Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Firefox 3.0 a podpora webových aplikací v offline

Logo Firefoxu

Jednou z připravovaných novinek Firefoxu 3.0 je podpora práce s webovými aplikacemi v době, kdy zrovna nejste připojeni k Internetu. Celkem užitečná věc, pokud se její podpora u webových aplikací rozšíří. V praxi to pak může vypadat třeba tak, že si například v offline připravíte příspěvek do nějakého redakčního systému s podporou této funkce, a po vašem připojení k Internetu se provede publikováni. Bližší informace přináší server DSL.sk, MacWorld či Digitmag.

Mozilla Firefox 2.0.0.2, Portable Edition

Logo Firefoxu

Mozilla Firefox 2.0.0.2 je nyní k dispozici i v přenosné verzi (tzv. Portable Firefox). Jedná se o verzi vhodnou pro přenosná média jako jsou například USB flash disky. Jako vždy je tato verze k dispozici v angličtině, ale můžete si ji snadno lokalizovat.

SeaMonkey 1.1.1 a 1.0.8 jsou k dispozici

Logo SeaMonkey

Krátce po vydání Firefoxu 2.0.0.2/1.5.0.10 jsou k dispozici i SeaMonkey 1.1.1 a SeaMonkey 1.0.8. SeaMonkey 1.1.1 přináší podobné opravy, jako přinesl Firefox 2.0.0.2 (včetně těch bezpečnostních). Navíc přináší opravy v poštovním klientu, který je založen na nefinální verzi Thunderbirdu 2.0. SeaMonkey 1.0.8 přináší pouze opravy obdobné, jako Firefox 1.5.0.10. Jedná se pravděpodobně o poslední opravnou verzi řady 1.0.x, takže všem uživatelům SeaMonkey je doporučeno přejít na novější verzi. Obě verze jsou k dispozici v anglických verzích: SeaMonkey 1.1.1, SeaMonkey 1.0.8. Pro jejich lokalizaci můžete využít samostatné lokalizační balíčky: SeaMonkey 1.1.1, SeaMonkey 1.0.8. Pro SeaMonkey 1.1.1 budou též k dispozici lokalizované verze.

Další adepti na podporu BitTorrentu ve Firefoxu

Logo Firefoxu

Po rozšíření AllPeers, které plánuje do budoucna přidat do Firefoxu podporu pro práci s protokolem BitTorrent, se objevují další dva adepti na scéně. Prvním z nich je rozšíření Firestorm, které je aktuálně ve vývoji. Autor dal k prozatím dispozici pouze obrázky, ale první verzi rozšíření plánuje na duben. Druhým želízkem v ohni je rozšíření Bitfox, kde vývoj zatím nevypadá příliš aktivně, ale nechme se překvapit.

Bugzilla 3.0 RC1

Logo Bugzilly

Bug-trackingový systém Bugzilla, který používá například Mozilla Foundation/Corporation na správu chyb a návrhů na nové funkce v produktech Mozilla, je nyní k dispozici ve verzi 3.0 RC1. Mezi novinky se řadí podpora mod_perl, sdílení uložených vyhledávání, vylepšené uživatelské rozhraní či možnost nastavování práv jen ke konkrétním produktům evidovaných v Bugzille. Novinek je podstatně více a jejich přehled naleznete na samostatné stránce. Bugzillu 3.0 RC1 můžete stahovat z domovské stránky. Pokud nebudou nalezeny žádné závažné chyby, bude tato verze vydána jako finální. Datum vydání finální verze je předběžně stanoveno na 2. dubna.

Swiftfox 2.0.0.2

Optimalizované verze Firefoxu pro Linux, Swiftfox, jsou nyní k dispozici ve verzi 2.0.0.2. Jako vždy se jedná o verze ekvivalentní s uvolněnou verzí Firefoxu s tím rozdílem, že jsou nabízeny optimalizované pro konkrétní procesory.

Představení SeaMonkey na FOSDEMu

Logo Seamonkey

Na právě probíhající konferenci o open source, FOSDEM 2007, přednesl Robert "KaiRo" Kaiser z projektu SeaMonkey krátkou přednášku o historii projektu, jeho aktuálním stavu a vyhlídkách do budoucna. Z přednášky se mimo jiné dozvíte, kolik lidí si přibližně stahuje jednotlivé verze SeaMonkey a jaký je trend. Slajdy jsou k dispozici na následující adrese (v angličtině).

Flock 0.7.11 příští týden

Logo Flocku

Webový prohlížeč Flock, který je založen na Firefoxu, bude příští týden dostupný ve verzi 0.7.11. Tato verze přinese hlavně opravy, které byly začleněny do Firefoxu 1.5.0.10. Krom toho se uživatelé tohoto prohlížeče dočkají pár oprav funkcí specifických pro Flock. K dispozici je i předběžný plán vydání.

Camino 1.1 Beta

Logo Camina

Webový prohlížeč Camino, který je založen na Mozille a určen pro systém Mac OS X, je k dispozici ve verzi 1.1 Beta. Tato verze přináší možnost blokování Flash animací, novou správu relací, vylepšené možnosti blokování vyskakovacích oken a další novinky. Pokud chcete novou verzi vyzkoušet, můžete si ji stáhnout. Mějte však na zřetel, že se jedná o vývojovou verzi, která není primárně určena pro koncové uživatele.

Secunia Software Inspector

Loni v prosinci server Secunia spustil zajímavý nástroj s názvem Secunia Software Inspector. Nejedná se tedy o žádnou hyper novinku, ale leckomu se může hodit. Jedná se o nástroj, který spustíte z webu (využívá Javu) a on vám prohlédne systém, zda v něm nemáte nainstalované aplikace se známými bezpečnostními chybami. Začne systémem, a poté koukne na nejfrekventovanější aplikace, které souvisí s Internetem, a které tak mohou být potencionálně zneužity. Vyhledávané aplikace naleznete v seznamu. Pro spuštění testu potřebujete Windows 2000 či vyšší a nainstalovanou Javu 5.0 Update 6 či vyšší.

Firefox 2.0.0.2 a 1.5.0.10 jsou k dispozici

Logo Firefoxu

Plánované aktualizace Firefoxu vyšly dříve než se očekávalo. Ačkoliv bylo původně oznámeno, že k vydání Firefoxu 2.0.0.2 a 1.5.0.10 dojde až příští týden, z důvodu dostupnosti exploidu zneužívající jednu bezpečnostní chybu bylo rozhodnuto o dřívějším uvolnění. Firefox 2.0.0.2 přináší opravu necelých 200 chyb včetně několika bezpečnostních. Nemalá část oprav se týká lepší spolupráce Firefoxu s Windows Vista. Firefox 1.5.0.10 přináší taktéž opravy řady chyb včetně těch bezpečnostních. Pokud jej z nějakého důvodu stále používáte, zauvažujte o přechodu na Firefox 2.0. Pravidelné bezpečnostní aktualizace Firefoxu 1.5.0.x končí již 24. dubna. Pakliže používáte Windows Vista, doporučuje se taktéž používat Firefox 2.0, který je s tímto systémem lépe sladěn. Obě verze jsou k dispozici ke stažení včetně českých verzí: Firefox 2.0.0.2, Firefox 1.5.0.10. V rámci pravidelných aktualizací by měly být obě verze dostupné do 48 hodin.

Chyba ochrany paměti ve Firefoxu 2.0.0.1

Logo Firefoxu

Bezpečnostní expert Michal Zalewski objevil ve Firefoxu 2.0.0.1 chybu při provádění JavaScriptové události onUnload v kombinaci s konstrukcí document.write(). Při "správném" použití lze docílit pádu prohlížeče na chybu ochrany paměti, což může být teoreticky zneužitelné k provedení záškodného kódu. V současné době však není znám způsob, jak to provést, takže zde zatím není reálné riziko zneužití chyby. Bližší informace naleznete v Bugzille včetně odkazu na demonstrující kód.

Penelope 0.1 koncem února

Možná si ještě pamatujete na oznámení projektu Penelope, což je kódové označení pro budoucí verze e-mailového klientu Eudora na Thunderbirdu. Dlouho bylo "ticho po pěšině", ale nyní se zdá, že bysme se koncem února měli dočkat verze 0.1. Projekt Penelope je koncipován jako rozšíření, obdobně, jako třeba Lightning. Verze 0.1 tedy bude dostupná pouze jako rozšíření s tím, že do budoucna by měly být k dispozici i plné verze, které nebudou na Thunderbirdu závislé. Bude tedy platit vzorec Thunderbird + rozšíření Penelope = nová verze Eudory. Současným cílem je, aby funkce existující verze Eudory byly přeportovány pro verzi postavenou na Thunderbirdu. Plány budoucího vývoje prozatím nebyly zveřejněny. Pokud si chcete vyzkoušet vývojovou verzi Penelope, navštivte vývojářské fórum a stáhněte si XPI balíček. K jeho fungování budete potřebovat betaverzi Thunderbirdu 2.0. Bližší informace o Penelope přináší server Mozilla Links.

Firefox jako výchozí prohlížeč ve Windows Vista?

Logo Firefoxu

Společnost Microsoft před pár týdny uvolnila nový operační systém Windows Vista pro domácí uživatele. Česká verze ještě není k dispozici, ale pokud již dáváte přednost anglické verzi a používáte jako výchozí webových prohlížeč Firefox, mohli jste si všimnout, že ačkoliv se jej pokusíte po instalaci nastavit jako výchozí, nepodaří se vám to. Kde je problém? V tomto případě nehledejte chybu na straně Windows Vista, ale Firefoxu. V aktuální verzi 2.0.0.1 si v tomto případě neporadí s nově pojatými uživatelskými účty v nové verzi Windows. Řešení přinese Firefoxu 2.0.0.2, který je plánován na příští týden. Pokud se vám nechce čekat, spusťte Firefox v administrátorském režimu (volba je v místní nabídce nad zástupcem) a zde proveďte nastavení.

Některá rozšíření jako součást Firefoxu 3.0?

Logo Firefoxu

Jednou z věcí, o které se v souvislosti s Firefoxem 3.0 uvažuje, je začlenění některých zajímavých rozšíření jako jeho součást či inspirování jimi. V posledním setkání vývojářů se tak můžete dočíst, že jsou zvažována rozšíření TableTools (řazení, filtrování a kopírování HTML tabulek), URLFixer (oprava překlepů v URL) či Print Hint (indikace, že stránka nabízí verzi pro tisk). Z kategorie rozšíření pro vývojáře se uvažuje o rozšířeních Consola2 či o v poslední době oblíbeném Firebugu.

Poměrně kontroverzně se uvažuje o inspiraci rozšířením Locationbar2. Toto rozšíření skrývá v adresním řádku počáteční http://, ftp:// apod., rozděluje jednotlivé části adresy a dekóduje diakritické znaky z URL, které se standardně zobrazují v dosti nečitelném tvaru. Pomocí znaků oddělujících jednotlivé části adresy lze jednoduše procházet jednotlivé části URL. Titulní stránka české Wikipedie pak v adresním řádku vypadá následujícím způsobem:

Zvažovaná podoba adresního řádku

Ačkoliv se to může zdát zpočátku nezvyklé, po krátkém používání se mi zdá podobné pojetí adresního řádku minimálně zajímavé.

V souvislosti s rozšířeními se též uvažuje o začlenění možnosti individuálních nastavení pro jednotlivé webové stránky. Uživatel by pak měl možnost nastavit si velikost textu, použitý slovník na kontrolu pravopisu či na konkrétních stránkách vypnout obrázky či třeba JavaScript.

Vše výše uvedené jsou zatím pouze úvahy vývojářů, o kterých se diskutuje. Některé se ve finálním Firefoxu 3.0 objeví, jiné ne. Nechme se překvapit.

Firefox 2.0.0.2 a 1.5.0.10 odloženy na příští týden

Logo Firefoxu

Původně plánované vydání Firefoxu 2.0.0.2 a 1.5.0.10 mělo být zítra či pozítří. Z plánovaného data však bohužel sešlo z důvodu objevení chyby, která blokuje vydání. Nově plánované datum bylo stanoveno na 27. února tj. příští úterý. K dispozici jsou snad již poslední RC verze (2.0.0.2, 1.5.0.10 bude později). Přibližně o stejný čas se tedy opozdí vydání Thunderbirdu 1.5.0.10 a plánované poskytnutí aktualizace na Firefox 2.0 uživatelům verze 1.5. (Release Schedule)

Sunbird 0.3.1 a Lightning 0.3.1 jsou k dispozici

Logo Sunbirdu

Kalendářová aplikace Sunbird a rozšíření Lightning jsou k dispozici ve verzích 0.3.1. Jak jsem tu již kdysi hovořil, důvodem tohoto vydání je vyřešení časových posunů, které v USA nastanou v březnu. Nejedná se tedy o nic, co by se přímo dotýkalo uživatelů u nás. Ve verzích 0.3.1 bylo též opraveno několik chyb, takže aktualizace je doporučena všem uživatelům. Sunbird 0.3.1 je k dispozici ke stažení na ftp.mozilla.org včetně české verze. Tamtéž je též k dispozici i Lightning 0.3.1.

Firefox 2 Tweak Guide

Logo Firefoxu

Na serveru Techspot.com vyšel průvodce konfigurací a upravováním Firefoxu 2.0. Na celkem 19 stránkách naleznete řadu jednoduchých i pokročilejších tipů, pomocí níž si můžete Firefox 2.0 vylepšit. V přehledu též naleznete popis řady předvoleb konfigurační stránky about:config.

Mozilla Manifest

Mitchell Bakerová, prezidentka Mozilla Foundation/Corporation, ve svém blogu prezentovala návrh Mozilla Manifest. Jedná se o dokument, který popisuje vizi Internetu jako otevřeného média přístupného každému a vztah Mozilla Foundation k němu. Cílem dokumentu je představit široké veřejnosti základní principy, na kterých stojí projekt Mozilla a to, o co se snaží.

Mozilla.sk v novém

Logo Mozilly

Server Mozilla.sk, kde sídlí slovenská lokalizační komunita, se dočkal úprav. Nově zde uživatelé naleznou krátké zprávy ze světa Mozilly, stránku o přehrávači Songbird či sekci napsali o Mozille, která shromažďuje odkazy na slovenské a české články o Mozille. Nezbývá než popřát hodně zdaru do další práce.

XulBooster 0.1.5

XulBooster, plugin pro vývojovou platformu Eclipse, který usnadňuje vývoj v XULu, je nyní k dispozici ve verzi 0.1.5. Nově přibyla řada průvodců, nabídek snippetů či XBL editor. Pokud tvoříte či chcete tvořit rozšíření pro aplikace Mozilla a hledáte nástroj, který vám to usnadní, doporučuji vyzkoušet možnosti tohoto pluginu, který vám ledasco usnadní.

Places plně aktivovovány v Gran Paradiso Alpha 3?

Logo Firefoxu

Jednou z novinek Firefoxu 2.0 měly být Places. Pod tímto názvem se měla skrývat přepracovaná forma práce s historií prohlížeče a záložkami. Pod přepracováním je myšleno jak technologické pozadí, tak to, jak jsou tyto funkce dostupné koncovým uživatelům v prohlížeči. Places byly nakonec z Firefoxu 2.0 vyškrtnuty a odloženy do verze 3.0. Do současné doby došlo k přepracování některých částí technologického pozadí a uživatelé nočních verzí již mají aktivovány Places u historie. Dle posledního setkání vývojářů by měly být Places aktivovány u záložek před vydáním třetí alpha verze Firefoxu 3.0 pod kódovým označením Gran Paradiso. Vydání tohoto vývojového milníku je plánováno na konec března.

Chybná manipulace s cookies ve Firefoxu

Logo Firefoxu

Michal Zalewski objevil ve Firefoxu chybu při práci s cookies, kterou je možné využít na cross-window či cross-frame útok skrze Ajax. Chybou je postižen i Firefox 2.0.0.1 i 1.5.0.9. Chyba je nahlášena v Bugzille a měla by být opravena v připravovaných aktualizacích Firefoxu (2.0.0.2/1.5.0.10). Pokud si na konfigurační stránce about:config nastavíte předvolbu capability.policy.default.Location.hostname.set na hodnotu noAccess, jste proti chybě ochráněni již nyní. Podotýkám, že předvolba standardně neexistuje a je potřeba si ji vytvořit.

SeaMonkey 1.0.8 a 1.1.1 tento měsíc

Logo SeaMonkey

Na druhou polovinu února jsou plánovány aktualizace Firefoxu. Verze 2.0.0.2 a 1.5.0.9 tentokrát nebudou s největší pravděpodobností doprovázeny aktualizací Thunderbirdu, ale uživatelé balíku SeaMonkey se přibližně ve stejný čas dočkají verze 1.0.8. Ta bude pravděpodobně poslední aktualizací řady 1.0.x a dále bude podporována pouze řada 1.1.x. V současné době je k dispozici 1.0.8 RC. Plánována je též verze 1.1.1, která s největší pravděpodobností vyjde až po vydání Firefoxu 2.0.0.2/1.5.0.9.

Netscape 9 bude umět opravovat překlepy v URL

Logo Netscape

Asi se vám někdy stalo, že jste při zadávání URL adresy do webového prohlížeče udělali překlep. Například místo mozilla.com jste zadali mozilla,com a webový prohlížeč vám oznámil, že uvedenou stránku nemohl nalézt. V takových situacích si většinou všimnete, že jste udělali překlep, chybu opravíte a napodruhé uvedenou stránku bez problémů načtete. Vývojáři Netscape 9 však plánují vylepšení, které nejběžnější překlepy bude umět opravovat a i při zadané nepřesné URL adrese se načte zamýšlená stránka. Pokud uvedená funkce bude bez problémů fungovat, bude se jistě jednat o příjemnou novinku.

Proč se Firefox 2.0 připojuje na adresu sb.google.com

Logo Firefoxu

Občas se někteří uživatelé ptají, proč se jim Firefox 2.0 připojuje na webovou adresu začínající sb.google.com ačkoliv nic nedělají. Většinou na to přijdou tak, že jim to oznámí firewall a mohou se chybně domnívat, že to způsobuje nějaký vir či spyware. Vysvětlení je však prostší. Jedná se o filtr ochrany proti podvodným stránkám, který si v pravidelných intervalech stahuje aktualizovaná data z webu, konkrétně od společnosti Google.

Songbird Add-ons

Logo Songbirdu

Tvůrci přehrávače Songbird, který je postaven na XULRunneru, spustili svůj server s rozšířeními, který naleznete na adrese addons.songbirdnest.com. Oproti Mozilla Add-ons je to takový chudý příbuzný, ale je umožněno autorům nová rozšíření přidávat, takže se databáze dostupných rozšíření jistě rozroste.

Tričko serveru Mozilla Add-ons

Před pár měsíci jsem tu hovořil o tom, že server Mozilla Add-ons bude k vydání Firefoxu 2.0 rozdávat speciální trička všem autorům rozšíření, kteří ty své včas aktualizují pro Firefox 2.0. Vzhledem k tomu, že se to týkalo i mě, byl jsem na nové tričko natěšený. Z nějakých důvodů nastalo větší zdržení a tričko dorazilo až dnes. Kvalita trička nic moc, velikostně mi úplně nesedí, ale mám z něj radost. Pokud vám na tričku nesedí ta vlna, pak vězte, že na zadní straně je nápis "Innovations for better surfing".

Tričko Mozilla Add-ons

Počet stažení Firefoxu překročil 300 miliónů

Logo Firefoxu

Psaní o tom, jakou metu v počtu stažení již Firefox překročil, je už celkem nuda :). Přesto si však neodpustím informaci, že od vydání Firefoxu 1.0 byla prolomena hranice 300 miliónů stažení. To už je hezké číslo. Podotýkám, že do statistik se nezapočítávají inkrementální aktualizace. Aktuální počet stažení můžete odebírat přes RSS zdroj.

Nová Mozilla Add-ons za dveřmi

Server Mozilla Add-ons, kde uživatelé naleznou rozšíření a motivy vzhledu pro aplikace jako Firefox či Thunderbird, se připravuje v nové verzi. O tom jsem zde již mluvil, takže se nejedná o žádnou novou informaci. Nová verze serveru však kromě již zmíněných novinek přinese i odstraňování některých rozšíření z databáze. Bude se jednat o ta rozšíření, která již nejsou aktualizována svými autory či ta, o než není zájem. V této souvislosti přináší server Wired.com rozhovor s Mikem Shaverem z Mozilla Corporation. Rozhovor se točí nejen okolo nové podoby serveru Mozilla Add-ons. Nová podoba Mozilla Add-ons by měla být k dispozici nejspíš již zítra ráno.

Aktualizace: Upgrade se posunul o 24 hodin.

Bezpečnostní chyba v rozšíření Sage

Logo Firefoxu

Populární rozšíření Sage, která do Firefoxu přidává jednoduchou RSS čtečku, obsahuje ve starších verzích bezpečnostní chybu. Chyba spočívá v nekorektní kontrole vstupu (RSS zdroje), který umožní útočníkovi provést na klientském počítači JavaScriptový kód. Chyba je opravena v aktuální verzi 1.3.10, která je k dispozici na domovské stránce. Uživatelům se doporučuje aktualizace. To, že starší verze Sage moc nekontrolovaly vstupy, je poměrně známá věc. Je potěšující, že s tím autor začal něco dělat a ve verzích 1.3.9 a 1.3.10 problémy odstranil. Co jsem měl možnost procházet reporty od uživatelů, byly všechny známé bezpečnostní nedostatky opraveny, což je dobře.

Drobné vylepšení vyhledávání na stránce ve Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

V dnešní noční verzi Firefoxu 3.0 se objevilo drobné vylepšení vyhledávání na stránce. Spočívá v tom, že pokud označíte text na stránce a chcete vyhledat jeho další výskyty, zmáčknete klasicky klávesovou zkratku CTRL+F a označený text se vám automaticky doplní do vyhledávacího pole. Drobné vylepšení, ale velmi praktické. Pokud se vám tato funkčnost z nějakého důvodu nelíbí, můžete ji na konfigurační stránce about:config vypnout. Slouží k tomu předvolba accessibility.typeaheadfind.prefillwithselection, jejíž hodnotu nastavíte na false.

Spuštění Internet Exploreru 7.0 bez doplňků

Řada uživatelů Firefoxu ví, že obsahuje tzv. safe mód. Ten umožňuje spustit Firefox bez doinstalovaných doplňků, což se hodí zejména tehdy, když nejde standardním způsobem spustit. Nejčastěji je totiž příčina v některém z nainstalovaných doplňků, které lze v safe módu odinstalovat a odstranit tak problém. Méně už se však ví, že podobnou funkcí disponuje i Internet Explorer 7.0. Postačí přejít do adresáře C:\Program Files\Internet Explorer a soubor iexplore.exe spustit s parametrem -extoff tj. iexplore.exe -extoff.

Kodak EasyShare Gallery

Logo Firefoxu

Na serveru Mozilla.com se začalo výrazně propagovat rozšíření Kodak EasyShare Gallery. To slouží ke snadnému nahrávání fotek na web a jejich správě. Rozšíření je k dispozici pro Firefox 2.0 a podporuje webové archivy fotek Kodak EasyShare Gallery, Flickr, Tabblo, Marela, 23 a Smugmug. Podpora pro další služby bude přidána později. Rozšíření si můžete volně stáhnout z domovské stránky.

Blokování přesměrování ve Firefoxu 3.0

Počínaje dnešní noční verzi bude Firefox 3.0 umět blokovat přesměrování stránek či jejich automatické obnovování. V dialogu Možnosti naleznete v sekci Advanced na panelu General volbu Warn me when web sites try to redirect or reload the page. Standardně je předvolba neaktivována.

Dialog Možnosti s novou předvolbou

Pokud ji aktivujete, budete před každým přesměrováním či obnovením dotázáni, zda si to skutečně přejete.

Dialog s varováním

Uvedenou volbu si můžete též nastavit přes konfigurační soubor user.js pomocí předvolby Accessibility.blockautorefresh. Jedná se o booleanovskou předvolbu, kde hodnota true znamená dotazování, hodnota false opak.

Pokud je vám divné, k čemu je podobná předvolba dobrá, pak vězte, že je zde souvislost s přístupností. Tímto způsobem je umožněno korigovat přesměrování v HTML kódu, tak přesměrování skrze HTTP hlavičky. Přesměrování pomocí JavaScriptu zatím bohužel není touto funkcí blokováno.

Gran Paradiso Alpha 2

Logo Firefoxu

Vývojová verze Firefoxu 3.0, pod kódovým označním Gran Paradiso, je nyní k dispozici ve verzi Alpha 2. Ačkoliv se jedná o druhou alpha verzi Firefoxu 3.0, je to podobně jako alpha 1 spíše druhý vývojový milník renderovacího jádra Gecko. Tato verze neobsahuje žádné nové funkce pro koncové uživatele, ale jedná se o vývojovou verzi určenou primárně pro testery a webové vývojáře.

Oproti první alpha verzi byl zahrnut reflow refactoring, díky němuž nyní Firefox projde ACID 2 testem. Nově je též zahrnuta podpora hodnot inline-block a inline-table u CSS vlastnosti display či inkrementální zobrazování XML dokumentů. Bližší informace naleznete v poznámkách k vydání. Pokud si chcete vývojovou verzi otestovat, můžete si ji stáhnout z ftp.mozilla.org. K dispozici je pouze v angličtině.

Alpha 2 obsahuje řadu známých chyb. Vzhledem k fázi rozpracování autoři upozorňují, že tato verze trpí několika známými memory leaky, které se projevují zejména na stránkách s Flashem. Některé weby se též nemusí zobrazovat úplně korektně. Všechny tyto problémy budou do finální verze opraveny. Běžným uživatelům je doporučeno používat stabilní verzi tj. Firefox 2.0. Další plánovaný vývojový milník je Alpha 3, který by měl být k dispozici koncem března.

Bezpečnostní chyba ve Firefoxu 1.5.0.9

Na serveru SecuriTeam se dnes objevil popis chyby Firefoxu, která prý za určitých okolností umožňuje přečíst lokální soubor na disku. Chyba se má vyskytovat ve Firefoxu 1.5.0.9 a publikoval ji Michal Zalewski. Chyba má vyžadovat vypnuté blokování vyskakovacích oken, znalost umístění souboru na lokálním disku a spuštění aplikace uživatelem (které, to jsem z popisu nepochopil). Uvedenou chybu jsem prakticky neověřoval, ale vzhledem k dříve uvedeným podmínkám vyžadujících interakci uživatele a nutnost zapnutí vyskakovacích oken, je možnost zneužití malá.

AllPeers 0.55 Beta v češtině

Populární rozšíření AllPeers pro Firefox, které do něj přidává výměnou síť založenou na BitTorrentu, je k dispozici ve verzi 0.55. Rozšíření přináší kromě opravy chyb vylepšené posílání soukromých zpráv, které nyní mohou být poslány i offline uživatelům. AllPeers je navíc nyní k dispozici v 13 jazycích mezi nimiž naleznete i češtinu a slovenštinu. Rozšíření je jako vždy k dispozici na stránkách Mozilla Add-ons. K dispozici je též český návod, který zpracoval Patrik Sedláček.

Netscape 9 a rozšíření pro Firefox

Logo Netcape

Oznámený Netscape 9 bude založen na Firefoxu 2.0 a řadu lidí tak hned napadne, jak to bude s populárními rozšířeními. Dle vývojářů bude drtivá většina rozšíření, které jsou určena pro Firefox 2.0, kompatibilní i s Netscape 9. Aby uživatelé nemuseli čekat až autoři rozšíření "zkompatibilní" svá rozšíření s Netscape 9 (což ani nemusí udělat), bude možné tato rozšíření nainstalovat i pro Netscape 9. Podobnou praxi dnes podporuje například Flock, který instalaci rozšíření určeného pouze pro Firefox umožní, ale uživatel je předem varován, že nemusí vše chodit úplně bez problémů.

Miranda 0.6.4 a drobný "zádrhel"

Instant messenger Miranda je k dispozici ve verzi 0.6.4. Na tom by nebylo nic až tak revolučního, protože kromě nového upozorňování na dostupné nové verze Mirandy a pár oprav není nic nového. Přesto je tu jedná změna, o které se v novince trestuhodně nepíše. Pokud si totiž stáhnete verzi 0.6.4 a nainstalujete, po spuštění se vám nenačte váš profil (kontakty, historie apod.). Když se to stalo mě, tak jsem si říkal, že je prostě někde bota, což se čas od času stává. Nakonec jsem si až v oficiálním fóru přečetl, že se jednoduše změnilo umístění souboru s profilem ([jméno].dat). Od verze 0.6.4 totiž není v Unicode verzi umístěn ve složce s programem, ale ve složce Data Aplikací (tj. C:\Document and Settings\[přihlašovací jméno]\Data Aplikací\Miranda). Před spuštěním nové verze tedy soubor s vaším profilem přesuňte do uvedeného adresáře a pro jistotu zazálohujte.

Aktualizace: Aby toho nebylo málo, je tu verze 0.6.5. Opravuje chybu v předchozí verzi.

Oznámen vývoj Netscape 9

Logo Netcape

Na Netscape blogu byl před pár dny oznámen Netscape 9. Aktuální Netscape 8.x, který je založen na Firefoxu a je dostupný pouze pro Windows, si nezískal příliš velkou popularitu. Řadě lidem se nelíbilo jeho uživatelské rozhraní či integrace s portálem Netscape.com. S bezpečnostními aktualizacemi to bylo také všelijaké. Prohlížeč ani nebyl vyvíjen přímo Netscapem, ale jako outsourcing u jedné kanadské společnosti.

Nově připravovanou verzi by měla vyvíjet přímo společnost Netscape (či spíše její vlastník – AOL). Prozatím je známo pouze to, že se bude jednat o samostatný prohlížeč a bude dostupný jak pro Windows, tak Linux a Mac OS X. Bližší informace prozatím nejsou známy a stejně tak není známo předpokládané datum vydání. Neoficiálně se objevila informace, že Netscape 9 by měl být dostupný příští či přespříští měsíc, ale již nebylo uvedeno, zda se bude jednat o první build, vývojový milník či finální verzi.

Inkrementální zobrazování XML dokumentů v Gecku 1.9

V posledních nočních verzích Firefoxu 3.0 je součástí Gecka 1.9 nové inkrementální zobrazování XML dokumentů. Co to v praxi znamená? Pokud chcete ve Firefoxu 2.0 zobrazit větší XML dokument, nejprve se celý načte, a až teprve pak se po ověření zobrazí. To je rozdíl oproti HTML stránkám, které se zobrazují průběžně podle toho, jaká část dokumentu byla již stažena. Od Firefoxu 3.0 se budou XML dokumenty zobrazovat obdobně průběžně s tím, že ověření se provede po celkovém načtení dokumentu. Pěkný test inkrementálního zobrazování XML dokumentů má na svých stránkách Hixie.

Bugzilla 2.22.2, 2.20.4 a 2.23.4

Logo Bugzilly

Nástroj na správu chyb Bugzilla, který je vyvíjen jako součást projektu Mozilla, je nyní k dispozici ve verzích 2.22.2, 2.20.4 a 2.23.4. První dvě zmiňované verze opravují dvě objevené bezpečnostní chyby. Třetí verze (2.23.3) je vývojový milník připravované nové verze Bugzilly, kterou již nyní používá Mozilla Corporation/Foundation. Všechny uvedené verze jsou k dispozici na stránce ke stažení. Jen připomínám, že verze 2.20.x je k dispozici i v češtině.

Aktualizace ukázky nového Mozilla Add-ons

Ukázka nové verze serveru Mozilla Add-ons se dočkala menší aktualizace. Byl upraven vzhled, vyhledávání, vylepšeny možnosti RSS a přibylo pár nových lokalizací. Mezi nimi je k dispozici i slovenština. Bližší informace naleznete v blogu Mozilla Webdev.

Podpora metody getElementsByClassName v Gecku 1.9

V dnešní noční verzi Firefoxu 3.0 (či spíš Gecku 1.9) se objevila podpora DOM metody getElementsByClassName z návrhu specifikace Web Applications 1.0 (často nazývaném jako HTML5). Pomocí této metody můžete získat snadný přístup k elementům dle uvedeného class. Bližší ukázky možného použití přináší ve svém blogu John Resig.

Zastoupení Mozilla Corporation v Číně

Agentura Reuters dnes přinesla zprávu, že Mozilla Corporation zakládá své zastoupení v Číně, kde dosud "působila" v podobě neziskové nadace Mozilla China. Ta zde byla založena v roce 2005. Nově vzniklá kancelář by měla podporovat aktivity Mozilla Foundation/Corporation v Číně a pomoci s lepší adaptací produktů Mozilla na místní zvyklosti.

Flock 0.7.10.1

Logo Flocku

Webový prohlížeč Flock, který je postaven na Firefoxu, je nyní k dispozici ke stažení ve verzi 0.7.10.1. Tato verze s sebou přináší některá vylepšení. Nově je například vylepšena podpora služby Blogger, přidána podpora pro manipulaci s .bmp obrázky a pár dalších vylepšení. Novou verzi si můžete stáhnout na domovské stránce. Inkrementální aktualizace by měla být k dispozici do konce týdne.

XUL validátor

Různé validátory na ověřování korektnosti zápisu XHTML, CSS či třeba RSS nejspíš znáte. Mark Finkle, autor XUL Exploreru, nyní začal psát validátor pro XUL, pomocí kterého je popsáno grafického rozhraní Firefoxu. Validátor je prozatím velmi jednoduchý ve formě webového formuláře, ale autor plánuje jeho další vylepšování a uvítá zpětnou odezvu.