Přeskočit navigaci

Tento blog byl již ukončen. Aktuální novinky ze světa Mozilly nyní hledejte na webu Mozilla.cz.

Přehled parametrů příkazové řádky aplikací Mozilla

Aplikace Mozilla se dají spouštět s řadou parametrů. Většinou o nich nepotřebujete vůbec vědět, ale občas se vám může některý hodit. Na serveru Mozilla.sk vyšel jejich kompletní přehled. Pěkný článek, jen více takových.

Firefox na XULRunneru

Jak se můžete přesvědčit níže, Firefox je nyní spustitelný na XULRunneru (prozatím je k dispozici experimentální build pro Windows). XULRunner je runtime prostředí pro spouštení aplikací založených na Mozille, které bude použito pro budoucí verze Firefoxu a Thunderbirdu. Poprvé by se mělo představit ve Firefoxu 3.0. Vývojář XULRunneru Benjamin Smedberg se vyjádřil v tom smyslu, že vývojová větev Firefoxu 3.0 by měla na XULRunner přejít během 2-3 měsíců. Více: Firefox-on-XULRunner.

Firefox na XULRunneru

Správa vyhledávacích modulů ve vývojové verzi Firefoxu

V poslední vývojové verzi Firefoxu 2.0/3.0 je k dispozici Správce vyhledávacích modulů, který vám umožní snadno měnit pořadí vyhledávacích modulů a jejich mazání přímo z prostředí Firefoxu. Nová funkce je dostupná volbou Manage Search Engines pod seznamem vyhledávacích modulů v poli vyhledávaní.

Ukázka:

SpiderZilla 1.5.3 v češtině

Před nedávnem jsem byl ve fóru upozorněn, že vývoj rozšíření SpiderZilla se opět obnovil. SpiderZilla je rozšíření, které vám umožní stáhnout obsah webového serveru pro offline prohlížení přímo z prostředí prohlížeče. Aktualizoval jsem tedy lokalizaci, která je nyní k dispozici pro Windows (1 MB), Linux (90 kB) a Mac (90 kB). Lokalizovaná verze je určena pro Firefox 1.0.x – 1.5.0.x, SeaMonkey 1.0.x a Mozilla Suite 1.7.x. Uživatelé Linuxu a Mac musí pro korektní funkčnost nainstalovat program HTTrack.

Tip na software pro PDA

Chtěl jsem o tom napsat již dávno, ale nějak jsem na to vždy pozapomněl. Nyní tedy menší reklamní vložka. Na webové adrese pda.jasnapaka.com naleznete několik kvalitních volně dostupných aplikací pro PDA. Jejich autorem je "plzeňák" David Andrš. Pokud tedy například hledáte volně dostupnou RSS čtečku, rozhodně navštivte. Konec reklamní vložky.

Návrh nových dialogů údálosti/úkoly pro Sunbird/Lightning

Pokud patříte mezi příznivce Sunbirdu/Lightningu, možná vás zaujme pracovní návrh nových dialogů událostí a úkolů, které budou k dispozici v některé z novějších verzí.

Nová správa doplňků ve vývojové verzi Firefoxu

Jak jsem již psal, Firefox 2.0 přijde s novým Správcem doplňků, který sjednotí Správce rozšíření a Správce motivů vzhledu. V poslední noční verzi Firefoxu 2.0/3.0 je již tento správce k dispozici. Naleznete jej v hlavní nabídce pod Tools -> Addons.

Nová správa doplňků

Jak zmigrovat data z Places ve Firefoxu

Řada z vás si jistě přečetla, že ve Firefoxu 2.0 nebudou Places. Celkem smutná novinka, protože jsem osobně považoval tuto funkci za hlavní vylepšení Firefoxu 2.0 oproti verzi 1.5. Druhou nemilou záležitostí může být fakt, že Places byly až doteď ve vývojové verzi Firefoxu 2.0, takže kdo ji používal, má záložky a historii uloženu v souboru bookmarks_history.sqlite místo starších bookmarks.html a history.dat (resp. formhistory.dat).

Pokud chcete i nadále používat vývojou verzi Firefoxu 2.0 a nepřijít o záložky, doporučuji zkopírovat soubor bookmarks_history.sqlite do nově vytvořeného uživatelského profilu. Následně si stáhněte poslední vývojovou verzi Firefoxu 3.0 a spusťte jej s nově vytvořeným uživatelským profilem, kam jste umístili soubor bookmarks_history.sqlite. V hlavní nabídce zvolte Bookmarks -> Organize Bookmarks a otevřeném dialogu Places zvolte v nabídce File -> Export, čímž uložíte záložky do souboru bookmarks.html, který můžete použít ve Firefoxu 1.5 či vývojové verzi Firefoxu 2.0.

Co se týče historie, zde mi bohužel není znám způsob, jak zmigrovat data do starších verzí souborů. To se týká jak adres webových stránek, tak předvyplněných formulářů.

Poznámka: Možná je vám divné, proč vytvářet kvůli této migraci nový uživatelský profil, ale zastávám názor, že míchání různých verzí Firefoxu (2.0, 3.0 apod.) na jednom uživatelském profilu nemusí být zrovna rozumná záležitost.

Zabezpečte vaše PHP & MySQL aplikace

Přesně pod tímto názvem vyšel v blogu Mike Hillyera pěkně shrnutý přehled základních věcí, kterých by se měli programátoři, kteří tvoří aplikace napsané v PHP ve spoluprací s MySQL, vyvarovat. Více v samotném příspěvku: Secure Your PHP and MySQL Web Applications.

Uživatelská příručka k Mozilla Firefoxu 1.5

Společnost FOXINUS solutions s.r.o. připravila pro všechny uživatele Mozilla Firefoxu uživatelskou příručku. Je k dispozici volně ke stažení ve formátu PDF. Pokud se vám tedy nechce kupovat kniha, může to být pro vás vhodná volba.

Více: Mozilla Firefox 1.5 Uživatelská příručka (manuál)

Jak v Thunderbirdu obnovit smazaný e-mail

Čas od času se vám může stát, že si v Thunderbirdu smažete zprávu, kterou jste smazat nechtěli a rádi by jste ji nějakým způsobem obnovili. Jak na to?

Pokud se dostanete do stavu, kdy jste zprávu smazali (bez přesunu do složky Koš), ukončete Thunderbird a před jakoukoliv další akcí proveďte zálohu uživatelského profilu. Tím zaručíte, že se v případě nepovedení obnovy dostanete do původního stavu. Následně v uživatelském profilu vyhledejte podsložku Mail, v ní váš uživatelský účet a soubor se jménem složky, kde jste e-mail odstranili.

Tento soubor je ve formátu MBOX, což není nic jiného než obyčejný textový soubor v určitém formátu. Pokud v Thunderbirdu smažete e-mail, ve skutečnosti se pouze označí jako smazaný, ale fyzicky v souboru zůstane. Jeho fyzické odstranění proběhne až použitím volby Provést údržbu složky v místní nabídce nad složkou (pravé tlačítko myši).

Zvolený soubor tedy otevřete v obyčejném textovém editoru stylu PSPad a vyhledejte vámi smazaný e-mail. Nad textem e-mailu je jeho hlavička. Vyhledejte řádek začínající X-Mozilla-Status:. Hned vedle něj je hodnota. Nejčastěji bývá 0001 (e-mail je zobrazen ve složce) či 0009 (e-mail je označen pro smazání a není ve složce vidět). Celá úprava tedy spočívá v tom, že hodnotu 0009 změníte na 0001. Jednoduché, že?

Několik poznámek závěrem:

  • Uvedená návod platí i pro SeaMonkey/Mozilla Suite.
  • Popis je psán pro poštu ke které přístupujete přes protokol POP3 (nejčastější případ).
  • Jako textový editor pro editaci rozhodně nepoužívejte Microsoft Word či OpenOffice Writer. Nemuselo by to dopadnout dobře.
  • Uvedená návod vám nepomůže, pokud po smazání e-mailu zvolíte volbu Provést údržbu složky. V takovém případě je e-mail odstraněn nenávratně.

Doufám, že tento návod budete potřebovat co možná nejméně.

MozBackup 1.4.4

"Boží" mlýny melou pomalu, ale jistě – MozBackup 1.4.4 je k dispozici. Oproti verzi 1.4.3 přibyla podpora pro Mozilla Firefox 2.0 Alpha 1 a některá rozšíření (zaujme zejména podpora pro Lightning). Kompletní seznam změn naleznete v changelogu. K dispozici je anglická verze, česká (instalátor či zip) či slovenská (instalátor či zip). Velikost balíčku není větší než 1 MB.

Ukončení podpory Firefoxu (Thunderbirdu) 1.0.x

V rušném týdnu, kdy vyšel Firefox 1.5.0.2 (novinka na CZille), Firefox 1.0.8 a SeaMonkey 1.0.1 (novinka na CZille) tak trochu zapadla informace o tom, že Firefoxu (Thunderbirdu) 1.0.x a Mozilla Suite 1.7.x končí podpora. To v praxi znamená, že se uživatelé do budoucna již nedočkají žádných bezpečnostních aktualizací. Uživatelům Firefoxu a Thunderbirdu je doporučen upgrade na stabilní řadu 1.5.0.x a uživatelé Mozilla Suite by měli přejít na jeho nástupce v podobě SeaMonkey.

Firefox 2.0 vs. Firefox 3.0

Na pár místech jsem si přečetl, že vyšel Firefox 3.0 Alpha 1. Člověk by se podobné blbosti i zasmál, kdyby nevěděl, že podobné zprávy čtou uživatelé, kteří jsou uvedeni v omyl, stahují, instalují a často jsou nemile překvapeni.

Pominu teď stav, že si za to do jisté míry mohou sami, protože instalují něco, co nebylo prohlášeno za stabilní. Dokonce nebudu nadávat ani na nepřemýšlivé novináře, co vypustí dále kachnu, co někde naleznou. Zkusím spíš vysvětlit rozdíl, jaký mezi prezentovanými verzemi je.

Hlavný vývoj nyní směřuje k vydání Firefoxu 2.0. Aktuální noční build naleznete vždy v podadresáři nightly/latest-mozilla1.8 na ftp.mozilla.org. Tento Firefox bude mít stejné renderovací jádro jako má Firefox 1.5 (až na drobné úpravy). Nemá tedy smysl zkoušet ACID2 či testovat, co nového pro webové vývojáře Firefox 2.0 přináší. Nic nového zkrátka nebude. Novinky ve Firefoxu 2.0 budou zaměřeny čistě na uživatele, nikoliv na vývojáře.

Druhý směr vývoje směřuje k Firefoxu 3.0. Aktuální noční buildy naleznete v podadresáři nightly/latest-trunk na ftp.mozilla.org. Tato verze obsahuje vše, co Firefox 2.0 a veškeré další úpravy, které mění vývojářské API. V zásadě vše, co se z nějakého důvodu nepoužije ve Firefoxu 2.0. V tomto směru vývoje probíhá též vývoj nového renderovacího jádra Gecko 1.9, které bude ve finální verzi Firefoxu 3.0 použito. Další podstatnou odlišností je použití grafické knihovny Cairo.

Důvodem toho, proč nepřijde Firefox 2.0 s novým renderovacím jádrem, je jiný vývojový cyklus renderovacího jádra (Gecko). Gecko má nyní vývojový cyklus rok, spíše rok a půl. Délka je dána systematičností práce. A nyní si představte, že byste čekali na novou verzi Firefoxu rok a půl. To je moc.

Pokud vám tedy někde vtloukají do hlavy, že vyšel Firefox 3.0a1, neveřte tomu. Je to obyčejná novinářská kachna. Podobné verze přijdou na řadu až po Firefoxu 2.0, ne dříve.

Návrh nového správce doplňků pro Firefox 2.0

Jednou ze změn, která je připravována pro Firefox 2.0, je nový správce doplňků. Ten nahradí současné Správce rozšíření a Správce motivů vzhledu. Podrobnější informace o prováděných změnách naleznete na příslušné stránce Mozilla Wiki. V rámci bugu 329045 je nyní k dispozici ukázka návrhu nového správce.

Osobně se mi navrhovaný správce zamlouvá ze dvou důvodů:

  • Dialog obsahuje tlačítko na instalaci doplňku. Toto je z mého pohledu největší nedostatek současných správců (u Firefoxu). Méně zkušeného uživatele totiž nemusí napadnout, že instalaci rozšíření může provést přes otevření souborů z disku (je to ostatně nelogické). Instalace motivu vzhledu je pak případ sám o sobě. Přesouvání motivu do okna správce tažením myši má k user-friendly hodně daleko. Řešením jsou různá rozšíření, ale takto základní věc by měla být nedílnou součástí Firefoxu.
  • Správa doplňků je přehledně na jednom místě. To je vždy dobré – "vše pod kontrolou". Vedlejším efektem pak je zjednodušení hlavní nabídky.

Osobně jsem zvědav na pojetí správy jazykových balíčků. Stav ve Firefoxu 1.5 se mi moc nelíbí, protože jeho instalace vyžaduje následnou úpravu konfigurace na konfigurační stránce about:config, což též není dobré. Řadu uživatelů to totiž může zaskočit. Zvlášť když se odkazuje na samostatný instalační balíček bez popisu instalace.

Na finální podobu ve Firefoxu 2.0 jsem každopádně zvědav.

K dispozici kniha o Mozilla Thunderbirdu

Po vydání knihy Mozilla Firefox: Kompletní uživatelská příručka (moje recenze) připravilo nakladatelství CP Books knihu o Mozilla Thunderbirdu s názvem Mozilla Thunderbird: Kompletní uživatelská příručka. Autorem je opět Václav Kadlec a knihu lze již objednat. Cena knihy je 169 Kč a podobně jako u knihy o Firefoxu napíšu pár slov, jen co budu mít knihu k dispozici.

K čemu slouží PAD soubor?

Pokud tvoříte "krabicový" software, který se snažíte distribuovat po celém světe, brzy narazíte na problém, jak zajistit, aby byla všude nabízena vždy aktuální verze. Snahou autora totiž je, aby jeho produkt byl nabízen i v rámci katalogů software, které jsou ekvivalentní ke Slunečnici. Jak do těchto katalogů, kterých je velké množství, dostat informaci o novější verzi co nejsnadněji?

Řešení spočívá v užití PAD souboru. Jedná se o XML soubor s danou syntaxí, který obsahuje informace o software, jeho aktuální verzi, odkazu ke stažení apod. Prostě všechny informace, které tvůrce katalogů software zajímají.

Když přidáváte váš software do katalogu, dost často jste žádáni (v zahraničí prakticky standard), abyste vložili cestu k PAD souboru. Je to výhodné jak pro tvůrce katalogů, kteří pravidelnou automatickou kontrolou zjišťují, zda náhodou nevyšla nová verze konkrétního programu, tak pro tvůrce programů, kteří při vydání nové verze pouze zaktualizují PAD soubor, čímž zajistí distribuce této informace do světa. Praktické a jednoduché.

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že se mi používání PAD souboru osvědčilo u programu MozBackup. Osobně mě jen mrzí, že tento formát souboru neumožňuje lépe definovat typ podpory, která je k programu poskytována. Místo zadávání e-mailové adresy bych raději zadal informaci o webovém fóru, které jsem pro tyto účely zřídil.

Syntaxe PAD souboru je oproti RSS souboru složitější, ale existuje pomoc v podobě programu PadGen.

Přehled zveřejněných tipů

Pár lidí se mě v poslední době dotazovalo, zda bych nevytvořil přehled zde zveřejněných tipů pro Firefox, Thunderbird apod. Odpověď je jednoduchá: takový přehled již existuje a naleznete jej na adrese http://www.jasnapaka.com/cz/clanky.php.

Jak upravit rozšíření, aby fungovalo i v novější verzi Firefoxu

Přejdete na novější verzi Firefoxu, všechna vaše oblíbená rozšíření se zaktualizují, ale u jednoho neexistuje verze, která by byla s novější verzí Firefoxu kompatibilní. Co s tím?

Prvně je dobré se přesvědčit, zda novější verze rozšíření skutečně neexistuje. Pokud jste si rozšíření stáhli z webu CZilla, nemusí se jednat o nejnovější dostupnou verzi. Je to dáno tím, že lokalizované verze, které neobsahují lokalizaci přímo v oficiálním balíčku s rozšířením, mají aktualizační kanál nastaven na server CZilla místo standardního Mozilla Update. Může tak nastat případ, kdy na serveru Mozilla Update je novější verze v angličtině, ale česká verze není na serveru CZilla k dispozici (tudíž ani v aktualizačním kanálu).

Asi nejjistější je, vyhledat aktuální verzi rozšíření na serveru Mozilla Update. Pokud neuspějete tam, zvolte v hlavní nabídce Firefoxu volbu Nástroje -> Správce rozšíření, v zobrazeném dialogu vyberte dané rozšíření (pravděpodobně bude zakázáno), zobrazte si místní nabídku (pravé tlačítko myši) a z ní zvolte volbu Přejít na domovskou stránku. Tím přejdete na domovskou stránku rozšíření, kde se můžete přesvědčit, zda vámi nainstalovaná verze je skutečně poslední.

Pokud jste uspěli, je to dobré. Používate-li však pouze české verze rozšíření, výše uvedeným způsobem získáte s největší pravděpodobností verzi, která na vás bude mluvit anglicky. Pro tyto případy se můžete pokusit zmodifikovat poslední verzi, která je dostupná v češtině tak, aby fungovala i v novější verzi Firefoxu. Níže uvedený postup je platný pro všechna rozšíření, která v novější verzi Firefoxu nechtějí z důvodu hlášené nekompatibility fungovat. Uvedený postup lze aplikovat i na rozšíření pro Thunderbird.

Nejprve si opatřete instalační balíček rozšíření (soubor s příponou xpi). Změňte příponu na zip a z archivu vybalte soubor install.rdf. Jedná se o instalační skript, který má podobu jednoduchého XML souboru a je uložen ve znakové sadě Unicode (UTF-8). Otevřete jej ve vašem oblíbeném textovém editoru (ne Microsoft Word a podobné), který uvedenou znakovou sadu zvládá. Mně osobně se osvědčil obyčejný Notepad (Poznámkový blok).

Instalační skript obsahuje informaci o jméně rozšíření, verzi, autorovi apod. V druhé části jsou pak uvedeny aplikace, pro které je rozšíření určeno a pro jaké verze. Každá taková část je uzavřena do tagu <targetApplication></targetApplication>. Autoři většinou uvádí popisek, která část je určena pro Firofox, která pro Thunderbird, ale nemusí tomu tak vždy být. Část pro Firefox poznáte tak, že ve vnořeném tagu <id></id> je hodnota {ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}. Pro Thunderbird je tato hodnota {3550f703-e582-4d05-9a08-453d09bdfdc6}.

To, co určuje, zda je dané rozšíření určeno pro tu či onu verzi Firefoxu, jsou hodnoty uvnitř tagů <minVersion></minVersion> (spodní hranice), resp. <maxVersion></maxVersion> (horní hranice). Nás zajímá právě hodnota <maxVersion>. Pro rozšíření, která nejsou kompatibilní s Firefoxem 1.5, je dobré nastavit hodnotu 1.5.0.*. Pokud používáte vývojové verze Firefoxu, nastavte si vyšší hodnotu. Např. 2.0 či 3.0.

Praktická ukázka, jak upravovaná část instalačního skriptu vypadá. Z ní je patrné, že rozšíření je kompatibilní s Firefoxem 0.9 – 1.5.0.* (hvězdička zastupuje libovolné čísto).

<em:targetApplication>
 <Description>
   <em:id>{ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}</em:id>
   <em:minVersion>0.9</em:minVersion>
   <em:maxVersion>1.5.0.*</em:maxVersion>
 </Description>
 </em:targetApplication>

Upravený instalační skript pak zabalte zpět do archivu (přepište ten původní), změňte příponu balíčku zpět na xpi a rozšíření nainstalujte.

Další možností, jak povolit zakázané rozšíření či nainstalovat nekompatibilní rozšíření, je rozšíření Mr. Tech's Local Install. Na můj vkus je však toto rozšíření moc megalománské, takže jej spíše nedoporučuji.

Ve většině případů budete úspěšní a rozšíření bude fungovat k plné spokojenosti. Existují však případy, kdy tomu tak nebude. V takovém případě rozšíření odinstalujte a poohlédněte se po rozšíření s podobnou funkcionalitou (pokud existuje).