Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Finanční výsledky Mozilla Corporation (Foundation) za rok 2006

Logo Mozilly

Před pár dny prezidentka Mozilla Corporation Mitchell Bakerová ve svém blogu informovala o finančních výsledcích za rok 2006. Ty zahrnují jak Mozilla Corporation, tak Mozilla Foundation. Za rok 2006 bylo na straně příjmů téměř 67 miliónů dolarů, což je přibližně 26% nárůst oproti roku 2005, kdy byly příjmy 53 miliónů dolarů. Naproti tomu výdaje byly skoro 20 miliónů dolarů a většina z nich šla na platy zaměstnanců a do infrastruktury. Podstatnou část příjmů pak tvoří příjmy za vyhledávání od společnosti Google, která je výchozím vyhledávačem Firefoxu pro většinu lokalizací. Zajímavé jsou v této souvislosti názory řady lidí, kteří tvrdí, že je tak Firefox nepřímo závislý na platbách od společnosti Google.

Tento názor se snaží rozptýlit Asa Dotzler z Mozilla Corporation, který ve svém blogu vysvětluje, že Firefox a řada jiných prohlížečů nejsou ani tak závislí na příjmech od společnosti Google, jako spíš na příjmech z vyhledávání obecně. Může se tak snadno stát, že se společnostem jako Google, Yahoo apod. přestanou za pár let tyto platby vyplácet a prohlížeče budou nuceni hledat jiný obchodní model pro získávání prostředků na další vývoj.

WebRunner se stává součástí Mozilla Labs

Logo Mozilly

WebRunner, webový prohlížeč postavený na Mozille, jehož snahou je integrovat webové aplikace do desktopu tak, aby se v systému uživatele chovaly co nejvíce jako klasické desktopové aplikace, se pod názvem Prism stal součástí Mozilla Labs. Zde bude nadále rozvíjen a budou zkoumány možnosti, jak nejlépe zaintegrovat webové aplikace do desktopu uživatele.

Jaké jsou cíle SeaMonkey 2.0

Logo SeaMonkey

Robert Kaiser, vedoucí projektu SeaMonkey, ve svém blogu publikoval svůj pohled na hlavní cíle SeaMonkey 2.0. Mezi ně se dle jeho názoru řadí modernizace technologického pozadí (backendu), které umožní SeaMonkey snadno využívat funkce, které znají uživatelé z Firefoxu. Mezi ně se řadí například správa doplňků (je již součástí vývojových verzí SeaMonkey 2.0), konfigurovatelnost lišt, podpora RSS či inkrementální aktualizace. S tím souvisí snaha o minimalizaci kódu specifického pro SeaMonkey, což je věc, kterou uvítají zejména autoři rozšířeních, která tak budou snadněji portovatelná i pro SeaMonkey.

Mezi další snahy Robert zařadil vylepšení vzhledu balíku, vylepšení funkcionality a konfigurovatelnosti, lepší integraci s jednotlivými operačními systémy a v neposlední řadě též automatické vydávání lokalizovaných verzí balíku spolu s oficiálním vydáním podobně, jako je tomu například u Firefoxu či Thunderbirdu. Toto jsou pochopitelně z velké části pouze plány, takže musíme počkat, abysme viděli, nakolik se je podaří zrealizovat. Jisté jen je, že se SeaMonkey 2.0 nedočkáme ve stejný čas jako Firefoxu 3.0, ale někdy později.

Firefox 3.0 a plné zvětšování stránek

Logo Firefoxu

Součástí poslední vývojové verze Firefoxu 3.0 se stala již dříve avizovaná funkce plného zvětšování stránky, která nahradí existující funkci na zvětšování velikosti textu na stránkách. Pokud tedy zvětšíte stránku pomocí klávesové zkratky či volbou v hlavní nabídce, zvětší se vám celá stránka včetně obrázků (ty pochopitelně budou vypadat kostrbatě). Osobně se neřadím do řady příznivců plného zvětšování stránek, takže spíš doufám, že někdo vytvoří rozšíření, které bude umožňovat navrácení „pouhého“ zvětšování velikosti textu. Firefox 3.0 zdá se nebude mít možnost navrácení původní funkčnosti.

Lightning x Sunbird 0.7 jsou k dispozici

Logo Sunbirdu

Projekt Calendar dnes uvolnil Lightning a Sunbird 0.7. Tyto nové verze přináší nové dialogy pro přidávání událostí a úkolů, které přináší některé novinky. Lightning 0.7 pak přináší lepší integraci s Thunderbirdem či novou postranní lištu s aktuálními událostmi a úkoly. Detailní přehled novinek přináší blog The Rumbling Edge. Nové verze jsou jako vždy k dispozici ke stažení na domovské stránce projektu a to v češtině: Lightning 0.7, Sunbird 0.7.

Firefox 2.0.0.9 za týden

Logo Firefoxu

Mimořádné uvolnění Firefoxu 2.0.0.9, o kterém jsem zde mluvil, vyjde příští týden. Toto vydání bude řešit regrese, které se objevily v souvislosti s vydáním Firefoxu 2.0.0.8. Testování bylo zahájeno dnes, příští pondělí by měla být verze nabídnuta betatesterům, kteří mají ve Firefoxu nastaven „beta kanál“ a pokud vše půjde podle plánu, měla by finální verze vyjít 1. listopadu.

Komerční banka bude podporovat Firefox

Logo Firefoxu

Velkou část styku s bankou v dnešní době řada lidí realizuje přes mobilní telefon či internetové bankovnictví. V souvislosti s produkty Mozilla byl ještě donedávna s internetovým bankovnictvím problém. Většina bankovních ústavů podporovala u svých internetových bankovnictví pouze Internet Explorer s tím, že podpora ostatních prohlížečů se nevyplatí. S příchodem a rozšířením Firefoxu se však karta začala pomalu obracet a taková podpora Firefoxu je dnes u internetových bankovnictví vcelku běžná.

Řada bank má podporu pro Firefox na stejné úrovni jako tu pro Internet Explorer, u zbytku lze bankovnictví s Firefoxem používat (i když ne vždy úplně bez problémů). Poslední velkou bankou u nás, kterou dosud nástup Firefoxu minul, je Komerční banka se svým bankovnictvím Mojebanka, které Firefox jednoduše nepodporuje. Nicméně, jak to vypadá, brzo bude.

Na webu Mojebanka se objevil přehled novinek internetového bankovnictví, které budou dostupné od 24. listopadu letošního roku. Mezi novinkami naleznete informaci, že od tohoto data bude aplikace Mojebanka a Expresní linka Plus dostupná i z Firefoxu 2.0. Nově bude kromě Windows podporován i Linux a Mac OS X. Pokud jsem informace dobře pochopil, nebude k Linuxu a Mac OS X poskytována podpora skrze telefonní klientskou linku. To ale řada uživatelů jistě oželí. Co se týče podpory prohlížečů, tak již zmíněný Firefox bude podporován plně tj. včetně podpory poskytované telefonní klientskou linkou. Podpora tedy bude na stejné úrovni jako pro Internet Explorer. Mimo to má být podporována Opera, Safari a Konqueror. U těch platí totéž o omezené telefonní podpoře jako bylo výše uvedeno pro Linux a Mac OS X.

Uvedené informace se vztahují k aplikaci Mojebanka. V technických podmínkách (pdf) si ještě přečetl o aplikacích MojeBanka – přímý kanál a Profibanka, které budou i nadále podporovat pouze Internet Explorer. Nejsem v bankovních službách zběhlý, takže nedokážu posoudit, kolik lidí tyto služby využívá, ale myslím, že většina lidí používá právě aplikaci Mojebanka. Pro ně jsou výše uvedené informace jednoznačně pozitivní.

Co dodat závěrem. Na podporu Firefoxu u Komerční banky se čekalo dlouho a nemohu si odpustit poznámku, že banka jaksi zaspala dobu. Osobně jsem ale rád, že se ledy hnuly a Firefox bude podporován. Řadě lidí ubude poslední důvod pro spouštění modré ikony na ploše a pro řadu dalších to může být důvod pro přechod na Firefox či jiný webový prohlížeč.

Firefox 2.0.0.9 brzy

Logo Firefox

Jak dnes informuje Mozilla Dev News, v souvislosti s poslední aktualizací Firefoxu na verzi 2.0.0.8 se u některých uživatelů vyskytly regrese, jejichž závažnost je považována za větší. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto, že bude uživatelům brzy nabídnuta mimořádná aktualizace na verzi 2.0.0.9, která bude uvedené problémy řešit. Na tři z pěti hlavních regresí je k dispozici workaround.

Netscape 9.0.0.1 a Camino 1.5.2

Logo Mozilly

Jak už bývá dobrým zvykem, po vydání Firefoxu 2.0.0.8 s aktualizacemi přispěchaly i odvozené či příbuzné prohlížeče. Po uvolnění balíku SeaMonkey 1.1.5 tu máme Netscape Navigator 9.0.0.1 a Camino 1.5.2. Oba prohlížeče přináši stejné opravy jako Firefox 2.0.0.8. Camino 1.5.2 dále opravuje několik dalších chyb specifických právě pro tento prohlížeč pro Mac OS X. Nové verze jsou dostupné na domovských stránkách prohlížečů (Netscape Navigator, Camino) a v případě Camina je součástí multijazykového balíčku i čeština.

Firefox 3.0 a vyhledávání ve Správci hesel

V posledních vývojových verzích Firefoxu 3.0 přibyla ve Správci hesel možnost snadného vyhledávání v jednotlivých uložených informacích o přihlášení.

Vyhledávání v heslech ve Firefoxu 3.0

Nové překlady produktů Mozilla do slovenštiny

Logo Mozilly

Na webu Mozilla.sk se v poslední době objevila řada nových lokalizací produktů Mozilla. Po uvolnění lokalizace Flocku 0.9.1.2 následovala lokalizace Netscape Navigatoru 9 a ode dnešního dne je k dispozici i lokalizace Instantbirdu 0.1, nového IM klienta postaveného na XULRunneru. Nelze též opomenout lokalizaci XULPlayeru, který kombinuje XULRunner s multimediálním přehrávačem MPlayer.

Instantbird

Logo Mozilly

Pod názvem Instantbird se skrývá IM klient založený na XULRunneru a knihovně libpurple, která poskytuje přístup k jednotlivým sítím například IM klientu Pidgin. Jedná se tedy o „kecálka“, která je založen na Mozille a umožňuje vám přístup do sítí ICQ, MSN, Jabber a dalších. Prozatím jsem jej nezkoušel, ale vzhledem k tomu, že je dostupná teprve verze 0.1, je pravděpodobné, že se jedná pouze o jednoduchý IM klient. Jaká je perspektiva do budoucna, to teprve ukáže čas. Pokud si chcete Instantbird vyzkoušet, můžete si na domovské stránce stáhnout verzi 0.1 pro Windows, Linux či Mac OS X.

Flock 1.0 Beta

Logo Flocku

Dnes mi v poště přistála zpráva, že webový prohlížeč Flock, který je postaven na Firefoxu, se pomalu blíží k vydání verze 1.0. Na domovské stránce je nyní nabízena verze označovaná jako 1.0 Beta, i když v programu samotném se hovoří o verzi 1.0 RC3 tj. téměř finální verzi. Detailní přehled toho, co je nového, není dostupný, ale pravděpodobně se jedná hlavně o opravy chyb z předchozích verzích a příliš nové funkcionality nelze očekávat. Pokud si tedy chcete vyzkoušet „tak trochu jiný Firefox“, stáhněte si Flock a zkoušejte. Dostupné jsou verze pro Windows, Linux a Mac OS X a to v anglické verzi.

Firefox 3.0 a ukládání stránek do PDF

Logo Firefoxu

Pamatujete, jak jsem zde hovořil o tom, že Firefox 3.0 bude podporovat tisk stránek do formátu PDF? Od té doby již uplynul nějaký ten čas a podpora pro PDF je díky zaintegrované grafické knihovně Cairo „dostupná“. Uvozovky jsou zde na místě, protože pokud budete v aktuální vývojové verzi Firefoxu 3.0 hledat funkci na uložení stránky do PDF, nic nenaleznete. Podpora je totiž nyní na úrovni backendu (technologického pozadí), ale funkce pro uložení není. Jak je v příslušném bugu zmíněno, pravděpodobně se to do finální verze z časových důvodů nestihne. Stuart Parmenter, jeden z vývojářů renderovacího jádra Gecko, dal však k dispozici rozšíření (128 kb, xpi), které funkci uložení do Firefoxu 3.0 přidá.

Po nainstalování rozšíření se do nabídky Tools přidá volba Print to PDF..., případně je dostupné tlačítko do lišty. Po několika pokusech o export stránek do PDF musím dát za pravdu jiným, že výsledné generované soubory dost často neobsahují obrázky a velikost generovaných PDF souborů je až několikrát větší než u souborů vytvářených virtuálními PDF tiskárnami (např. PDFCreatorem). Uvedený export má zdá se ještě mouchy a je otázkou, zda ve Firefoxu 3.0 bude uvedená funkce použitelná, byť s pomocí rozšíření.

Končí podpora Thunderbirdu 1.5

Logo Thunderbirdu

Thunderbird 2.0 je na světě již nějaký ten pátek, a tak asi nikoho nepřekvapí, že včera skončila oficiálně garantovaná podpora předchozí verze 1.5. Ta je aktuálně ve verzi 1.5.13 a lze předpokládat, že se ještě dočkáme „finální“ 1.5.14, která utne podporu nadobro. Pokud jste tedy ještě nepřešli na verzi 2.0, je dobré tak učinit.

V souvislosti s ukončením podpory Thunderbirdu 1.5 uvažují tvůrci Lightningu o ukončení podpory Thunderbirdu 1.5. Připravovaná verze 0.7, která v týdnu vyšla ve verzi 0.7 RC2, by tak byla poslední verzí Lightningu s podporou Thunderbirdu 1.5. Argumentem vývojářů jsou limitované zdroje pro vývoj. Podpora starší, oficiálně nepodporované verze, by je zbytečně tříštila. V komentářích pod oznámením, že podpora bude pravděpodobně ukončena, se objevil názor, že by to mohl být problém pro některé uživatel linuxových distribucí, které ne vždy obsahují v repository Thunderbird 2.0 (jedná se hlavně o distribuce s delším životním cyklem) a obsahují stále verzi 1.5.

Firefox 2.0.0.8 a SeaMonkey 1.1.5 jsou k dispozici

Logo Firefox

Mozilla Corporation včera uvolnila Firefox 2.0.0.8. Jedná se o pravidelnou aktualizaci, která opravuje přibližně 110 chyb včetně několika bezpečnostních. Mezi novinky patří základní podpora nového Mac OS X 1.5 (Leopard), ačkoliv je stále známo několik problémů, které se při chodu Firefoxu pod tímto operačním systémem mohou vyskytnout. Problémy souvisí hlavně se zásuvnými moduly. Jako vždy je aktualizace nabízena v rámci inkrementálních aktualizací či je k dispozici ke stažení na webu Mozilla.com. Na ftp.mozilla.org je již k dispozici i SeaMonkey 1.1.5, i když oficiální stránky prozatím o vydání mlčí. U této verze by se mělo jednat o podobnou aktualizaci jako u Firefoxu 2.0.0.8.

Aktualizace: K dispozici je nyní i česká verze SeaMonkey 1.1.5 pro Windows a Linux.

Firefox 3.0 a nabídka Places na Liště záložek

Logo Firefoxu

Součástí poslední vývojové verze Firefoxu 3.0 je nová nabídka Places, kterou naleznete na Liště záložek. V ní jsou dostupné kategorie, které obsahují rychlý přístup k naposledy navštíveným stránkám, posledním "ohvězdičkovaným" stránkám (viz Firefox 3.0 a nový dialog pro přidávání záložek), nejvíce navštěvovaným stránkám či například naposledy použitým značkám.

Ukázka nového prvku lišty

Netscape Navigator 9.0 je tu!

Logo Netscape

Po nedávném uvolnění první RC verze jsme se dočkali uvolnění Netscape Navigatoru 9.0. Nová verze prohlížeče z dílny Netscape je založena na Firefoxu 2.0. Kromě standardních funkcí Firefoxu nabízí navíc například funkci na korekci překlepů v zadávaných URL adresách, funkci na rychlé odkládání adres (Link Pad) a celkově má bohatší předvolby než standardní verze Firefoxu. Netscape Navigator 9.0 je dostupný pro Windows, Linux a Mac OS X a to v anglické verzi.

Kde jsou uloženy profily aplikací Mozilla ve Windows Vista

Logo Mozilly

V souvislosti s tím, jak někteří uživatelé začínají používat operační systém Windows Vista, se objevuje stále častěji dotaz, kde jsou v něm uloženy uživatelské profily aplikací Mozilla. Pokud používáte Windows 2000/XP, naleznete je standardně v cestě C:\Documents and Settings\[Uživatelské jméno]\Data aplikací a dále podle konkrétní aplikace. U Windows Vista je tomu jinak a uživatelské profily naleznete v cestě C:\Users\[Uživatelské jméno]\AppData\Roaming. Uživatelské profily Firefoxu jsou tak v cestě C:\Users\JasnaPaka\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles. Pokud převádíte uživatelské profily ze starších verzí Windows či obnovujete ze zálohy, dejte si pozor, abyste omylem neobnovovali svá data do cesty C:\Users\[Uživatelské jméno]\AppData\Local a nedivili se, že je aplikace Mozilla nemůže nalézt.

Firefox 3.0 Alfa 9 bude později

Logo Firefoxu

Zmražení vývojové větve Firefoxu 3.0 pro uvolnění verze alfa 9 bylo plánováno na 17. října, ale vzhledem k většímu počtu nevyřešených bodů se zmražení odkládá, čímž se odkládá i vydání této verze. Nové datum bude stanoveno příští týden a mělo by být někdy mezi 24. a 31. říjnem. Co se týče dalšího vývoje, hovoří se o verzi M10, která by mohla být další alfa verzí, ale klidně i první betaverzí. V souvislosti s uvolněním první betaverze se prozatím hovoří o prosinci s tím, že druhá betaverze by měla být začátkem příštího roku. S největší pravděpodobností se tak nové verze Firefoxu dočkáme až příští rok. Veškeré plány jsou samozřejmě předběžné a mohou se změnit.

Sloupek o Mozille pro LinuxEXPRES 9/2007

Logo Firefoxu

O osudu časopisu LinuxEXPRES se toho nedávno namluvilo docela dost. Tento časopis ve své papírové podobě skončil, nicméně jeho webová podoba se pomalu rozjíždí. Dnes se například na webu objevil sloupek o Mozille, který shrnuje dění okolo produktů Mozilla v poslední době. Stejný sloupek pak vyšel i o OpenOffice.org.

Mozilla o plánech Firefoxu pro mobilní zařízení

Logo Firefoxu

Mike Schroepfer z Mozilla Corporation se ve svém blogu zmínil o plánech Firefoxu pro mobilní zařízení. Ve svém příspěvku potvrdil, že Mozilla plánuje Firefox pro mobilní zařízení a to v horizontu platformy Mozilla 2, jenž se začíná pomalu utvářet a finálně by měla být dostupná začátkem roku 2009 (předběžný odhad). Mělo by se jednat o verzi se stejnou prioritou jako desktopová verze. Vývoj související s mobilní verzí byl navíc nyní posílen o další dva vývojáře.

Prezidentka Mozilla Corporation k odchodu placených vývojářů Thunderbirdu

Logo Thunderbirdu

Prezidentka Mozilla Corporation, Mitchell Bakerová, dnes publikovala dva příspěvky, ve kterých shrnula dosavadní postup při formování společnosti, která bude v budoucnu zastřešovat vývoj Thunderbirdu. V rámci těchto příspěvků se objevily zajímavé informace, které dosud nebyly známy. Na začátku druhého příspěvku například Mitchell zmínila, že první úvahy o nové organizaci pro Thunderbird jsou přibližně rok staré.

Daleko více je však zajímavější informace týkající se dvou hlavních vývojářů, kteří, jak jste si mohli přečíst, odchází ke konci týdne z Mozilla Corporation a zakládají si vlastní společnost. Přibližně ve stejný čas, kdy Mitchell iniciovala veřejnou diskusi o další budoucnosti Thunderbirdu, přišli oba placení vývojáři s myšlenkou založení soukromé společnosti, na kterou by se převedl další vývoj Thunderbirdu, a kterou by vývojáři vedli. Jak Mitchell uvádí, tato myšlenka byla v rámci Mozilla Corporation vzata vážně a i o ní se uvažovalo. Nakonec ale prý převážily nevýhody, mezi kterými je uváděno "odloučení" Thunderbirdu od chodu projektu a doufání, že bude dále fungovat v rámci jiné nadace či společnosti.

Dalším důvodem pak byla obava, že by se projekt stal více soukromým než veřejným. Jak z další části příspěvku vyplývá, všichni vlastně vidí budoucnost podobně, jen se liší v názoru, pomocí čeho ji lépe dosáhnout. A budoucnost? Ačkoliv Mitchell odpověděla na řadu otázek, v řadě věcí není stále jasno. Například zatím nikdo neví, co konkrétně bude nová společnost brzo bývalých placených zaměstnancu Mozilla Corporation vlastně dělat, jaký bude vztah této práci k Thunderbirdu a hlavně, jaký bude jejich další přínos projektu. Prozatím je jen jisté, že se postupně formuje společnost, která bude zastřešovat další vývoj Thunderbirdu, a která bude mít několik placených zaměstnanců. Zbytek ukáže čas.

Reakce Davida Aschera na odchod placených vývojářů Thunderbirdu

Logo Thunderbirdu

David Ascher, vedoucí nově vznikající společnosti, která bude zastřešovat další vývoj Thunderbirdu, ve svém blogu reagoval na oznámené odchody Scotta MacGregora a David Bienvenua. Ti byli dosud jediní placení vývojáři Thunderbirdu a starali se o vývoj. Jak David ve svém příspěvku uvádí, o jejich plánovaném odchodu věděl a dle jeho slov plánují založit novou společnost. Informace o tom, co tato nová společnost bude dělat, nejsou známy, ale Scott MacGregor slíbil prozradit plány "až bude vhodný čas". Jak David uvádí, oboum vývojářům není další osud Thunderbirdu lhostejný, takže se s nimi při dalším vývoji setkáme. Sám David se nyní snaží dát dohromady nově vznikající společnost, která bude dále zastřešovat vývoj Thunderbirdu, a hledá pro ni vhodné zaměstnance.

Potlačení hlášení o chybějícím zásuvném modulu ve Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

Firefox obsahuje od verze 1.0 funkci na vyhledávání chybějících zásuvných modulů (pluginů). Pokud tak navštívíte stránku, která vyžaduje pro zobrazení některého obsahu zásuvný modul, zobrazí se žlutá informační lišta, která vám umožní vyhledat a nainstalovat chybějící zásuvný modul nebo poradí odkaz, odkud lze chybějící modul (aplikaci) stáhnout.

Tato lišta se zobrazuje vždy, když stránka nějaký zásuvný modul vyžaduje. Pokud jej z nějakého důvodu nechcete doinstalovat, pak je tato lišta rušící. V posledních vývojových verzích Firefoxu 3.0 přibyla předvolba plugins.hide_infobar_for_missing_plugin, která umožňuje uvedenou lištu potlačit. Ve starších verzích Firefoxu bylo pro uvedenou funkci nutné odstranit výchozí zásuvný modul či provést jeho potlačení pomocí předvolby, což nebylo úplně optimální.

I druhý placený vývojář Thunderbirdu odchází z Mozilla Corporation

Logo Thunderbirdu

Tento týden je okolo Thunderbirdu skutečně rušno. Po oznámení odchodu hlavního vývojáře Thunderbirdu Scotta MacGregora z Mozilla Corporation, oznámil svůj odchod ke stejnému datu i druhý placený vývojář Thunderbirdu David Bienvenu. Také on prohlásil, že se bude bude Thunderbirdu věnovat i nadále, ale detaily nespecifikoval. Prozatím je celkově k dispozici málo informací, což nahrává různým spekulacím a podle mě zbytečně vnáší nejistotu okolo dalšího vývoje Thunderbirdu.

Internet Explorer 7.0 nyní nabízen bez ověření pravosti Windows

Pokud jako operační systém používáte Windows XP či Vistu, pravděpodobně jste se setkali s ověřením pravosti instalace tzv. Windows Genuine Advantage. V rámci tohoto programu se Microsoft snaží znepříjemnit život uživatelům nelegálních instalací Windows a naopak zvýhodnit ty, kteří mají řádně zakoupenou licenci. Bez ověření pravosti si tak nemůžete stáhnout některé ne-bezpečnostní aktualizace systému či doplňky. S ověřením pravosti systému jste se mohli setkat i v rámci instalátoru Internet Exploreru 7.0.

Dnes se na IEBlogu objevila zajímavá informace, že instalace Internet Exploreru 7.0 pro Windows XP již nebude vyžadovat potvrzení legálnosti systému. Jinak řečeno, Internet Explorer 7.0 nyní půjde nainstalovat i do nelegálně nainstalovaného systému. Poměrně zajímavý krok ze strany Microsoftu, který se na jednu stranu snaží zvýhodnit legální instalace systému, na druhou stranu říká "teď dáváme možnost instalovat IE 7.0 i uživatelům nelegálních instalací". Oficiálním zdůvodněním tohoto kroku je vyšší ochrana ekosystému Windows, což je poměrně pochopitelné zdůvodnění, protože Internet Explorer 7.0 je oproti verzi 6.0 bezpečnostně někde úplně jinde a v tomto směru udělali v Microsoftu velký kus práce. Nabízí se však otázka, proč k tomuto kroku došlo až nyní a zda není spíše důsledkem toho, že Internet Explorer 7.0 nenahrazuje předchozí verzi tak rychle, jak by si v Redmondu přáli.

Sunbird/Lightning 0.7 RC1 k dispozici

Logo Sunbirdu

Vývojáři kalendářové aplikace Mozilla Sunbird, resp. jeho ekvivalentu v rozšíření Lightning pro Thunderbird, uvolnili verzi 0.7 RC1. Mezi hlavní novinky patří nové dialogy pro vytváření událostí a úkolů, postranní lišta s přehledem naplánovaných událostí a úkolů či u Lightningu lepší integrace s Thunderbirdem. Bližší informace přináší poznámky k vydání. Pokud si chcete uvedené verze vyzkoušet, můžete si je stáhnout z domovské stránky projektu: Sunbird 0.7 RC1, Lightning 0.7 RC1 (vždy dole na stránce). V obou případech jsou k dispozici i lokalizace a to včetně té české.

Hlavní vývojář Thunderbirdu odchází z Mozilla Corporation

Logo Thunderbirdu

Scott MacGregor, dlouhodobý hlavní vývojář Thunderbirdu a jeden ze dvou placených vývojářů na tomto projektu, ve svém blogu oznámil odchod z Mozilla Corporation. Jeho posledním dnem v Mozilla Corporation bude 12. říjen a jak sám říká, bude se jako spolupracovník na Thunderbirdu podílet i nadále. V jakém rozsahu je však otázkou. Dost to bude souviset s jeho plány do budoucna, které slíbil publikovat později. Nezbývá než doufat, že budou co možná nejvíce spojeny s dalším rozvojem Thunderbirdu.

Netscape Navigator 9.0 RC1

Logo Netscape

Společnost Netscape (AOL) uvolnila první RC verzi Netscape Navigatoru 9.0. Ta oproti poslední betaverzi přináší dvě hlavní novinky. Tou první je již avizovaný splash screen, tou druhou je odstranění integrace s portálem Netscape.com, která bude v blízké budoucnosti pro zájemce dostupná jako samostatné rozšíření. Mimo to došlo k opravě řady chyb a přibyla nějaká ta drobná vylepšení. Jejich základní přehled je dostupný v Netscape blogu. Netscape Navigator 9.0 RC1 můžete stahovat na domovské stránce ve verzích pro Windows, Linux a Mac OS X (vše pouze v anglické verzi). V souvislosti s Netscape Navigatorem 9.0 vyšel dnes na serveru Root.cz také článek Dokáže ještě Netscape prorazit na trhu prohlížečů?.

KompoZer 0.7.10 v češtině

Logo Mozilly

O nástupci editoru Nvu, KompoZeru, jsem tu nedávno psal. Řadu z vás by mohlo zajímat, že k poslední verzi 0.7.10 je dostupná i čeština a lokalizovaný balíček pro Mandrivu 2007. Autorem je Jaroslav Krejčí a jsou dostupné na stránce spolu s dalšími balíčky aplikací Mozilla pro Mandrivu.

Firefox 2.0.0.8 v půlce října

Logo Firefoxu

Firefox 2.0.0.8, který byl původně plánován jako verze 2.0.0.7 na začátek října, vyjde kvůli neplánovanému vydání verze 2.0.0.7 až 16. října namísto původně plánovaného 4. října. První RC verze by měla být dostupná tento pátek. Jako vždy se bude jednat o pravidelnou bezpečnostní aktualizaci opravující pouze chyby. O souběžném uvolnění Thunderbirdu 2.0.0.8 nebylo prozatím rozhodnuto (Weekly Updates).

SamePlace - Jabber klient pro aplikace Mozilla

Logo Mozilly

Dnes jsem si na jednom zahraničním serveru přečetl krátké info o doplňku SamePlace. Ten do aplikací Mozilla přidává jednoduchého Jabber klienta. Něco takového tu již bylo jako samostatná aplikace postavená na XULRunneru, ale doplněk pro existující Mozilla aplikaci nepamatuji. Po krátkém zkoušení musím říci, že SamePlace není vůbec špatný klient. Pominu to, že s klasickým desktopovým Jabber klientem se nemůže srovnávat, ale jako doplněk pro aplikace Mozilla mě to potěšilo. Minimálně jako zajímavost doporučuji vyzkoušet. SamePlace můžete stahovat z domovské stránky.

Ukázka SamePlace v Thunderbirdu

Startuje pokračování soutěže Extend Firefox

Logo Firefoxu

Dnes nastartovalo pokračování soutěže Extend Firefox, jejíž cílem je podpořit inovaci v oblasti doplňků pro Firefox. Pravidla soutěže jsou poměrně jednoduchá. Jednotlivec, či skupina, musí vytvořit doplněk pro Firefox, který přinese nějakou inovativní myšlenku (nápad), bude využívat platformu Mozilla a existující standardy. Vytvořené doplňky pak lze přihlásit do soutěže do konce roku s tím, že výsledky budou známy přibližně v půlce ledna příštího roku. Vítězové se mohou těšit na placenou pozvánku na Mozilla Developer Days, Macbook Pro či roční přístup do online knihovny nakladatelství O'Reilly. Zájemci si mohou přečíst pravidla soutěže či často kladené otázky.

MozBackup s podporou dalších aplikací Mozilla

Logo Mozilly

V posledních dnech jsem do vývojové verze MozBackupu 1.4.8 přidal podporu pro další aplikace Mozilla. K současné podpoře pro Firefox, Thunderbird a SeaMonkey přibyla podpora pro Sunbird, Flock a Netscape 9. Prozatím má uvedená podpora své mušky, které budu postupně ladit. Přidal jsem také podporu pro SeaMonkey 2.0, u kterého se změnilo umístění profilů. Původně jsme chtěl podporu přidat až do MozBackupu 1.5, ale ten už slibuji pěkně dlouho, já vím :). Pokud máte zájem o vyzkoušení testovací verze, můžete si stáhnout instalační program či ZIP verzi. Na důležité zálohy nedoporučuji používat.