Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Růst Firefoxu se zastavuje?

Logo Firefoxu

Magazín ComputerWorld včera uveřejnil článek, který se zabývá Firefoxem a potencionálem jeho dalšího růstu na trhu. Autor v článku rozebírá pokles jeho růstu v USA a dává to do souvislosti s distribucí Internet Exploreru 7.0 v rámci automatických aktualizací Windows. Další výraznou možnost růstu vidí jen v případě nějaké významné inovace Firefoxu.

SeaMonkey hledá slogany

Logo Seamonkey

Řada produktů má své slogany. Ty většinou vyjadřují ideu/cíl produktu a to, co poskytuje. Nejinak je tomu i u aplikací Mozilla, kde jste u Firefoxu mohli zaregistrovat slogany "Take back the web" či "Rediscover the web". U Thunderbirdu je slogan "Reclaim your inbox" a u balíku SeaMonkey naleznete na domovské stránce slogan "All-in-one internet application suite", což pravda není přímo slogan, ale vyjadřuje to, co se projekt snaží vytvářet. Jedná se však o frázi ještě z dob balíku Mozilla Suite a navíc je pro marketingové použití příliš dlouhá. Z těchto důvodů se nyní hledá nový slogan (či spíš slogany). V diskusi již padla řada návrhů jako "the suite, reborn" či "browser + mail. all in one". Diskuse je však otevřena a se svým nápadem můžete přijít i vy.

Plán vývoje Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

Na Mozilla Wiki se dnes objevilo časové rozvržení vývoje Firefoxu 3.0. Z něj vyplývá, že se dočkáme dalších tří alfa verzí přibližně s měsíčním odstupem tj. na konci dubna, května a června. Následovat budou dvě betaverze (v červenci a září), a poté budou dle potřeby přidány další betaverze a RC verze. Pokud připočteme, že plány vývoje bývají u Mozilla Corporation optimistické, dočkáme se finální verze koncem roku (můj odhad). Data se však mohou změnit.

Verze Datum vydání
Alfa 4 Konec dubna 2007
Alfa 5 Konec května 2007
Alfa 6 Konec června 2007
Beta 1 Červenec 2007
Beta 2 Září 2007
Finální verze Konec roku? (můj odhad)

Integrace českého validátor (X)HTML s Firefoxem

Logo Firefoxu

To, že existuje česká neoficiální verze (X)HTML validátoru nejspíš řada z vás ví. Méně z vás však asi ví, že uvedený validátor lze zintegrovat s Firefoxem. Postačí si k tomu doinstalovat doplněk, který do místní nabídky stránky přidá volbu Ověřit validitu podobně, jako to má třeba webový prohlížeč Opera.

Google Breakpad ve Firefoxu 3.0 Alfa 3

Logo Firefoxu

Jak jsem tu loni psal, nástroj TalkBack bude ve Firefoxu 3.0 nahrazen novějším nástrojem, který měl tehdy pracovní název Airbag. TalkBack (nebo-li Nástroj na reportování chyb) je program, který se spustí při pádu Firefoxu a nabídne automatické poslání reportu vývojářům. K tomuto reportu přibalí některé důležité informace nutné pro opravení chyby. Důvody pro nahrazení tohoto nástroje jsou přibližně dvojí. První, hlavní důvod, spočívá v nesvobodné licenci, protože TalkBack je komerční produkt třetí strany. To zabraňuje používat TalkBack v produktech odvozených od Mozilly. Typickým příkladem je třeba Flock. Druhým důvodem je, že TalkBack občas neposílá vše potřebné, co by vývojáři potřebovali.

Z těchto důvodu vznikl projekt Airbag, který nyní naleznete pod názvem Google Breakpad a je šířen pod BSD licencí. Na jeho vývoji spolupracují Mozilla Corporation a společnost Google. Tento nový nástroj je ve vývoji, ale již ve Firefoxu 3.0 Alfa 3 je k dispozici (pouze u Windows verze), i když standardně je zakázán. Pokud jej chcete vyzkoušet, zakažte ve Správci doplňků TalkBack, nastavte systémovou proměnnou MOZ_AIRBAG na hodnotu 1 a znovu spusťte Firefox. Navštivte například následující adresu, která způsobí pád Firefoxu a zobrazí pracovní okno Google Breakpad. Na straně zkušebního serveru pak naleznete váš report. Prozatím klient neuchovává ID reportu, takže ten váš je většinou ten poslední. Bližší informace o Google Breakpad ve Firefoxu 3.0 Alfa 3 naleznete v blogu Benjamina Smedberga.

Mozilla zahájila spolupráci s eBay

Logo Mozilly

Jak si můžete přečíst v tiskové zprávě, Mozilla (Corporation, Foundation) zahájila spolupráci se společností eBay International, která provozuje populární aukční portál eBay. Cílem je zpřístupnit informace o aukcích z Firefoxu. Podle tiskové zprávy se to bude týkat uživatelů ve Francii, Německu a Velké Británii. Pravděpodobně se tak jedná o pilotní projekt. Forma ani bližší informace o spolupráci nebyly oznámeny. Je však z mého pohledu nepravděpodobné, že bysme se dočkali nějaké formy integrace Firefoxu s eBay. Bližší informace by měly být k dispozici v druhém čtvrtletí tohoto roku.

Co nového ohledně SVG ve Firefoxu 3.0 Alfa 3

Logo Firefoxu

Předevčírem jsem zde psal o novinkách ohledně JavaScriptu v třetí alfa verzi Firefoxu 3.0. Nyní je podobný dokument k dispozici i o SVG. To se dočkalo některých vylepšení a hlavně opravení hlavních regresí (chyb) z předchozí alfa verze.

Mozilla Thunderbird 2.0 RC1 k dispozici

Logo Thunderbirdu

Práce na Thunderbirdu 2.0 finišují a první RC verze je k dispozici. Prozatím jen v anglické verzi, ale do pátku by měly být k dispozici i lokalizované verze včetně češtiny. Podotýkám, že se jedná o testovací verzi, která není vhodná pro koncové uživatele, kteří by měli počkat na finální verzi. Ta by měla být k dispozici již brzy. Pokud chcete pomoci s testováním, stáhněte si uvedenou verzi a navštivte Thunderbird 2.0 TestDay na IRC Mozilla.org, který se uskuteční tento pátek od 16:00 do 02:00 našeho času.

Minimo 0.2 k dispozici

Webový prohlížeč Minimo, který je založen na Mozille a určen pro Windows Mobile 5.0 (včetně Pocket PC a Smartphone edicí), je k dispozici ve verzi 0.2. Nikde není bohužel uvedeno, co je nového, takže případným zájemcům nezbývá než si uvedenou verzi stáhnout a vyzkoušet.

Podpora XBAP ve Firefoxu

Logo Firefoxu

Na ZDNetu si můžete přečíst, že společnost Microsoft v rámci připravovaného .NET Frameworku 3.5 připravuje podporu XBAP pro Mozilla Firefox. XAML Browser Applications (zkráceně XBAP) jsou aplikace běžící uvnitř webového prohlížeče, které spustíte z webu a pracují v omezeném módu, který jim neumožní přístup k vašemu počítači (zápis na pevný disk apod.). Jedná se o součást Windows Presentation Foundation. Výhodou tohoto řešení je absence nutnosti instalovat aplikace na lokální disk, nevýhodou je v současné době vázanost na Internet Explorer 7.0 a nutnost mít nainstalovaný .NET Framework 3.0. S příchodem .NET Frameworku 3.5 padne částečně omezení na prohlížeč, ale bohužel pouze u systému podporovaných .NET Frameworkem 3.5.

Řešení mizení záložek ve Firefoxu?

Logo FIrefoxu

Pokud byste si udělali přehled o tom, jaké nejčastější problémy mohou nastat v souvislosti s Firefoxem, pak asi na předních místech bude mizení záložek či problémy s uchováváním nastavením lišt. Zatímco první problém je často spojen s nestandardním ukončením Firefoxu a stává se velmi malému okruhu uživatelů, ten druhý souvisí s poškozením souboru localstore.rdf v uživatelském profilu Firefoxu. To může také způsobit nemožnost přidat záložku či problémy s vyhledávacími moduly. Vývojáři se nyní na uvedené chyby zaměřili a plánují určité úpravy, aby k podobným problémům docházelo co možná nejméně často. Bližší informace naleznete v bug 375102. Některých úprav se možná dočkáme již ve Firefoxu 2.0.0.4/1.5.0.12.

Co nového ohledně JavaScriptu ve Firefoxu 3.0 Alfa 3

Logo FIrefoxu

Před pár dny vyšel Firefox 3.0 Alfa 3, který přinesl řadu novinek, které se mimo jiné týkají i JavaScriptu. John Resig ve svém blogu popsal jednotlivé novinky. Dozvíte se tam například o podpoře clientLeft a clientTop či o možnosti stáhnout soubory pro offline použití.

OpenTran - slovník překladů

Na webové adrese Open-tran.eu naleznete zajímavý projekt, jehož snahou je shromažďovat překlady open-source produktů. V této databázi překladů pak umožňuje snadno vyhledávat, což se hodí když překládáte nějaký program a chcete zjistit, jak to mají přeloženo jinde. Aktuálně se projekt týká 87 jazyků včetně češtiny a v databázi jsou zatím pouze projekty KDE a Mozilla.

Sunbird 0.5 a vylepšený vzhled boxů událostí

Logo Sunbirdu

Mozilla Sunbird bude mít v připravované verzi 0.5 nový vzhled boxů s událostmi v kalendáři. Nejedná se o žádný revoluční krok, jen úprava vzhledu, ale i pěkný vzhled "prodává" produkt. Bližší informace jsou k dispozici v bug 368982. Nový vzhled můžete zkouknout v aktuálních nočních buildech.

Thunderbird 2.0 RC nejspíš již koncem týdne

Logo Thunderbirdu

Poštovní klient Mozilla Thunderbird, jehož finální verze 2.0 byla plánována na březen, bude nejspíš k dispozici v RC verzi koncem tohoto týdne. Aktuálně vydání Thunderbirdu 2.0 nic nebrání, a pokud tomu bude i nadále, dočkáme se finální verze v první polovině dubna.

Mozilla Foundation a Google Summer Of Code 2007

Logo Mozilly

Mozilla Foundation podobně jako v loňském roce vypsala témata pro Google Summer Of Code. Tentokrát pro rok 2007. Jedná se o program, jehož snahou je podpořit rozvoj open-source produktů a přilákat do jejich řad studenty. Jednotlivé projekty vypíšou témata, co by rádi měly naprogramované (realizované), zájemci z řad studentů se mohou na zvolená témata přihlásit a v případě dokončení projektu si mohou přijít na částku 4500 dolarů s tím, že open-source projekt, který téma vypsal, vyinkasuje dalších 500 dolarů. Projekt sponzoruje společnost Google.

A s jakými tématy letos přišla Mozilla Foundation? Témata jsou vypsána pro Firefox, Thunderbird, Camino, SeaMonkey, Bugzillu a věci týkající se lokalizace. V přehledu témat tak naleznete věci týkající se formátu SVG, rozšíření možností microsummaries, podpora grafického formátu JPEG 2000, podpora prohlížení v panelech v Thunderbirdu, integrace Thunderbirdu s vyhledáváním Windows Vista, vylepšení podpory šablon a filtrů SeaMonkey (Thunderbirdu) či správu rozšíření pro Bugzillu. Témat je samozřejmě více a lze přijít i s vlastním tématem. Vypsaná témata jsou pouze nápady, což automaticky neznamená, že si je někdo vybere či že zvolené projekty budou automaticky dokončeny. Jak to celé letos dopadne se dozvíme na konci srpna, kdy celý program končí.

(Aktualizace) Nová Mozilla Add-ons je na světě

Logo Mozilly

Po mnoha odkladech jsme se dočkali nové podoby Mozilla Add-ons. Oficiální server s doplňky tak vstupuje do nové váze. Nová podoba serveru je k dispozici v několika jazycích, mezi kterými je i slovenština. Čeština bohužel chybí. Patrně druhou změnou, které si všimnete, je sekce pro doplňky balíku SeaMonkey (náhrada za Mozilla Suite) a nově pro kalendářovou aplikaci Sunbird. Mezi další novinky serveru patří vylepšení diskusí, schvalovacího procesu doplňků či jednotné přihlašování.

Aktualizace: Nová podoba Mozilla Add-ons byla stažena a nahrazena opět starou verzí. Důvodem je vysoké vytěžování CPU serverů a fakt, že velká většina rozšíření se chybně zmigrovala do nové verze webu. To způsobilo, že nejsou nabízeny na webu, ale jsou v "karanténě" za účelem testování (což se nechtělo). Nezbývá než podotknout, že problém s vysokým vytěžováním CPU serverů způsobil už jeden odklad uvolnění nové podoby webu a jak se zdá, tak přes ujišťování autorů se problém nepodařilo odstranit. Kde udělali soudruzi z USA chybu?

Aktualizace 2: Zdá se, že nová podoba Mozilla Add-ons opět běží.

Mozilla Labs v novém

Logo Mozilla

Jak již název napovídá, web Mozilla Labs je v novém. Tento web slouží ke shromažďování a prozkoumávání nových nápadů v oblasti webu (a nejen jeho). Krom redesignu se nově Mozilla Labs dočkal i webového fóra, kde lze o jednotlivých nápadech volně diskutovat.

Gran Paradiso Alpha 3 k dispozici

Logo Firefox

Mozilla Corporation uvolnila třetí alfa verzi Firefoxu 3.0 pod kódovým označením Gran Paradiso. Třetí alfa verze je určena primárně pro vývojáře a testery a přináší podporu grafického formátu APNG, DOM atributů clientLeft a clientTop, počáteční podpora pro práci online aplikací v offline režimu či možnost blokování přesměrování na webových stránkách. Bližší informace naleznete v poznámkách k vydání. Tuto verzi je možné stáhnout ve verzích pro Windows, Linux a Mac OS X. K dispozici jsou pouze anglické verze. Další předpokládanou verzí je alfa 4, jejíž předpokládané datum vydání dosud nebylo zveřejněno. Předpokládá se však vydání přibližně za 6 týdnů.

XiTi: Růst Firefoxu v Evropě pokračuje

Francouzská společnosti XiTi Monitor uveřejnila statistiky podílu Firefoxu v Evropě. Oproti měření z listopadu loňského roku došlo k nárůstu o necelé procento z 23,2% na 24,1% v březnu 2007. Podle uvedených statistik by měl být podíl Firefoxu v České republice 31,5%, což je poněkud nereálné číslo, takže nutné brát s rezervou. Zajímavější je spíše výše uvedené globální číslo pro celou Evropu, které stále vykazuje růst.

Podíl Firefoxu v Evropě v březnu 2007

Zdroj obrázku: XiTi Monitor.

Flock 0.7.12 a Swiftfox 2.0.0.3 jsou k dispozici

Logo Firefoxu

Po včerejším vydání Firefoxu 2.0.0.3/1.5.0.11 se vyrojily aktualizace odvozených produktů. Prvním z nich je webový prohlížeč Flock, který je aktuálně založen na Firefoxu 1.5, a jehož tvůrci uvolnili verzi 0.7.12, která je k dispozici ke stažení. Inkrementální aktualizace by měly být k dispozici v průběhu dnešního dne. Druhým přírůstkem je vydání Swiftfoxu 2.0.0.3, což jsou optimalizované buildy Firefoxu pro Linux.

Firefox bezpečnější než MSIE v druhé polovině 2006

Logo Firefoxu

Společnost Symantec tento měsíc publikovala zprávu (PDF) o bezpečnosti v souvislosti s Internetem v druhé polovině roku 2006. V ní se píše, že počet bezpečnostních chyb Firefoxu byl o 26% menší než v případě Microsoft Internet Exploreru. Ba co více, zpráva říká, že tvůrci Firefoxu tyto chyby opravují 5x rychleji než je tomu v případě Internet Exploreru. Zpráva též konstatuje, že webové prohlížeče byly nejčastějším zdrojem útoku na soukromí uživatelů a že tento trend bude zachován i do budoucna.

Lightning 0.5 s podporou pozvánek

Připravovaná verze 0.5 kalendářového rozšíření Lightning bude obsahovat podporu pro posílání pozvánek na vámi vytvářené akce. Tu si můžete již nyní vyzkoušet na úrovní nočních verzí rozšíření. Nyní se pracuje i na možnosti přijaté události přijímat/odmítat. Tato funkcionalita umožní lepší spolupráci s produkty jako Microsoft Outlook.

Firefox 3.0 s podporou grafického formátu APNG

Logo Firefoxu

Do vývojové verze Firefoxu 3.0 (resp. renderovacího jádra Gecko 1.9) byla zahrnuta podpora grafického formátu APNG. Jedná se o rozšíření grafického formátu PNG o podporu animací podobně, jako u obrázků ve formátu GIF při zachování zpětné kompatibility. To znamená, že jakýkoliv program, který je schopný pracovat s formátem PNG, je schopen pracovat i s formátem APNG. Jen se namísto přehrání animace zobrazí pouze první snímek animace.

Po vyřazení podpory formátu MNG v roce 2003 tak animované GIF dostávají konkurenci (prozatím pouze v renderovacím jádru Gecko). Současná implementace je na úrovni verze 0.8, ale během několika týdnů bysme se měli dočkat finální specifikace 1.0. Pokud si chcete podporu APNG vyzkoušet, stáhněte si dnešní noční verzi Firefoxu 3.0 a vyzkoušejte si ukázky.

Firefox 2.0.0.3/1.5.0.11 k dispozici

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation uvolnila Firefox 2.0.0.3 a Firefox 1.5.0.11. Jedná se o neplánované vydání, které bylo uvolněno z důvodů výskytu chyb (regresí) ve Firefoxu 2.0.0.2/1.5.0.10. Nově vydané verze též opravují jednu bezpečnostní chybu související s protokolem FTP, jejíž závažnost je malá. Aktualizace na uvedené verze je doporučena a měla by se uživatelům nabízet v rámci inkrementálních aktualizací. K dispozici jsou též plné instalátory včetně české verze: Firefox 2.0.0.3, Firefox 1.5.0.11. Další plánovaná aktualizace (Firefox 2.0.0.4/1.5.0.12) je prozatím plánována na druhou polovinu dubna. V případě Firefoxu 1.5.0.12 se bude pravděpodobně jednat o poslední aktualizaci řady Firefox 1.5.0.x, jejíž podpora končí 24. dubna 2007.

Jak odstranit omylem přidané slovo do slovníku ve Firefoxu

Logo Firefoxu

Firefox od verze 2.0 umožňuje ve výchozí instalaci kontrolu pravopisu ve formulářových prvcích na webových stránkách. Standardně sice neobsahuje slovníky na kontrolu pravopisu, ale ty si snadno doinstalujete. Pokud kontrolujete pravopis v editačním poli, můžete snadno opravovat v místní nabídce překlepy či neznámá slova přidat do slovníku. Co však udělat, pokud se spletete a chcete omylem přidané slovo odstranit? Je to poměrně snadné. Ukončete Firefox, přejděte do jeho uživatelského profilu a v něm vyhledejte soubor persdict.dat. Tento soubor, ač má příponu dat, je obyčejný textový soubor obsahující vámi přidaná slova do slovníku. Stačí jej tedy otevřít ve vašem oblíbeném textovém editoru a řádek s omylem přidaným slovem odstranit.

Článek o řešení problémů s Thunderbirdem

Na webu Mozilla.sk dnes vyšel článek o řešení problémů s Thunderbirdem. Článek popisuje několik kroků, které je dobré vyzkoušet, když Thunderbird nepracuje korektně.

Co s hlášením 'příkaz PASS nebyl proveden' v Thunderbirdu

Logo Thunderbirdu

Řada uživatelů poštovního klientu Thunderbird se někdy setkala s chybovým hlášením příkaz PASS nebyl proveden. Text tohoto chybového hlášení skutečně není příliš vysvětlující, takže řadu lidí zmate. Příčina může být přibližně trojí. Prvně se může jednat o chybné nastavení poštovního klientu. Pokud jste však dosud používali Thunderbird bez problémů a nic jste neměnili, můžete tento bod vyškrtnout. Druhým nejčastějším důvodem je chyba na straně poštovního serveru, kde máte uloženu poštu. Ta se čas od času hlavně na freemailech stává. Zkuste si tedy poštu stáhnout později – většinou je po relativně krátké době již vše v pořádku.

Poslední možností je poškození souboru s hesly na vašem lokálním disku. V hlavní nabídce zvolte Nástroje -> Možnosti, v zobrazeném dialogu zvolte sekci Soukromí, následně panel Uložená hesla a zde klepněte na tlačítko Správce hesel. V dialogu odstraňte všechna uložená hesla a znovu zkuste vybrat poštu. O heslo vaší schránky budete při přístupu znovu požádáni.

Nasazování Firefoxu ve firemním prostředí

Michael Kaply ve svém blogu publikoval dva příspěvky (první, druhý) o možnostech nasazování Firefoxu ve firemním prostředí. V příspěvcích popisuje možnost kompilace vlastní verze či použití nástrojů jako CCK Wizard, pomocí niž si můžete upravit existující verze.

Aktualizace: Vyšel třetí, čtvrtý, pátý a šestý příspěvek na toto téma a odpovědi na otázky uživatelů.

Co dělat, když okno Firefoxu poskakuje

Logo Firefoxu

Čas od času některý uživatel hlásí, že mu okno Firefoxu začalo podivným způsobem poskakovat a rád by se toho zbavil. Příčiny, proč se tak tomu může stávat, jsou v zásadě trojí. První spočívá v některém z nainstalovaných rozšíření či motivů vzhledu, které se nechovají korektně. V tomto případě doporučuji vyzkoušet safe mód Firefoxu. Pokud je v něm vše v pořádku, je chyba na straně doplňku, který je dobré zakázat či odinstalovat.

Druhým častým zdrojem tohoto problému jsou motivy operačního systému Windows. Pokud nepoužíváte některý z výchozích, zkuste na něj přepnout. Pokud je pak vše v pořádku, způsobuje chybu vámi nainstalovaný motiv. Posledním zdrojem je chyba související s Lištou záložek. Ta by měla být opravena ve Firefoxu 2.0.0.4. Může se projevit tehdy, pokud máte Lištou záložek prázdnou či pokud ji máte umístěnu například vedle hlavní nabídky.

Offline verze blogu

Na základě vašich přání jsem po pár měsících opět vytvořil offline verzi tohoto blogu. Obsahuje přes 600 příspěvků o aplikacích Mozilla za období srpen 2005 až březen 2007.

Czech Open Source 2007

Server Root.cz letos, podobně jako minulý rok, pořádá anketu Czech Open Source 2007, jejíž cílem je ocenit nejzajímavější a nejprospěnější akce, osobnosti, projekty a software. Pokud chcete podpořit své oblíbence, tak neváhejte a hlasujte. Mezi 10 osobnostmi jsem se ocitl i já. Mam tak trochu pocit, že spíše omylem, ale i tak si nominace vážím. Děkuji.

Firefox Community Beta Program

Logo Firefoxu

Mozilla Corporation oznámila rozšíření svého testovacího programu na aktuální stabilní řady Firefoxu. Co to v praxi znamená? Doposud fungovaly aktualizace vývojových verzí na úrovni vývojových milníků připravovaných verzí Firefoxu (alfa, beta) či nočních verzí. U vývojových verzí byl nyní testovací program rozšířen i o vývojové verze aktuální stabilní řady Firefoxu (nyní 2.0). To znamená, že jakmile vyjde RC verze připravované pravidelné aktualizace, bude uživatelům v tomto programu nabídnuta k instalaci. Do programu se "přihlásíte" tak, že si stáhnete jakoukoliv RC verzi Firefoxu 2.0.0.x (počínaje dnešním dnem). Odhlášení provede tak, že přejdete na konfigurační stránku about:config a předvolbu app.update.channel nastavíte na hodnotu release. Případné nalezené chyby pak můžete hlásit přes Hendrix či přímo do Bugzilly.

Firefox Wallpapers

Nevíte, jaký pěkný obrázek si dát na plochu? Na webu Firefox Facts se objevil zajímavý přehled několika wallpaperů s motivem Firefoxu. Podívejte se na ně, třeba si nějaký zajímavý vyberete.

Spuštění nové Mozilla Add-ons odloženo na čtvrtek

Logo Mozilly

Spuštění nové podoby serveru Mozilla Add-ons bylo plánováno na dnešní den. Vzhledem k předpokládané kolizi s vydáním Firefoxu 2.0.0.3/1.5.0.11 bylo spuštění odloženo na pondělí 19. března. Důvodem zdržení je pouze snaha neprovádět změny v infrastruktuře při vydávání nových verzí Firefoxu. Vše je jinak připraveno a vydání nic nebrání.

Aktualizace: Z důvodů opoždění vydání Firefoxu 2.0.0.3/1.5.0.11 bylo spuštění Mozilla Add-ons odloženo až na čtvrtek 22. března.

Mike Schroepfer mezi 50 nejdůležitějšími lidmi webu

Logo Mozilly

Magazín PC World sestavil žebříček 50 nejdůležitějších lidí točících se okolo webu. Na 40. místě se umístil Mike Schroepfer, víceprezident Mozilla Corporation pro vývoj, což je jistě potěšující. Na druhou stranu je fakt, že uvedené žebříčky nemají zas až tolik vypovídací hodnotu, takže je nutné brát je s rezervou. A kdože byl na výsluní? Nikoho asi nepřekvapí, že na prvním místě se umístila top trojka ze společnosti Google, následována Stevem Jobsem ze společnosti Apple a třetí se umístil Bram Cohen, tvůrce BitTorrentu.

Jak z about:config odstranit předvolbu

Logo Firefoxu

Poměrně častým dotazem uživatelů Firefoxu je, jakým způsobem z konfigurační stránky about:config odstranit předvolbu. Konfigurační stránka obsahuje standardně velké množství předvoleb, neobsahuje však všechny. Některé je nutné manuálně přidat. Pokud je později potřebujete zrušit, marně budete hledat funkci Smazat či Odstranit. Jak tedy na to? Označte si předvolbu, kterou jste si přidali a kterou chcete zrušit, klepněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky zvolte volbu Obnovit. Poté restartuje Firefox, a po jeho opětovném spuštění bude předvolba pryč. Tento způsob pochopitelně neplatí pro standardní předvolby konfigurační stránky.

Rozhovor s Michalem Zalewskim o bezpečnosti Firefoxu

Logo Firefoxu

Na webu Mozilla Links vyšel rozhovor s Michalem Zalewskim, který se zabývá počítačovou bezpečností a během února nahlásil několik jím objevených bezpečnostních chyb ve Firefoxu. Celý rozhovor je zajímavé čtení. Dozvíte se v něm mimo jiné, jaký je je jeho názor na bezpečnost Firefoxu, jak se mu spolupracuje s jeho vývojáři či důvod, proč informace o bezpečnostních chybách otevřeně publikuje na webu.

AllPeers se stává open-source

Logo Firefoxu

Tvůrci populárního rozšíření AllPeers, která do Firefoxu přidává výměnou síť založenou na BitTorrentu, uvolnili jeho zdrojové kódy. Zdrojové kódy jsou uvolněny pod trojlicencí MPL/GPL/LGPL podobně, jako zdrojové kódy aplikací jako Firefox či Thunderbird. Dle slov autorů je cílem uvolnění poskytnutí dosud napsaného kódu dalším vývojářům, kteří v něm mohou nalézt užitečné části pro svá rozšíření. Mohou též přispět do kódu rozšíření AllPeers. Vše potřebné je k dispozici na AllPeers Developer Server. K dispozici jsou i noční vývojové verze či projektová Bugzilla.

Článek o Firebugu

Na serveru Interval.cz dnes vyšel článek o rozšíření Firebug, které do Firefoxu přidává komplexní nástroj na ladění webových stránek. Pokud tvoříte weby a Firebug ještě neznáte, doporučuji článek přečíst.

Podpora Google Calendar pro Sunbird/Lightning

Logo Sunbirdu

Kdysi jsem zde hovořil o tom, že by se v Sunbirdu a Lightningu měla objevil podpora pro práci s Google Calendar. Nakonec bylo rozhodnuto, že se o přímou integraci jednat nebude, ale podpora bude formou rozšíření. Jeho první verze je nyní k dispozici. Prozatím se jedná o zkušební verzi, u které není garantována bezproblémová funkčnost. Jak to celé funguje? Po nainstalování si v průvodci vytvoříte nový vzdálený kalendář a jako volbu zvolíte Google Calendar. V dalším okně průvodce zadáte soukromou adresu kalendáře, s kterým chcete pracovat (ten pod ikonkou XML na webu), a poté zadáte své přihlašovací jméno a heslo do Google Calendaru. Podle prvotních testů funguje rozšíření nad očekávání dobře.

Rozhovor s autorem loga SeaMonkey

Logo SeaMonkey

Na serveru Root.cz dnes vyšel rozhovor s Alexandrem Butinem, autorem loga SeaMonkey. Obecně se málo ví, že autorem tohoto loga je Čech. V rozhovoru se mimo jiné dozvíte, co ho k nápadu vytvořit logo přimělo, co si myslí o SeaMonkey a celou řadu dalších informací.

Nová Mozilla Add-ons plánována na 15. března

Logo Mozilly

Po několika odkladech nasazení nové podoby serveru Mozilla Add-ons se zdá, že nová verze bude spuštěna 15. března. Důvodem zpoždění bylo objevení několika závažných výkonnostních problémů, které by při nasazení způsobily zahlcení serveru. Pokud chcete, můžete novou podobu vyzkoušet již nyní. Co nového přináší si můžete přečíst v jednom starším příspěvku.

Places nebudou ve Firefoxu 3.0 Alpha 3 plně aktivovány

Logo Firefoxu

Ačkoliv se dříve tvrdilo, že Places budou plně funkční v třetí alfa verzi Firefoxu 3.0, podle posledního setkání vývojářů tomu tak nebude. Důvodem je větší množství dosud neopravených chyb, které brání plné aktivaci. Prozatím tak na Places poběží pouze historie a na záložky si budeme muset ještě nějaký ten čas počkat.

Brzy se dočkáme Firefoxu 2.0.0.3/1.5.0.11

Logo Firefoxu

Není tomu tak dávno, co vyšel Firefox 2.0.0.2/1.5.0.10. Jak to tak vypadá, brzy se dočkáme Firefoxu 2.0.0.3/1.5.0.11. Důvodem není žádná objevená bezpečnostní chyba, ale některé závažnější chyby (regrese), které se objevily v souvislosti s poslední aktualizací. Bude se jednat o celkem rychlé vydání, takže testovací verze bysme se měli dočkat již tuto středu. Další regulerní bezpečnostní aktualizace bude Firefox 2.0.0.4/1.5.0.12. Datum vydání obou verzí prozatím nebylo stanoveno.

MozBackup 1.4.6 k dispozici

Dnes jsem nahrál na web novou verzi programu MozBackup, který slouží na zálohování a obnovu uživatelských profilů aplikací Mozilla. Verze 1.4.6 opravuje zálohování hesel v profilech používaných Firefoxem 2.0.0.2/1.5.0.10 (viz příspěvek) a opravuje pár drobností souvisejících s Windows Vista. Nová verze je k dispozici též v češtině: instalační program, ZIP verze.

Firefox a přehrávání videí ve Windows Vista

Logo Firefoxu

Pokud používáte operační systém Windows Vista a na něm provozujete Firefox, mohli jste si všimnout, že videa (či rádia) požadující v prohlížeči pro přehrání Windows Media Player nepřehrávají, jak by se dalo očekávat. Místo toho se vám zobrazí informační lišta, že je potřeba doinstalovat zásuvný modul. Kde je problém?

Instalace Windows Media Playeru (WMP) standardně obsahuje plugin, který používají prohlížeče jako Firefox či Opera pro přehrávání videí umístěných na webových stránkách. V případě Windows Vista je zde však zrada, protože Microsoft tento plugin z instalace WMP 11 odstranil. Pokud by vám tedy někdo radil, ať si WMP 11 přeinstalujete, pak si buďte jisti, že váš problém to nevyřeší. Co tedy s tím? Řešením je stažení potřebných souborů z Internetu. Jedná se o: npdsplay.dll, npwmsdrm.dll a npdrmv2.dll. Tyto soubory následně nakopírujte do podadresáře plugins ve složce s nainstalovaným Firefoxem (standardně C:\Program Files\Mozilla Firefox). Poté znovu spusťte Firefox.

Kam si Firefox 2.0.0.2/1.5.0.10 ukládá hesla

Logo Firefoxu

Firefox 2.0.0.2/1.5.0.10 krom řady chyb opravil i několik bezpečnostních, včetně té, která umožňovala za jistých okolností získat uložená hesla. Tato chyba byla ve Firefoxu 2.0.0.2/1.5.0.10 opravena a s touto opravou přišla i menší změna. Zatímco v předchozích verzích si Firefox ukládal hesla do souboru signons.txt, počínaje těmito verzemi je ukládá do souboru signons2.txt. Důvodem změny jména souboru jsou úpravy formátu tohoto souboru. Běžný uživatel si však této změny vůbec nevšimne.

Songbird 0.2.5 k dispozici

Logo Songbirdu

Přehrávač Songbird, který je založen na XULRunneru, je k dispozici ve verzi 0.2.5. Co přináší nového si můžete přečíst v poznámkách k vydání. Stávajícím uživatelům by se měla nová verze nabídnout skrze inkrementální aktualizace. Ta bohužel prozatím nefunguje ve Windows Vista, takže pokud používáte tento systém, budete si muset novou verzi stáhnout manuálně z domovské stránky.

Flock 0.7.11 k dispozici

Logo Flocku

Webový prohlížeč Flock, který je založen na Firefoxu, je nyní k dispozici ve verzi 0.7.11. Ta přináší podobné aktualizace jako vydaný Firefox 1.5.0.10 a navíc opravuje jednu chybu související s nahráváním fotek. Flock 0.7.11 je k dispozici pouze v anglické verzi a je k dispozici ke stažení na domovské stránce.

Mozilla Thunderbird 1.5.0.10 k dispozici

Logo Thunderbirdu

Mozilla Corporation včera večer uvolnila Thunderbird 1.5.0.10. Jedná se o pravidelnou bezpečnostní aktualizaci, která opravuje několik chyb včetně dvou bezpečnostních. Ty byly opraveny i ve Firefoxu 1.5.0.10. Nová verze by měla být uživatelům nabídnuta přes inkrementální aktualizace, případně ji lze stáhnout z webu Mozilla.com.

Sunbird 0.5 plánován na půlku dubna

Logo Sunbirdu

Kalendářový produkt Sunbird je připravován ve verzi 0.5. Tato verze byla původně plánována na únor, ale vzhledem k neplánovanému vydání verze 0.3.1 bylo vydání posunuto. Nově plánované vydání je stanovena na půlku dubna. V příspěvku z Calendar Weblogu je též uvedeno, jaké funkce ještě zbývá před vydáním zapracovat. Současně se Sunbirdem je plánován též Lightning 0.5.

Mozilla Sunbird 0.3.1, Portable Edition

Logo Sunbirdu

Po uvolnění přenosné verze Firefoxu 2.0.0.2 tu máme přenosnou verzi Sunbirdu 0.3.1. Jaké opravy přináší si můžete přečíst v příspěvku k vydání oficiálního Sunbirdu 0.3.1. Přenosná verze je jako vždy k dispozici pouze v angličtině, ale můžete si ji lokalizovat podobně, jako přenosnou verzi Firefoxu. Český lokalizační balíček je k dispozici.