Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Jak na vzhled panelů ve stylu Firefoxu 1.5

Pokud používáte Firefox 2.0, pravděpodobně jste si všimli nového vzhledu "oušek" panelů. Pakliže se vám tento vzhled nelíbí a rády byste ten, který byl ve Firefoxu 1.5, určitě užijete styl pro konfigurační soubor userChrome.css, který se objevil na serveru Userstyles.org.

DOM Inspector pro Mozilla Sunbird 0.3

V případě, že používáte Mozilla Sunbird 0.3, mohli jste si všimnout, že v nabídce Nástroje chybí DOM Inspector. To u podobného produktu nevadí. Tedy pokud si nechcete nějaký prvek grafického rozhraní upravit dle svého. V takovém případě je DOM Inspector neocenitelný pomocník. Kde jej tedy získat? Na serveru Sunbird-kalendar.de se nyní objevila verze pro Sunbird 0.3.

Jak na strohou lištu vyhledávání ve Firefoxu 2.0

Pokud máte ve Firefoxu 2.0 aktivovanou volbu Psaním vyhledávat text na stránce (tzv. rychlé vyhledávání), pravděpodobně jste si všimli, že lišta vyhledávání je oproti verzi 1.5 strohá. Chybí na ní tlačítka a jediné, co tam naleznete, je pole s vyhledávaným textem. Naštěstí existuje způsob, jak navrátit původní stav.

Do konfiguračního souboru userChrome.css přidejte následující řádek:

#FindToolbar > * {display:-moz-box}

Pokud používáte Firefox 3 a vyšší, použijte následující řádek:

.findbar-container>* {display: -moz-box !important;}

Po opětovném spuštění Firefoxu bude mít lišta původní podobu.

Propagační materiály pro Firefox 2.0

Rádi byste na svém webu propagovali Firefox 2.0? Na serveru SpreadFirefox jsou k dispozici propagační materiály (a další) speciálně pro Firefox 2.0.

Firefox 2.0: 2 milióny stažení během jednoho dne

Po vydání každé hlavní verze Firefoxu se objevují statistiky, kolik lidí si jej během pár dní stáhlo. Nejinak je tomu i nyní. Asa Dotzler z Mozilla Corporation ve svém blogu uveřejnil informaci, že Firefox 2.0 si během jednoho dne stáhlo na 2 milióny uživatelů. Do této statistiky nejsou započítávány aktualizace z předchozích verzí formou automatických aktualizací, protože ty budou k dispozici příští týden.

Pro porovnání. Firefox 1.0 si během jednoho dne od vydání stáhlo 1 milión uživatelů, u příležitosti Firefoxu 1.5 to bylo 1.5 miliónů uživatelů. Žeby nějaká symbolika? :) Zajímavé srovnání je též s Internet Explorerem 7.0, jenž byl během prvního dne stažen v počtu půl miliónů kusů. Tato statistika je však trochu zkreslená, protože je prozatím k dispozici pouze v anglické verzi a hlavní nápor se očekává přes aktualizace formou Windows Update.

Servant Salamander 2.5 RC2

Společnost Altap dnes uvolnila druhou RC verzi svého správce souborů Servant Salamander. Co je nového, si můžete přečíst na domovské stránce. Krom řady drobných vylepšení je k dispozici aktualizovaná nápověda. Další verzí by měla být RC3, která bude obsahovat i jiné jazyky než angličtinu a bude též k dispozici ve formě MSI instalátoru. Produkt bude též přejmenován na Altap Salamander. Důvodem je špatný ohlas na stávající jméno v zahraničí. Snad tomuto skvělému produktu nové jméno pomůže. Verzi RC2 stahujte na domovské stránce.

Jak ve Firefoxu 2.0 přesunout postranní lištu na pravou stranu

Pokud dáváte ve Firefoxu přednost postranní liště na pravé straně, pravděpodobně jste si ve verzi 2.0 všimli, že kód, který pro to sloužil, již nefunguje. Do konfiguračního souboru userChrome.css však stačí přidat následující řádky:

window > stack > hbox { direction:rtl; }
window > stack > hbox > * { direction:ltr; }

Jak ve Firefoxu 2.0 zakázat automatickou změnu velikosti obrázku

Pokud si ve Firefoxu 2.0 zobrazíte obrázek, který je větší než rozměry okna prohlížeče, provede se pro účely zobrazení jeho zmenšení. Obrázek ja pak trošku kostrbatý, ale zobrazí se celý a vy nemusíte rolovat, abyste shlédli zbylé částí obrázku. Pakliže vám to nevyhovuje, lze to vypnout.

Je zde však problém v tom, že "zaškrtávátko", které bylo v předchozích verzích k dispozici v dialogu Možnosti, ve Firefoxu 2.0 již není. Musíte tedy přejít na konfigurační stránku about:config, zde vyhledat předvolbu browser.enable_automatic_image_resizing a nastavit její hodnotu na false.

Thunderbird 1.5.0.8 RC1

Po Firefoxu 1.5.0.8 RC1 je pro testování k dispozici Thunderbird 1.5.0.8 RC1. Pokud se tedy chcete zapojit do testování, tak neváhejte a stahujte. Podotýkám, že se nejedná o finální verzi pro koncové uživatele. Co vše spolu s Firefoxem přinesou za opravy si můžete prohlédnout v následujícím přehledu. Již tradičně do něj nejsou zahrnuty případné bezpečnostní opravy.

Firefox 2.0 v Ubuntu 6.10

Nedávno jste si mohli přečíst o sporu mezi Mozilla Foundation a tvůrci linuxové distribuce Debian, která skončila "odstraněním" Firefoxu z distribuce (více). Na Debianu je založena jiná distribuce, Ubuntu, která bude brzy k dispozici ve verzi 6.10. Naskýtá se tedy otázka, zda v ní Firefoxu bude obsažen. A světe "div se", bude. Proč tomu tak je, vysvětluje ve svém blogu Chris Beard. Ubuntu se tak stane první distribucí s Firefoxem 2.0, ale předpokládá se, že další distribude ji budou rychle následovat. Firefox v ní bude k dispozici nejenom pod jménem "Mozilla Firefox", ale i s oficiálním logem.

Tweak Guide pro Firefox 2.0

Na serveru TweakGuides.com včera vyšla aktualizovaná Tweak Guide pro Firefox, která nyní zahrnuje i novinky Firefoxu 2.0. Naleznete v ní základní popis Firefoxu a řadu tipů, jak si v něm něco upravit dle svého.

Mozilla Corporation, Mozilla Foundation, Mozilla.org...

V poslední době, a zvlášť při příležitosti vydání Firefoxu 2.0, jsem si začal všímat, jak řada autorů novinek svévolně zaměňuje Mozilla Corporation, Mozilla Foundation a Mozilla.org. Na jednom webu jsem se dočetl, že Firefox 2.0 vydala Mozilla Corporation, jinde zas tvrdili, že Mozilla Foundation apod. Jak to tedy je?

Produkty Mozilla Firefox a Mozilla Thunderbird vydává Mozilla Corporation. Kdo mi nevěří, nechť se podívá do tiskové zprávy k vydání Firefoxu 2.0. Mozilla Corporation tyto produktu vyvíjí i vydává. To kdysi dělala Mozilla Foundation, ale ta tyto aktivity převedla poměrně dávno na vzniklou Mozilla Corporation, což je její dceřiná společnost. Mozilla Foundation pouze vlastní ochranné známky, stará se o pár webů a pár dalších aktivit.

Méně často je též tvrzeno, že Mozilla Sunbird vydává Mozilla Corporation. Ne, není tomu tak. Mozilla Sunbird je v současné době "jen" hostující projekt na webu Mozilla.org obdobně, jako například SeaMonkey. A jak je to s Mozilla.org? Mozilla.org je často brána jako synonymum pro Mozilla Foundation, ale není to asi úplně přesné. Mozilla.org je nyní pouze web, který původně obsahoval celý projekt. Aktuálně je to web plný různě starých informací a o jeho budoucí podobě se diskutuje.

Download Manager Tweak pro Firefox 2.0

Jedno z populárních rozšíření, které jeho autor neaktualizoval pro Firefox 2.0, je Download Manager Tweak. Rozšíření navíc není ani po potlačení kompatibility funkční. Naštěstí se našel jedinec, který rozšíření upravil tak, aby fungovalo i s Firefoxem 2.0. K dispozici ke stažení.

Jak ve Firefoxu 2.0 vypnout kontrolu kompatibility doplňků

Častou otázkou bývá, jak nainstalovat rozšíření do nepodporované verze Firefoxu. Existuje možnost instalace přes rozšíření MR Tech Local Install či Nightly Tester Tools, které potlačí kontrolu kompatibility, ale instalovat si kvůli tomu další rozšíření není zrovna pohodlné. Od Firefoxu 2.0 však existuje další možnost v podobě předvolby extensions.checkCompatibility. Stačí přejít na konfigurační stránku about:config a zde tuto předvolbu vytvořit (standardně neexistuje). Jedná se o předvolbu typu boolean a nastavte ji na hodnotu false. Po tomto nastavení bude kontrola potlačena, na což vás Správce doplňků bude upozorňovat.

Gecko 1.9 Alpha koncem listopadu

Nová verze renderovacího jádra Gecko (1.9), která se stane součástí Firefoxu 3.0, bude k dispozici v alpha verzi poslední týden v listopadu. Informoval o tom jeden z vývojářů, Vladimir Vukićević. Alpha verze nebude obsahovat všechny novinky, ale část těch hlavních se v ní objeví. Co je plánováno do Gecka 1.9 si můžete přečíst v přehledu. Jen podotýkám, že vydání alpha verze Gecka je nezávislé na alpha verzi Firefoxu 3.0.

Firefox 1.5.0.8 RC1

Přesně podle plánu je ode dnešního dne k dispozici Firefox 1.5.0.8 RC1. Jedná se o testovací verzi, která směřuje k vydání Firefoxu 1.5.0.8. Zájemci testujte a všechny nalezené chyby hlaště přímo do Bugzilly. Vzhledem k výskytu jedné regrese, by měla být v několika následujících dnech k dispozici i RC2.

Swiftfox 2.0

Swiftfox, optimalizované buildy Firefoxu pro Linux, jsou nyní k dispozici i na Firefoxu 2.0. Jako vždy je k dispozici celá řada verzí pro různé typy procesorů včetně Athlon 64. Stahovat je můžete na domovské stránce.

Internet Explorer 7.0 z pohledu uživatele Firefoxu

Jak vypadá webový prohlížeč Internet Explorer 7.0 z pohledu uživatele Firefoxu? Na toto téma si můžete přečíst zajímavý článek uživatele, který zkusil týden používat Internet Explorer 7.0 namísto Firefoxu. V zhodnocení píše, že IE 7.0 je oproti předchozí verzí masivní vylepšení se zajímavými funkcemi, ale do kvalit Firefoxu mu prý ještě něco chybí.

Firefox 2.0 není k dispozici přes inkrementální aktualizace!

Na několika místech jsem si dnes přečetl mylnou informaci, že Firefox 2.0 se uživatelům verzí 1.5.0.x nabídne přes inkrementální aktualizace. Pozor, není tomu tak! Autoři novinek si to jen neověřili a mysleli si, že je to obdobné jako u předchozích verzí. Nicméně zde je situace jiná.

Aktualizace jsou nyní poskytovány jak pro Firefox 1.5.0.x, tak Firefox 2.0. Máme tu tedy dvě stabilní řady produktu, což stávající aktualizační mechanismus nezvládá. Nedostanete tedy na výběr, zda chcete dále používat řadu 1.5.0.x s aktualizacemi či přejít na 2.0. Tato situace je řešena až ve Firefoxu 2.0 a v řadě 1.5.0.x až v rámci příští aktualizace tj. Firefoxu 1.5.0.8. Navíc při přechodu z 1.5.0.x se nebude jednat o inkrementální aktualizaci, ale o plnou aktualizaci tj. stáhne se celý Firefox.

Server Mozilla.com v novém

U příležitosti vydání Firefoxu 2.0 dostal server Mozilla.com novou podobu (včetně české verze na serveru Mozilla Europe). Ve stejném stylu je nyní také nový design serveru Mozilla Add-ons.

Mozilla.com

Mozilla.com: Náhled

Mozilla Add-ons

Mozilla Add-ons: Náhled

Firefox 1.5.0.8 příští týden

Firefox 2.0 je již k dispozici, ale to samozřejmě neznamená, že by uživatelé řady 1.5.0.x zůstali bez podpory. Ta bude pokračovat ještě minimálně půl roku. Další aktualizace je plánována na příští týden – konkrétně na 1. listopadu. Firefox 1.5.0.8 s sebou přinese opravu několika desítek chyb a bezpečnostní opravy, které byly zahrnuty do Firefoxu 2.0.

Rozhovor s Chrisem Beardem z Mozilla Corporation

U příležitosti vydání Firefoxu 2.0 vyšel na webu Read/WriteWeb zajímavý rozhovor s Chrisem Beardem z Mozilla Corporation. Spíš než rozhovor se jedná o shrnutí rozhovoru, kde Chris hovoří o současném Firefoxu, o nutnosti přizpůsobovat produkt aktuálním potřebám uživatelů a bezpečnosti. V článku je i zmíněno, z jakého důvodu nemá Firefox plnohodnotou RSS čtečku a kterým směrem podle něj bude směřovat další vývoj Firefoxu.

Firefox 2.0 a rozšíření Crash Recovery

V rámci "akce" Nahlašte rozšíření, které není kompatibilní s Firefoxem 2.0 mi celkem dost lidí hlásilo jako nekompatibilní rozšíření Crash Recovery. Ano, toto rozšíření skutečně není kompatibilní s Firefoxem 2.0. Nicméně Firefox 2.0 obsahuje správu relací, která je standardně zapnutá. Pokud vám tedy prohlížeč z nějakého důvodu spadne, budete po opětovném spuštění dotázání, zda si přejete obnovit předchozí stav. Jedná se tedy přesně o to, co rozšíření Crash Recovery poskytovalo pro Firefox 1.5 či starší. Pro Firefox 2.0 tedy již není potřeba.

Zalamování dlouhých "titles" v SeaMonkey 1.1

V noční verzi SeaMonkey 1.1 se konečně objevilo zalamování dlouhých atributů title. Pokud jste doteď přejeli přes odkaz s dlouhým title, byl text po určité délce ukončen třemi tečkami a dál nic. V SeaMonkey 1.1 je to již opraveno na korektní zalamování na více řádek. Ukázka:

Ukázka

Uvedené řešení zatím není součástí Firefoxu.

Rozšíření SpiderZilla pro Firefox 2.0

Kdysi jsem zde zveřejňoval úpravu rozšíření SpiderZilla pro Firefox 1.5. Teď je k dispozici Firefox 2.0, takže jsem opětovně připravil jeho upravenou verzi. K dispozici jsou verze rozšíření pro Windows (1 MB), Linux (90 kB) a Mac (90 kB). Uživatelé Linuxu a Mac musí pro korektní funkčnost nainstalovat program HTTrack. Ještě podotýkám, že se nejedná o oficiální verzi, ale mnou upravenou.

Upravený motiv vzhledu Firefoxu 2

Firefox 2 přichází s novým motivem vzhledu. Jedna z věcí, která je mu občas vytýkána, je jeho malá kontrastnost. Pokud patříte mezi tyto uživatele, pak vás asi potěší, že David Naylor připravil upravenou verzi motivu, která uvedenou věc řeší.

Firefox 2 k dispozici!

Po necelém roce od vydání Firefoxu 1.5 jsme se dočkali verze s pořadovým číslem 2. Oficiální vydání je naplánováno na zítra, ale na ftp.mozilla.org je již k dispozici. Jeho novinky jsem zde průbězně popisoval, takže jen letmé shrnutí:

  • Nový vzhled aplikace.
  • Zabudovaná ochrana proti podvodným stránkám.
  • Vylepšení integrovaného vyhledávání.
  • Vylepšené prohlížení v panelech.
  • Podpora pro uchovávání relací.
  • Vylepšená podpora RSS a podpora externích čteček.
  • Kontrola pravopisu ve formulářových prvcích.
  • Podpora microsummaries.
  • Nový Správce doplňků.
  • Podpora JavaScriptu 1.7.
  • Podpora vyhledávacích modulů OpenSearch.
  • Vylepšená správa doplňků.
  • Podpora klientského úložného systémů a perzistentního úložiště.
  • Vylepšení v oblasti SVG.
  • Nový instalátor pro Windows.

Novou verzi můžete stahovat z ftp.mozilla.org. Mezi několika desítkami jazyků je k dispozici i čeština. Stávajícím uživatelům Firefoxu 1.5 je doporučen upgrade na novou verzi. K té starší však bude poskytována podpora ještě minimálně půl roku.

Jak na synchronizaci kontaktů Thunderbirdu

Pokud potřebujete synchronizovat vaše kontakty z Thunderbirdu se vzdáleným serverem, určitě se vám bude hodit rozšíření Addressbooks Synchronizer. Pomocí něj můžete synchronizovat své kontakty skrze FTP, WebDav či se soubory v IMAP složce.

Tričko k vydání Firefoxu 2

Na serveru Mozilla Store je nyní k dispozici tričko k vydání Firefoxu 2. Cena je přijatelných 10$ a v průběhu příštího týdne bude k dispozici i v mezinárodní verzi Mozilla Store, takže si jej budete moci objednat.

Triko k vydání Firefoxu 2

Firefox 2 v úterý, 24. října 2006

Christopher Beard, představitel Mozilla Foundation, dnes na serveru SpreadFirefox.com uvedl, že Firefox 2.0 bude, pokud nenastanou nějaké komplikace, uvolněn v úterý 24. října 2006 odpoledne PDT. Vzhledem k časovému posunu to znamená někdy pozdě večer či po půlnoci našeho času. Dá se očekávat, že za finální Firefox 2 bude prohlášen Firefox 2 RC3.

Aktualizace: Tuto informaci potvrdil ve svém blogu i Asa Dotzler.

Debian Etch bude s "Firefoxem"

Jak jste asi zaregistrovali, v průběhu několika posledních týdnů probíhala vzrušená diskuse na téma Firefox a jeho podoba v linuxové distribuci Debian. Mozille Corporation se nelíbilo, že tvůrci provádějí ve Firefoxu změny nad rámec úpravy pro konkrétní distribuci a výsledný produkt stále nazývají Firefox. Protistrana pro změnu obvinila Mozilla Corporation z toho, že Firefox není svobodný. Bližší informaci o pozadí celého sporu naleznete v článku na serveru Root.cz.

Výsledkem toho bylo prohlášení, že Firefox již nebude součástí distribuce a místo něj bude obsažen fork pod názvem IceWeasel. Nyní bylo oznámeno, že nadcházející verze Debianu (Etch) bude obsahovat pouze klasický Firefox, jen pod jiným jménem (IceWeasel). Verze vzniklá z forku prozatím není dost kvalitní na to, aby byla zahrnuta do distribuce. Nad celým forkem se také vznáší řada otazníků – např. zda bude k dispozici dostatek vývojářů na jeho udržování. Celé to tedy nakonec může skončit jen jako "Firefox pod jiným jménem", což Mozilla Foundation Trademark Policy umožňuje.

Správce balíku Firefox/XULrunner, Mike Hommey, navíc napsal k celé kauze emotivní příspěvek ve svém blogu. Bohužel se po jeho přečtení nemohu zbavit dojmu, že autor míchá slova zmíněná leckde na Internetu s oficiálním vyjádřením Mozilla Corporation. Snaha o konstruktivní řešení dle mého názoru vypadá jinak.

Mimochodem, jak by se vám líbilo, kdyby jste si v obchodě koupili plechovku Coca Coly a uvnitř bylo něco jiného? Asi moc ne, že...

Přehled rozšíření kompatibilních s Firefoxem 2.0

Na webové adrese ExtensionHunter.com naleznete velkou databázi rozšíření, která jsou již kompatibilní s Firefoxem 2.0. Jedná se o velmi pěkný přehled již téměř 700 rozšíření s možností vyhledávání.

Songbird 0.2 k dispozici

Songbird, multimediální přehrávač postavený na XULRunneru, je k dispozici ve verzi 0.2. Na stránce ke stažení je k dispozici ve verzích pro Windows, Linux a Mac OS X. Součástí balíku je více jak 50 lokalizací včetně češtiny. Detailní informace o novinkách naleznete v poznámkách k vydání.

Camino 1.1 Alpha 1 k dispozici

Camino, webový prohlížeč, který je založený na Mozille a je určen pro Mac OS X, je nyní k dispozici ve verzi 1.1 Alpha 1. Nová verze s sebou přináší podporu pro externí RSS čtečky, kontrolu pravopisu ve formulářových prvcích či upravené blokování vyskakovacích oken. Kompletní výčet novinek naleznete v Camino Wiki. Jedná se o vývojovou verzi, která je určena primárně pro vývojáře a testery, takže není doporučena pro koncové uživatele. Stahovat můžete z ftp.mozilla.org.

Internet Explorer 7.0 pro Windows XP k dispozici

Po x letech nečinnosti společnost Microsoft uvolnila Internet Explorer 7, další verzi svého webového prohlížeče. Prozatím je k dispozici verze pro Windows XP, protože ta pro Windows Vista bude jeho součástí, takže se jí dočkáme až po uvolnění tohoto operačního systému. Revoluci nová verze nepřináší, ale oproti verzi 6.0 přináší řadu novinek, takže uživatelům IE je upgrade doporučen. V rámci automatických aktualizací by měl být IE 7.0 nabízen 1. listopadu, prozatím můžete stahovat z webu Microsoftu. Prozatím je k dispozici pouze anglická verze.

Přehled novinek Firefoxu 2.0

Na serveru Mozilla.sk dnes vyšel článek s přehledem novinek Firefoxu 2.0. Pokud vám nevadí slovenština, určitě se do přehledu hlavních novinek začtěte.

Firefox 2.0 nejspíš již 19. října

Ačkoliv Firefox 2.0 RC3 vyšel teprve včera, vše nasvědčuje tomu, že se vydání finální verze můžeme dočkat již tento týden a to konkrétně ve čtvrtek 19. října. Uvidíme.

Firefox 2.0 a kompatibilita doplňků

Vydání Firefoxu 2.0 je za dveřmi. Jedním z problémů, který při upgradu na novou verzi může nastat, je, že některý nainstalovaný doplněk nebude z důvodů nekompatibility funkční. Z dohoto důvodu vznikla i kampaň, která má "donutit" autory doplňků, aby své doplňky aktualizovali ještě před vydáním Firefoxu 2.0. V současné době je ze serveru Mozilla Add-ons kompatibilních 751 doplňků i celkového počtu 2107. Vezmeme-li v potaz, že nezanedbatelná část ze zbytku jsou doplňky, které jsou pro Firefox 1.0 a starší, jedná se o velmi pozitivní číslo. Situace se přitom každý den lepší. Z nejpopulárnějších rozšíření nejsou prozatím kompatibilní Tab Mix Plus a Fasterfox.

Firefox 2.0 RC3 k dispozici

Na ftp.mozilla.org je k dispozici ke stažení Firefox 2.0 RC3. Jedná se pravděpodobně o poslední RC verzi, která, pokud se nevyskytnou nějaké problémy, bude prohlášena za finální Firefox 2.0. Co nového přinese Firefox 2.0 naleznete v poznámkách k vydání.

Menší zamyšlení nad W3.org (aktualizace)

More W3C Controversy. Bohužel pravdivé a smutné čtení...

Aktualizace: Překlad tohoto příspěvku vyšel dnes na serveru Interval.cz.

Dawn - snadná konverze kontaktů

Pokud používáte jeden poštovní klient a rádi byste přešli na jiný, může se vám hodit utilitka Dawn. Ta umí snadným způsobem konvertovat kontakty z jednoho klientu do druhého. Mezi podporovanými aplikacemi je i Thunderbird, SeaMonkey či třeba Outlook (Express). Utilitka je šířena zdarma.

Co způsobuje vytváření souborů cookies-n.txt v uživatelském profilu

Občas se někomu "poštěstí", že se mu v uživatelském profilu aplikací Mozilla začnou vytvářet soubory cookies-n.txt, příp. cookies.txt.moztmp. Soubor cookies.txt přitom standardně slouží pro ukládání cookies (jak je již z názvu patrné). Při takovémto chování se cookies ztrácejí, což se může projevit na funkčnosti některých webů. Čím je tento problém způsoben?

Existují dvě možné příčiny. První spočívá v tom, že má soubor cookies.txt nastaven atribut "Pro čtení", takže aplikace do něj nemůže nic zapsat, a proto si vytváří jiné soubory ve snaze cookies uložit. V takovém případě jednoduše tento atribut při ukončené aplikaci odstraňte a vše by mělo být v pořádku. Druhým možným zdrojem problémů je rozšíření GMail Manager – jeho starší verze. Pokud jej tedy používáte, aktualizujte si jej na poslední verzi.

Access Firefox

Pod tímto názvem naleznete na adrese AccessFirefox.com stránku zabývající se přístupností Firefoxu. Autorem je Ken Saunders, který je též znám svou prací na webu Spread Firefox.

Jak na stránky používající starou verzi protokolu SSL

Drtivá většina zabezpečených webových stránek (https) používá pro komunikaci protokoly SSL 3.0 či TLS 1.0. Existuje však ještě jedna možnost s kterou se můžete setkat – SSL verze 2.0. Ten trpí řadou bezpečnostních nedostatků, takže od Firefoxu 2.0 a Internet Exploreru 7.0 je jeho podpora standardně vypnuta. Může se však stát, že narazíte na zabezpečený web, který ještě SSL 2.0 používá. Co s tím?

Že web používá SSL 2.0 poznáte podle zobrazeného chybového hlášení "Aplikace Firefox se nemůže zabezpečeně připojit k xxx, protože server používá starší málo zabezpečenou verzi protokolu SSL". Pokud uvedený web potřebujete navštívit, můžete si podporu SSL 2.0 zapnout. Přejděte na konfigurační stránku about:config a předvolbu security.enable_ssl2 přepněte na hodnotu true. Dalším vaším krokem by mělo být nahlášení nefunkční stránky.

Mozilla songbook

Že může být Mozilla i zdrojem inspirace pro hudbu dokazuje Mozilla songbook. Berte to jako odkaz pro zasmátí :).

Co by se mohlo objevit v budoucích verzích Firefoxu

Na Mozilla Wiki se objevil přehled nápadů, které by se mohly objevit v budoucích verzích Firefoxu. Jedná se o poměrně dlouhý seznam a část věcí by se měla objevit již ve Firefoxu 3.0. Přehled pochopitelně není konečný.

SeaMonkey 1.1 Beta RC

SeaMonkey 1.1 Beta se pomalu blíží a již je k dispozici RC verze. Nejedná se o finální betaverzi, ale o verzi určenou k testování, takže pokud chcete pomoci, instalujte a nalezené chyba hlašte přímo do Bugzilly.

Firefox 2.0 Parties

Vydání Firefoxu 2.0 se blíží a jako již tradičně se budou pořádat "oslavné akce" k jeho vydání. Bližší informace a seznam akcí naleznete na webu Firefox Party. Prvních 50 zaregistrovaných hostů získá zdarma unikátní tričko.

E-mailový klient Eudora bude založen na Thunderbirdu

Společnost Qualcomm dnes oznámila, že budoucí verze e-mailového klientu Eudora budou založeny na stejné platformě jako Mozilla Thunderbird. Vznikne tak open-source produkt, který bude sdílet podstatnou část svého kódu s Thunderbirdem. Bližší informace naleznete v tiskové zprávě a ve FAQ. Pro Thunderbird je to určitě dobrá zpráva, protože se díky tomu do něj dostane nová funkcionalita a rozšíří se počet vývojářů. První verze open source Eudory je plánována na první polovinu roku 2007 a jeho plánování pod kódovým označením "Penelope" naleznete v Mozilla Wiki.

Rozhovor s Borisem Zbarskym

V blogu Asy Dotzlera se objevil rozhovor s Borisem Zbarskym, jedním z hlavních vývojářů renderovacího jádra Gecko. Jedná se o zajímavý rozhovor na který v dohledné době naváže rozhovor s Davidem Baronem, hlavním vývojářem Gecka.

Mozilla Sunbird 0.3 a Lightning 0.3 jsou k dispozici

Po opětovně dlouhém čekání jsou zde Mozilla Sunbird 0.3 a Lightning 0.3. Mozilla Sunbird 0.3 přináší vylepšenou architekturu pro ukládání, která umožňuje rychleji spravovat velké množství událostí. Oproti poslední stabilní verzi 0.2 bylo upraveno grafické rozhraní, byly přepracovány předvolby, je zde nový Správce doplňků či nový instalátor pro Windows. Dále byl vylepšen tisk, oznamování a samozřejmě byla opravena celá řada chyb.

Mozilla Sunbird 0.3 můžete stahovat z domovské stránky a k dispozici jsou i české verze pro jednotlivé platformy. Důležitou poznámkou je, že Mozilla Sunbird podporuje pouze Windows 2000 či vyšší. Sunbird tudíž nebude možné spustit na starších systémech Windows jako například Windows 98 či NT. Spolu se Sunbirdem vyšel i Lightning tj. kalendář v podobě rozšíření do Thunderbirdu. Přináší prakticky tytéž novinky jako Sunbird a je k dispozici ke stažení na domovské stránce. Součástí rozšíření je i lokalizace do češtiny.

Plánován Firefox 2.0 RC3 (aktualizace)

Navzdory původním předpokladům, že po Firefoxu 2.0 RC2 bude následovat finální verze Firefoxu 2.0, se dočkáme ještě třetí RC verze, která bude obsahovat některé stabilizační a bezpečnostní opravy. Předpokládané datum vydání nebylo prozatím stanoveno.

Aktualizace: Předpokládané datum vydání Firefox 2.0 RC3 bylo stanoveno na 17. října.

Historie Mozilly v PDF

Zajímá vás přehled vývoje Mozilly od Mosaicu až po Firefox? Na serveru SpreadFirefox.jp se objevilo hezké schéma, které to přehledně znázorňuje.

Náhled

Nahlašte rozšíření, které není kompatibilní s Firefoxem 2.0

Používáte Firefox 2.0 RCx a některá rozšíření v těchto verzích z důvodů neaktualizace nefungují? Teď mám na mysli rozšíření stáhnutelná z webu bez jakékoliv další modifikace. Pokud o takových víte, napište mi je (třeba zde do komentářů či na můj e-mail). Nejprve se však přesvědčte, zda na domovské stránce rozšíření či na serveru Mozilla Add-ons neexistuje novější verze. Cílem této snahy je upozornit autory těchto rozšíření, aby provedli jejich aktualizaci pro Firefox 2.0 včas. Uživatelé budou mít pak snadnější přechod na novou verzi Firefoxu. Díky za vaše reporty.

Související:

Test CSS selektorů

Na serveru CSS3.info naleznete pěkný test CSS selektorů. Je v něm provedeno 513 testů na podporu celkem 43 CSS selektorů z CSS1 až 3. Jedná se o pěkný systematický test. Jak dopadly jednotlivé prohlížeče si můžete přečíst ve weblogu autora.

Kde stáhnout Bugzillu v češtině

Pakliže byste rádi nasadili bug-trackový systém Bugzilla a je vám překážkou absence lokalizace, pak vás asi potěším konstatováním, že čeština k dispozici je. Autorem lokalizace je Norbert Volf a je k dispozici pro Bugzillu 2.22.x a 2.18.x. Bližší informace naleznete na stránce lokalizace. Překlad zaplatila firma Baťa.

Sunbird 0.3 RC2 a Lightning 0.3 RC2 jsou k dispozici

Po první RC verzi Mozilla Sunbird je tu druhá. Oproti té předchozí došlo k opravení několika chyb a předpokládá se, že se tato verze stane finální. Aktuální verzi můžete stahovat z ftp.mozilla.org. Oproti první RC verzi jsou k dispozici i lokalizované verze včetně češtiny. K dispozici je též Lightning 0.3 RC2, který můžete taktéž stahovat z ftp.mozilla.org. Obě verze jsou určeny k testování a nejsou primárně určeny koncovým uživatelům.

Nový varovný dialog před about:config v SeaMonkey 1.1b

Konfigurační stránka about:config je mocná, ale pokud nevíte, co děláte, můžete aplikaci Mozilla snadno dovést do stavu, kdy se začne chovat značně podivně či ji znefunkčníte docela. V nočních verzích SeaMonkey 1.1 Beta proto přibylo při pokusu o zobrazení stránky about:config následující varování:

Varovný dialog před about:config

Dialog se zobrazí pří prvním přístupu a lze jej pro příště zrušit. Taktéž jej lze zrušit přímo pomocí předvolby general.warnOnAboutConfig, kterou nastavíte na hodnotu false, kterou si nastavíte například pomocí konfiguračního souboru user.js. Podobné varování ve Firefoxu není, ale mělo by se objevit ve verzi 3.0.

Firefox 2.0 RC2 k dispozici

Navzdory původním informacím, že Firefox 2.0 RC2 vyjde až příští týden, je tato verze k dispozici již dnes. Oproti RC1 bylo opraveno několik chyb. Přehled toho, co bude ve Firefoxu 2.0 nového, naleznete v poznámkách k vydání a stahovat můžete z ftp.mozilla.org včetně česká verze. Verze RC2 není finální verzí Firefoxu 2.0, ale pouze vývojovou verzí, která se k té finální blíží. Pokud nebudou nalezeny závažné chyby, bude prohlášena za finální. Tu můžeme očekávat nejdříve 17. října, ale spíše později.

ChatZilla jako samostatná aplikace

Už několikrát jsem zde mluvil o XULRunneru, což je běhové prostředí (runtime) pro snadný vývoj a provoz aplikací napsaných nad technologiemi Mozilla. Jedná se o produkt ve vývoji a první stabilní aplikace nad ním bude Firefox 3.0. Nicméně již dnes existují aplikace, který nad vývojovou verzí XULRunneru běží. Vedle multimediálního přehrávače Songbird je to i IRC klient ChatZilla, který znáte hlavně jako rozšíření pro Firefox či SeaMonkey. K dispozici na domovské stránce projektu.

SunTray

Pro minimalizaci aplikací Mozilla do systray ve Windows se často používá rozšíření Minimizetotray, ale existují i jiné možnosti. Jednou z nich je prográmek SunTray, který slouží na minimalizaci Mozilla Sunbirdu.

Backzilla.Net

Pod názvem Backzilla.Net se skrývá program na zálohování a obnovu uživatelských profilů Firefoxu a Thunderbirdu. Jak je z jeho názvu patrné, pro jeho funkčnost potřebujete mít nainstalován .NET Framework 2.0. Zálohování probíhá formou kopírování profilu do zvoleného umístění a program umožňuje též jeho obnovu. Program bohužel umožňuje pouze zálohování aktuálního profilu a jeho funkčnost je prozatím poněkud zvláštní, takže jej nedoporučuji používat na vaše důležité zálohy. Program si můžete stáhnout na serveru Download.com.

Firefox 2.0 RC2 nejdříve příští týden

Původně plánované datum vydání Firefoxu 2.0 RC2 bylo stanoveno na tento pátek tj. 6. října, ale došlo k odkladu. Důvodem jsou některé objevené chyby, které je před finální verzí nutné opravit. Firefox 2.0 RC2 tak vyjde nejdříve 10. října.

Songbird 0.2 Developer Preview RC2

Songbird, multimediální přehrávač postavený na XULRunneru, je nyní k dispozici ve verzi 0.2 Developer Preview RC2. Stahovat můžete z domovské stránky Songbirdu.

Lightning 0.3RC1 k dispozici

Rozšíření Lightning, které přidává do Thunderbirdu kalendářové funkce, je nyní k dispozici ve verzi 0.3RC1. Následuje tak Mozilla Sunbird, který je k dispozici ve verzi 0.3RC1 již několik dní. Co nová verze přinese si můžete přečíst v připravovaných poznámkách k verzi. Tato verze není primárně určena pro koncové uživatele, ale pro účely testování. Finální vydání se očekává v průběhu října.

Vylepšení přístupnosti Firefoxu 2.0

Podobně jako se webové stránky optimalizují, aby byly pokud možno co nejvíce přístupné i pro handicapované uživatele, podobnou snahu mají i tvůrci webového prohlížeče Firefox. Mark Pilgrim dnes uveřejnil přehled vylepšení přístupnosti, které bude obsahovat Firefox 2.0.

Jak zálohovat a obnovovat data aplikací Mozilla

Zálohování a obnova uživatelských dat aplikací Mozilla je zdrojem často se opakujících otázek. Pokud řešíte, jakým způsobem zazálohovat vaše záložky či třeba poštu, pak si přečtěte článek, který jsem na toto téma sepsal. Dozvíte se v něm základní informace a naleznete několik postupů, jak zazálohovat či obnovit vaše data.

Alex Faaborg v Mozilla Corporation

Mozilla Corporation se opět rozrostla o dalšího člověka. Je jím Alex Faaborg. Ten bude působit v Mozilla Labs a jeho specializací bude tvorba a zlepšování grafického rozhraní produktů Mozilla.

Vážná bezpečnostní chyba ve Firefoxu se nekoná

Předevčírem jsem zde informoval o údajné bezpečnostní chybě Firefoxu, která měla umožňovat spouštění libovolného kódu na cílovém počítači pomocí JavaScriptu. Jak se však včera ukázalo, o nic takového se nejedná a kód uvedený v prezentaci umožňoval pouze hromadnou alokaci systémových prostředků a pád prohlížeče. To potvrdil i jeden z autorů prezentace s tím, že hlavním cílem prezentace bylo "působit humorně" a že nezná způsob, jak spustit kód na cílovém počítači. Taktéž popřel informaci, že by bylo známo dalších 30 bezpečnostních chyb ve Firefoxu, jak bylo v prezentaci uvedeno. Přes to všechno Mozilla Corporation prověřuje, zda by uvedený kód nemohl být nějakým způsobem zneužitelný.

Flock 0.7.6 k dispozici

Webový prohlížeč Flock, který je postaven na Firefoxu, je nyní k dispozici ve verzi 0.7.6. Jedná se o verzi, která opravuje několik chyb v prohlížeči (ne však bezpečnostních). Stahovat můžete z domovské stránky prohlížeče.

Firefox 2.0 RC2 RC k dispozici

První RC verze Firefoxu 2.0 RC2 je k dispozici. Pokud chcete pomoci s testováním, můžete si ji stáhnout z ftp.mozilla.org a případné nedostatky hlásit do Bugzilly. Nejedná se o finální verzi, takže není vhodná pro koncové uživatele.

Ve Firefoxu údajně objevena bezpečnostní chyba

Mischa Spiegelmock a Andrew Wbeelsoi na hackerské konferenci ToorCon prezentovali údajnou bezpečnostní chybu ve Firefoxu, která souvisí s implementací JavaScriptu a může být zneužita při navštívení stránky se záškodným kódem. Mozilla Corporation chybu nepotvrdila, ale ústy Window Snyder, bezpečnostní expertky Mozilla Corporation, bylo sděleno, že se vývojáři na údajnou chybu podívají. Zároveň poznamenala, že není nadšena formou, jakou byla tato informace prezentována.

Nakolik je tato informace pravdivá, lze jen spekulovat. Faktem ale je, že v průběhu tohoto týdne byly ve vývojové verzi Firefoxu 1.5.0.8 opraveny chyby, které souvisí s bezpečností a JavaScriptem.

Více: Hackers claim zero-day flaw in Firefox

Co bude nového v Thunderbirdu 2.0 Beta 1

Vydání první betaverze Thunderbirdu 2.0 se blíží a tak na blogu The Rumbling Edge dnes vyšel přehled novinek, na které se v betaverzi můžeme těšit.

Sunbird 0.3 RC1 k dispozici

Vydání Mozilla Sunbird 0.3 se kvapem blíží a od včerejška je k dispozici první RC verze. Nejedná se o finální verzi, ale o téměř finální verzi, která je určena k závěrečnému testování.