelů Firefoxu 3.0 v průběhu jeho vývoje. Zatímco na začátku roku 2007 jej každý den používalo přibližně 25 tisíc uživatelů, po uvolnění Firefoxu 3.0 RC2 toto číslo narostlo na více jak dva milióny aktivních uživatelů. Po příchodu finální verze počet pochopitelně značně naroste a dá se očekávat, že nejvíce uživatelů přejde na verzi 3.0 po nabídnutí této verze skrze automatické aktualizace. To se patrně stane až s určitým časovým odstupem od uvolnění finální verze.

Přehled hlavních novinek Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

V posledních dnech můžete na Internetu nalézt celou řadu článků představujících hlavní novinky připravovaného Firefoxu 3.0. Jeden z posledních sepsala Deb Richardson z Mozilla Corporation, která ve svém příspěvku ukázala na mnoha obrázcích s vysvětlením hlavní novinky. Nedávno pár novinek představil Mike Beltzner ve svém screencastu, a pokud dáváte přednost češtině, můžete si přečíst dvoudílný přehled novinek, které jsem sepsal pro server Root.cz (první část, druhá část).

Pokrytí lokalizací Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

Vydání Firefoxu 3.0 se blíží a při té příležitosti sepsal Gervase Markham přehled pokrytí lokalizací Firefoxu 3.0. Zatímco Firefox 2.0 byl vydán ve 44 lokalizacích, Firefox 3.0 bude oficiálně distribuován ve 45 lokalizacích, které pokrývají 88,1% populace dle CIA World Factbook. Uvedené statistiky přitom zahrnují pouze oficiální lokalizace, které jsou vydávány přímo Mozilla Corporation. I s těmi neoficiálními vzroste číslo na 61 a pokrytí je 93.7%. Zajímavé porovnání je zde s Internet Explorerem 7.0, který je dostupný v 77 lokalizacích pokrývajících 97,6 populace. Jak vidno, stále je co zlepšovat.

Firefox 3.0 vyjde 17. června

Logo Firefoxu

V blogu Mozilla Developer Center se včera večer objevilo oznámení o datu uvolnění finální verze Firefoxu 3.0. Datum uvolnění je naplánováno na 17. června tj. příští týden v úterý. Nezbývá než se těšit.

Firefox 3.0 RC3 k dispozici

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation dnes uvolnila třetí, a pravděpodobně poslední, RC verzi Firefoxu 3.0. Oproti předchozí RC verzi byla pouze opravena jedna chyba na Mac OS X. Verze pro Windows a Linux jsou shodné s verzí RC2. Zájemci si mohou přečíst poznámky k vydání a stahovat z webu Mozilla.com. Finální verze Firefoxu 3.0 se pravděpodobně dočkáme příští týden.

Oficiální tričko Firefoxu 3.0 v prodeji

Logo Firefoxu

Možná si ještě vzpomínáte, že probíhala soutěž o vzhled oficiálního trička Firefoxu 3.0, která měla později svého vítěze. Může vás také zajímat, že tričko je nyní v prodeji a to i v mezinárodní verzi obchodu Mozilla Store. Koupit si můžete pánské i dámské provedení a cena je necelých 13 euro. Škoda jen, že poštovné je poněkud vyšší a akce typu Trikozilla se jen tak nezopakuje.

Firefox má u nás dle Navrcholu podíl téměř 33%

Logo Firefoxu

Jiří Macích dnes na serveru Lupa.cz vydal článek shrnující aktuální tržní podíl webových prohlížečů u nás a ve světě. V článku mimo jiné zmínil, že podíl Firefoxu dle měření Navrcholu.cz je aktuálně téměř 33% (přesněji 32,84%). Poslední veřejné informace za loňský listopad přitom hovoří o 29,07%. Firefox si tak od té doby polepšil o 3,77%, což je potěšující. Uvidíme, jak s čísly zamíchá již brzy dostupný Firefox 3.0.

Co nového přinese Firefoxu 3.1

Logo Firefoxu

Ačkoliv Firefox 3.0 ještě nebyl uvolněn, už se pracuje na další verzi, kterou by měl být ke konci roku Firefox 3.1. Vývojáři nyní poprvé publikovali novinky, které tato verze přinese. Mezi ty hlavní bude patřit podpora pro náhledy stránek při přepínání panelů (nejspíš něco ala rozšíření Ctrl-Tab), lišta/panel s vizuálním náhledem na otevřené stránky, integrace historie Správce stahování do Správce knihoven (náhrada Správce stránek ve Firefoxu 3.0) či přidání pokročilého vyhledávání do Správce knihoven. Vývojáři se pak dočkají novinek v CSS, SVG a vývojáři Firefoxu též slibují další vylepšení výkonu. Prozatím platí, že veškeré plány jsou předběžné a mohou se změnit. Dá se též předpokládat, že novinek bude více. Jak již bylo řečeno, Firefox 3.1 je plánován na konec letošního roku a první alfa verze by měla vyjít v půlce července.

Pád Firefoxu (humorně)

Pád Firefoxu :-)

Zdroj: icanhascheezburger.com

Plánován Firefox 3.0 RC3 pro Mac

Logo Firefoxu

Dlouho to vypadalo, že Firefox 3.0 RC2 bude již tento týden prohlášen za finální, ale nakonec se jeho vydání dočkáme nejspíš až příští týden. Na vině je jedna chyba, která se projevuje pod Mac OS X, a díky níž bude pro tuto platformu uvolněna ještě verze 3.0 RC3. Verzí pro Windows a Linux se uvedená chyba netýká a u nich bude nejspíš později verze RC2 prohlášena za finální.

Vývojové verze Mozilla Prism 0.9

Logo Prism

Matthew Gertner, dřívě AllPeers a nyní Mozilla Labs, ve svém blogu zveřejnil vývojové verze Mozilla Prism 0.9. Ty jsou zajímavé tím, že obsahují hned několik zajímavých novinek. Uživatelé mohou ke spouštění webové aplikace nově přiřadit splashscreen, okno s webovou aplikací lze minimalizovat do oznamovací oblasti Windows (systray) a byla přidána podpora pro asociaci protokolů s webovými aplikacemi. Některým uživatelům zjevně chyběl adresní řádek, takže je nově volitelné jeho zapnutí. Bez zajímavosti určitě nejsou ani některé vylepšení na Mac OS X.

Rozhovor s ředitelem Mozilla Messaging na Root.cz

Logo Thunderbirdu

Dnes na serveru Root.cz vyšel rozhovor s Davidem Ascherem, ředitelem organizace Mozilla Messaging, který zastřešuje vývoj Thunderbirdu. Celý rozhovor jsem připravoval poslední měsíc a dozvíte se v něm mimo jiné něco málo o cílech Mozilla Messaging, dalších plánech vývoje Thunderbirdu či názorech Davida Aschera na Spicebird a další konkurenční/partnerské projekty.

Jak ve Firefoxu vrátit původní favicon Google

Logo Firefoxu

Patrně řada z vás zaregistrovala změnu favicon Google, s kterou se prezentoval začátkem června. Jak už to u podobným změn bývá, je to pro mnoho uživatelů docela nezvyk. Pokud se řadíte mezi ně a rádi byste vrátili původní favicon (ikonu stránky), je vše snadné. Postačí si nainstalovat doplněk Greasemonkey a jeden šikovný skript. Jak snadné.

Jak ve Firefoxu učinit aktivní panel širší

Logo Firefoxu

Pokud ve Firefoxu otevřete více panelů, začne být lišta s panely poněkud nepřehledná. Když jich otevřete ještě více, zobrazí se vám po pravé a levé straně lišty šipky, pomocí kterých můžete rolovat na panely, které zrovna nejsou vidět a jsou tzv. za okrajem. I přesto je ale ouško panelu často malé. Pokud byste rádi zvětšili ouško aktuálně vybraného panelu, vložte do souboru userChrome.css následující kód. Velikost šířky aktivního panelu si pochopitelně můžete změnit.

#content tab[selected="true"] {
  min-width: 200px !important;
}

Aktualizována licenční politika Mozilla Foundation

Logo Firefoxu

Po několika měsících práce došlo ke zveřejnění aktualizované podoby licenční politiky Mozilla Foundation. Ta se týká licencí, pod kterými jsou dostupné zdrojové kódy a další materiál v jednotlivých repository (CVS/SVN/Mercurial). Z dokumentu je patrné, že nedošlo k žádným viditelným změnám a jednotlivé projekty jsou i nadále povětšinou dostupné pod licencemi GPL, LGPL či MPL, příp. jsou pod více licencemi.

Používáte správné logo Firefoxu?

Logo Firefoxu

Asa Dotzler z Mozilla Corporation ve svém blogu upozornil na poměrně časté používání starého loga Firefoxu. Málo se totiž ví, že logo Firefoxu před verzí 1.0 vypadalo trochu jinak než logo, s kterým se ve Firefoxu můžete setkat nyní. Na řadě webů se tak i dnes vyskytuje u nových článků a příspěvků staré logo. Rozdílnost log si můžete prohlédnout na následujícím obrázků. Pokud budete někde chtít použít logo Firefoxu, použijte prosím jeho novější podobu v souladu s vizuální identitou a pravidly pro použití ochranné známky.

Porovnání log Firefoxu

Zdroj obrázku: Blog Asy Dotzlera.

Jak na synchronizaci kontaktů Thunderbirdu s Google Contacts

Logo Thunderbirdu

Před pár měsíci jsem tu hovořil o synchronizaci Lightningu/Sundbirdu s mobilními zařízeními. Dnes ukážu další možnost synchronizace, a to synchronizaci kontaktů Thunderbirdu s Google Contacts. To se může hodit tehdy, když střídavě používáte webové rozhraní GMailu a Thunderbird, a přitom chcete mít kontakty synchronizované. Možností synchronizace je patrně více, ale osobně mě zaujal doplněk Zindus, o jehož existenci jsem donedávna nevěděl. Pokud jej chcete začít využívat, doporučuji si přečíst často kladené otázky, kde se dozvíte, jaká omezení na vás při synchronizaci mohou číhat. Možnosti kontaktů Thunderbirdu a Google Contacts jsou totiž lehce odlišné.

Firefox 3.0 RC2, finální asi příští týden

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation včera večer uvolnila Firefox 3.0 RC2. Jedná se o druhý kandidát na finální verzi Firefoxu 3.0. Oproti předchozímu kandidátu bylo opraveno několik chyb a očekává se, že tato verze bude později vyhlášena za finální. Pokud se v této verzi nevyskytnou závažné chyby, měla by být jako finální vydána někdy v průběhu příštího týdne. Bližší informace o Firefoxu 3.0 RC2 jsou obsaženy v poznámkách k vydání a tuto verzi si můžete stáhnout z webu Mozilla.com.

Firefox 3 Parties

Logo Firefoxu

Uvolnění Firefoxu 3.0 se pomalu blíží a stejně jako u příležitosti uvolnění Firefoxu 2.0 se budou po celém světě konat Firefox 3 Parties. Letos je to celé navíc zvláštněno 10 lety Mozilly a pokusem o světový rekord v počtu stažení Firefoxu 3.0 během 24 hodin. V současné době je již naplánováno 238 akcí po celém světě, které se budou převážně konat v průběhu tohoto měsíce. V České republice ani na Slovenskou prozatím není naplánována žádná akce.

Archiv triček Mozilly

Logo Mozilly

Mozilla je tu již více jak 10 let a za tu dobu bylo rozdáváno/prodáváno mnoho různých triček s motivy Mozilly. John Slater z Mozilla Corporation si dal tu práci a dal dohromady galerii fotek triček s logy Mozilly, Firefoxu, Thunderbirdu a dalších. Ve sbírce nechybí i několik triček s logy Netscape. Celkem se jedná o fotky 53 triček, což už je slušné číslo. Minimálně v porovnání s mým šatníkem, kde je triček s motivy Mozilly podstatně méně. Celou galerii triček si můžete prohlédnout na Flickeru.

Firefox 3.1 podporuje nové selektory z CSS3

Logo Firefoxu

Přestože ještě nebyl vydán Firefox 3.0, už se pomalu pracuje na Firefoxu 3.1. Jednou z jeho prvních novinek, resp. novinek renderovacího jádra Gecko, je podpora některých selektorů z CSS 3, které dosud nebyly podporovány. Jedná se o selektory :first-of-type, :only-of-type, :last-of-type a :nth-*(). Díky tomu například Firefox 3.1 bez chyby projde selektorovým testem na serveru CSS3.info, který pomocí 578 testů testuje 43 selektorů z CSS 1-3.

Podíl Firefoxu dle Net Applications stále roste

Logo Firefoxu

Společnost Net Applications zveřejnila statistiky podílů webových prohlížečů za květen letošního roku. Ze statistik vyplývá, že si Firefox za uplynulý měsíc polepšil o více jak půl procenta oproti předchozímu měsíci. Jeho podíl je v USA, kde se statistika měří, 18,41% a od začátku roku vstoupl o více jak 1,5%. Statistiky jsou o to zajímavější, že v minulém měsíci byl menší výkyv, kdy Internet Explorer narozdíl od Firefoxu posílil. Řada komentátorů si to hned vyložila jako ukončení růstu Firefoxu. Tedy alespoň dle řady bulvárních nadpisů příspěvků/článků, co jsem měl možnost vidět. Čísla však byla později opravena, protože se přišlo na chybu ve statistice.

Tento měsíc také vzrostl podíl webového prohlížeče Safari, který má nyní v USA podíl 6,25%. Na serveru Root.cz si dnes můžete přečíst článek Petra Krčmáře, který tvrdí, že webový prohlížeč Safari za poslední rok rostl v USA rychleji než Firefox. Dle jednoduché matematiky podíl Firefoxu vzrostl o 27,4%, kdežto podíl Safari o 36,6%. Škoda, že nejsou volně dostupné statistiky podílu Safari na jednotlivých platformách. Osobně tipuji, že za vzrůstajícím podílem Safari stojí hlavně růst popularity Macu v USA (za poslední rok vzrostl podíl o 30%) a dost možná v tom hraje svou roli i iPhone, který Safari obsahuje, a který je hojně prodává. Uvidíme, kam Safari poroste. Osobně očekávám růst kopírující růst Macu. Na Windows má prozatím Safari k dokonalosti daleko a příchod WebKitu (renderovací jádro Safari) na Linux se statistikami příliš nezahýbá. Bude také zajímavé sledovat, jak uspěje Firefoxu 3.0 na Macu. Oproti Firefoxu 2.0 totiž už nevypadá na platformě Mac cize.

Thunderbird 3.0 a integrace s kontakty Mac OS X

Logo Thunderbiru

Jednou z novinek, která se objevila v první alfa verzi Thunderbirdu 3.0, je přístup k systémovým kontaktům Mac OS X. Užitečná funkce, kterou uvítá každý uživatel Mac OS X, však měla však menší vadu na kráse. Pokud totiž uživatel chtěl přistoupit ke kontaktům, musel podle návodu ručně editovat konfigurační soubor, což rozhodně není způsob, jak běžný uživatel nastavuje program. V posledních nočních verzích Thunderbirdu 3.0 je již však jednoduchá volba, kteoru si přístup zapnete (či je zapnuta ve výchozím nastavení?). Přístup ke kontaktům pravděpodobně není přístupný pro zápis, ale nejspíš jen pro čtení.