Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Gecko 1.9 a podpora atributu contenteditable

Logo Mozilly

Renderovací jádro Gecko 1.9 v posledních vývojových verzích podporuje atribut contenteditable, který je součástí připravované specifikace HTML 5. Nejedná se ani tak o novinku, která přichází s uvedeným návrhem specifikace, jako spíš o vlastnost, se kterou kdysi přišel Internet Explorer 5.5, a kterou živelně převzala řada jiných prohlížečů. Cílem HTML 5 je uvedený atribut popsat tak, aby byla v jednotlivých prohlížečích stejná implementace. Gecko doposud podporovalo pouze Midas, což je ekvivalent k atributu designMode pocházejícího původně taktéž z Internet Exploreru.

Atribut contenteditable lze nastavit libovolnému HTML tagu. Jeho obsah se poté stane editovatelný, takže bude bude umožňovat akce jako přesun kurzoru, výběr, vkládání a mazání textu či třeba zalamování. Pokud vás zajímá, k čemu je to celé vlastně dobré, pak je dobré vědět, že tento atribut nalézá uplatnění například u webových WYSIWYG editorů. Bližší popis atributu naleznete v MSDN

Vyhledávání ve Firefoxu 3.0 a keywords

Logo Firefoxu

Jednou z novinek Firefoxu 3.0 Alfa 6, který by měl vyjít během několika dnů, je podpora pro klíčová slova u vyhledávacích modulů. Díky nim můžete nainstalovanému vyhledávacímu modulu přiřadit klíčové slovo a pomocí něj vyhledávat z adresního řádku. Pokud tedy například přiřadíte vyhledávacímu modulu Google klíčové slovo "gg", po zadání řetězce "gg firefox" se provede vyhledávání řetězce "firefox" ve vyhledávači Google.

Dialog Správy vyhledávacích modulů

Zahájena aktualizace z Firefoxu 1.5.0.12 na 2.0.0.4

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation dnes zahájila nabízení aktualizací z Firefoxu 1.5.0.12 na 2.0.0.4. Pokud tedy stále používáte Firefox 1.5.0.12, vyskočí na vás v dohledné době okénko (viz níže) s nabídkou jednoduché aktualizace na Firefox 2.0.0.4. Všem uživatelům staré verze je aktualizace doporučena, protože Firefox 1.5 již není podporován. Nabízenou aktualizaci můžete odložit či odmítnout.

Náhled1 Náhled2

Thunderbird 3.0 a podpora panelů

Logo Thunderbirdu

Podpora pro panely byla původně plánována do Thunderbirdu 2.0, ale nakonec to z časových důvodů nevyšlo. Nyní se blýská na lepší časy, protože jak oznámil David Bienvenu, jeden z hlavních vývojářů Thunderbirdu, součástí vývojové verze Thunderbirdu 3.0 je nyní úvodní podpora práce s panely. V místní nabídce nad jednotlivými zprávami je volba Open Message in New Tab, která otevře zprávu v novém panelu. Prozatím nefunguje korektně zavírání panelů "přes křížek" (zavírání skrze místní nabídku však ano), ale do finální verze bude jistě vše v pořádku.

Ukázka podpory panelů v Thunderbirdu 3.0

Mozilla Sunbird 0.5 a Lightning 0.5

Logo Sunbirdu

Projekt Calendar po třech RC verzích uvolnil Mozilla Sunbird 0.5 a Lightning 0.5. Mezi novinky se řadí upravený vzhled aplikací, automatická migrace dat ze Sunbirdu 0.2, iCal.app či Evolution, vylepšená podpora tisku či vylepšení rychlosti a stability. Lightning 0.5 navíc obsahuje podporu iMIP/iTIP či lepší integraci se standardnímu funkcemi Thunderbirdu jako Kopírovat/Vložit či Zpět/Vpřed. Nové verze jsou k dispozici ke stažení: Mozilla Sunbird 0.5, Lightning 0.5 a to i v českém jazyce.

Tlačítko pro restart prohlížeče ve Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

V posledních nočních verzích Firefoxu 3.0 byl Správce doplňků vylepšen o tlačítko na restartování prohlížeče (viz ukázka níže). Doposud se uvedené tlačítko ukazovalo pouze po instalaci nového doplňku, nyní je v dialogu viditelné vždy. K čemu je dobré, když vlastně stačí prohlížeč zavřít a znovu spustit? Inu, i když nemáte zapnuté obnovování relací po startu prohlížeče, provede se pomocí tohoto tlačítka restart prohlížeče s následným obnovením relace.

Ukázka Správce doplňků s novým tlačítkem

Camino 1.0.5 k dispozici

Logo Camina

Webový prohlížeč Camino, který je založen na Mozille a určen pro platformu Mac OS X, je nyní k dispozici ve verzi 1.0.5. Jedná se o bezpečnostní aktualizaci, která opravuje chyby opravené v renderovacím jádře Gecko 1.8.0.12 a navíc přináší několik oprav v samotném prohlížeči. Jedná se o finální aktualizaci řady 1.0, která je určena pro uživatele Mac OS X 10.2.8. Pro uživatele novějších verzí Mac OS X je zde Camino 1.5, které již Mac OS X 10.2.8 nepodporuje. Verzi 1.0.5 je možné stahovat v anglické či multijazykové verzi, jejíž součástí ale není čeština.

Firefox 3.0 a individuální nastavení stránek

Logo Firefoxu

Firefox 3.0 počínaje dnešní vývojovou verzí obsahuje možnost individuálního nastavení jednotlivých webových stránek. Pokud přejdete do dialogu s informacemi o stránce (View Page Info) a nahlédnete do sekce Permissions, můžete zde najít možnost individuálního nastavení pro obsah dané stránky. Můžete zde nastavit (ne)zobrazování obrázků pro daný web, totéž pro cookies či vyskakovací okna. Totéž jste v zásadě mohli dosud nastavovat různě v nastavení programu. Počínaje Firefoxem 3.0 to bude nyní i na jednom místě. Snad jen by to mohlo být k dispozici i v hlavní nabídce, aby k tomu byl rychlejší přístup a přidat možnost nastavovat totéž například pro Javu či JavaScript. Uvidíme čeho se dočkáme do finální verze.

To, o čem tu hovořím, není pouhé přeskupení stávajících předvoleb. Individuální nastavení se nyní ukládá do souboru content-prefs.sqlite v uživatelském profilu. Co je nově z hlediska uživatele příjemné, je uchovávání nastavení velikosti písma na jednotlivých stránkách mezi relacemi. Asi každý z vás někdy narazil na web, kde autor nastavil malou velikost písma, takže jste si jej pomocí kláves CTRL + zvětšily. Při přechodu na jinou stránku jste si pak velikost písma museli dávat zpět. Nyní je nově uchováváno vaše nastavení velikosti textu pro každou stránku samostatně. To jistě potěší uživatele, kteří navštěvují pravidelně některou stránku s nastavenou malou velikostí písma a musí si jej při každé návštěvě zvětšovat.

Plánována změna identifikace Camina

Logo Camina

Čas od času dojde v projektu Mozilla k nějaké té kontroverznější akci. Tentokrát se o ni postarali vývojáři webového prohlížeče Camino, kteří by rádi do user-agent řetězce, kterým se webový prohlížeč identifikuje, propašovali slůvko Firefox. Proč to chtějí udělat a co je na tom kontroverzního? Přečtěte si příspěvek Adama Haunera, který se o tom ve svém blogu blížeji rozepisuje.

Ve stručnosti jde o to, že řada webů stále detekuje přistupující webový prohlížeč a pokud jej nezná, prostě jej na web nepustí. Existuje pak nemálo webů, které detekují Firefox podle výskytu slůvka "Firefox" v identifikaci prohlížeče, ale už odmítají například SeaMonkey či Camino, ačkoliv se z hlediska vykreslování webových stránek jedná o ekvivalentní prohlížeče. A kontroverze? Všichni tvrdí, že podobné schovávání se za Firefox není dobře, ale už se neshodnou, zda je dobré udělat tento "podfuk" pro blaho uživatelů. Ostatně, takový Flock či Netscape Navigator 9.0 "podvádí" již dnes. Historie se prostě opakuje.

Mozilla zvýšila rychlost distribuce aktualizací Firefoxu

Logo Firefoxu

V Mozilla Security Blogu vyšel zajímavý příspěvek srovnávající rychlost distribuce aktualizací na Firefox 1.5.0.6, který vyšel v loňském roce a aktualizací na Firefox 2.0.0.4, která vyšla nedávno. Z porovnání vyplynulo, že zatímco loni se rozdistribuovaly aktualizace na Firefox 1.5.0.6 90% uživatelů Firefoxu do 8 dnů, poslední aktualizace na Firefox 2.0.0.4 k tomu potřebovala jen 6 dní. Každá aktualizace se přitom distribuuje miliónům uživatelů v relativně krátké době, což klade na aktualizační servery poměrně vysoké nároky. Výsledek tak pozitivně odráží nejen investice do vylepšování infrastruktury, ale i to, že většina uživatelů zodpovědně přistupuje k aktualizacím svého prohlížeče.

Firefox vítězem ankety Webware 100 2007

Logo Firefoxu

Firefox se v uplynulých dnech stal vítězem ankety Webware 100 2007 v kategorii webových prohlížečů, kterou uspořádal server Webware.com. Získal ve své kategorii 50% hlasů. Druhý se umístil webový prohlíže Opera s 13% následován Internet Explorerem 7.0. V kategorii Data se na 6. místě umístil doplněk AllPeers, který do Firefoxu přidává podporu pro výměnnou síť založenou na protokolu BitTorrent. Důležitou poznámkou k anketě je, že hlasovali i návštěvníci a jak už to tak bývá, byly výsledky v jednotlivých kategoriích hodně poznamenány hlasováním komunit okolo jednotlivých produktů. Příkladem můžou být předchozí výzvy na serverech Mozilla Links či Opera Watch.

Mozilla Add-ons odstraní doplňky pro starší verze Firefoxu

Logo Firefoxu

Správci serveru Mozilla Add-ons, který slouží jako hlavní zdroj doplňků pro aplikace Mozilla, se rozhodli odstranit doplňky určené pro starší verze Firefoxu. To v praxi znamená, že doplňky, které jsou určeny pro Firefox 1.5 a starší a nebyly dosud aktualizovány pro Firefox 2.0, již nebudou ve veřejné databázi doplňků k dispozici. Autoři těchto nekompatibilních doplňků, kterých je v současné době přibližně 800, byli informováni e-mailem. Na sjednání nápravy mají poslední příležitost do 9. července. Poté budou neaktualizované doplňky přesunuty do Sandboxu (v české verzi Mozilla Add-ons přeloženo jako Pískoviště), což je část serveru, kde jsou umístěny neprověřené doplňky či ty doplňky, které nesplňují podmínky pro to, aby byly zobrazeny ve veřejné části webu. Tato sekce webu je k dispozici pouze pro registrované uživatele a navíc pouze pro ty, kteří si v nastavení účtu povolí, že mají zájem shlédnout i neprověřené doplňky.

Uvedená "čistka" bude dle mého názoru pro server užitečná. Pokud uživatel hledá doplněk, pravděpodobně jej netěší, pokud ve výsledcích vyhledávání nalézá i doplňky, které jsou k dispozici pro již nepodporované verze Firefoxu včetně verzí, které jsou určeny pro verze Firefoxu starší než 1.0.

Firefox 3.0 a jednorázové uložení relace

Logo Firefoxu

Když jsem zde včera hovořil o možnosti jednorázového uložení relace Firefoxu, tak trochu jsem zapomněl zmínit jednu drobnou novinku Firefoxu 3.0. V něm na vás totiž při ukončení vyskočí dialog, kde jste dotázáni, zda si přejete aktuální relaci uložit.

Ukázka dialogu

Ve Firefoxu 2.0 jste pouze dotazování při více otevřených panelech, zda si skutečně přejete Firefox ukončit. Zde je rovnou poskytována možnost uložení relace. Nevýhodou může být fakt, že se tento dialog ukazuje při každém ukončování, což ne každému vyhovuje. Naštěstí lze tento dotaz snadno potlačit.

Plány budoucích verzí Camina

Logo Camino

Ačkoliv Camino 1.5 vyšlo teprve před pár dny, jsou již známy přibližné informace o budoucích verzích. Dle plánů vývoje je plánována verze 1.6, která bude podobně jako 1.5 založena na Gecku 1.8.1. Do této verze je plánováno rolování panelů obdobné, jako má Firefox 2.0. Mezi další novinky by se měla řadit možnost přeskupování pořadí panelů, podpora pro automatické aktualizace či integrace Breakpadu pro správu pádů. Ten by se měl objevit též ve Firefoxu/Thunderbirdu 3.0. Co se týče očekávaného datumu vydání, je verze 1.6 plánována na konec tohoto roku. Další plánovanou verzí je 2.0, která již bude založena na Gecku 1.9 a vyjde někdy v průběhu příštího roku. Plány na tuto verzi jsou dle vývojářů prozatím velmi mlhavé, takže uvidíme.

Jak ve Firefoxu jednorázově uložit relaci

Logo Firefoxu

Počínaje verzí 2.0 Firefox umožňuje automaticky ukládat relace, takže když ukončíte prohlížeč, obnoví se vám při jeho příštím spuštění panely z minula, data formulářů apod. Osobně tuhle funkci nepoužívám, protože mě většinou druhý den ráno nezajímá, co jsem měl otevřeno večer. Občas se však přecejen hodí mít možnost uložit si relaci pro příště. Dlouho jsem hledal doplněk přesně pro tuhle akci. Podobnou funkcí disponuje například Tab Mix Plus, ale já jsem potřeboval rozšíření právě a pouze s touto funkcí. Nakonec jsem narazil na velice šikovný doplněk Save Session.

Pomocí něj můžete ukončit Firefox v hlavní nabídce volbou Soubor -> Save Session & Exit a při příštím spuštění můžete pokračovat tam, kde jste posledně skončili. K dispozici je též tlačítko pro lištu. Pokud si myslíte, že budete tuto volbu zapomínat a ukončovat Firefox klepnutím na "křížek", naleznete v hlavní nabídce volbu Nástroje -> Save Session, kterou si můžete kdykoliv zaškrtnout a při příštím spuštění budete mít relaci k dispozici ať už ukončíte Firefox jakkoliv. Volba je tak trochu nešikovně umístěna, takže pokud ji nebudete chtít používat a vadí vám její umístění pod volbou Možnosti, vložte do konfiguračního souboru userChrome.css následující řádky:

#SaveSession {
  display: none;
}

Přehled motivů vzhledu pro Firefox 2.0

Logo Firefoxu

Pokud si chcete snadno vybrat nový motiv vzhledu pro Firefox 2.0, pravděpodobně vás potěší přehled, který se objevil na serveru Learn Firefox. V něm naleznete vzhled každého z mnoha desítek motivů ukázán na screenshotu s odkazem ke stažení. Přehled je rozdělen abecedně podle počátečního znaku motivu na A-E, F-K, L-O a P-Z. Moc hezké provedení.

Jak migrovat z Opera Mail do Thunderbirdu

Logo Thunderbirdu

Migrace dat z jednoho poštovního klientu do druhého nebývá vždy bezbolestivá. Je přitom vcelku jedno, zda používáte klienta s otevřeným či uzavřeným zdrojovým kódem. Jejich možnosti importu jsou většinou značně omezené a dost často i chybové. Thunderbird standardně umožňuje import z Outlooku (Express), Eudory a stařičkého Netscape Communicatoru 4.x. Co však dělat, pokud chcete importovat poštu z Opera Mail? V takovém případě je dobré nahlédnout do některého z návodů (první, druhý), kde se dozvíte jak na to.

Thunderbird 2.0.0.4 k dispozici

Logo Thunderbirdu

Mozilla Corporation uvolnila Thunderbird 2.0.0.4. Ač tomu číslo verze nenasvědčuje, jedná se o první pravidelnou bezpečností aktualizaci Thunderbirdu 2.0. Ta přináší opravu několika chyb včetně dvou bezpečnostních. Uživatelům Thunderbirdu 2.0 bude nabídnuta automatická aktualizace na novou verzi a ostatní mohou stahovat plné verze. Aktualizace je jako vždy doporučena.

Thunderbird 2.0: Uživatelská příručka v češtině

Logo Thunderbirdu

Společnost FOXINUS solutions s.r.o. dnes uvolnila příručku k Thunderbirdu 2.0. Na 100 stránkách v ní naleznete vysvětlení základní práce s Thunderbirdem 2.0 a součástí jsou i tipy z tohoto blogu. Příručka je k dispozici volně ke stažení a je šířena pod licencí GFDL. Za její zpracování patří firmě FOXINUS solutions s.r.o velký dík. Připomínám, že stejná společnost zpracovala před nedávnem i příručku k Firefoxu 2.0.

Safari 3 Beta pro Windows

Logo Safari

Dlouhým spekulacím o tom, zda Apple přijde se svým webovým prohlížečem Safari ve verzi pro Windows, bylo dnes učiněno přítrž. Steve Jobs (CEO Apple) dnes na Apple Worldwide Developers Conference v San Francisku oznámil dostupnost Safari 3 Beta pro Windows. Pro Windows je tak k dispozici další webový prohlížeč. Nedalo mi to, abych si jej nevyzkoušel. Na domovské stránce je k dispozici ke stažení instalátor o velikosti 8,4 MB. Dostupná je i verze s přehrávačem Quicktime. Safari je k dispozici "pouze" pro Windows XP a Vistu, takže uživatelé starších systému jako Windows 2000 mají smůlu.

Safari pod Windows XP působí graficky poněkud nepřirozeně. Vzhled stránek je vyhlazovaný a se zobrazováním některých textů jsou problémy, takže se vám může stát, že namísto textu uvidíte dlouhé podtržítko. Dost možná tím, že mam anglickou verzi systému s českým nastavením. Prohlížeč působí hodně nestabilním dojmem. Jakýkoliv pokus o přístup do historie či záložek u mě způsobí pád prohlížeče. Počítám, že uvedené nedostatky jsou dány tím, že se blížila konference a vývojáři museli představit nějakou, byť hodně nedodělanou, verzi. Škoda, řadu uživatelů tyto prvotní chyby asi odradí.

Když jsem si tak procházel možnosti prohlížeče, pak jsem marně hledal něco, čím by mě Safari zaujal. Prostě nějaká šikovná funkce, kterou jinde nenajdu a kvůli které je Safari uživateli Mac OS X oblíben. Bohužel, na nic jsem nenarazil. Nemohu se zbavit dojmu, že Safari je pod Mac OS X populární díky své dobré integraci se systémem. Uživatelé Mac OS X nechť prominou uživatele neznalého tohoto systému.

Safari je tu pro Windows a toť asi zpráva dne. Pevně doufám, že vývojáři do finální verze odstraní hlavní nedostatky a vytvoří tak další kvalitní prohlížeč pro Windows. Zda si své uživatele najde, je otázkou, protože nenabízí nic unikátního. Vývojáře však potěší, že mohou své webové stránky testovat na Safari pod Windows – byť samozřejmě nenasimulují stejný vzhled jako pod Mac OS X. Zájemci stahujte a zkoušejte.

Jak minimalizovat Thunderbird při startu Windows

Logo Thunderbirdu

Řada uživatelů Windows si nechává spouštět své oblíbené aplikace ihned při startu Windows. Pokud používáte Thunderbird a chtěli jste si jej nechat spouštět při startu minimalizovaně tj. okamžitě přesunout po spuštění do systray (oznamovací oblasti), sáhli jste pravděpodobně po doplňku Minimize To Tray. Ten skutečně umí minimalizovat aplikaci Mozilla do této oblasti, ale bohužel to neumí při spuštění Windows. Jak tedy z toho? Řešení spočívá v instalaci doplňku Minimize To Tray Enhancer. V jeho nastavení zaškrtněte volby Minimize on open a Start with Windows. Po spuštění Windows se pak bude Thunderbird spouštět okamžitě minimalizovaně. Důležitou poznámkou je, že k tomuto doplňku potřebujete mít nainstalován i samotný Minimize To Tray.

Zahájeno testování aktualizace z Firefoxu 1.5 na 2.0

Logo Firefox

Dlouho odkládané nabídnutí aktualizace z Firefoxu 1.5 na 2.0 vstoupilo do fáze testování. V průběhu dnešního dne bude aktualizace nabídnuta betatesterům a všem ostatním by měla být nabídnuta v průběhu následujících týdnů. Aktualizace bude nabídnuta uživatelům Firefoxu 1.5.0.12 a Firefox pomocí ní bude aktualizován na verzi 2.0.0.4. Vzhledem k tomu, že podpora Firefoxu 1.5 již skončila, je doporučeno všem stávajícím uživatelům přejít na Firefox 2.0.0.4.

Gran Paradiso Alpha 5 k dispozici

Logo Firefox

Vývojová verze Firefoxu 3.0 označovaná jako Gran Paradiso je k dispozici ve verzi Alpha 5. Tato verze přináší plně aktivované Places (označení pro nově zpracovanou historii a záložky), novou aplikaci na správu pádů pojmenovanou Breakpad či vylepšení integrace s Mac OS X, kde si uživatelé nově mohou všimnout nativního vzhledu formulářů či podporu upozorňování Growl. Jedná se o vývojovou verzi, která je primárně určena pro vývojáře a testery. Ti mohou tuto verzi stahovat z ftp.mozilla.org, kde je k dispozici pouze v anglické verzi. Příští plánovanou verzí je Alpha 6, která je předběžně plánována na přelom června a července.

3 nové bezpečnostní chyby v aplikacích Mozilla

Logo Mozilly

V průběhu posledních dnů byly nahlášeny tři nové bezpečnostní chyby v aplikacích Mozilla. První chyba (bug 381300) umožňuje za určitých okolností podvrhnout obsah rámu webové stránky, druhá chyba (bug 376473) se týká manipulace s obsahem. Tato chyba samotná nemůže být zneužita pro spuštění záškodného kódu v PC uživatele. Závažnost obou chyb je Mozilla Corporation hodnocena jako nízká. O obou chybách informoval Mozilla Security Blog. Třetí chyba souvisí s chybnou manipulací s interním protokolem resource://, který slouží pro přístup k souborům aplikace. Závažnost je dle serveru Secunia opět nízká.

Camino 1.5 k dispozici

Logo Camina

Webový prohlížeč Camino, který je založen na Mozille a určen pro platformu Mac OS X, je k dispozici ve verzi 1.5. Nová verze přináší kontrolu pravopisu do formulářových prvků na stránkách, podporu správy relací či například detekci dostupných RSS kanálů. Bližší informace o novinkách jsou k dispozici v poznámkách k vydání. V souvislosti s novou verzí je důležitá informace, že již není podporován Mac OS X 10.2. Nová verze je volně k dispozici a to jak v anglické, tak multijazykové verzi. Její součástí je i čeština a slovenština.

Vydán Netscape Navigator 9.0 Beta 1

Logo Netscape

Společnost AOL dnes uvolnila první betaverzi prohlížeče Netscape Navigator 9.0. Tato nová verze je založena na Firefoxu 2.0 a přináší nový vzhled aplikace, automatické opravování překlepů v URL, integraci s portálem Netscape.com či podporu OPML. Bližší informace o novinkách naleznete v poznámkách k verzi. Netscape 9.0 Beta 1 je k dispozici volně ke stažení pro Windows, Linux a Mac OS X. Vzhledem k tomu, že se jedná o betaverzi, tak tato verze není primárně určena pro koncové uživatele, ale pro vývojáře a testery.

Firefox 2.0.0.4 Portable a Swiftfox 2.0.0.4

Logo Firefoxu

V souvislosti s uvolněním Firefoxu 2.0.0.4 se vyrojily další dvě aktualizace. Tou první je Mozilla Firefox 2.0.0.4 Portable Edition tj. verze, která je primárně určena pro přenosná média. Druhou aktualizací pak je Swiftox, což jsou optimalizované verze Firefoxu pro Linux. Nyní jsou k dispozici ve verzi 2.0.0.4.

Nový Mozilla Security Blog

Logo Mozilly

Mozilla Corporation včera otevřela blog Mozilla Security, kde budou publikovány informace související s bezpečnostní produtků Mozilla. Blog je syndikován Mozilla Planet, takže pokud odebíráte tuto agregaci zápisků o Mozille, dostanou se příspěvky z tohoto blogu automaticky i k vám.

Flock 0.7.14 k dispozici

Logo Flocku

Webový prohlížeč Flock, který je založen na Firefoxu, je k dispozici ve verzi 0.7.14. Tato verze nepřináší žádné novinky, pouze opravy totožné s uvolněným Firefoxem 1.5.0.12. Jedná se o nejspíš poslední verzi Flocku založenou na Firefoxu 1.5, protože další plánovaná verze bude založena na Firefoxu 2.0.