Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Snadné vytvoření vyhledávacího modulu ve Firefoxu 2.0

Logo Firefoxu

Firefox obsahuje některé předinstalované vyhledávací moduly a další si můžete stáhnout z webu. Potíž může nastat, pokud byste rádi ve Firefoxu vyhledávali na některém webu, pro který vyhledávací modul nemůžete nalézt. V takovém případě se vám může hodit rozšíření OpenSearchFox. Když po jeho nainstalování klepnete pravým tlačítkem myši ve vyhledávacím poli na webové stránce, budete mít v místní nabídce k dispozici volbu Add OpenSearch Plugin. Po jejím zvolení se vám otevře průvodce, kde pouze zadáte název modulu, případně změníte ikonu a zvolíte vytvoření modulu, který se vám automaticky přidá mezi ostatní.

Aktualizace z Firefoxu 1.5.0.x na 2.0.0.x odložena

Logo Firefoxu

Původně bylo uvedeno, že aktualizace z Firefoxu 1.5.0.x na 2.0.0.x bude přes inkrementální aktualizace nabídnuta uživatelům na přelomu ledna a února. Při testování se však přišlo na chybu, kterou je potřeba ve Firefoxu před touto aktualizací opravit. Z tohoto důvodu bude tato aktualizace nabídnuta až po vydání Firefoxu 1.5.0.10/2.0.0.2 a to asi po 1-2 týdnech. Vydání Firefoxu 1.5.0.10/2.0.0.2 je stále plánováno na půlku února. (Weekly Updates)

Gecko 1.9 s podporou inline-block a inline-table

Počínaje dnešním nočním buildem Firefoxu 3.0 je v jeho renderovacím jádru Gecko 1.9 zahrnuta podpora hodnot inline-block a inline-table u CSS vlastnosti display. Podpora těchto dvou hodnot byla ze strany webových vývojářů často žádána a jejich implementaci umožnil Reflow Refactoring.

Mozilla Firefox 2.0: Uživatelská příručka v češtině

Logo Firefoxu

Společnost FOXINUS solutions s.r.o. dala zdarma k dispozici finální verzi příručky pro Mozilla Firefox 2.0. Ta obsahuje představení české verze webového prohlížeče Mozilla Firefox 2.0 a je vhodná zejména pro začínající uživatele. Nově byla též rozšířena o tipy z tohoto blogu. Příručka je volně k dispozici a můžete si ji stáhnout ve formátu PDF (5 MB).

Gecko 1.9a2 31. ledna, 1.9a3 v březnu

Logo Firefoxu

Renderovací jádro Gecko 1.9, které se bude používat ve Firefoxu 3.0 na vykreslování webových stránek, vyjde v druhé alpha verzí nejspíše 31. ledna. S největší pravděpodobností bude, podobně jako první alpha, označena pod kódovým označení Gran Paradiso. Plánována je již i třetí alpha verze. Té bysme se měli dočkat v druhé polovině března.

Thunderbird dosáhl 40 miliónů stažení

Logo Thunderbirdu

Ačkoliv už nebývá tak "populární" zveřejňovat, kolikrát byl stažen Firefox či Thunderbird, občas je to dobré uvést. Aktuálně totiž Thunderbird překročil hranici 40 miliónů stažení. Podotýkám, že statistiky se vedou od verze 1.0 a nezahrnují stahování inkrementálních aktualizací. K dispozici je též detailní graf.

Firefox 3.0 pro vývojáře

Logo Firefoxu

Vývoj Firefoxu 3.0 se pořádně ještě nerozeběhl a na serveru Mozilla Developer Center se již začíná připravovat dokument Firefox 3.0 pro vývojáře, kde jsou průběžně doplňovány informace, co Firefox 3.0 (resp. Gecko 1.9) přináší nového pro vývojáře a související dokumentace. Detailní přehled přináší též blog Burning Edge.

Firefox 2.0.0.2/1.5.0.10 odložen na půlku února

Logo Firefoxu

Ačkoliv byly další pravidelné aktualizace Firefoxu (2.0.0.2/1.5.0.10) plánovány na začátek února, nakonec dojde k odkladu přibližně o 14 dní. Předtím však bude uživatelům Firefoxu 1.5.0.x konečně nabídnuta aktualizace z Firefoxu 1.5.0.9 na 2.0.0.1. Přesné datum zatím nebylo zveřejněno, ale mělo by k tomu dojít 1-2 týdny před uvolněním verzí 2.0.0.2/1.5.0.10.

Thunderbird 2.0 Beta 2 k dispozici

Logo Thunderirdu

Ačkoliv to ještě nebylo oficiálně oznámeno, Thunderbird 2.0 Beta 2 je k dispozici na ftp.mozilla.org a to včetně české verze. Základní informace naleznete v poznámkách k vydání a detailní přehled, co je nového oproti verzi 1.5, přináší tradičně blog Rumbling Edge. Oproti první betaverzi je významnější novinkou pouze snadnější vytváření poštovních účtů. Vzhledem k tomu, že se jedná o betaverzi, je jasné, že je primárně určena pro testery a není vhodná pro koncové uživatele. Těm je doporučeno i nadále používat verzi 1.5. Uživatelům anglické verze Thunderbirdu 2.0 Beta 1 bude nabídnuta inkrementální aktualizace. Další plánovanou verzí by měla být 2.0 RC, která je plánována na únor.

Thunderbird 2.0 Beta 2 tento týden

Logo Thunderirdu

Thunderbird 2.0 Beta 2, který byl plánován na leden, bude k dispozici nejspíš již zítra či pozítří. Narozdíl od první betaverze, která byla k dispozici pouze v angličtině, se dočkáme i lokalizovaných verzí (nejspíš včetně češtiny). Uživatelům první betaverze bude automaticky nabídnuta inkrementální aktualizace. Přehled připravovaných novinek naleznete v blogu Rumbling Edge.

Co dělat, když ve Firefoxu 2.0 nefunguje vyhledávání

Logo Firefox

Firefox obsahuje na hlavní liště pole pro rychlé vyhledávání ve vašem oblíbeném vyhledávači či službě. Pokud se vám někdy stalo, že se vyhledávání přestalo chovat korektně, jednoduše jste přešli do uživatelského profilu a při ukončeném Firefoxu jste odstranili soubor localstore.rdf. Pokud však provozujete Firefox 2.0 a máte s vyhledáváním nějaký problém, uvedený způsob nepomůže. V něm totiž musíte odstranit soubor search.sqlite (opět při ukončeném Firefoxu).

Připravuje se Mozilla Sunbird 0.3.1

Logo Sunbird

Ačkoliv byla další plánovaná verze Mozilla Sunbirdu 0.5, dočkáme se brzy verze 0.3.1. Důvodem je menší zpoždění prací na verzi 0.5, která řeší časové posuny, které nastanou v Severní Americe v březnu. Z tohoto důvodu se vývojáři rozhodli vydat meziverzi, která bude zaměřena na tento problém a umožní uživatelům bezproblémový přechod. Českých uživatelů se tato změna netýká a pravděpodobně jim nová verze nepřinese nic nového. Připravována je samozřejmě i aktualizace Lightningu.

Rozhovor s Blakem Rossem o Firefoxu a Opeře

Na serveru OperaWatch vyšel rozhovor s Blakem Rossem, který stál u zrodu Firefoxu. Rozhovor se točí, jak jinak, okolo Firefoxu a Opery. Otázky kladli sami uživatelé a celý rozhovor určitě stojí za přečtení.

Flock 0.7.10 příští týden

Logo Flocku

Webový prohlížeč Flock, který je postaven na Firefoxu, bude příští týden k dispozici ve verzi 0.7.10. Narozdíl od předchozích verzí se nebude jednat o bezpečnostní aktualizaci, ale o verzi, která přinese některé opravy a nové funkce. Novinky se budou točit okolo upravené podpory serveru Blogger a vylepšené práce s fotkami.

Jak ve Firefoxu provázat formuláře s textovým editorem

Logo Firefoxu

Pokud na webových stránkách píšete častěji příspěvky či přes webové rozhraní připravujete v redakčním systému článek, asi jste si kolikrát povzdechli, že možnosti, které textarea (textová pole na stránkách) nabízí, nejsou nikterak závratné. Často se to řeší přes JavaScriptové lišty, které vám editaci usnadňují, ale ne každému to vyhovuje. Do Firefoxu však existuje příjemné rozšíření s názvem It's All Text!, které vám pomůže provázat textová pole s libovolným textovým editorem. Jednoduše tak u pole klepnete na ikonku, otevře se váš oblíbený textový editor a vy můžete příspěvek editovat přímo v něm. Zadaný text se pak průběžně zobrazuje v textovém poli na webové stránce.

Rozhovor s Matthewem Gertnerem z AllPeers

Na serveru Živě.cz dnes vyšel rozhovor s Matthewem Gertnerem ze společnosti AllPeers, která vyvíjí stejnojmenné rozšíření pro Firefox. To jej rozšiřuje o možnost sdílet soubory s přáteli skrze síť založenou na Bittorrentu.

SeaMonkey 1.1 k dispozici

Logo SeaMonkey

Balík webových aplikací SeaMonkey, nástupce Mozilla Suite, je nyní k dispozici ve verzi 1.1. Nová verze s sebou přináší novou verzi IRC klientu ChatZilla, kontrolu pravopisu ve formulářových prvcích, vylepšenou podporu štítků v poštovním klientu či například generovaný náhled stránky při přejetí "ouška" panelu kurzorem myši. Bližší informace o nové verzi naleznete v poznámkách k vydání. Připomínám též přehledový článek, který dnes vyšel na serveru Root.cz. SeaMonkey 1.1 je v současné době k dispozici pouze v angličtině na ftp.mozilla.org. Další jazyky včetně češtiny budou brzy následovat.

Uživatelům řady 1.0.x je doporučena aktualizace na novou verzi, která by měla být bezproblémová. Dokdy bude starší řada podporována nebylo dosud uvedeno. Další plánovanou verzí, vyjma bezpečnostních aktualizací SeaMonkey 1.1, bude 1.5, která přinese řadu novinek. Její vydání nelze očekávat dříve než uvolnění Firefoxu 3.0.

Co nového přinese SeaMonkey 1.1

Logo SeaMonkey

Na serveru Root.cz dnes vyšel článek o novinkách v SeaMonkey 1.1, jehož vydání se očekává každým dnem. Dozvíte se v něm řadu zajímavých informací o novinkách, které s sebou verze 1.1 oproti 1.0 přinese, ale též to, jaký má SeaMonkey aktuální podíl na trhu.

Automatické přepínání slovníků ve Firefoxu

Logo Firefoxu

Firefox od verze 2.0 obsahuje kontrolu pravopisu v prvcích formulářů na stránkách. Je to užitečná funkce, kterou oceníte tehdy, když chcete zkontrolovat příspěvek, zda neobsahuje překlepy. Pokud však píšete tu česky, jinde cesky (tj. bez diakritiky) a někde třeba anglicky, narazíte na problém nutnosti neústále slovníky přepínat. A co kdyby to šlo automaticky? Pokud jste si někdy položili právě tuto otázku, pak hledáte rozšíření Dictionary Switcher. Toto rozšíření si umí zapamatovat volbu slovníku u jednotlivých stránek či umí automaticky přepnout na odpovídající slovník dle toho, jakým jazykem text píšete. Rozšíření je též k dispozici pro Thunderbird.

Rozhovor s Window Snyderovou z Mozilla Corporation

Na serveru SearchSecurity se dnes objevil rozhovor s Window Snyderovou, která má v Mozilla Corporation na starosti věci týkající se bezpečnosti. Window dříve pracovala ve společnosti Microsoft, takže je rozhovor též zajímavým porovnáním pohledů na bezpečnost Mozilla Corporation a Microsoftu.

Rozšíření určená pro Firefox též pro SeaMonkey?

Logo SeaMonkey

Rozšíření pro aplikace Mozilla dnes autoři píší převážně pro Firefox a Thunderbird. Je to pochopitelné, protože se jedná o nejpopulárnější aplikace Mozilla. Rozšíření určená pro Firefox jsou též často určena i pro Flock, který má s Firefoxem mnoho společného, takže "optimalizace" pro něj není potřeba. Hůře je to s rozšířeními pro balík webových aplikací SeaMonkey.

Řada rozšíření, které jsou určeny pro Firefox a Thunderbird je určena i pro něj, ale přecejen je jich méně. Zčásti je to způsobeno nutností upravovat rozšíření tak, aby fungovala i v SeaMonkey, zčásti je to jednoduše lenost tvůrců. Pokud hledáte rozšíření pro SeaMonkey, které je standardně pouze pro Firefox či Thunderbird, doporučuji navštívit web SeaMonkey.be či XSidebar. Naleznete na nich rozšíření, která byla původně k dispozici pouze pro Firefox či Thunderbird a po realizovaných úpravách jsou k dispozici pro Seamonkey.

Jak ve Firefoxu rozdělit okno na více stránek

Náhled rozděleného okna Firefoxu

Ve Firefoxu lze webové stránky standardně zobrazit pouze maximalizované na celou velikost okna prohlížeče. Není zde možné například zobrazit dvě stránky vedle sebe, pod sebou apod. (MDI). To většinou nevadí, protože mít vedle sebe zobrazeny dvě stránky drtivá většina uživatelů nepotřebuje. Pokud byste však tuto možnost přecejen potřebovali, sáhněte po rozšíření Split Browser. Mezi jednodušší rozšíření s podobnou funkcionalitou pak patří rozšíření Split Pannel.

Tweakování Firefoxu s pomocí JavaScriptu

Logo Firefoxu

Zkušenější uživatelé Firefoxu vědí, že si grafické rozhraní Firefoxu mohou upravit s pomocí CSS a konfiguračního souboru userChrome.css. Je to mocné, ale má to i své limity. Dříve či později se dostanete do situace, kdy byste rádi něco změnili a zjistíte, že CSS na to nestačí. Potřebovali byste něco mocnějšího – JavaScript. Zde vám pomůže rozšíření userChrome.js.

Toto rozšíření vám umožní mít v uživatelském profilu v podadresáři chrome soubor userChrome.js. Do něj pak budete moci zapisovat JavaScriptový kód, který se načte a provede při startu Firefoxu. Můžete pomocí něj upravit chování okna, přidat volbu do hlavní nabídky či přidat nové tlačítko na lištu. Možností je celá řada. Uvažuje se též o tom, že by se tato možnost stala standardní součástí Firefoxu. Řadu zajímavých možností, co s pomocí tohoto souboru lze dělat, naleznete ve fóru MozillaZine.

Jak v Thunderbirdu změnit hlavičku odpovědi

Logo Thunderbirdu

Když v Thunderbirdu zvolíte Odpovědět na e-mail, je původní text odsazen a nad ním jezobrazena hlavička typu "Pavel Cvrček napsal(a):". Pokud vám tento formát z nějakého důvodu nevyhovuje, můžete si jej změnit. Thunderbird pro to poskytuje na konfigurační stránce about:config několik předvoleb.

Výchozí nastavení, jak jsem již řekl, je ve formátu "Pavel Cvrček napsal(a):". Základní předvolbou je mailnews.reply_header_type, která může nabývát následujících hodnot:

Hodnota Popis Příklad
0 Nezobrazí se žádná hlavička.
1 Zobrazí se standardní hlavička tj. jedná se o výchozí volbu. "Pavel Cvrček napsal(a):"
2 Zobrazí se standardní hlavička, za kterou je doplněn datum a čas. "Dne 14.1.2007 12:33, Pavel Cvrček napsal(a):"
3 Zobrazí se standardní hlavička, před kterou je doplněn datum a čas. "Pavel Cvrček napsal(a), Dne 14.1.2007 12:33:"

Výše uvedené formáty lze dokonfigurovat pomocí několika předvoleb. První z nich je mailnews.reply_header_authorwrote a v české verzi Thunderbirdu má výchozí nastavení %s napsal(a). %s zde funguje jako zástupný znak, za který Thunderbird doplní vaše jméno. V mém případě má pak výsledný text tvar "Pavel Cvrček napsal(a):". Skrze tuto předvolbu si jej však mohu upravit.

Další předvolby, které se vztahují k hlavičce:

Předvolba Popis Výchozí
mailnews.reply_header_colon Znak zakončující hlavičku. ":"
mailnews.reply_header_separator Znak oddělující datum od standardní hlavičky. ","
mailnews.reply_header_ondate Řetězec, kde bude zástupný znak %s nahrazen datem. "%s"
mailnews.reply_header_locale Formátování data a času. Pokud je předvolba prázdná, provede se zformátování dle systémového nastavení. Při uvedení jazyka se zformátuje dle něj. Například můžete zadat "en-US". (prázdné)

Pokud vám výše uvedené nastavování přijde složité, doporučuji vyzkoušet rozšíření Change quote and reply format, které vám výše uvedené nastavení zjednoduší.

SeaMonkey 1.1 pravděpodobně příští týden

Logo SeaMonkey

Firefox 2.0 je na světě nějaký ten pátek, ale příznivci balíku SeaMonkey se zatím připravované verze 1.1 nedočkali. Vypadá to však, že se brzy dočkají. Pokud vše půjde podle plánu, měl by být uvolněn příští týden. Nejpravděpodobnější termín je středa 17. ledna.

Podložka pod myš s logem Firefoxu

Internetový obchod Mozilla Store začal nově prodávat podložku pod myš s logem Firefoxu. Cena byla stanovena na 5 dolarů a prozatím ji lze koupit jen v US verzi obchodu. V mezinárodní verzi, odkud lze objednávat k nám, bude k dispozici brzy. Pokud tedy chcete ozvláštnit svůj pracovní stůl, zauvažujte.

Camino 1.1 Alpha 2

Logo Camina

Webový prohlížeč Camino, který je založen na Mozille a určen pro Mac OS X, byl uvolněn ve verzi 1.1 Alpha 2. Detailní přehled novinek naleznete v poznámkách k vydání. Tato verze je primárně určena pro webové vývojáře a testery, takže není určena pro koncové uživatele. Ke stažení je k dispozici na ftp.mozilla.org (15 MB) a pouze v angličtině.

Zveřejněn první plán novinek Firefoxu 3.0

Logo Firefoxu

Dnes večer se na Mozilla Wiki objevil dokument s přehledem novinek, na které se mohou uživatelé těšit ve Firefoxu 3.0. Jedná se o první návrh, který může být ještě upravován a doplňován. Přesto však ukazuje, jakým směrem se bude další vývoj ubírat. Přehled věcí se točí okolo několika témat. Tím prvním jsou rozšíření. Snahou Firefoxu 3.0 bude, aby šla rozšíření snadněji a intuitivněji instalovat, spravovat a konfigurovat. Vzhledem k tomu, že rozšíření do Firefoxu jsou hodně populární, je to celkem logický krok.

Administrátory sítí asi v přehledu zaujme slibovaná podpora MSI instalačního balíčku a Windows Group Policy. Vylepšen má být tisk, správa soukromých informací a identit (zajímavá je podpora Microsoft CardSpace a OpenID), lepší podpora zásuvných modulů či snadnější integrace webových služeb s obsahem. Uvažuje se i o takových věcech, jako je třeba možnost ukládat webové stránky do formátu PDF.

Prozatím jsou jednotlivé body výše odkazovaného návrhu velmi obecně formulovány, takže nezbývá než počkat na konkrétní realizace a detailnější popisy. Příští týden by měly být k dispozici další informace s přibližným časovým plánem.

Rychlé spouštění ve Flocku?

Logo Flocku

Pokud jste někdy instalovali balík SeaMonkey či Mozilla Suite, pravděpodobně znáte funkci rychlého spouštění, kterou jste mohli aktivovat hned v instalátoru. Jedná se o funkci, která při startu Windows načte část balíku SeaMonkey do paměti, takže když jej fakticky spustíte, naběhne mnohem rychlejší. Vývojáři prohlížeče Flock, který je postaven na Firefoxu, nyní uvažují, že by podobnou funkci zahrnuli i do Flocku. Nejednalo by se přitom pouze o přednačítání prohlížeče, ale i o možnost minimalizovat prohlížeč do systémové lišty bez nutnosti instalovat pro to rozšíření.

Songbird Wiki

Tvůrci multimediálního přehrávače Songbird před pár dny spustili wiki projektu. Je určena primárně pro vývojáře, kteří tam naleznou informace, jakým způsobem vyvíjet pro Songbird a jaké API k tomu mohou využít. Naleznete tam i některé plány do budoucna.

IE Developer Toolbar Beta 3

Vývojáři webového prohlížeče Internet Explorer uvolnili třetí betaverzi IE Developer Toolbaru. Jedná se o doplněk, který do Internet Exploreru dodává podobnou funkcionalitu jako rozšíření Web Developer pro Firefox, o kterém jsem zde hovořil včera. Nástroj je tedy primárně určen tvůrcům webu, kteří je potřebují efektivně ladit i v Internet Exploreru. Doplněk je k dispozici volně ke stažení a to pouze v angličtině.

Jak ve Firefoxu změnit barvu indikátoru načítání stránky

Logo Firefoxu

Firefox, stejně jako řada jiných webových prohlížečů, ve stavovém řádku zobrazuje indikátor načítání stránky (progress bar), pomocí kterého uživatel pozná, jak velká část stránky byla již načtena. Pokud se vám jeho vzhled nelíbí, můžete si ho poměrně snadno upravit – například změnit jeho barvu. Do konfiguračního souboru userChrome.css přidejte následující kód, který si libovolně modifikujte.

.progress-bar {
  -moz-appearance: none !important;
  background-color: #660000 !important;
}

Web Developer 1.1

Populární rozšíření pro Firefox a SeaMonkey určené pro vývojáře webu, Web Developer, je po dlouhé době k dispozici v nové verzi. Verze 1.1 přináší celou řadu novinek, které uživatele tohoto rozšíření jistě potěší. Nová verze rozšíření je k dispozici na stránkách autora.

Firefox 2.0.0.1 a nefungující kolečko myši

Logo Firefoxu

Pokud používáte Firefox 2.0 a před Vánoci jste provedli aktualizaci na verzi 2.0.0.1, možná jste se setkali s problémem, že vám na myši přestalo fungovat rolovací kolečko. Tentokrát vzniklý problém není způsoben ovladači myši či jiným vnějším vlivem, ale chybou (regresí) ve Firefoxu. Jedná se o bug 364518, který je již opraven. Chyba tak bude opravena ve Firefoxu 2.0.0.2, který vyjde zkraje února.

Thunderbird 2.0 a snadné vytváření poštovních účtů

Logo Thunderbirdu

První úkon, který většinou nový uživatel Thunderbirdu dělá po instalaci, je nastavování přístupu k poštovnímu serveru. To občas bývá pro začínajícího uživatele problém. Magickým zkratkám POP3, IMAP či SMTP většinou nerozumí, a pokud mu poskytovatel nedá přesný a podrobný návod, jak vše v Thunderbirdu nastavit, dost často tápe. Od Thunderbirdu 2.0 by to však mělo být trochu lepší.

Pokud jste někdy používali Outlook či Outlook Express, pak si možná pamatujete, že bylo dost často možné z webu poskytovatele stáhnout soubor, který po spuštění nastavil poštovní účty za vás. Bylo to jednoduché a pohodlné. Thunderbird bude od verze 2.0 podporovat podobné předpřipravené konfigurační soubory, které si nainstalujete (ve formě rozšíření) či prostým zkopírováním přidáte. Soubory mají formát RDF, a po přidání je naleznete ve složce s nainstalovaným Thunderbirdem v podadresáři isp.

Jak to bude v praxi vypadat? Poskytovatel nabídne uživatelům konfigurační soubor ve formě rozšíření či samostatný soubor, který zkopírujete do výše uvedeného adresáře. Po spuštění Thunderbirdu budete mít k dispozici v Průvodci vytvářením účtu novou volbu, která vám usnadní vytvoření účtu právě pro vašeho poskytovatele. Nejčastěji tedy budete muset zadat pouze přihlašovací jméno a heslo podobně, jako byste se přihlašovali ke schránce z webového rozhraní. Nic jiného nebudete muset zadávat.

Ve výchozí instalaci Thunderbirdu je takto k dispozici snadné vytvoření přístupu ke GMailu a .Mac (pouze pro uživatele Mac OS X).

Náhled průvodce  Náhled průvodce

Myšlenka pěkná a doufejme, že se i u nás rozšíří. Uvedené usnadnění průvodce samozřejmě nevyřeší problémy se SMTP servery, které většinou musí nastavit dle svého poskytovatele připojení, ale i tak je to krok správným směrem. Detailní návod, jak vytvářet tyto konfigurační soubory prozatím neexistuje, ale očekávám, že nejdéle s vydáním Thunderbirdu 2.0 se popis objeví.

Popisovaná funkce je již k dispozici pro testování v nočních vývojových verzích Thunderbirdu 2.0.

Jak ve Firefoxu 2.0 ukládat relace pro pozdější použití

Logo Firefoxu

Firefox od verze 2.0 obsahuje integrovanou správu relací tj. to, co umožní obnovu otevřených panelů a zadaných formulářových dat při příštím spuštění prohlížeče. Co však neobsahuje, je možnost uložit si více relací pro pozdější použití. To se může hodit třeba tehdy, když chcete uložit stránku s rozpracovaným příspěvkem pro pozdější dokončení. Pokud tuto funkcionalitu potřebujete, můžete sáhnout pro rozšíření Session Manager.

To je nyní kompatibilní s Firefoxem 2.0 a je postaveno na správě relací Firefoxu 2.0 (namísto vlastního řešení). Funkce rozšíření jsou dostupné z nabídky Nástroje či skrze nové tlačítko, které si můžete přidat na lištu. Rozšíření též umožňuje konfiguraci některých parametrů správy relací, které Firefox standardně neumožňuje (resp. umožňuje, ale pouze přes about:config).

Pokud tedy hledáte rozšířenou správu relací, mohu Session Manager doporučit. Pokud nemáte nastavenu domovskou stránku na panely otevřené při minulém ukončení Firefoxu, může vás zmást, že konfigurace Session Manageru automaticky aktivuje obnovování panelů z minula. Toto můžete deaktivovat v nastavení rozšíření.

Kalendáře Firefoxu na rok 2007

Percy Cabello na serveru Mozilla Links publikoval dva kalendáře s Firefoxem na stěnu pro rok 2007.

Ukázka kalendáře Ukázka kalendáře

Kalendáře jsou k dispozici volně ke stažení.

Aktualizace: Nyní jsou k dispozici i kalendáře Thunderbirdu a SeaMonkey.

Ukázka připravované verze serveru Mozilla Add-ons

Logo Mozilly

Oficiální server s doplňky pro aplikace Mozilla, Mozilla Add-ons, jistě znáte. Již nějaký čas se však připravuje jeho nová podoba pod pracovním označení Remora. Po několika odkladech jsme se dočkali ukázky nové verze. Ta se na první pohled zdá podobná té původní, ale po bližším zkoumáním si všimnete hned několika změn. Mezi novinky patří:

  • Obsah je lokalizovatelný. To v praxi znamená, že server Mozilla Add-ons nebude pouze v angličtině, ale v celé řadě dalších jazyků. Prozatím je jako zkušební lokalizace němčina.
  • Přehled lokalizací rozšíření. U každého rozšíření je nyní na stránce uvedeno, jaké lokalizace obsahuje.
  • Vylepšené diskuse. Diskuse je nyní možné členit do vláken s tím, že jsou od sebe odděleny hodnocení rozšíření (reviews) a diskuse s řešením problémů.
  • Jednotné přihlašování. Doteď byly různé uživatelské účty pro webovou část a administrační, kde vývojáři nahrávali nové verze rozšíření. To je nyní minulostí.

Drobných novinek je však více. Postupem času si jich jistě všimnete. Nová verze Mozilla Add-ons je ve fází veřejné ukázky, takže ne vše funguje, ne vše je doladěno – některé stránky například vrací chybový kód 404 (nenalezeno). Pokud se chcete k nové podobě Mozilla Add-ons vyjádřit, napište své připomínky na příslušnou stránku Mozilla Wiki. Další fáze spouštění nové Mozilla Add-ons byla stanovena na 16. ledna, ale vzhledem k odkladům první ukázky lze očekávat posunutí tohoto termínu.

Firefox 2.0 ve stylu Internet Exploreru 7.0

Před měsícem jsem tu hovořil o vzhledu Internet Exploreru 6.0 pro Firefox 2.0. Nyní se objevil i vzhled Internet Exploreru 7.0 pro Firefox. Pokud tedy chcete sladit vzhled Firefoxu s Windows Vista či známému usnadnit přechod z Internet Exploreru na Firefox, doporučuji uvedený motiv vyzkoušet.

Ukázka motivu

Nový český portál o Mozille

Logo Mozilly

Na adrese Xul.cz naleznete nový český portál o produktech Mozilla jako jsou Firefox či Thunderbird. Co nového chce přinést si můžete přečíst v prvním příspěvku. V současné době tam kromě novinek naleznete i wiki s užitečnými informacemi okolo aplikací Mozilla. Přeji autorům hodně zdaru a spoustu spokojených návštěvníků.